Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: kornman skrivet 20 november 2017, 21:04:33

Titel: Rimlig förbrukning?
Skrivet av: kornman skrivet 20 november 2017, 21:04:33
Jag installerade 400m jordvärmeslinga på en 10år gammal, men oanvänd, 7kw pump i somras.
Vid fem plusgrader förbrukar den ca. 10kWh/dygn. Vid noll grader förbrukar den ca 20kWh/dygn och vid fem minusgrader ca 30kWh/dygn.
Jag kör på fast kondensering 42 grader mot acktank med vvb (vi kan lämna Legionelladiskussionen därhän, jag löser det på annat sätt). Funderar på att bygga om till flytande kondensering men det är mycket pyssel, och de prov jag gjort med 35 grader gav inte mer än 10% mindre förbrukning vid fem plusgrader, lär vara ännu mindre vid kallare väder.
Totalt uppvärmd bostadsyta 125kvm varav hälften oisolerad timmerstomme, andra halvan 140mm mineralullisolerad regelstomme. Treglasfönster.
Välfungerande rumstemperering (21 grader).
Mälardalen.
Är min förbrukning rimlig, om ni jämför med era anläggningar?

Titel: SV: Rimlig förbrukning?
Skrivet av: bopakoster skrivet 20 november 2017, 21:41:25
Jag gjorde av med 668kWh på värme och VV en decembermånad då medeltempen var 5,3 °C. Dvs 21.5kWh/dygn. Mitt hus var då 190m2. Om jag hade 125m2 skulle jag skattningsvis klarat mig med 14kWh/dygn
Ditt hus är 125 m2 och du klarar dig med 10kWh/dygn vid samma temp. Jag tycker du kan vara nöjd.


Titel: SV: Rimlig förbrukning?
Skrivet av: kornman skrivet 21 november 2017, 06:46:26
Tack för svaret. Ja, då är jag nöjd.
Jag har eldat med ved i alla år tidigare, så jag visste inte.
Det känns lyxigt att komma hem efter en lång arbetsdag, och huset redan är varmt.......
Visserligen skulle temperaturen kunna sänkas under natten och arbetsdagen, men jag antar att det knappast blir någon besparing att höja och sänka rumstemperaturen två gånger per dygn?
Titel: SV: Rimlig förbrukning?
Skrivet av: Per Lu skrivet 21 november 2017, 09:11:59
Dessutom är det inte säkert att det skulle fungera med nattsänkning och/eller bli någon besparing alls

Jag testade med natt- och dagsänkning på 80-talet dels då jag hade en oljepanna med "obegränsat" antal kW och dels då jag värmde med 18kW elpatroner. Det visade sig att mitt hus är så "trögt" att innetempen varken sänktes eller ökade i den takt som skulle behövas för att få någon effekt. Trots alla kW jag hade tillgång till. I huvudsak tror jag problemet berodde på dels ett "trögt" hus och dels för "små" element som inte kunde avge så många kW jag behövde mata på med för att höja tempen på kort tid.

"Små" element har man säkert i sitt hus om det är byggt på 60-80-talet då man hade oljeeldning och kunde brassa på med 90 grader på vattnet om det behövdes.

Har man en värmepump (i mitt fall på bara 7 kW) med elpatroner som tillskottsvärme är det kanske inte ens säkert att det skulle bli någon besparing med natt- och dagsänkning. Har man otur så kanske elpatronerna går in och stöttar när man snabbt vill öka temperaturen i huset (tex efter en nattsänkning) och den värmen är ju runt fyra gånger så dyr som kompressorvärmen och då kan nattsänkningen i stället bli en fördyring

Och skulle jag koppla bort elpatronerna så att dessa inte går in och stöttar så orkar inte mina 7 kW i VPn öka temperaturen i huset om det är kallt. Pumpen orkar ju (utan elpatroner) knappt ens hålla innetemperaturen när det är kallare än minus 5-10 grader ute
Titel: SV: Rimlig förbrukning?
Skrivet av: kornman skrivet 21 november 2017, 22:22:06
Tack för att du tog dej tid att ge ett så uttömmande svar.
Ja, då hoppar jag över det här med nattsänkning.
Tack igen.