Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10 Next
1
Värmepumpar - Luft/luft / SV: Hjälp med kommande Luft-luft (AC) installation
« Senaste inlägg av Daniel Kl skrivet Idag kl. 19:59:55 »
Tack för era synpunkter.
Om jag skulle följa minsta motståndets lag och sätta en pump på varje kortsida med innedel på vägg så förstår jag att det kommer bli rätt mycket billigare. MEN det ska ju även vara så pass dimensionerat att det blir svalt när man vill det. Jag känner mig mycket osäker på om det räcker med 1st 4,3kw i den stora delen av bostadsytan (runt 70-80m2). På andra sidan av huset är
Det ju 2 st sovrum och så jag kan inte välja bara det ena av rummen.
Kan det inte vara så att jag behöver 2 st uteenheter som driver 2 inneenheter vardera?
2
VVS, Acktankar, Radiatorer, Golvvärme / SV: Läckage ventilen unionskoppling
« Senaste inlägg av 25fOCUS skrivet Idag kl. 19:45:10 »
Nej ingen fake. ett par st runda gummipackningar eller gummimatta som täcker upp över ögat och en gummimatta 2 varv runt och klammer, bara att det kläms ordentligt över alla packningar, så brukar det bli tätt. Det kommer inte att täta sig med tiden, i bland när man öppnar dom, spåret längs med rören, kan det sluta läcka, men ingen garanti. Det går inte att fixa på annat sätt än byta hela kopplingen annars. Onödigt om det går att täta på annat vis, inget syns under, så något för ögat att bekymra sig för, finns inte.
3
Hej! Vilket år på 70-talet är huset byggt? Har du några bilder på radiatorsystemet inkl rör? Vilken framledningstemperatur krävs för att hålla 21 grader inne vid DUT/DVUT? Hur gammalt är FTX-aggregatet? Det låter som den befintliga bergvärmepumpen installerades på 90-talet då man dimensionerade väldigt lågt och inte borrade alls så djupt som man gör idag. Borrhålet verkar ju räcka till väldigt bra i nuläget men frågan är hur det blir med en 8 kW värmepump?

Tack för snabb återkoppling och bra frågor Josth!

Vilket år på 70-talet är huset byggt?
Huset är byggt 1970.

Har du några bilder på radiatorsystemet inklusive rör?
Installatörerna som besökt har nämnt att radiatorerna är av bra storlek. Här kan du se VVS-ritningen: https://imgur.com/a/8Y0ByIF

Vilken framledningstemperatur krävs för att hålla 21 grader inne vid DUT/DVUT?
Jag har dålig koll på vilken framledningstemperatur systemet nuvarande upprätthåller. Som du kan se från ritningen (ovan) hade huset tidigare en oljepanna, varvid framledningstemperaturen sannolikt var mycket högre. Numera tror jag att framledningstemperaturen ligger runt 55°C, även under de kallaste dagarna. Det är värt att nämna att vi brukar hålla en något lägre temperatur vintertid, cirka 19°C.

Hur gammalt är FTX-aggregatet?
FTX-aggregatet installerades i samband med att förra ägarna installerade bergvärmepumpen. Detta skedde 2006 enligt offerten, men enligt deras minne var det 2008. Vi köpte huset för några år sedan.

Borrhålet verkar ju räcka till väldigt bra i nuläget, men frågan är hur det blir med en 8 kW värmepump?
Detta är min oro. Som jag förstått det kan inte moderna bergvärmepumpar frysa borrhålen, eftersom de har frostvakter som hanterar detta. Men jag tänker mig att det inte är optimalt att installera en stor (hög effekt) bergvärmepump, som dessutom är mer effektiv för att utnyttja energibrunnen. Av den anledningen lutar det åt den på 6 kW i effekt. Men tar gärna en 'second opinion' på det  Sc:,h

Värt att tillägga är att den nuvarande bergvärmepumpen är på 5 kW (exkl. tillsatser/elpatron).
4
VVS, Acktankar, Radiatorer, Golvvärme / SV: Snabba tempdippar i VVtank
« Senaste inlägg av Carl N skrivet Idag kl. 19:00:09 »
OK, missade att du hade SMO S40, då kan du köra laddpumpen intermittent.
Det ser ut som att dina problem har ett samband med att BT25 temperaturen går upp, efter det sjunker BT6 och sen BT7.

Tror att det helt enkelt är så att när den laddar upp undre delen över en viss temperatur så blir skiktningen (som beror på att kallare vatten är tycngre än varmare) instabil på grund av för liten tempdiff mellan övre och undre delen och då kommer omrörningen av undre delen att påverka övre delen.

Så frågan är varför du kör upp undre delen till 35 C över huvud taget?
Du borde så här års klara värmen i huset med max 30 C där?
Vad har du för temp inställd i meny 1.30.4 (lägsta framledningstemp)?
Vad har du för kurva i meny 1.30.1?


-Dragit ner hastigheten på laddpumpen till max 80% vid värmeladdning för att se om ett för starkt flöde pajar min lagring i tanken. Skulle vilja pröva lägre men VPn tillåter inte lägre än 80%.


Högsta tillåtna hastigheten i Auto är 80-100 %, du kan nog ställa den i manuellt läge och en fast hastighet i meny 7.1.2.4?
5
Allmänt forum / SV: Vi som kör elbil
« Senaste inlägg av BiggerDigger skrivet Idag kl. 18:47:49 »
Bild från Nivala 28/4

6
VVS, Acktankar, Radiatorer, Golvvärme / SV: Läckage ventilen unionskoppling
« Senaste inlägg av Micc skrivet Idag kl. 18:29:31 »
Ok, jag tror jag förstår. Hade onekligen en förhoppning om att det skulle gå på annat sätt (för det är ingen practical joke hoppas jag - man får inte fullständigt blålura amatörer hur som helst på söndagskvällar...).

Om seriöst menat så sätter man alltså ett förband över i form av ngn typ av gummi som hålls på plats av en stor slangklämma runt hela kopplingen...? Ja när man var ung hade man ju en del rätt dåliga bilar vars avgasrör inte sällan rostat hål. Med dålig plånbok fick ibland Plastc padding och ståltråd lösa det hela..

Det finns aldrig ngn chans att det tätar sig efter en tid?
7
VVS, Acktankar, Radiatorer, Golvvärme / SV: Läckage ventilen unionskoppling
« Senaste inlägg av 25fOCUS skrivet Idag kl. 18:14:52 »
Nu är den stängd och mer som en klasiker att dom börjar läcka i ögat som det kallas, det går att få till det och håller i många år. Du ska ta antingen en gummimatta klippa till eller gummipackningarr som passar på ögat och sätta över så det blir lite högre än ögat, sen linda en gummimatta två varv runt och sen en stor slangklammer över allt och dra till. billigare än att byta. är du med på vad jag menar.
8
VVS, Acktankar, Radiatorer, Golvvärme / Läckage ventilen unionskoppling
« Senaste inlägg av Micc skrivet Idag kl. 17:56:42 »
Hej!
Håller på och fyller värmesystemet (golvvärme via luft/vatten VP) till garaget. Tyvärr tycks ventilen i unionskopplingen (den heter väl så?) vid cirk.pumpen läcka. Finns det ngt sätt att få en sådan tät tro? Eller är det bara att byta unionskopplingen?

Mycket tacksam för svar...
9
Hej! Vilket år på 70-talet är huset byggt? Har du några bilder på radiatorsystemet inkl rör? Vilken framledningstemperatur krävs för att hålla 21 grader inne vid DUT/DVUT? Hur gammalt är FTX-aggregatet? Det låter som den befintliga bergvärmepumpen installerades på 90-talet då man dimensionerade väldigt lågt och inte borrade alls så djupt som man gör idag. Borrhålet verkar ju räcka till väldigt bra i nuläget men frågan är hur det blir med en 8 kW värmepump?
10
Hej!

Vi har en äldre bergvärmepump av märket EVI HEAT (installerad av förra ägarna..) på 5 kW som behöver bytas. Inget akut fel på bergvärmepumpens funktion (än) men den börjar bli trött och går ganska ofta på tillsats under vintern. Jag har haft par olika installatörer på besök under vintern/våren och har nu 4 offerter som jag gärna skulle vilja få ett par extra ögon på. Tacksam för all hjälp jag kan få i detta!  tummenupp

Fakta om huset
  • Strängnäs kommun
  • Enplansvilla från 70-talet med 170 m2 uppvärmd yta, varav 125 m2 boyta och 45 m2 biyta (garage, tvättstuga, relax)
  • ett vattenburet radiatorsystem (1-rörs värmesystem)
  • styrd ventilation med FTX
  • en luft-luftvärmepump (AC och värme hösten)
  • nya 3-glasfönster
  • OK isolerade väggar för tiden (U-värde 0,4) och tilläggsisolerat tak
  • en (oisolerad?) betongplatta som grund
  • Vi är 2 vuxna och 2 småbarn (0 - 5 år) som bor här.
Borrhålet

Borrhålet är ganska grunt och har ett djup 123 meter och 9 meter ned till berg. Beläget i Strängnäs kommun cirka 4 km från Mälaren, 500 m från sjö och 100 meter från Å. Har gjort en del mätningar under januari och februari i syfte att se hur värmepumpen arbetar med energibrunnen.
  • 123 meter djupt, gjordes 2006.
  • Temperaturen till borrhålet från värmepumpen har varierat mellan 4,3 och 2,8 °C. Vid mätning i februari 2,9 °C
  • Temperaturen från borrhålet till värmepumpen har varierat mellan 6,0 och 4,8 °C. Vid mätning i februari 5,2 °C
Offerter
Jag har tagit in fyra offerter med bergvärmepumpar från tre olika tillverkare. Storleken på pumparna varierar mellan 6 till 8 kW. Kostnaden bland de olika installatörerna är ganska snarlika kring 150 000 kr. Jag är dock lite osäker vilken av, tillverkarna, modell och storlek som passar bäst utifrån våra förhållanden. Vad tror ni?  :)

PS. Offerterna är harmoniserade med varandra och alla installatörer ska utföra arbete i samma omfattning i värmecentralen.

MärkeModellStorlek på maskin [kW] Kostnad (före ROT-avdrag)Kostnad (efter ROT)
NIBES1256-88178,188 kr159,500 kr
ThermiaCalibra Eco 88175,000 kr156,625 kr
ThermiaCalibra Eco 88166,875 kr149,353 kr
IVTGeo 606C6169,400 kr151,401 kr

Tacksam för er hjälp!

/Björn
Sidor: [1] 2 ... 10 Next

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!