Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: purjo__
« skrivet: 24 februari 2012, 08:17:58 »

Ok. Säg inget till kommunens miljökontor...
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 24 februari 2012, 07:11:38 »

Nej, inte enligt protokollet.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 23 februari 2012, 22:35:52 »

Är det inte propylenglykol?
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 23 februari 2012, 20:32:24 »

Skulle tro att jag får ha glykol det - det är i alla fall ifyllt med protokoll och grejer av stans största rörfirma. Sen är det en annan sak att det verkar väldigt onödigt. Det är f ö ifyllt 1996, så det var kanske andra bud på den tiden...

Och, ja, jag har fixat flödet innan jag okeyat för kylgubben att det är dags att komma.
Skrivet av: ace
« skrivet: 23 februari 2012, 16:45:12 »

Igår, sent, klurade jag vidare. Konstaterade inledningsvis att jag har 600 liter 30% etylenglykol i kollektorn, och att det framstår som osannolikt att jag skulle ha sämre fryspunkt på detta nu än tidigare.


Ops..har du tillstånd att pumpa runt etylenglykol i moder jord  Sc:,h

fixa flödet på brinesidan innan du fyller nån gas....så kan teknikern justera in flöden och temperaturer och fyllnadsgrad på en pump som går i korrekt drift.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 23 februari 2012, 14:29:26 »

Satt dit en bättre rörbit och drog ihop det hela tätt. Satte även en autoavluftare på den del av röret mellan pumparna som är högre än pumparna, och fick känslan av att det blev mycket effektivt avluftat.

Väntar sedan dess bara på att få hem en kyltekniker med lite gas...
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 16 februari 2012, 08:07:08 »

Jag ska byta en liten rörbit som är en del av förbindelsen mellan de två brinepumparna. Det är liksom en rörkrök som är högre än båda pumparna, och beroende på ett dåligt rörjobb en gång vid installationen, så är det lite belastningar p g a diverse egenvikt på rören. Det har lett till att en klämringskoppling inte är helt tät.

Detta leder till att jag kan få luft i systemet precis vid pumparna - möjligen skulle även detta kunna vara ett problem som sedan fått diverse följder, och ev även ett stillestånd, som lett till ispropp osv.

Men jag ska som sagt fixa detta och sätta fast rör och slang bättre rent mekaniskt - innan jag fyller på gas osv...
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 15 februari 2012, 19:53:59 »

Nä, nu löser den ut på nån minut max - på lågtryck. När det var stopp blev cirkpumparna varma, men det verkade i övrigt som allt var OK, så då gick den i ett dygn. Det bubblade i glaset, men den löste inte ut. Jag höll på att få spader när jag kände på pumparna och även kände att slangen ut mot gräsmattan vara alldeles varma. Sen fattade jag att det inte var nån cirkulation. Innan jag kopplade att det var stopp fattade jag ingenting.


Skrivet av: cougar
« skrivet: 15 februari 2012, 19:25:08 »

Filtret var lite skitigt, men det gjorde ingen skillnad när jag rengjorde. Däremot verkade det ju som om jag hade ispropp - min gissning är att jag hade det där slangarna går ner till marken, och när jag sedan körde kompressordrift fick jag säkert en ännu värre propp i värmeväxlaren - vilken i och för sig tinade någorlunda snabbt när kompressorn inte gick.
OK, men när du kör kompressorn nu, blir den isig innan den löser ut? isf har du kanske inte gasbrist utan felet ligger troligare på köldbörarsidan.
Det blir nämligen samma symptom som vid gasbrist förutom att kompressorn blir kall vid lågt köldbärarflöde. vid gasbrist blir kompressorn het...
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 15 februari 2012, 19:04:38 »

Filtret var lite skitigt, men det gjorde ingen skillnad när jag rengjorde. Däremot verkade det ju som om jag hade ispropp - min gissning är att jag hade det där slangarna går ner till marken, och när jag sedan körde kompressordrift fick jag säkert en ännu värre propp i värmeväxlaren - vilken i och för sig tinade någorlunda snabbt när kompressorn inte gick.
Skrivet av: cougar
« skrivet: 15 februari 2012, 17:14:39 »

är kompressorn frostig så har du inget flöde på köldbärarn, har du kollat so inte filtret är igensatt?
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 15 februari 2012, 12:56:53 »

Igår, sent, klurade jag vidare. Konstaterade inledningsvis att jag har 600 liter 30% etylenglykol i kollektorn, och att det framstår som osannolikt att jag skulle ha sämre fryspunkt på detta nu än tidigare.

Det kan dock vara så att cirkulationen avbrutits av t ex mankemang  med växelventilen (kompressorn/VP löser ut), varvid köldbäraren stått stilla när det varit kallare än -20. 30% glykol ska ge fryspunkt -15...
Nåja, jag kopplade den ena av brinepumparna till separat ström, och körde. Jag öppnade slingan där den kommit in utifrån, samt stängde av fortsättningen, för att pumpar ur volymen i exp-kärlet - om det nu inte var ispropp. Det kom en mycket tunn stråle, men den var lite olika stark åtminstone beroende på om jag körde pumpen. Efter hand växte den till sig, och jag uppfattade så småningom att jag hade full cirkulation.

Vid provkörning av värmepumpen så löste den, ganska snabbt, på lågtrycket. Det stämmer ju bra ihop med att jag har bubblor i siktglaset.
Ska fixa en otät rörkoppling på brineledningen, sen får det komma en kyltekniker och fylla lite R404a.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 14 februari 2012, 06:51:40 »

Jo, axlarna går runt. Kb-nivå är normal.
Jo jag antar att det är stopp på flödet, och det kan väl bara vara ispropp antar jag. Har aldrig kollat fryspunkten, men det borde ju inte kunnat ha dunsta ur sprit i såna mängder att fryspunkten sjunkit så mycket utan att mängden skulle ha minskat tydligt.
Jag vet faktiskt inte ens om det är sprit eller glykol i vattnet, men jag antar att det är sprit. Nu när jag misstänker att det är stopp får jag väl kolla det. Det borde gå, jag har rätt mycket ventiler kring pumpar och exp-kärl.
Skrivet av: Remo
« skrivet: 13 februari 2012, 23:17:41 »

Har du kollad på pumpaxel att dom går runt att dom inte har fastnat, annars måste det vara stillastående
köldbärare som har börjad koka. Hur är nivån i köldbäraren?
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 13 februari 2012, 22:12:09 »

Har nu haft varmt i huset ett dygn.
Kompressorn går mycket, och tillsats (elpatron) också...

Brinepumparna är båda två mycket varma, och utgående brineledning också väldigt varm. Jag kan inte hålla i brinepumparna mer än ett par sekunder utan att bränna mig.

Expansionsventilen är frostig. Halva kompressorn är frostig. Det är frostigt på väg in i värmeväxlarn mellan köldmediet och köldbäraren. Men utgående köldbärare är alltså varmt.

Ska inte brineledningen vara kall - jag vill ju inte värma upp gräsmattan???
Kan jag ha stopp i markvärmekollektorn? (ispropp)
Är det då pumparna som ger värme i den stillastående köldbäraren? Just nu fattar jag ingenting, men det kanske beror på att jag har migrän samtidigt...
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 13 februari 2012, 11:25:41 »

Känner inte till ngn i S-tälje trakten tyvärr.  Jag ringer KVlabbet oavsett vart i stan det ligger,  har lite andra grejer på G och då får dem åka 50 mil enkel resa för att fixa lite åt mig :D

Vill du ha en som verkligen kan.  Då vet du vart du kan ringa nu Thumbsup   Är ju bara att kolla, det kostar ju inget, kanske har dem jobb i södra delarna nu om du har lite tur, då kanske dem kan svänga förbi. Vem vet *vinkar*
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 13 februari 2012, 11:20:22 »

Jag har redan en "grym" kyltekniker i E-tuna, men avståndet är lite onödigt långt - vilket det verkar vara till KV-labbet som håller till norr om stan...?
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 13 februari 2012, 11:15:23 »

www.kvlabbet.se   dit skulle jag ringt.  Grymma.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 13 februari 2012, 10:58:13 »

Det verkar ju som att min värmepump nu funkar som den ska. Växelventilen är på plats, läcker inte och ställer sig i rätt läge när den ska, och den bytta cirkpumpen snurrar snällt.

Jag får inget VP-larm och pressostaten löser inte - men jag har ju fortfarande gott om bubblor i siktglaset.

Så jag tar gärna emot tips på var jag hittar en kyltekniker där jag bor. Jag bor 15 km norr om Södertälje, men tycker att det verkar svårt att hitta så mycket annat än större rörfirmor som erbjuder sig att serva - men de har ju i själva verket inte ens egen kyltekniker utan anlitar en underentreprenör. Känner till en bra, men han bor och har företaget i Eskilstuna, och det känns som en lång resa för att pytsa i lite gas - även om det kanske ska vakuumpumpas och tar ett par timmar total på plats i sämsta fall.

Så var hittar jag en kyltekniker i närheten av Södertälje eller Nykvarn eller nånstans däromkring?
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 12 februari 2012, 23:49:50 »

Just nu går allt som det ska, lite mer väsen kanske och en skaplig bubbelström i siktglaset.

Jag gjorde inget annat än att jag hade skruvat bort centrumskruvarna samt locket på elkapslingen på båda pumparna och skulle kolla om de hade spänning osv när de inte gick. Då gick de förstås.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 12 februari 2012, 10:06:45 »

Jo, båda står på "trean".
Skrivet av: Remo
« skrivet: 12 februari 2012, 00:51:49 »

Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 12 februari 2012, 00:02:35 »

Jag har nu bytt den cirkpump för markkollektorslingan som tidigare gick varm.
Jag bytte idag också växelventilen som har varit "otät" i växelfunktionen.

Jag har konstaterat att jag nu kan få värme i huset åtminstone med elpatronen i värmepumpen vilket tidigare gick ganska dåligt.

Dock hände följande när jag efter några timmars drift på elpatron slog över värmepumpsläge:

Högtryck löste två gånger efter kort tids drift.

Jag väntade nån timme till och provade igen; då kollade jag att köldbärarpumparna gick - och det visade sig att den nya pumpen inte gick, men den gick igång - varvid den andra* stannade... Den gick inte igång fast jag petade runt motoraxeln.
Jag fick VP-larm, men kompressorn stannade inte. Jag slog av på manöver, och startade om.

Då gick båda cirkpumparna, men efter en stund när kompressorn startade, så stannade den pump som strax innan stått stilla under drift...

Båda pumparna går runt lätt och fint när man vrider dem runt med skruvmejsel...

Jag har inte kollat (trångt), men måste väl ha spänning fram till båda pumparna samtidigt, jag tror att "extrapumpen" helt enkelt är kopplad parallellt på den kontaktor som slår på den ordinarie pumpen.

Jag har f ö fortsatt bubblor i synglaset på köldmedieslingan. Det löser inte för lågtryck.


*Jag har två seriemonterade pumpar för brine, pga stor kollektor.

Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 05 februari 2012, 15:51:14 »

Har nu bytt cirkpumpen, har äntligen fått min nya växelventil, och har genomlidit en period med neråt 10-12 grader som kallast i huset, trots kakelugnar och andra eldstäder - samt elpatron. Elkassetten verkar inte gå som den ska, den har ju mest suttit som backup i åratal, men funkade senast den användes för ett antal år sen.
Nåja, körde värmepumpen för att se att nya cirkpumpen gick som den skulle. Konstaterar då att temperaturerna enligt givarna ligger annorlunda än termometrarna på kopparrören. Den larmar p g a vvb-temp och nåt annat.
Jag misstänker att bubblorna som indikerar för lite gas, är en sak, men mina VP-larm beror nog ändå på växelventilen.
Det är nog bara att bita ihop och börja försöka byta den trots att det känns som fel system att riva isär så pass mycket på radiatorkretsen.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 14 januari 2012, 17:28:51 »

Har nu med skruvmejsel satt snurr på cirkpumpen när den fick spänning, och då går den. Återstår att se om kompressorn kommer att lösa... Växelventilen verkar nu stå i öppet läge (spaken vid OPEN), och det betyder nog att cirkulationen sker i rad-kretsen.

EDIT:
Kompressorn gick rätt länge, stannade med lite mer väsen än vad jag TROR är normalt... Löste dock inte. Jag skruvar på kontaktorkapsling, och kapsling på cirkpump osv, varvid kompressorn går igång av sig själv igen. Kommer nu på den ljusa idén att kika i det lilla glaset på kretsen med köldmediet, och kan ju konstatera att det är allt annat än bubbelfritt. Det är närmast grått innanför glaset, och det upphör inte på nån minut i alla fall, så jag slår av kompressorn och antar att det är en kyltekniker jag behöver i alla fall.
Tar gärna emot tips på nån som finns så nära som möjligt, jag bor i Enhörna utanför Södertälje.

Senare under kvällen provade jag igen, cirkpumpen gick, och kompressorn tuffade på länge och väl. Det tar någon eller några minuter, sen är det tyvärr skum i det lilla siktglaset. Kompressorn löste dock inte ut, utan det blev värme av det hela, och senare under kvällen var det väl som vanligt, med den skillnaden att ljudet är lite mer ansträngt och att det tar tid för att få värmen att gå upp ordentligt. Cirkpumpen var i princip så varm att man inte kunde hålla i den. Antar att den är på väg att haverera.
Nästa steg är att få tag i en Grundfos 25-80 180, byta den, samt sedan få hit en gubbe med gas antar jag. Under tiden får det gå på elpatron, känns inte som om det är bra att vare sig köra cirkpumpen eller kompressorn under dessa förhållanden.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 14 januari 2012, 17:16:45 »

Har nu i vilket fall åtminstone konstaterat att när allt går igång, och det är spänning på cirkpumpen på kollektorkretsen (brinepumpen kan man väl kalla den), så snurrar den inte, den är varmare än vad den borde vara normalt, och den pump som ligger före, dvs inne i kabinettet på samma rör, snurrar. De får spänning samtidigt.

Beträffande hög- och lågtryck så har jag vid det här laget återställt båda två så att kompressorn gått igång. Men det är nog kanske tre gånger på hög, och en gång på låg, som det har löst ut. Att byta pumpen känns ju ganska okontroversiellt, alldeles oavsett allt annat så bör väl den bytas om den inte snurrar trots att den har spänning...
Skrivet av: cougar
« skrivet: 14 januari 2012, 17:16:02 »

hugger på denna tråd ,

skulle gärna vilja veta hur man ser om gasen saknas ?  i sikt glaset syns ingenting ,,ser helt tomt ut, ska det va så,,
 är det bara gas som ej syns eller ska det va som nån vätska man ser?

den går men när den växlat över kört VVatten så orkar den inte upp i given radiator temp 48* ,den står o tuggar på 32*  just så här vi 0* 
 tillskott är ställt  på -1,5
 pumpen är en IVT  E
Det ska inte synas något i synglaset, bubblar det i stabil drift så är det gasbrist.
titta i synglaset i startögonblicket så ser du hur det ser ut när det bubblar, ett tag efter start så ska det gå rent i synglaset.
Skrivet av: moment22
« skrivet: 14 januari 2012, 17:04:08 »

hugger på denna tråd ,

skulle gärna vilja veta hur man ser om gasen saknas ?  i sikt glaset syns ingenting ,,ser helt tomt ut, ska det va så,,
 är det bara gas som ej syns eller ska det va som nån vätska man ser?

den går men när den växlat över kört VVatten så orkar den inte upp i given radiator temp 48* ,den står o tuggar på 32*  just så här vi 0* 
 tillskott är ställt  på -1,5
 pumpen är en IVT  E
Skrivet av: cougar
« skrivet: 14 januari 2012, 17:02:49 »

Nja, det är inte en sån ventil där reglermotorn går att ta bort, det är en ventil som syns på bild i denna tråd från förra vintern: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=40566.msg384912#msg384912

Jag har fortsatt att motionera den med spaken, smort det man kommer åt (som troligen inte är det som går trögt), men framförallt upptäckte jag nu att cirkpumpen till markkollektorn är alldeles för varm. Det sitter en sådan som är inne i kabinettet, och sedan sitter det ytterligare en likadan i serie. Den sitter tydligen där p g a markslingan är ovanligt väl tilltagen, och den känns ju som om den går varm p g a det är torrt. Dock är det vätska i expansionskärlet.
löser den på högtrycket borde det inte vara brinepumpen det är fel på, snarare pumpen som sitter monterad under växelventilen, är du säker på att den går?
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 14 januari 2012, 16:53:23 »

Nja, det är inte en sån ventil där reglermotorn går att ta bort, det är en ventil som syns på bild i denna tråd från förra vintern: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=40566.msg384912#msg384912

Jag har fortsatt att motionera den med spaken, smort det man kommer åt (som troligen inte är det som går trögt), men framförallt upptäckte jag nu att cirkpumpen till markkollektorn är alldeles för varm. Det sitter en sådan som är inne i kabinettet, och sedan sitter det ytterligare en likadan i serie. Den sitter tydligen där p g a markslingan är ovanligt väl tilltagen, och den känns ju som om den går varm p g a det är torrt. Dock är det vätska i expansionskärlet.
Skrivet av: ace
« skrivet: 14 januari 2012, 16:32:40 »

def inte gasbrist vid ht-trip.
har du haft motorn borta på växelventilen och kollat att spindeln går lätt?
smörj med olja eller liknade och motionera
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 14 januari 2012, 15:50:32 »

Har lossat lite av inbyggnaden framför, tagit bort kåpan till kontaktorer och motorskydd.
Tryckte på återställningen av högtryck, varvid den gick igen.
Har inte hittat riktigt var på kontaktorerna/motorskyddet jag verkligen har matningen, det var ju liksom lite mer än tre ledningar där...
Dock är det ju så att den verkar gå igång vid återställning, så jag antar att det inte är en fas som fallit bort, annars tänkte jag att det möjligen kan vara en effektvakt som sitter nånstans före matningen som spökar, säkringarna verkar ju annars hela.

Vid högtryckslösning; vad är egentlgen felet då, växelventilen är ju opålitlig så att det räcker, men när den kärvade tidigare så var det väl så att den bara körde varmvattenberedarkretsen, även när pumpen "trodde" att det var radiatorn, varvid tempgivarna snabbt indikerade att radiatorkretsen var varm, och pumpen därmed slog av. Sen slog motorskydd och eller ht-pressostaten av, minns inte riktigt. Kollade silen då, förra vintern för första gången nånsin, men den var hyfsat tom. Det var när jag rotade vidare och hittade växelventilen som allt löste sig när jag tryckte lite på den spaken.
Jag minns att jag räknade ut att det nästan måste vara den när jag kollade alla temperaturer över displayen - och i och med att jag då visste var givarna satt på kretsarna.

Elpatronen gör f ö att jag har fullt varmvatten i kranarna, och i radiatorkretsen är det för kallt, men inte helt svalt.


EDIT: har pillat vidare, och jag har ju en känsla av att det ändå är en spökande växelventil (har sökt reservdel i snart ett år utan framgång).
Enligt displayen har jag samma FL-temp som VB-temp för det mesta. FL-temp och returtemp stämmer dåligt när jag jämför mellan de värden som syns på displayen och det som syns på de bimetalltermometrar som sitter på kopparören utanför aggregatet.

Vore ju skönt om det inte är gasen som är slut i alla fall, samt att jag inte tar hit en kyltekniker när det i själva verket är en ventil som är problemet.
Skrivet av: ace
« skrivet: 14 januari 2012, 15:14:54 »

Lite mager info för att ge nåt konkret råd.
men visst låter det som att den ev trippar på högtryck.
flöde över kondensorn?... dvs täppt sil, defekt VB-pump eller växelventil...
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 14 januari 2012, 15:11:25 »

Jag pillade nu äntligen vidare efter att pumpen stått i en vecka.
Den är lite inbyggd, men jag sträckte mig så att jag kom åt återställningsknappet till motorskyddet utanpå den vita kåpan vid kompressorn.
Då hoppade den igång. Ett kort tag. Därefter kände jag på pressostaten, och när jag tryckte på högtrycksåterställningen, så startade den igen.
Då gick den lite längre, men lät efter ett tag ansträngd, och så småningom löste den ut igen - provade inte att återställa, så jag vet inte om det var pressostat eller motorskydd denna gång.
Jag ska kolla att jag har 3 faser ända fram, men i övrigt har jag inga idéer.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 14 januari 2012, 14:52:46 »

Jag har en Thermia Villa 120 från 1996, med ny kompressor sedan 2 år eller nåt.
Nu när det äntligen blev lite kallare denna vinter larmade den och kompressorn går inte mer.
Jag misstänker att jag behöver fylla på gas, som så många gånger förr, men tänkte att det vore bra att veta att det är just det felet.
Förra vintern var det likadant, men den gången var det växelventilen som krånglade och så småningom ledde till att kompressorn slutade gå, när jag sedan motionerade ventilen gick allt bra igen, bättre än på länge t o m.

Nu började det med att kompressorn lät lite mer än vanligt på morgonen, och senare på dagen såg jag att larmlampan lyste, och så står det "VP-larm" på displayen. Har inte bläddrat igenom temperaturer osv på kompressorn, men växelventilen verkar i alla fall funka eftersom jag har värme ut i radiatorkretsen - jag har även "motionerat" ventilen lite manuellt, via dess spak.

Lågtrycksåterställningen känns inte bra, på säkerhetspressostaten - när jag provar att återställa den, så händer inget, och jag upplever att knappen inte går att rubba. Stänger jag av pumpen helt och väntar några minuter så känns knappen kanske mer normal, men vid återstart larmar pumpen med sin röda lampa, direkt utan att kompressorn ens gått ett varv.

Vid tidigare tillfällen med lågt tryck i gaskretsen, så har man kunnat återställa med knappen på pressostaten, och så har kompressorn gått igång för att lösa efter en kort stund.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!