Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 31 oktober 2014, 09:02:55 »

Pengarna kommer aldrig att sparas in genom bättre effektivitet, satsa dem på något annat i stället. Det är rimligt tro att livslängden kan förkortas något men alternativet att investera pengarna (eller låta bli att låna dem) och använda de pengarna som grundplåt till en ny pump den dag den havererar tycker jag är en bättre lösning. 

Hur bär man sig åt för att få en elförbrukning på ca 22000 kWh/år med värmepump? Det låter som en rimlig siffra om huset var elvärmt. Vår elförbrukning är ca 10000 kWh/år och husen är jämförbara i storlek och förmodligen isoleringsstandard. 
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 31 oktober 2014, 08:17:37 »

Solpaneler är inget som påverkar borran nämnvärt när det är som kallast men kan ju vara kul att ha. Vill du höja brine tempen är det borra eller att gräva lite jordvärme som gäller tex 100-200 meter kommer göra skillnad men jag tycker du ska luta dig tillbaka och vara nöjd. Med Flm menar jag att all frånluft utom köksfläkten tas tillvara och går genom ett aggregat som värmer brine tilluften kan vara som tidigare via spaltventiler.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 30 oktober 2014, 23:02:41 »

Lägg pengarna för ev borra på bättre isolering av huset istället. Det sparar du in på lägre energiförbrukning och dina borrhål och VP räcker bra till som dom är.
För att illustrera vad olika isoleringsåtgärder gör för husets värmebehov, kolla den gröna kurvan i mitt diagram. Du har redan isolerat tak o fönster. Väggar då? Du har ju ett hus från 1936, det brukar inte vara så värst mycket isolering där. Jag hade 75mm stående spåntad plankväggar som fick 95mm isolering invändigt. ett rum i taget gör jobbet uthärdligt. Kostade betydligt mindre än att göra det utvändigt. Jag sänkte energibehovet med 29% med väggisoleringen. Min borra o 8kW VP behövde elpatron vid 0 °C före isolering. Det var ett medvetet val eftersom jag räknade med inverkan av isolering vid projekteringen. Nu klarar jag mig ner till -20 °C utan tillskott
Jag tycker det är ett väl så intressant alternativ till att borra mera. och skaffa kraftigare VP Edit:Nej du har ju ny VP, läste din förra tråd nu.

Överslags kalkyler:
-du gör av med 15000kWh exkl hushållsel. Minska behovet med 30% med isolering, du sparar 5000kWh/år. och värmepumpen går 30% kortare tid dvs håller längre...nja kanske inte men du kan sänka framledningstemperaturen rejält och det höjer VP COP.
- Mera borrhål, du höjer köldbärartemp med några grader och höjer COP några %, du sparar 150kWh per år och procent.
Skrivet av: qvantis
« skrivet: 30 oktober 2014, 22:46:35 »

Tack för all kloka svar!

@Smurfen: Har tyvärr ingen som helst möjlighet till luftvärmeväxling, huset är för gammalt. All ventilation sköts med spaltventiler i fönster tillsammans med mekanisk frånluftsventilation i våtrum och kök. Har däremot funderat på att köra solpanel på taket och/eller kyla mot hålen för att återladda, lär bli billigare än att borra.

@Per Lu: sista vintern var ganska snäll, men erfarenheten från förra pumpen säger att temperaturen på kb-in inte påverkas i någon större grad av hur hård vintern varit.

@hawkeye99: inför bytet skrev du här att en modern pump på 8kW är som en äldre på 7kW p g a att man har ändrat hur märkeffekten beräknas. Det är detta tillsammans med mina primitiva driftdata från den gamla pumpen, samt att den arbetade på bra i 16 år mot samma hål som får mig att tveka till investeringen. Sämre COP kan jag leva med, svårt att räkna hem investeringen på bättre COP, men om livslängden på pumpen kortas betydligt så väger det förstås tungt.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 30 oktober 2014, 19:32:00 »

Menar du att en höjning av brine temp vid dut från dagens -2 till tex 0 grader kommer påverka livslängden på vp märkbart  Sc:,h
Skrivet av: hawkeye99
« skrivet: 30 oktober 2014, 19:24:33 »

Har du för liten borra eller slinga, så får du kalla temperaturer. kalla temperaturer och högt värmeuttag ger kort livslängd på pumpen.
Så gör något åt borrdjupet.
Förbrukningen är den minsta kostnaden. 
Eva
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 30 oktober 2014, 17:56:58 »

I beslutet att borra eller inte borra kan du också lägga till hur "kall" sista vintern var i förhållande till andra vintrar.

Här i Göteborg förbrukade mitt hus det senaste året (juni -13 tom maj -14) den näst lägsta elförbrukningen under de senaste 10 åren. De åren med mesta förbrukningen har jag (förstås) "mycket" lägre brinetemperatur in i pumpen som lägst.

Per L
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 30 oktober 2014, 16:19:33 »

Lägg pengarna för ev borra på bättre isolering av huset istället. Det sparar du in på lägre energiförbrukning och dina borrhål och VP räcker väl till som dom är.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 30 oktober 2014, 16:06:07 »

Så länge det funkar bra och ligger runt -2 som kallast tycker jag du kan låta det vara du kommer inte tjäna in en ny borra på massor av år om du har dålig vent kan man ju ev komplettera med en flm men den tjänar du heller inte in men får ev bättre luft och varmare brine som bonus.
Skrivet av: SW
« skrivet: 30 oktober 2014, 15:51:24 »

Jag röstar för att borra . Då får du dryga 190 meter.  Problemet är väl instrypningen för jag antar att hålen skall parallellkopplas. Men det åligger väl borraren.
SW
Skrivet av: qvantis
« skrivet: 30 oktober 2014, 14:18:51 »

Hej,

Tänkte först väcka min gamla tråd eftersom jag där lovade en uppdatering efter att ha kört den nya pumpen ett tag, men eftersom detta blir lite of topic startar jag en ny tråd istället.

Nya pumpen (se signaturen) klarade förra vintern finfint. Lite kall kb in mot slutet bara, ett par minus enligt interna givaren som inte tycks rätt kalibrerad, anliggningsgivaren visade ca 0. Att vätskenivån i expansionskärlet är i stort sett konstant, har faktiskt sjunkit något (kallare vätska = mindre volym), tolkar jag som att det i alla fall inte har frusit i hålen.

Men nu till frågan: ska jag komplettera mina båda hål med ytterligare ett? Har fått offert från firman som ska borra åt grannen och de vill ha 35000 - rot = 24500 för 60 m hål inkopplat och klart. Mycket pengar som jag antar aldrig kommer att sparas in i effektivitet. Frågan är snarare om jag riskerar något funktionsmässigt om jag inte borrar?  :-\

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!