Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: pi.r
« skrivet: 25 oktober 2010, 22:45:13 »

Hej Lyckan..!

Ganska bra gissat...   Thumbsup

- Inga problem med mät-grejorna som du gissar.
- Toppen kl. 12 beror mycket riktigt på solen - den får in en direkt-träff på tempgivaren när den lyser in genom fönstret.
- Att tempen faller fram till morgonen och på eftermiddagen beror på att jag helt frankt stänger av pumpen när jag sover, och när jag är på jobbet.  Pumpen är min enda värmekälla - förutom solen... Den startar på sin timer innan jag vaknar eller kommer hem. - Sparar lite el på det sättet...
Skrivet av: Lyckan
« skrivet: 25 oktober 2010, 21:16:52 »

Hej!

Dags för mitt första inlägg i detta forum.
Angående temperaturkurvan och givarna och den övriga utrustningen så är nog allt säkert helt som det ska.
Anledningen till den höga toppen förklaras med största sannorlikhet med att solen ger mest energi 12.00.
Angående de låga dalarna kl 6.00 och 18.00 så kan det kanske bero på att husägaren öppnade dörrar eller liknande på väg till eller från arbetet och därmed orsakade ett kalldrag som påverkade de känsliga givarna.

/ Lyckan
Skrivet av: krastapopolis
« skrivet: 14 oktober 2010, 22:01:41 »

Såja såja det var hoppsan vad den här diskussionen drog iväg nu,
blev ju lite action på köpet ! ;

Nu när pumpen snurrat ett par veckor kan jag då konstatera
att temperaturen är ca 2 gr högre än inställd nivå --I RUMMET DÄR
PUMPEN SITTER-- (mäter ca 1,2m över golv). Längre bort i huset någon
grad lägre. MEN vi har väldigt öppen planlösning på 150 m2 så jag kan tänka mig att
det blir helt annat om det är ett mindre utrymme. / yta..

För min del kan jag nöja mig med detta, verkar som den blir mer exakt ju kallare det är ute dessutom. Andrehas om du känner att du inte är nöjd tycker jag du ska stå på dig mot installatören tills ni hittar en lösning.


Tack alla som engagerat sig ! Hoppas jag kan hjälpa er nån gång
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 14 oktober 2010, 09:55:59 »

Hej Pi.r!  Ja det verkar nästan som om vi inte pratar om samma sak här du och jag, och det är klart att har du en mintemp på 17,5 ºC, en maxtemp på 25,8 ºC och med medeltemp på 18,9 ºC under ett dygn så visar det tydligt på att vi inte pratar samma sak och då förstår jag din uppfattning isf, alt så är din mätutrustning helt åt skogen. Vad hände förresten i vardagsrummet vid 12-tiden på dagen?? Sc:,h Och varför sjunker innetempen succesivt ned till ca 06.00 på morgonen resp ca 18.00 på kvällen?? Sc:,h Och var har du värmepumpen placerad i huset?? :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 14 oktober 2010, 01:49:40 »

...
Jag talade bara om min åsikt och erfarenhet inkl hur mina pumpar fungerar och dessutom hur jag finner det lämpligt att mäta innetempen ifh till inställt börvärde på dessa

Det gör du inte..!

Du hävdar att nåt är åt pepparn fel om temperaturen avviker med mer än 1°C.

Hej Andreas!  Helt självklart så skall du inte acceptera en skillnad på upp till 4-5 ºC gentemot inställt börvärde på pumpen utan absolut max 1 ºC isf. ;) För annars är det något fel...

Du kan inte mäta temperaturen i rummet med den noggrannhet som krävs för att bestämma en så liten avvikelse. Du vill säkert gärna tro det, men det kan du inte. Av skäl som du själv redan påpekat.

- Därför opponerar jag mej...

Och därmed avslutar jag denna sido-diskussion för min del.

----
Mina temperaturer mäter på några "praktiska" platser. Värdena tar jag som man bör, med "en nypa salt". Dom är "relativa". Min kropp är den termometer jag går efter...

Så här såg tex onsdags-kurvan ut i vardagsrummet. Är det nå'n som tror den visar "rätt" värden..? - Inte jag...
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 13 oktober 2010, 22:29:29 »

Ja dum det får du nog vackert vara själv här Pi.r. ;) Jag talade bara om min åsikt och erfarenhet inkl hur mina pumpar fungerar och dessutom hur jag finner det lämpligt att mäta innetempen ifh till inställt börvärde på dessa, och det får du givetvis stå ut med. Var mäter du själv innetemperaturen förresten?? vid golvet eller taket kanske?? Eller på väggen mitt emot pumpinnerdelen ev?? För då kan man självklart få till lite större tempavvikelser naturligtvis. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 13 oktober 2010, 22:22:43 »

...
sen sa jag inte ±1 ºC utan bara + tolerans på +1 ºC ifh till inställt börvärde.
...

Så du har "noll-tolerans" för fel nedåt..? Ger pumpen 0,1°C för låg temp, är det alltså inte acceptabelt... för du kan väl mäta absolut rätt på 0,1°C ..?  *roflmao*

Om man förstår innebörden i resten av din text, så inser man även att man kan välja precis vilket värde man vill ha, när man mäter rums-tempen. Det är bara att välja en lämplig plats. Det går alltid att hitta en punkt i huset där tempen ligger inom 0,1°C av önskat börvärde. Även om pumpen så går 10°C fel... (eller termometern...) Det går helt enkelt inte att definiera en punkt som är "rätt" plats att mäta på. Du låter bara dum om bu fortsätter att påstå (att du tror) att du kan mäta bättre än ±1 °C under sådana förhållanden  tomte::

Om du kan acceptera att din mätning kan ha en felvisning på åtminstone ±1°C, och accepterar att pumpen får gå ±1°C fel. Då måste du även acceptera att din termometer visar ±2°C från inställt börvärde. - Och du har lätt större felvisning i dina mätvärden än ±1°C... i den bistra verkligheten.
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 13 oktober 2010, 09:37:32 »

Ja det vore väl tråkigt Pi.r om det bara vore jag som kan med med denna noggranhet tycker jag, sen sa jag inte ±1 ºC utan bara + tolerans på +1 ºC ifh till inställt börvärde. 2-3 ºC anser jag däremot vara en oacceptabelt stor skillnad men kan väl möjligtvis tänka mig en felttemp på upp till max ca +1,5 ºC om jag skall försöka vara lite extra generös nu då.
Jag har sett på mina Toshibapumpar att vid en kallare utetemperatur (från 7-8 minus och nedåt) så verkar de kompensera lite genom att lägga på ett litet extra kol med någon grad i temphöjning som resultat, så då brukar man faktiskt t.om kunna sänka börvärdet på pumpinställningen med 1 ºC istället. ;)
Sen beror det givetvis på var man mäter inntempen förstås, man kan ju inte mäta ett antal meter framför pumpen eller i närheten av pumpen i sidled räknat utan man måste ju mäta en så pass lång bit ifrån pumpen och gärna i sidled så att inte den varma utblåsluften från pumpen direkt påverkar tempmätningen. Var i höjdled över golvet man mäter har också betydelse naturligtvis, själv mäter jag halvvägs upp från golvet räknat dvs ca 120 cm både från golvet och taket räknat. Sen har återigen säkert detta med värmespridning och fläkthastigheter en rätt stor betydelse i sammanhanget även när det gäller tempmätning, jämnhet i värme i de olika utrymmena mm skulle jag tro.
Om jag har t.ex min pump i bostadsvåningen på börvärdesinställning +20 ºC så har jag ca +21 ºC i hallen och ca +20-20,5 ºC i övriga utrymmen. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 13 oktober 2010, 00:56:38 »

Det är nog bara du Raffen, som kan mäta en inne-temperatur med en onoggranhet bättre än ±1°C..!

Om det inte får avvika mer än 1°C, måste både din mätning, och pumpens termostat, vara bättre än ±0,5°C - Glöm det !

2-3°C får man räkan med. 4-5°C är i överkant, så långt håller jag med.
Läckage i genomföringshålet kan säkert ge fel på flera grader. Inga invändningar... Men hade dom inte redan kollat det..?
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 12 oktober 2010, 23:58:53 »

Okej.

Visst är det viktigt att den värmer effektivt! Men minst lika viktigt för mig att den inte kostar för mycket i drift, skaffade ju den för att spara på elen. Men om den pumpar ut 4-5 grader mer än vad pumpen är inställd på känns det inte som pumpen är så energi effektiv som man vill. Hade 18grader på pumpen och tempen i rummet låg på 22grader i morse. Men installatören kommer idag eller imorgon för att titta.

Men om det nu skulle vara så att det inte går att fixa och vi inte känner oss nöjda med pumpen, är det bara att säga till att vi inte är nöjda och vill ha en annan modell? T.ex. Toshiba som Raffen promotar :)
Vad bör TOSHIBA RAS-10 och RAS-13 ligga på med installation och allt?

//Andreas

Hej Andreas!  Helt självklart så skall du inte acceptera en skillnad på upp till 4-5 ºC gentemot inställt börvärde på pumpen utan absolut max 1 ºC isf. ;) För annars är det något fel på antingen tätningen av rörgenomföringen i väggen från innerdelen och ut till utedelen eller alt något fel på innerdelens tempgivare.
Lika självklart är ju att resultatet blir en rejält mkt dyrare driftskostnad på en pump som går på kanske ca +2-3 ºC högre innetemp än vad man själv verkligen önskar, och då tappar man givetvis en stor del av den besparing som man tänkt sig med en luftvärmepump. Så om de inte kan fixa till pumpen så att den hyfsat håller inställd temperatur så anser jag också naturligtvis att du skall byta ut den. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 12 oktober 2010, 23:26:35 »

Köpa en ny pump låter som ett extremt dyrt sätt att justera en termostat...

Jag kan inga detaljer om Bosch, men många pumpar har möjlighet till en viss justering av termostaten. Om den möjligheten trots allt inte finns på era pumpar, så går det enkelt att fixa i alla fall, för en något så när händig tekniker.

Man kan enkelt manipulera signalen från temperatur-givaren genom att parallellkoppla den med ett vanligt motstånd av lämplig storlek. Då tror pumpen att det är lite varmare än det är, och sänker värmen därefter.

Jag har gjort det själv på båda mina pumpar. Först för att få en av dom att kunna gå med underhålls-värme på ca 10°C. Men även för att kompensera termostaten ungefär som i era fall, men efter att jag flyttat hela givaren till en plats där den mäter en mer representativ temperatur, än inne under plastkåpan. Man kan även vidareutveckla en sån här fix med ett timer-styrning.
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=35008.msg326689#msg326689
Men det är överkurs...

Kolla först med era installatörer, och få bekräftat att det verkligen inte går att justera pumpen internt. Det ska stå i servicemanualen hur man gör. Sen kan man höra om dom kan tänka sej att göra en "pirat-fix" enligt ovan. Eller gör det själv... Man vill väl helst att installatören gör det, för att inte riskera att tappa garantierna.  Så länge man gör en mindre justering (< 5°C) ger det inga problem.
Skrivet av: andhreas
« skrivet: 12 oktober 2010, 08:50:58 »

Okej.

Visst är det viktigt att den värmer effektivt! Men minst lika viktigt för mig att den inte kostar för mycket i drift, skaffade ju den för att spara på elen. Men om den pumpar ut 4-5 grader mer än vad pumpen är inställd på känns det inte som pumpen är så energi effektiv som man vill. Hade 18grader på pumpen och tempen i rummet låg på 22grader i morse. Men installatören kommer idag eller imorgon för att titta.

Men om det nu skulle vara så att det inte går att fixa och vi inte känner oss nöjda med pumpen, är det bara att säga till att vi inte är nöjda och vill ha en annan modell? T.ex. Toshiba som Raffen promotar :)
Vad bör TOSHIBA RAS-10 och RAS-13 ligga på med installation och allt?

//Andreas
Skrivet av: krastapopolis
« skrivet: 11 oktober 2010, 17:34:47 »

Ja inte är det lätt att komma i kontakt med rätt person som kan nåt/ vet nåt
men den samlade bilden av de jag talat med ger mig intrycket av att pumpen
kompenserar +2gr. Det får man nog lev med.  :-\ och kan nog skilj hur stor boyta man har.

Det blir spännande att se hur den
beter sig nu när det börjar bli lite kallt i veckan som kommer.

En annan lite konstig sak är att när pumpen uppnått "rätt" temperatur
så slutar den inte blåsa, utan skickar då ut kall/ljummen luft på lägsta fläkt-läget.
Kompisens IVT slutar blåsa/blåser ytterst lite när den inte värmer.
(Ja jag har den bara i värmeläge, inte auto)....

Ja ja mycket gnäll från min sida har det varit, får säga att pumpen verkar
värma riktigt effektivt  och det är ju det som är det viktiga.
Skrivet av: andhreas
« skrivet: 08 oktober 2010, 15:18:30 »

Min installatör kommer under nästa vecka för att titta på tätning eller vad som kan vara fel.

Hur har det gått för dig krastapopolis? Fått några mer svar?
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 06 oktober 2010, 10:18:37 »

Hej Andhreas!  Ja jag känner mig helt övertygad om att det är otätt i rörgenomföringen i väggen på era pumpar. Det är faktiskt väldigt vanligt och dessutom inte helt lätt att få denna genomföring helt tät inkl vindtät.
Man trycker i lite tätningsmedel men det är inte alls säkert att det ändå blir helt tätt mot rören mm och att det då blåser/trycker in lite luft utifrån. Jag hade själv min ena pump som var isolerad och tätad av installatören och den gick så det osade om det i källaren (+23-24 ºC) trots en tempinställning på +17 ºC på pumpen, när jag lossade plasthöljet på innerdelen och kände med handen vid utgången av rören (ungefär i höjd med tempgivaren) så drog det ändå in kalluft i en mängd som t.om hade fungerat bra som en inluftsventil. ;)
Ta och lossa på plastkåpan till innerdelen och känn med handen och mät gärna temperaturen vid utgången av hålet, själv hade jag en infraröd mätare så jag såg direkt med den att det kom in rejält med kall luft där trots att hålet skulle vara tätat. Efter en ordentligt noggrann tätning av hålet så går pumpen helt perfekt på exakt den tempinställning som jag har den ställd på. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: andhreas
« skrivet: 06 oktober 2010, 09:25:14 »

Jag har fläkthastigheten på auto och jag kan höra hur den växlar mellan hastigheter. Borde jag använda någon av de tre manuella hastigheterna?

Igår när jag kom hem så hade pumpen stått på 21 grader i 1,5 dygn.
Resultat:
Kl 20:00: 24,8 grader (termometern placerad precis vid sidan om pumpen)
Kl 22:00: 25,7 grader (termometern placerad precis ovanför pumpen)
Kl 00:00: 25,9 grader (termometern placerad precis ovanför pumpen) 

Vi tyckte det blev varmt i sovrummet så jag sänkte värmen till 19 grader innan vi la oss
Resultat:
Kl 06:50: 22,0 grader (termometern placerad precis ovanför pumpen)

Så under kvällen igår så blev det varmare och varmare i huset och givetvis då kallare och kallare utomhus. Funderar om jag har problemet med att det är dåligt isolerat ändå?
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 05 oktober 2010, 22:54:44 »

Ja den där beskrivningen stämmer ju in helt klockrent Pi.r. Thumbsup Och dessutom känner jag väl igen detta lilla aber från min gamla pump, nej tacka vet jag pumpar som också kan gå ned till en låg värmeavgivning samtidigt som man alltid också har möjlighet till en helt valfri inställning av fläkthastighetena för bästa ekonomiska drift och värmeutbyte från pumparna. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 05 oktober 2010, 22:41:51 »

Ja jag ringde och pratade med min installatör idag och han tyckte inte att det var något konstigt direkt med att det var 2ggr varmare än vad kontrollen visade.

Ungefär vad jag menade när  jag sa att dom ofta ligger lite högt...

Jag tycker det är märkligt, vissa dagar skiljer det 2ggr och andra 4-5ggr.  Sc:,h

Det kan skilja väldigt mycket beroende på vilken hastighet fläkten har.

För att göra saken lite värre har tyvärr många pumpar en automatik som tar över styr fläkten även när man valt ett "manuellt" fläkt-läge. Kanske att just Boschen är ett undantag här..? jag vet inte.
Har man en såń pump så händer det speciellt så här års när det är "överskott på värme". När pumpen inte kan sänka effekten i kompressorn tillräckligt, så kan den i stället sänka fläktfarten. Då stiger temperaturen i värmeväxlaren, COP blir sämre och effekten sjunker lite till. Tyvärr även med katastrofalt resultatet för värmespridningen i huset. All värme stannar nära pumpen för att fläkten bara går på "pys-fart".
Skrivet av: andhreas
« skrivet: 05 oktober 2010, 22:01:01 »

Okej.
Ja jag ringde och pratade med min installatör idag och han tyckte inte att det var något konstigt direkt med att det var 2ggr varmare än vad kontrollen visade. Han tyckte jag skulle mäta tempen i andra rum och precis ovanför pumpen. Och jag la termometern ovanför pumpen idag och den visade 25.7(!) när pumpen är inställd på 21 grader.. Får ringa installatören igen så får de komma och kolla.
Jag tycker det är märkligt, vissa dagar skiljer det 2ggr och andra 4-5ggr.  Sc:,h

 
Skrivet av: krastapopolis
« skrivet: 05 oktober 2010, 20:58:43 »

Har inte kunnat komma i kontakt med rätt person hos Bosch ännu.
Men jag fortsätter försöka nå dem för en förklaring.  huvuddunk

Det mesta tyder dock på att pumpen kompenserar med ca 2 gr+ för
att hel huset skall bli varmt. Då borde de lagt lägstanivån betydligt lägre än 18 gr
tycker jag. Annars kan man i realiteten aldrig få lägre än 20 gr.


Återkommer när jag stökat vidare med bosch.
Andrehas hur upplever du din pump för övrigt ?
Skrivet av: andhreas
« skrivet: 05 oktober 2010, 16:51:58 »

Hur gick det för dig krastapopolis? Fick du något bra svar?
Skrivet av: andhreas
« skrivet: 04 oktober 2010, 10:45:14 »

Hej

Jag har samma problem med min nya Bosch EHP6, fick den installerad i förra veckan. Installatören hade satt pumpen på auto både med värme och fläkthastighet när han var färdig. När min sambo kom hem på kvällen var det mycket varmt i rummet som pumpen sitter. Till och med blommorna hade hade kreverat.
Sedan dess har jag provat olika inställningar osv. Jag satt pumpen på värme läget och auto på fläkthasigheten sedan började jag på 19 grader på pumpen och kollade värmen i rummet dagen efter, sen gick jag till 20, 21 grader på pumpen och gjorde samma sak. Resultatet var att i rummet blev det ca 2 grader varmare än vad pumpen var inställd på. Det blev lite mindre skillnad ju högre värmen var inställd på pumpen.
Jag får väl ringa installatören så han kommer och tittar på det..

//Andreas
Skrivet av: ghandi
« skrivet: 04 oktober 2010, 08:10:30 »

18 grader som lägsta gäller hela sharp/bosch/ivt/aermec bla bla bla strängen av pumpar, iofs inte så konstigt då det är samma lika prylar :)
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 03 oktober 2010, 22:54:50 »

Hej Oskar P. Ja jag håller med dig om att även +17 ºC är lite dåligt när det gäller Toshiban även om jag inte har upplevt något direkt problem med detta för egen del, men jag hade gärna sett att man hade kunnat ställa ned Toshiban till +16 ºC ivf. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: Oskar P.
« skrivet: 03 oktober 2010, 22:15:53 »

MHI SRK
Fujitsu LD
äldre foma

är de pumpar jag vet rakt uppochner som bara går till 18 grader, ja dåligt är det, men toshiban går ju bara till 17, nästan lika dåligt!

15 tycker jag dom skulle gå till. uppåt känns ju 30 som lite för högt, 26-7 kunde det ju vara.
för 30 grader går aldrig att uppnå (har provat att köra båda pumparna på 30 resp 31 grader i 2 timmar och tempen kom upp i 28 och stannade där.
utetemp +6)
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 03 oktober 2010, 22:07:11 »

Oj går det bara att ställa ned den pumpen till +18 ºC :-\ Det var faktiskt lite dåligt tycker jag. +16 och +17 ºC har jag hört talas om men inte +18 ºC som lägsta. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: krastapopolis
« skrivet: 03 oktober 2010, 22:01:44 »

Ja de kan vara en viss kompensation men 3 gr verkar lite
väl "pessimistiskt" tycker jag. ;)

Går bara till 18 gr. som minimum. Om det inte går att ändra ?
Ska snacka med Bosch imorgon så får vi se vad de säger
om det hela.

Återkommer
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 03 oktober 2010, 16:25:19 »

Hej krastapopolis!  Ja det kanske kan vara som Pi.r säger här att pumpen ev kompenserar lite på innetempen, men du hade fn tempinställningen +18 ºC på pumpen eller?? Pröva och sänk tempinställningen ytterligare, det går väl att ställa ned tempinställningen på pumpen till min +16 ºC eller?? Du får pröva dig fram lite. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 03 oktober 2010, 14:23:05 »

Du kan ha en kombination av 2 "fenomen" som gör att det blir för varmt.

1. Jag misstänker ditt effektuttag är så lågt att pumpen går i on/off drift. När termostaten vill sänka effekten, och min-effekten redan är nådd, kan den försöka undvika on/off drift genom att låta tempen krypa upp ca 1 °C först. Detta löser sej självt när det blir lite kallare ute och effekt-behovet ökar.

2. Det är inte ovanligt att termostaten ligger lite för högt. Man vill "kompensera" för att det blir kallare längre bort från pumpen. Många pumpar har möjlighet att justera termostaten genom att klippa några byglar på inne-delens styrkort. Vet dock inte hur det är med din pump. Om du kontaktar din installatör kan han svara på det.

En sista utväg kan vara att göra som många här på forumet, och löst motsvarande problem genom att manipulera mätvärdet från själva temp-sensorn. Det förutsätter dock att man gör ett ingrepp i pumpen, och garantier mm, kan flyga sin kos...
Skrivet av: krastapopolis
« skrivet: 03 oktober 2010, 12:20:50 »

Hej

Har tätat hålet ordentligt nu och ingen kalluft in där kan jag lova.

MEN problemet kvarstår. Kört pumpen på 18gr i 12 timmar nu
och den håller konstant 21 gr i huset.

En god vän som jobbar med värmepumpar har gjort installationen
Pumpen köpt genom mitt jobb som bedriver verksamhet inom elgross
o vvs.
Ska tillägga att det satt en gammal panasonicpump där som vi nu bytte
mot denna, den reglerade tempen precis som den skulle.

Kan det vara fel på givaren ? Ser att den sitter till höger under nån
slags plasthållare med en skruv på.

Jag hade tänkt hålla 19-20 gr inne med denna och elda upp sista
komfortgraderna med vår vedkamin så detta blir inte som vi tänkt oss.

Hur kan jag felsöka vidare ?


Ska givetvis kontakta bosch på måndag men ibland tror jag det finns
betydligt skarpare kompetens här...


Skrivet av: Raffen
« skrivet: 02 oktober 2010, 23:54:55 »

Får man fråga om det var en auktoriserad firma med dito personal som installerade din Bosch-pump eller?? Och vad fick du för garanti på pumpen?? Det här med att täta genomföringshålet i väggen ingår nämligen i arbetet vid en installation av luftvärmepump när det är fackmannamässigt utfört. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 02 oktober 2010, 23:11:35 »

Det kan vara bra att kolla fallet på kondensröret och att allt ser bra ut innan du 'förseglar'.
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 02 oktober 2010, 23:03:42 »

Hej krastapopolis!  Ja där har du ju problemet. ;) Du får en helt annan pump när du har tätat genomföringshålet ordentligt det kan jag lova dig. Stoppa först i ordentligt med isolering och dessutom så måste du göra det absolut vindtätt och fukttätt från utsidan av väggen, så använd gärna någon tätningsmassa som är avsedd för utomhusbruk och tryck in ett mindre lager av detta det sista du gör på utsidan ( i hålet längst ut på ytterväggen alltså), och se även till att det blir riktigt tätt även runt rör och kablar. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: krastapopolis
« skrivet: 02 oktober 2010, 22:48:03 »

Tack tack

Det låter ju rimligt. Har kollat och hålet är inte isolerat.
Ska prova trycka in lite fönsterdrev o se om det blir skillnad.

Återkommer med rapport
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 02 oktober 2010, 22:10:38 »

Hej krastapopolis och välkommen till forumet! Thumbsup  Ja det kan kanske vara så att du har drabbats av ett ganska vanligt fenomen vid nyinstallation av pumpar och det är att man inte tätar vägggenomföringshålet för rören och ev elkablar som går ifrån innerdelen och ut till utedelen på ett riktigt sätt. Det drar då in lite kalluft utifrån genom det här hålet och påverkar då pumpens tempgivare som brukar sitta på höger sida om innerdelen negativt, dvs att denna kyls ned och tror därmed att det är kallare i rummet än vad det är och resultatet blir då att pumpen gasar på ordentligt istället för att gå ned i effekt när inställd innetemp är uppnådd.
Så tag och kontrollera detta allra först tycker jag, kan nästan sätta en kaffekaka med dig om att det är detta som är problemet. :)

Mvh Raffen. 
Skrivet av: krastapopolis
« skrivet: 02 oktober 2010, 21:49:42 »

Hej Pumpvänner

Idag fick jag min Bosch EHP6 AA installerad!

En fundering har vi dock. Det är 21 gr i rummet
, pumpen inställd på 19gr och ändå skickar den
in värme (ganska mycket värme)

Vi har öppen planlösning med rätt stora ytor.

Borde den inte slå av ? Känna att önskad temperatur
är uppnådd. Kan den vara felkopplad på nåt sätt ?


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!