Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roffe1
« skrivet: 20 augusti 2013, 23:32:22 »

Ja jag tycker också att de skulle vara intressant att höra raffens åsikt om detta daimen, han skrattar väl nästan i hjäl sig om han läser svaren som du fick från återförsäljaren skulle ja tro. Hoppas han ser de här och svarar dig.
Skrivet av: shelter
« skrivet: 15 augusti 2013, 15:53:47 »

Tyvärr är Raffen inte aktiv på forumet just nu, men det finns många andra kunniga. Raffen borde inte vara ensam om att ha en lösning som denna.
Skrivet av: Daimen
« skrivet: 15 augusti 2013, 11:04:19 »

Raffen brukar ju veta vad han talar om, men rådet brukar ändå vara att inte sätta igen några hål.
Men det är väl alltid ett hål det rinner mer ur så då är det hålet du ska låta vara öppet.
Håll koll på eventuell isbildning i maskinen om du sätter igen hålen.

Tack för dina svar shelter!
Det du säger bekräftas av det svar jag nu fick av återförsäljaren som jag även ställt frågan till. Deras svar ser du nedan.

"De tätningsgummin som du beskriver skall absolut inte monteras, detta är bara när maskinen skall användas som en ren kylanläggning samt värme ner till +5 grader. Precis som du skriver så är värmekabeln enbart på under avfrostningen, och om några hål är pluggade så riskerar vatten att bli kvar i utedelen som sedan fryser med risk att skada denna.
De gummin du nämner är till för att plugga hålen och därefter används dräneringsslang till utedelen för att få bort vatten från utedelen, detta fungerar bra ner till +5 grader som de flesta sydländska pumpar, dvs de som heter -E på slutet, men dessa får inte användas vid minusgrader."

Det skulle vara intressant att höra Ruffens åsikt i ämnet då han verkar besitta en stor kunskap och dessutom har denna lösning.

Annars får jag komma på nån lösning för att kunna nyttja båda dräneringshålen. En kanske kan vara att använda sig av 2 trattar genom locket som jag tillverkat av frigolit. Lutar jag trattarna relativt kraftigt inåt borde bägge pricka den innersta lådan. Bara det inte fryser i tratten..Tyvärr är värmekabeln jag har redan i dagsläget i kortaste laget då vattnet ska evakueras en sträcka av drygt 6 meter, så kommer inte att räcka till för att kunna linda den genom trattarna.

Förra vintern provade jag att evakuera vattnet med en dropplåt, ansluten slang med en värmekabel i men det frös direkt på plåten, därför vill jag i år prova den variant denna tråd handlar om.
Skrivet av: shelter
« skrivet: 15 augusti 2013, 10:10:03 »

Raffen brukar ju veta vad han talar om, men rådet brukar ändå vara att inte sätta igen några hål.
Men det är väl alltid ett hål det rinner mer ur så då är det hålet du ska låta vara öppet.
Håll koll på eventuell isbildning i maskinen om du sätter igen hålen.
Skrivet av: Daimen
« skrivet: 14 augusti 2013, 13:15:03 »

Jag kan inte ha en större låda då jag vill få plats med 5 cm cellplast mellan lådorna. Jag hittade nedanstående från tidigare i denna tråd. Du tycker inte att man bör göra på detta sätt? Jag vill ju inte riskera att pumpen går sönder..

Hej Nicke och välkommen till forumet! Thumbsup  Ja det finns väl förutom det runda hålet minst 2 st avlånga öppningar i tråget om jag inte missminner mig nu, och dessa sätter man alltså igen med de avlånga tätningsgummin som alltid brukar medfölja i pumpens emballage och brukar då ligga i en separat plastpåse i utedelens kartong (i botten av denna). Tyvärr så brukar denna plastpåse inte uppmärksammas utan vanligtsvis så medföljer den oavkortat med till tippen tillsammans med emballaget efter installation så se till att du får till dig dessa isf. :)
 
Mvh Raffen. 
Skrivet av: shelter
« skrivet: 14 augusti 2013, 10:03:55 »

Frågan är om du inte ska ha en större låda, jag rekommenderar inte att plugga igen dräneringshålen eftersom det finns risk att det byggs upp is inne i utedelen och börjar isen ta i fläkten så kan det vara gonatt för den pumpen-
Skrivet av: Daimen
« skrivet: 13 augusti 2013, 23:01:55 »

Hej Raffen,

Jag tänkte kopiera din eminenta lösning. Jag tror mig ha samma pump som du, Toshiba polar 10-ND och funderar lite på evakueringshålen för avfrostningsvattnet. För att pricka lådan tänkte jag plugga alla hål utom ett, min fråga är - vilket hål ska jag lämna öppet och leda ut vattnet genom?

Vill minnas från i vintras när jag samlade upp vattnet i en balja att det rann mest vatten ur det avlånga hålet till höger på tråget (om man står framför pumpen) och att det även kom lite från det cirkulära hålet som är placerat lite mer centralt. Av hålet att döma i ditt lock verkar du leda ut vattnet ur trågets cirkulära hål, är det ett korrekt antagande? Hur fungerar tråget - är det öppet hela pumpens längd? Det jag menar är; om jag pluggar alla hål utom ett letar sig då vattnet alltid dit eller kan det bli vatten stående i tråget?
Skrivet av: larryd
« skrivet: 21 oktober 2010, 23:21:21 »

Makadam och fuktspärr är ju vad många LV tillverkare rekommenderar. Funkar säkert utmärkt på sommarhalvåret. Men jag är tveksam till vad som händer när man har många veckor med många minusgrader, som senaste vintern i Stockholm.

Har själv värmetråg+uppvärmt avloppsrör kopplat till stuprörsavloppet. Det funkade sisådär senaste vintern, varje liten vattendroppe som stänkte utanför värmetråget frös direkt. Och efter en månad hade jag 15 cm is under VP  som jag fick hugga bort. Förra vintern funkade det bra.
Skrivet av: Energipojkarna
« skrivet: 21 oktober 2010, 20:26:51 »

Hej,

Vi hjälpte en att installera CTC EcoAir 107 och så till att gräva upp 1m X 0,5m yta och 40cm djup med lutning från husväggen.
Sedan tog vi "plats-matta" special för dammar (de hade massa över) klippte ut och fäste från vägg ner i hålet så att all väta rinner bort från huset.
Siste men inte minst fyllde vi med makadam eller småsten, trampade till detta snyggt och mätte upp med vattenpass.

Kostnad 250kr material.
2 timmars fixande för 2 personer (vi svettades dock aldrig.. ;)

Lycka till
Mvh
Andreas
Skrivet av: bippsan
« skrivet: 21 oktober 2010, 12:02:56 »

Är det någon som tror på projektet med makadam, eller är det helt kört. Isåfall tycker jag nog lite synd om min snart 90" granne som just fått installerat en ctc 107 med just den principen. Nä för jag småtvivlar nu om jag ska göra likadant på min andra pump, för så jäkla roligt var det ju inte så att jag vill göra det en gång till & det visar sej vara  fiR: >:D knUp huvuddunk Och det börjar bli lite småbrottom nu. innan kylan kommer
Skrivet av: Rollster
« skrivet: 16 oktober 2010, 22:06:36 »


  Jag använder "balja/ämbare" under utedelarna här .  Dock ej vanliga plastämbare . Använder istället svarta betongämbare.  Håller bra fast det fryser i dem .  Thumbsup
Skrivet av: mikke02
« skrivet: 16 oktober 2010, 08:32:23 »

Jag gjorde själv samma lösning för 10 år sedan, visserligen bara 40cm djupt. Visade sig redan första vintern att det inte funkade Vi fick skridskobana framför huset. Därefter har jag haft en balja under pumpen. Förra vintern monterade vi upp en ny pump och flyttade samtidigt utedelen till sidan av huset för att slippa problemet med ishanteringen.
Skrivet av: bippsan
« skrivet: 16 oktober 2010, 01:28:11 »

Tyvärr kommer makadamen inte att låta vattnet rinna ner till vintern. Vattnet fryser till is när det träffar stenarna och sen har du skridskobana under pumpen.


Då ska detta bli extra intressant att utforska, eftersom jag fick tipset av en rätt väl anlitad firma på orten som säljer (fina) märken.
Skrivet av: mikke02
« skrivet: 15 oktober 2010, 20:08:10 »

Tyvärr kommer makadamen inte att låta vattnet rinna ner till vintern. Vattnet fryser till is när det träffar stenarna och sen har du skridskobana under pumpen.
Skrivet av: bippsan
« skrivet: 15 oktober 2010, 05:58:34 »

Jag roade mej i helgen med att gräva ett hål på 120x80cm ca 110cm djupt, la väv i botten & fuktspärr mot huset å sen i med makadam. Ska bli intressant & se hur det fungerar.
Skrivet av: Energipojkarna
« skrivet: 14 oktober 2010, 09:33:22 »

Hej Raffen,

Ledsen för sent svar.. ute och svängt de lurviga har jag..

Priset är för hela paketet inkl. Droppskål+Värmeinsats+transformator = 995kr ex moms.

Men jag rekommenderar att man sätter ett plåttak ovan framför denna produkt.

Någon som vet en bättre lösning (vet att du har en raffen :)

Mvh
Andreas
Skrivet av: larryd
« skrivet: 11 oktober 2010, 23:34:47 »

Förlåt en okunnig yngling...

Men droppskålar/värmetråg av denna typ är väl bara till för att samla ihop vattnet som en tratt ungefär?? Och dessutom måste dom ha en varm yta annars fryser ju avfrostningsvattnet direkt om det träffar en -20 ºC yta efter pumpen?

Men efter "hopsamlingen" av vattnet så måste man bli av med det illa kvickt, tex ner i ett stuprörsavlopp, annars måste man ju fram med hinken igen. Det kan inte rinna många meter i ett rör över mark, när det är -20 ºC, trots uppvärmningen.

Ett proffs värmetråg till CTC eller Nibe går på 3.000kr. Men Raffen's innovation är nog isoleringen, det har varken CTC eller Nibe eller någon LL jag känner till.

Skrivet av: Raffen
« skrivet: 11 oktober 2010, 18:32:25 »

Hej igen,

Rek. pris 995:- ex moms för grejerna sen kan jag tänka mig att det ligger runt en 500:- för arbetet.

(1495 + moms då) 1868kr eller runt 2000kr till slutkund blir det om man själv inte sätter upp den.

Känns som att ett plåttak ligger närmare för att hindra frosten och en del av kondensvattnet, mer prisvärt iafall.

Mvh
Andreas

Hej Andreas!  995:- exkl moms är det priset för bara bakplåten (i plast) eller är det för paketet med Art.nr: 10-004?? :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 11 oktober 2010, 16:30:10 »

???  Mycket pengar för en bakplåt med värme  Sc:,h


En bakplåt i plast dessutom...
Skrivet av: esmeranda
« skrivet: 11 oktober 2010, 15:48:53 »

 ???  Mycket pengar för en bakplåt med värme  Sc:,h
Skrivet av: Energipojkarna
« skrivet: 11 oktober 2010, 10:55:21 »

Hej igen,

Rek. pris 995:- ex moms för grejerna sen kan jag tänka mig att det ligger runt en 500:- för arbetet.

(1495 + moms då) 1868kr eller runt 2000kr till slutkund blir det om man själv inte sätter upp den.

Känns som att ett plåttak ligger närmare för att hindra frosten och en del av kondensvattnet, mer prisvärt iafall.

Mvh
Andreas
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 11 oktober 2010, 10:14:02 »

Tänk på att ha lite koll på den droppskålen då det har hänt att det frusit i droppskålen och då bygger isen för hålen och utedelen blir som en igloo.
isen kan då förstöra/spränga en del material och det går då inte på garantin, om nu inte instalaltören har monterat både värmepumpen och droppskålen och det står skrivet att garantin gäller inkl droppskål.

Dom modeller som har värme i droppskålen bör klara sig utan tillsyn, har dock inte kollat vilken effekt dom har på värmeslingorna så det kan kosta en del om det är mycket effekt på värmeslingan.

I ett fritidshus eller liknande där man inte har möjlighet att kontrollera eventuell isbildning med jämna mellanrum bör man tänka sig för.
Många gånger räcker det med att luta ett skivmaterial med glatt yta mot fasaden så smältvattnet rinner bort från huset.
Formplyfa är ett alternativ till skivmaterial, finns lite olika beläggnignar på deras ytor som är mer eller mindre glatta.
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 11 oktober 2010, 10:12:40 »

Hej Andreas!  Nja den där droppskålen eller om man snarare kanske skall kalla det för dropplåt under pumpen inger väl inte mig något direkt större förtroende ivf när man ser den, den har ju inte ens en uppfalsad kant i bakkant vad jag kan se. Dessutom så kan man naturligtvis inte ha bara en plåt som sitter helt öppet under pumpen och helt utan isolering även om man ev skulle lägga ut några varv med lite värmekabel i botten av den utan allt måste vara isolerat om man vill vara säkerställd. Den droppskålen blir nog inget annat än en rejäl isbricka kan jag säga om det blir ca 8-10 minusgrader eller lägre även inkl ev värmekabel. ;)
Däremot så ser ju den här andra "lilla" bilden med* mera ut som ett mera realistiskt uppsamlingstråg isf, och detta är väl då citat: värmeinsats med integrerad värme i kompositmaterial slut citat. Fint skall det va naturligtvis. ;) Men en dylik måste nog också vara isolerad om det skall funka riktigt bra i vinterkyla enligt min uppfattning likväl som när det gäller ev anslutningsrör samt avrinningsrör till anläggningen ifråga. Är det tänkt att detta värmetråg skall användas tillsammans med droppskålen eller skall detta tråg finnas som ett alternativ till droppskålen?? Sc:,h
Får man fråga vad det ungefärliga rekommenderade priset ut till kund är för de här resp prylarna?? :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: Energipojkarna
« skrivet: 11 oktober 2010, 08:56:33 »

Kan man hyra dig eller Raffen?  ;)

Fick en grej på meilen som jag undrar lite om den är bra..

Se bifogad bild.

Vad tror du Raffen?

Mvh
Andreas
Skrivet av: esmeranda
« skrivet: 11 oktober 2010, 08:54:14 »

Åker man bort måste någon tömma hinken, jag glömde de förra vinter med påföljd att hinken var infrusen i ett isberg plus att det runnit bakåt mot källarväggen så det var is halvmeter upp och ungefär lika brett med ett avsmalnande istäcke flera meter efter väggen. Var orolig att väggen skulle sprängas av all is.
Nej, tillverkarna borde verkligen erbjuda en lösning, för jag tycker det är ett stort problem på en annars bra värmelösning.
20 - 30 liter på ett dygn är inga ovanligheter,  det blir mycket is på en vinter det, hinner bli sommar innan alla isblock tinat,  permafrost risk? :))
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 11 oktober 2010, 07:08:19 »

Köper man rätt pump så är allt sånt där inbyggt från början  >:D
I övrigt tycker jag din burk ser bra ut.   Thumbsup
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 11 oktober 2010, 00:18:19 »

Ja det där med hink, plastback e.d under pumpen det känner jag också väl till för det hade jag under min första säsong under pumpen. Hade själv en 42 liters plastback som man fick rusa omkring i trädgården och tömma om inte var dag så ofta varannan dag ivf, och enstaka tillfällen vid riktigt taskig väderlek så var den bräddfull på bara ett dygn. Så efter en vintersäsong och ett rekordstort isberg i trädgården inkl ett otal antal söndesparkade plastbackar (när man skulle trampa/stampa ur isblocket) så ledsnade jag och byggde ihop mina behållare som f.ö fungerar alldeles förträffligt, och numera finns det inte en vattendroppe under mina pumpar vilket är helt otroligt bekvämt alltså kan jag säga. Borde faktiskt medfölja varje luftvärmepump egentligen tycker jag eller ivf finnas som ett tillbehör eftersom de flesta som skaffar sig luftvärmepump oftast inte har en aning om hur mkt vatten en pump gerererar på en värmesäsong utan det kommer märkligt ofta som en total chock när isbanan eller isberget börjar lägga sig under eller omkring pumpen. ;) :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: Paxmax
« skrivet: 10 oktober 2010, 23:58:07 »

en hink under löser många bekymmer. Helst en lite mjukare typ murbrukshink, (häst?)foderhink.
När den e' full vänder man den bara uppochner dunkar till i botten så ploppar den ut.
Personligen tycker jag det är intressant hur högt man kan stapla isklumparna. Var väl uppe på 1,8m i vintras, sen välte allt.

Normalt tycker jag är ca 3-4 liter dagligen vid mildare kyla, men det beror på tempen.
Är det kallt typ -7ºC å nedåt blir det knappt alls någe is/vatten.

Jag har alltid haft hink så jag vet inte hur fort de andra bygger is-stalagmiter  >:D

Edit: vill man inte tömma så ofta finns det väl 50L gummihink för löv och trädgårdsavfall
Skrivet av: litenmentuff
« skrivet: 10 oktober 2010, 22:48:25 »

är det STORA beskymmer med att det blir isberg under utedelen på vintern ?  :-\
den grejjen har jag missat totalt. måste man gå ut och hacka is på vintern under pumpen ? hur ofta? varje dag?

godjul  tomte::
Skrivet av: esmeranda
« skrivet: 10 oktober 2010, 16:16:37 »

Raffens låda det bästa jag sett. Jag måste göra nått liknande. Jag undrar, det finns värmekabel med stick-kontakt i ändan om man tar den inifrån källarn o sticker upp den till "raffen-lådan" och låter kabeln gå in en liten bit i avrinningshålet på pumpen borde inte vattnet då rinna efter värmekabel genom det isolerade röret och ner i avloppsbrunnen i källarn. Borde inte kunna frysa igen helt ens vid -20.
Pumpen har redan värmekabel i bottentråget
När det är +grader kan jag dra ur stickkontakten.
Vad är bäst  plast eller kopparrör på biten från pumpen (lådan)in till källarn
ur igenfrysningsrisk, kanske inte spelar någon roll?
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 04 oktober 2010, 20:00:54 »

Hej Nicke!  Ja det fungerar säkert med silvertejp också skulle jag tro (fungerar ju till det mesta). ;) Dessutom så växer ju inte silvertejpen ut på samma sätt som tärningsgummina gör vilket riskerar att man lossar dem med lådan när man skjuter in den under pumpen (så kolla detta noga isf), så därför har jag tagit på lite extra tätningmedel som samtidigt klistrar fast gummina lite bättre samt tagit ur lite ur ena kanten på lådan (på höger sida) för just det gummit. Ett tips förresten är att du även kan byta det här skumplastlocket överst om du vill mot ett i frigolit istället, ger ju en ännu lite bättre isolering naturligtvis även om det riskerar att smula lite vid friktion mot trågplåten. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: dyknicke
« skrivet: 04 oktober 2010, 17:42:54 »

Hej Nicke och välkommen till forumet! Thumbsup  Ja det finns väl förutom det runda hålet minst 2 st avlånga öppningar i tråget om jag inte missminner mig nu, och dessa sätter man alltså igen med de avlånga tätningsgummin som alltid brukar medfölja i pumpens emballage och brukar då ligga i en separat plastpåse i utedelens kartong (i botten av denna). Tyvärr så brukar denna plastpåse inte uppmärksammas utan vanligtsvis så medföljer den oavkortat med till tippen tillsammans med emballaget efter installation så se till att du får till dig dessa isf. :)
 
Mvh Raffen.  

Tack för välkomnandet :) Jag har lurkat omkring här på forumet i ett par år och fått svar på allt utan att behöva fråga en enda gång! Precis som du säger Raffen så ligger säkert plastplupparna i säkert förvar på tippen. Jag skall höra om installatören kan skicka ett par till mig, annars kanske det blir lite silvertejp (som löst så många andra bekymmer här i världen)

/MVH Nicke
Skrivet av: Paxmax
« skrivet: 04 oktober 2010, 17:35:50 »

I mitt fall skaffade jag en plastlåda... isolerade i botten och vid sidorna med frigolitskivor... lite fogskum runt omkring...
... helt perfekt alltså
Thumbsup för idéen utförandet installationen funktion!
Skrivet av: Paxmax
« skrivet: 04 oktober 2010, 17:20:42 »

Hmm Fick en galen ide... kopplar en liten minatyr-länspump ...Munstycket som finfördelar vattnet monterar man strax ovanför fläkten i utomhusenheten.

Ja ni kanske har gissat...
Jo, har tänkt lika dant!
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=28788.0

Min förhoppning är att jag skall testa ett sån't system i vinter... fast ibland 100 andra skojiga projekt så lär det inte bli av (som vanligt)  :D
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 04 oktober 2010, 15:43:19 »

Hej Nicke och välkommen till forumet! Thumbsup  Ja det finns väl förutom det runda hålet minst 2 st avlånga öppningar i tråget om jag inte missminner mig nu, och dessa sätter man alltså igen med de avlånga tätningsgummin som alltid brukar medfölja i pumpens emballage och brukar då ligga i en separat plastpåse i utedelens kartong (i botten av denna). Tyvärr så brukar denna plastpåse inte uppmärksammas utan vanligtsvis så medföljer den oavkortat med till tippen tillsammans med emballaget efter installation så se till att du får till dig dessa isf. :)
 
Mvh Raffen.  
Skrivet av: dyknicke
« skrivet: 04 oktober 2010, 15:14:17 »

En fråga till Raffen, det finns ju flera hål under utedelen på en Toshiba och ditt eminenta bygge har endast ett hål. Min fråga är: Har du pluggat igen de andra hålen på utedelen?

/MVH Nicke
Skrivet av: Tempeldog
« skrivet: 28 oktober 2008, 23:14:20 »

Bara att ställa inte textstorleken.
Och lägga till rullande text  :)


En snökanon  :D  En luftvärmepump går då använda till mycket. *roflmao* Tillverka värme inne,och snö ute. :)



/Anders  studs
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 28 oktober 2008, 21:11:54 »

Tala inte om det för mina barn bara  ;D
Hur fasiken fick du så stor text  :o
Skrivet av: pade
« skrivet: 28 oktober 2008, 19:48:45 »

Ja ni kanske har gissat...
tomte::           tomte::           tomte::          En snökanon...           tomte::           tomte::           tomte::
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 28 oktober 2008, 19:48:03 »

Hej Pade! Såvitt jag förstår så skulle väl utedelens fläktgaller vid utblåset då riskera att frysa (isa) igen eller??Eller hur tänker du?? :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: pade
« skrivet: 28 oktober 2008, 19:42:13 »

Hmm Fick en galen ide...

Tänk er att man bygger ett isolerande kärl som Raffen gjort fast utan avlopp. Tänk er vidare att man till detta kopplar en liten minatyr-länspump som klarar att jobba upp ett litet övertyck mot ett litet munstycke.
Länspumpen ska vara kopplad så att den bara startar då pumpen går i värmeläge och fläkten snurrar.

Munstycket som finfördelar vattnet monterar man strax ovanför fläkten i utomhusenheten.

Ja ni kanske har gissat...
Skrivet av: larryd
« skrivet: 27 oktober 2008, 16:53:47 »

En av de vanligaste....

självreglerande värmekablarna är importerad av Thoren's och tillverkas av Tyco. Man känner igen den på att den är svart (Till skillnad från andra Tyco värmekablar som kan vara blå eller röda).

Den ger cirka 30W /m vid -25 ºC och cirka 10W/m vid plusgrader, då den reglerat ner. Den ger aldrig mindre än så.

Mina tvåmeterskablar drar el för cirka 6kr/vecka/styck, vilket både jag och L/L installatörerna tycker är för mycket, när det inte behövs 30 veckor/år i Stockholmsområdet. Installationsfirmorna kompletterar därför ofta värmekabeln med en liten termostat, som slår till vid 3-5 plusgrader.

Även det tycker jag och Raffen är för mycket, så vi har monterat strömbrytare oxå. Jag hade mina strömbrytare tillslagna två gånger förra vintern, cirka 1 vecka per gång. Temperaturen var då under -5 ºC. (OBS Avfrostningsvattnet håller några plusgrader från början)

Har man tre pumpar så sparar jag el för åtminstone 600kr på ett normalår, jämfört att ha kabeln inkopplad ständigt.

Tror inte att värmekablar ingår i de COP mätningar som bla SP gör och som tillverkarna flitigt refererar till. Skall man nå dessa värden, måste man nog begränsa elen till värmekabeln. (Och mycket annat)
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 27 oktober 2008, 00:21:09 »

Snyggt Raffen.  Thumbsup Jag önskar att jag hade samma ork att göra något så snyggt åt min VP, men tyvärr får jag lita på att solen lyser och värmer och smälter isen i vinter. Har du någon koll på hur mycket grejerna som du monterat kostat totalt med plastbackar, värmekablar, strömbrytare och grejor?

Hej Kilo!  Ja du nu skall vi se?? Den här 12 liters plastbacken (Hammarplasts) kostade 19,50 kr på Ö&B, den lilla 5 liters plastlådan av serie "Samla" köpte jag på Ikea för 9:- kr, en rörgenomförinng (15 mm) på Cheapy för 37:- kr och enpåskruvad slangloppling på denna för 45:- kr, lite frigolit, plastslang, fästbräda och skumplast till locket hade jag hemma på centrallagret, men det kostar väl en ca 50-75:- kr annars kanske + en burk med fogskum för 30:-kr (men då räckte den å andra sidan till 2 st likadana plastbackar eftersom jag gjorde ytterligare 1 st i samma veva till min andra granne enligt bifogad bild), samt lite slangisolering för ca 45:- kr. Värmekabeln som är dyrast i sammanhanget fick jag faktiskt tag i på Clas Olssons för endast halva priset 249:50:- kr i somras eftersom de sålde ut denna sort pga av byte till en annan typ av kabel, ordinarie pris var annars 499:- kr: http://www.clasohlson.se/Product/Category.aspx?id=251681 
Nu har de tydligen gått in med denna istället: http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=46539139
Så ca 500:- kr har jag då gett för prylarna till anläggningen + lite pysselarbete förstås, men då var ju värmekabeln extra billig ju, annars kan man väl då räkna med ca 750-800:- kr normalt kanske. Kontakten inomhus kostade väl ca 30-35 kr, men den använder jag då till att bryta både värmekabeln i tråget på pumpen och kabeln i kondensvattenanläggningen med om jag nu har lust för detta.
Det vore ju egentligen en helt förträfflig anordning att skicka med luftvärmepumpar istället för de här anskrämliga fågelholkarna som man klär på pumpen med, och som en del har som extrautrustning och erbjudande ju. :)
 
Mvh Raffen.
Skrivet av: kilo
« skrivet: 26 oktober 2008, 22:57:53 »

Snyggt Raffen.  Thumbsup Jag önskar att jag hade samma ork att göra något så snyggt åt min VP, men tyvärr får jag lita på att solen lyser och värmer och smälter isen i vinter. Har du någon koll på hur mycket grejerna som du monterat kostat totalt med plastbackar, värmekablar, strömbrytare och grejor?
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 26 oktober 2008, 12:21:13 »

Snyggt jobbat Raffen !
Man blir själv inspirerad att bygga nåt dylikt, bara latmasken skulle försvinna ur en själv.  ;D   Thumbsup         :)

Hej Rollster!  Ja tack skall du ha kompis! Thumbsup Ja du förstår att tanken med mina bilder och enklare beskrivning var väl just till att kanske stimulera några flera till att fixa till en sådan här enkel plastbytta. ;) Visserligen är det ju lite småpyssel med det här, men jag kan försäkra dig om att det är guld värt när den väl sitter på plats på pumpen. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: kjell62
« skrivet: 26 oktober 2008, 12:06:53 »

Någon som har en av mina kablar och som dessutom har en bra elmätare kanske kan ge dig exakt svar på det.
När jag mätte med min "hobby" elmätare har jag för mig att det högsta värdet blev 20w på en 0,8m kabel.
Det var som sagt ett bra tag sen jag provade så jag är inte helt säker på att jag kommer ihåg rätt.
Det kanske finns någon butik på nätet som har alla siffor redovisade i något diagram på liknande eller samma kabel.
Det är så jäkla lång beteckning på själva kabeln så är det någon som absolut vill veta alla siffror får jag skriva den


 på te9an som jag köpte av dig med kabel
 så visar elmätaren kamstrup 0 watt nu ca 10+ ute
har för mig att kabel är kopplad på matningen i pumpen
 kjell   *vinkar*
Skrivet av: Rollster
« skrivet: 26 oktober 2008, 11:14:50 »

Snyggt jobbat Raffen !
 Man blir själv inspirerad att bygga nåt dylikt , bara latmasken skulle försvinna ur en själv .  ;D   Thumbsup         :)
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 26 oktober 2008, 11:13:55 »

Någon som har en av mina kablar och som dessutom har en bra elmätare kanske kan ge dig exakt svar på det.
När jag mätte med min "hobby" elmätare har jag för mig att det högsta värdet blev 20w på en 0,8m kabel.
Det var som sagt ett bra tag sen jag provade så jag är inte helt säker på att jag kommer ihåg rätt.
Det kanske finns någon butik på nätet som har alla siffor redovisade i något diagram på liknande eller samma kabel.
Det är så jäkla lång beteckning på själva kabeln så är det någon som absolut vill veta alla siffror får jag skriva den
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 26 oktober 2008, 10:58:59 »

Ja nu är det väl också på det sättet att en självreglerande värmekabel på t.ex 10 eller 20 watt/meter och som ligger i tråget på en pump (helt oisolerad då givetsvis) och direkt utsatt för den omgivande kalla utetemperaturen inte kommer att dra just 10 eller 20 watt/meter, utan den kommer med all säkerhet att ligga på iaf  kanske närmare det dubbla wattalet i förbrukning. Det är ju  bl.a detta som man menar med en självreglerande värmekabel, och de wattal som uppges är ju när kabeln är i uppvärmt skick. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 26 oktober 2008, 10:12:17 »

Jag har skickat med denna typ under 5 års tid så det är inte något direkt nytt påfund.
Har ingen aning om hur mycket man "förlorar" på att kabeln börjar värma vid +5 respektive +-0.
Det beror självklart på vart i landet man bor men det borde inte bli så många ören, det finns säkert någon här som på ett snabbt sätt kan räkna ut det.
Räknade på driftskostnaden förut med denna kabel och då landade den på ca 100:- per år, det beror på elpriset.
Om kabeln går dygnet runt blir det 384w och sen får man ta det med antalet dagar man har ca +5 eller kallare i sin landsdel.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!