Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Jerkera
« skrivet: 15 februari 2009, 21:10:38 »

I kryputrymmen så talar man ofta om markånga, d.v.s. vatten i ångfas som letar upp från marken till luften i utrymmet. Då ångtrycket i luften är lägre än det i marken så kommer fukten att utjämna sig uppåt oavsett vilket material man har lagt på marken.

Någon cm. ner i marken har man oftast upp till motsvarande till 98%RF.

Vid motsvarande 85%RF så dammar sanden som finns i vissa kryputrymmen. Därför tror många att de har snustorrt även om det inte är det.

Har man avfuktare utan att ha lagt byggplast så kommer ångtrycket att vara mycket lägre i luften och mer fukt kommer då formligen att dras ut marken. Avfuktaren får då jobba avsevärt/onödigt mycket mer.

Om man lägger in makadam så behöver man för att följa alla konstens regeler ett lager geotextil mot marken för att hindra makadamen att sjunka ner/blanda sig mad markmaterialet. Sedan läggs geotextil mot makadamen för att skydda byggplasten som läggs sedan. Utan geotextil mellan plast och makadam så kommer plasten att gå sönder när man kryper eller går i utrymmet.

Plast är ett måste om man vill hindra merdelen av markångan att komma upp i utrymmet.

En kombination av markånga och fuktigt uteluft är det som "knäcker" många kryputrymmen. Därför är steg 1. att lägga in byggplast och sedan kontrollera klimatet noga över kritisk säsong med pålitlig hygrometer. Det brukar allt för ofta inte hjälpa fullt ut med att endast lägga byggplast, ofta behövs också någon form av avfuktningslösning eller isoleringsvariant mot mark och/eller grundmur.
Skrivet av: Proson
« skrivet: 15 februari 2009, 13:46:43 »

Om man tittar vad olika material har för förmåga att suga fukt/vatten kapilärt så så ser man tydligt att ju finkornigare material dessto sämre förmåga att dränera undan vatten.om det är blandning av sand pimmo jord osv som det ofta är så räknas kapilärkraften utifrån det finaste materialet och fin sand och pimmoblandning kan suga fukt från flera meters djup.
Ta ett enkelt ex om man spiller vatten på en sandstrand så åker vattnet undan hyfsat bra men den blöta fläcken blir kvar ganska länge.
Varför då? jo sand binder nämligen fukt därför är det bäst med singel då rinner fukten undan snabbast.
geotextil behöver endast läggas in om man sugit ut befintlig massa till ett bestämt djup.
Då läggs duken för att binda gamla massan och sedan på med singel och sedan läggs åldringsbeständig byggplast.
Det bör vara den bästa lösningen både vad gäller dräneringsförmåga samt även kapilärkraften.
Skrivet av: Jerkera
« skrivet: 14 februari 2009, 23:51:15 »

Finns inte risk för ytligt uppträngande vatten i marken så behöver man inte lägga in makadam. Det blir då bara en onödig kostnad.
Samtidigt måste man också skydda byggplasten med en tåligare geotextil om makadam läggs in.

Så tänker jag om det..
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 februari 2009, 21:31:56 »

Problemet med singel i krypgrunden är ju att plasten går sönder när man kryper runt där nere...
Jag håller lika mycket på tvättad sand, huruvida det är rätt eller ej vet jag inte, men det känns bättre.
Skrivet av: Proson
« skrivet: 14 februari 2009, 18:07:56 »

Hej
Självklart binder inte makadamet fukt men eftersom singel/makadam är oorganiskt så kan det inte lukta illa från marken+att lagret högst upp mot plasten blir kapilärbrytande.
sedan kan det även disskuteras hur tjockt lager av singel som bör läggas.
om man fyller på med ex singel och sedan plast på det så har man en krypgrund som den bör vara.
Skrivet av: Jerkera
« skrivet: 14 februari 2009, 06:34:48 »

Hej,

Varken makadam eller sand etc. hindrar fukt att leta sig upp från marken. Marken håller oftast ett högre ångtryck än luften i utrymmet och fukt tenderar starkt att vandra från områden med högre tryck till områden med lägre tryck. Byggplast anser jag därför nödvändigt. Man kan aldrig få tätt mellan makadam-stenarna och sanden transporterar fukt kapillärt. Det ser man om det har gått hål på plast med överliggande sand. Sanden blir då fläckvis blöt och kan transportera upp avsevärda mängder fukt över tid.

Att behålla uteluftsventilationen utan någon annan åtgärd är ofta dömt att misslyckas om man vill undvika mögelpåväxt etc. Det finns från stora företag statistik och avhandling om detta.

Jag river mig lite i huvvet  Sc:,h och undrar hur makadam ska kunna binda fukten, som någon tidigare skrev??
Skrivet av: Dirk Diggler
« skrivet: 10 juli 2008, 14:53:50 »

I ärlighetens namn är jag osäker på om man skall använda latexfog, jag har gjort det, men vågar inte lova att det är "rätt" material att använda, kanske är antimögelbehandlat silikon bättre.
Fråga nån som vet, beijer byggmateriel t.ex.  ;)

okidoki, jag skall göra det. Vem vet, det kanske står något vettigt på förpackningen.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 10 juli 2008, 09:53:37 »

I ärlighetens namn är jag osäker på om man skall använda latexfog, jag har gjort det, men vågar inte lova att det är "rätt" material att använda, kanske är antimögelbehandlat silikon bättre.
Fråga nån som vet, beijer byggmateriel t.ex.  ;)
Skrivet av: Dirk Diggler
« skrivet: 10 juli 2008, 09:49:51 »

Latexfog.

Jag har ingen värme på under vintern. Skall jag ha någon speciell sort? Eller är latexfog och latexfog samma sak?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 08 juli 2008, 00:53:14 »

Jag fyllde med fogskum tills jag inte såg dagsljus sippra in någonstans.
Det gäller att fylla igen alla insläpp.

Alltså, mörkt och sedan kika överallt, täta alla ljusinsläpp, när det är mörkt är det tätt.
Tror jag i alla fall.
Skrivet av: Dirk Diggler
« skrivet: 07 juli 2008, 10:36:17 »

Jag var för snabb!

Det har varit väldigt fuktigt väder med åska tidvis de senaste veckorna. Jag har då känt den gamla vanliga lukten igen. Inte så stark som tidigare, men tillräckligt för att anse att problematiken inte är löst.

Min tolkning (och förhoppning) är att det inte är tillräckligt tätt i bjälklaget ner mot grunden, och att grunden inte är tillräckligt tät överhuvudtaget för att skapa ett undertryck. Jag har inte utfört Rollos undertryckstest med rörgenombjälklagochplasthandskemetoden än, då vi har haft gäster i princip hela tiden jag varit ute.

Men är inte detta en vettig slutledning? Kondensaren har dessutom haft det ganska jobbigt: RH ligger runt 65-68% istället för som tidigare strax under 60% Den (relativt) fuktiga luften frigör gamla lukter som tar sig upp genom bjälklaget? Undertryck saknas!?

har tänkt gå en runda med polyuretanskum i grunden nu till helgen. En fråga där förresten: lägger man en "remsa" skum precis vid syllen i skarven mot grundmuren? Eller på ovansidan av syllen mot trossbotten?

Andra reflektioner?

Skrivet av: Proson
« skrivet: 19 juni 2008, 17:49:10 »

elvikingo
Rivningen är en sak men att sedan avgöra skadorna blir betydligt svårare.
Anticimex har trots allt varigt här 4ggr utan att känna lukt.
Efter det så har det varigt 2st andra besikningsmän.
Problemet blir att svaren från dessa varierar kraftigt.
Så det jag har tänkt att göra är att riva ut kök samt närliggande tvättstuga och då river jag hela golvet samt ytterväggarna i det området.
Mitt beslut att göra så är för att bilda mig en uppfattning om hur det ser ut/luktar i golv/vägg.
Om jag då finner att det luktar i golv så kör jag vidare.
Det tråkiga i detta är att jag står ensam med mitt jobb så tiden för detta känns hemskt.
Skulle du vilja läsa tråden som jag har startat (luktproblem i älvsbyhus) så får du veta mera om besikningar bilder på krypgrunden mm
Mvh Proson
Skrivet av: ElVikingo
« skrivet: 19 juni 2008, 17:06:01 »

DD;
Frågan är om det räcker. För snart 15 år sedan kostade 100m2 ca 400-500 000 för hela golvbyten inkl allt.
Men det är bättre att vänta med spekulationerna tills man vet vad problemet är i just detta fall.
Det kanske räcker med en tiondel vid GDS och mindre problem. Frågan är om det är svamp som doftar, om man kan komma åt att åtgärda ordentligt och framförallt om ägaren har egna resurser att utföra arbetet.
Det finns hus som har så stora skador fast de inte synts att rivning är ett bra val, och andra där doften försvinner för små pengar om man bara gör rätt från början.

Mitt kostade inte så mycket mer än kanske 20 000, men jag har av kontakter för material transporter mm. Skulle allt skett på löpande räkning av annan så kanske 50 000.
---
Plast eller ej?
Råden från sakkunniga varierar, men själva basen är "sann". Ett bärlager som skall förhindra fuktvandring uppåt skall ha en viss sammansättning och en viss tjocklek.
Det skall vara rent, dvs tvättad makadam och inte dåligt grus från backen bredvid eller värre gammalt skräp med matjord inblandat.

Tvättad makadam kan alltså inte lukta mögel om inget mögel vill växa på det. Därför skall stenen vara helt ren !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Om man nu tar låt säga 30cm sten och ovanför har en isolerad yta som är tät, så är grunden "ute", dvs den är torr för det regnar inte in, och fukten nerifrån kan inte häva sig upp.

Jag har krupit under hus med torpargrund, på plintar, källareliknande konstruktioner som varit torra året om, helt luktfria.
Jag har krupit under nybyggen som var ideella för svamp och mögel med byggspill, fel val av bottenlager, fel storlek på stenen, drypande fuktspärrar, med fritt vatten osv.

Ingen rätt utförd grund har varit fuktig.

Golvet måste !!!!! vara välisolerat!!!! och tätt så inte huset "suger" upp dofter och fukt.

Det är alltså viktigt att huset är en kropp som skild från yttermiljön.

Man kan använda marktäckare, om man vill, men det skall fortfarande vara en välgjord grund under. Då kan jag tänka mig att man vill förhindra organiskt material att ta sig in och försämra kanalerna mellan stenarna.

Valet av byggplats spelar förstås in. Men fuktvandringen uppåt skall förhindras av ett lager makadam inte av täckande plast.

Plasten fungerar snarare som en kondensor som gör om ånga till vatten, som sedan skall ta vägen någonstans. Utan plasten hade vattnet i ångfas kunnat ventileras ut.

Likväl så utgår nog några från sina egna hus och inte från hur det fungerar. Stinker grunden, kanske det känns bra att täcka den. Jippie, så får svampen ännu bättre livsmiljö under plasten och stinker ännu mer... ett lager till, kanske nästa gång...?

Nej, håll fukten i stenlagret och ventilera bort det som eventuellt tar sig upp/in i grunden. Vätskefasen skall dräneras bort så klart.

Om detta nu är "rätt" för idealfallet, kan man då göra så här om man renoverar?

Sällan. Men det är en fördel att förstå var lösningen ligger om man tex har en våt yta under golvet. Dvs ingen avfuktare utan se till att det inte bildas ånga i grunden, att det inte kan kappilärdras uppåt, att det inte kan rinna in, att de inte kan genomtränga golvnivån, varken som ånga, vätska eller doft.

Betrakta ditt hus som en husbåt som flyter på grundkonstruktionen. Så skilda åt borde de vara.

Inte har man väl en plastduk under båten för att förhindra att vattnet tränger in?

Man har väl en båt som är tät och lever fint med att vattnet är vått, så länge det finns på utsidan.  :)
Skrivet av: rollo
« skrivet: 19 juni 2008, 07:42:50 »

"Sedan skall grunden ventileras väl. Det räcker."

Detta är en förenkling av problemet. Vi vet ju att fukten kommer via luften i många fall och fälls ut på grund av den kalla grunden. Även hus som står på plintar kan drabbas av mögeldoft.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 juni 2008, 21:40:28 »

Plast finns väl i alla konstruktioner vad jag vet, ser gärna länk till exempel utan plast om sådana finns.
Skrivet av: Dirk Diggler
« skrivet: 18 juni 2008, 08:54:31 »

Ord och inga visor...

Vad kan det kosta: 250-300 000?

Ingen plast och ingen avfuktning?

Skrivet av: ElVikingo
« skrivet: 17 juni 2008, 18:54:45 »

Proson
"Jag har testat de mesta som jag kan utan att riva men kommer nog dit."

Mitt tips kom dit snabbare genom att du beslutar dig en gång för alla för att byta ut materialet så fort det bara går.

Spånskivor torkar inte så att lukt försvinner helt. De skall alltså bort. Och ersättas av tex plankor.

Ta hjälp av någon som kan fuktskador / luktskador. Ocab, Antizimex, Försäkringsbolag, Miljökontoret är några.

Be om en odling/provtagning mot svamp, även om det kan vara så att lukten kommer från material typ spånplatta, lim, osv.

Och, skaffa inte en massa prylar som påstås kunna ersätta rivningen/reparationen !!!!!!!!!!!!!

Spill inte energi på att trixa och pilla här och där, ta tag i problemet med en helhetsplan !!!
Dvs budget, arbetskraft, container, verktyg, vem gör vad, vem betalar, vad kostar det, är det lönt jämfört med att riva och bygga nytt,var bor ni under tiden,tidsplan, osv...

Du måste förmodligen riva ur trossbotten helt utom golvbjälkar. Då ökar lukten. Innan det görs ett enda handtag skall det då besiktigas av försäkringbolag och byggsakkunnig samt fuktexpert för att avgöra vad planen vidare är.

Du kan kanske göra allt själv. SÅ gjorde jag, men tro mig, jag anlitade mina släktingar, vänner, ingenjörer hos Munters, Ocab, Antizimex för alla steg i processen som rådgivare.
Sa de byt den brädan gjorde jag det.
Så även om du tänker göra det själv skaffa expertråd, inte vpforumchattråd hur välmenande de än kan vara. Dina rådgivare måste kunna se lukta och ta i ditt fall på plats, för att råden skall vara rätt för just dig.

Jag fäller ingen dom över ditt och många andras tänkande och agerande. Mig tog det tio år innan jag blev trött på doften av mögel/unken jord och köpte en elektrisk motorsåg.
Sedan tog det 14 dagar innan jag var klar med allt utom finishen.
Det blev en container fylld med restprodukter men huset är numera doftfritt, utan hussvamp och har en modern isolering i grunden.
Jag rev ur golv och spånplatta alla bjälkar och gjöt en grund enligt alla konstens regler, med 20cm makadam som bärlager.
Ytterväggarna skalades av och putsades om sedan kläddes allt med asfaboard, isolering stålreglar och gips.

Det är viktigt att du tänker modernt och inte bara byter ut delarna!!!!
Du måste alltså ta kontroll över grundens fukt och ventilation, vad du än gör ovanpå.

Välj kall eller varmgrund och följ planen till punkt och pricka. Kall grund är att föredra med nytt bärlager av makadam ca 20 cm TVÄTTAD MAKADAM.

Väljer du varm eller kall grund så följ beslutet fullt ut. Kall är alltså kall och torr, varm är varm och torr.

Golvet skall isoleras och tätas så bra att du inte värmer grunden alls ovanifrån och inte heller kan få ett golv som blir fuktigt på undersidan!!!!
En kall grund skall luftas väl och här är det mer kylan du inte vill ha upp, men samma regler här annars. Ingen uppvärmning av grunden ovanifrån.

Reparera som om du byggde nytt, med moderna material, och följ alla anvisningar fullt ut.

Problemet är i och för sig att din grund är felaktigt utförd, men orsaken till ditt luktproblem inne är att golvet inte är utfört riktigt. Om du så stod i en sjö skulle en riktig golvkontruktion inte släppa upp dofterna, inte tillåta golvet att fuktas upp.
Så även om det ser ut som om ditt golv bara behöver en ny yta och ny isolering, så skall du se till att grunden blir tät med asfaboard/asfapapp ed. under hela golvet innan första lagret av golvet kommer på underifrån.
Sedan gör du golvet som man skall göra det uppåt.

Har du sedan ventilationsproblem/fuktproblem i grunden så är detta en annan fråga.
Här vill jag att all material byts ut ca 50 cm ned med tvättad makadam.
Packa väl och ta bit för bit vid bärande delar så inte huset rasar samman.

Ingen plast ovanpå grunden!!!!!!!!!!! Det är en fuskvariant som enbart är av tillfällig art.
Du måste se till att fukten inte kan stiga upp och då hjälper makadam minimum 15-20cm.
(DU byter alltså 50 cm för att få bort alla ytliga föroreningar och organiskt material.)

Sedan skall grunden ventileras väl. Det räcker.

Här bör du få hjälp att välja rätt hjälpventilation om inte de urtag/hål du har räcker.

Men du kan alltså inte ventilera bort ett problem med en fuktig grund, som innehåller organiskt material !!!!!!!

Alltså, inga fler prylar som lovar lösa problemen utan byt ut golvet efter att du tagit kontakt med ovannämnda och fått deras råd.

Du undrar var problemet är och hur utbrett det är...

Mitt bud är att det gäller hela grunden alltså hela govytan ovanför.
Jag skulle alltså inte byta ett golv i ett rum utan ta allt i ett svep, låt vara att du kanske kan ta ett rum i taget.

Men lova dig själv att göra det ordentligt med en gång.

Jag har haft tre fina plankgolv innan jag tog problemet på allvar och rev ur rubbet.

Dvs nytt golv var tredje år eller ett som legat 10 år och fungerar fortfarande?

Om du vill visa någon hur det luktar så ta med en ylletröja till en neutral miljö. Det brukar hänga kvar länge i en sådan.
På plats så försvinner doftsinnet så fort att vissa inte märker lukten efter få minuter, de märker däremot ofta på sina egna kläder då de lämnat platsen att det hänger kvar.

Och du... lycka till.

Tänk på att den psykiska och fysiska belastningen som du haft i flera år kan försvinna så fort att det är färdigt. Det gav i alla fall mig energi att sätta fart.

Och,... du vet vad som är rätt redan nu... eller hur? Fast det är ju så besvärligt så kanske en ozon eller proxon eller mixonpryl kan lösa det i stället?? Så tänker vi alla.
Men ett bra försäkringsbolag och en tillfällig bostad löser det problem man har som familj. Kanske sex månader av besvär jämfört med ett konstant helvete, med risk för allvarliga sjukdommar som resultat.

Lätt val eller hur?
Skrivet av: Dirk Diggler
« skrivet: 17 juni 2008, 16:30:42 »

Artikeln finns som bilaga. Tiophane är detsamma som tetrahydrotiophene som kanske är ett mer välbekant namn. 

Danke!  Tyska är verkligen en av mina starka grenar... b00k
Skrivet av: Proson
« skrivet: 17 juni 2008, 15:45:57 »

Hej alla
Min tanke med alla besikningar jag gjort är att ta reda på :
1:var är problemet
2:Hur utbrett är problemet
3:Åtgärdsplan
Men de har visat sig vara väldigt svårt med de besikningsmän/kvinnor som varigt här.
Får bara veta att vissa konstruktioner kan få de här problemen och då brukar åtgärderna vara på ett visst sätt.
Finns det ingen duktig i norrbottensområdet som jag kan vända mig till vad gäller detta.?
Anticimex har varigt här 4ggr utan att känna något så det har inte varigt lätt.

Mvh proson
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 juni 2008, 15:30:56 »

Artikeln finns som bilaga. Tiophane är detsamma som tetrahydrotiophene som kanske är ett mer välbekant namn. 
Skrivet av: Dirk Diggler
« skrivet: 17 juni 2008, 14:13:29 »

Jovisst!
 Och som jag sa tidigare. Det är svårt att bevisa något sådant inte minst med hänvisning till det du skriver.
Man kan ju lugnt påstå att lukt inte är speciellt konkret.

Lägg ut artikeln du refererar till. Det låter intressant och är ju synnerligen passande i just denna tråd.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 juni 2008, 11:10:07 »



Nej, helt säkert är det ju inte att säljaren visste. Men väldigt troligt. Detta är ju inte bekymmer som kommer över natten direkt. Speciellt inte så grava problem som Proson tycks ha.
Det måste ta åratal att utveckla. Någon tidigare hyresgäst hade väl också märkt av detta.
..........

Det skiljer väldigt mycket på olika personers förmåga att känna dofter. Det finns publicerade värden på lukttröskeln för ämnen som brukar tillsättas som varningsämnen till gasol, stadsgas och liknande produkter. En artikel jag har refererar en undersökning som omfattade 35 personer. Även för detta begränsade urval skiljde det en faktor 50 mellan lukttröskeln för olika personer. För dimetylsulfid t.ex. varierade lukttröskeln från 0,16 ppb till 9,8 ppb. Det kan mycket väl vara så att ägaren och tidigare hyresgäster inte har märkt något.



Skrivet av: Dirk Diggler
« skrivet: 17 juni 2008, 09:26:32 »

De här problemen brukar dyka upp när husen blir runt 20 år, inte helt säkert att tidigare ägaren visste, eller så hade de precis blivit varse problemen och skyndade sig att sälja...
Å andra sidan, om de visste det under uthyrningsperioden borde de väl försökt sälja tidigare?

Nej, helt säkert är det ju inte att säljaren visste. Men väldigt troligt. Detta är ju inte bekymmer som kommer över natten direkt. Speciellt inte så grava problem som Proson tycks ha.
Det måste ta åratal att utveckla. Någon tidigare hyresgäst hade väl också märkt av detta. Har man problem med det man hyr brukar man ju gå till uthyraren/hyresvärden och klaga för att få det åtgärdat eller reducerat på hyran eller liknande. En av fördelarna med att hyra.

Skulle det vara så att kontamineringen underifrån pågått under en längre tid och precis efter ägarbytet "brutit" igenom golvbjälklaget och smittat bostadsdelen, utan synliga varningsklockor
i grunden eller på andra ställen, skulle det kunna vara ett s.k. dolt fel. För detta kan säljaren bli ansvarig. Troligtvis inte dock i detta fall, för torpargrunder räknas numer (med facit i hand) som riskkonstruktioner, då ställs extra stora krav på köparens undersökningsplikt.

Men min gissning kvarstår: nog visste eller anade säljaren......
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 17 juni 2008, 06:36:04 »

Jag skulle inte chansa att låta det nya materialet smittas av lukten från det gamla, jag skulle byta allt underifrån, först bort med allt, sedan fungicidbehandling (och kanske ozon?) sedan i med ny isolering samt organiskt dött material (frigolit/markskiva) som trossbotten, inte nån masonit eller asfaboard.
Men det är jag det, kanske finns nya rön nu som jag inte är uppdaterad på.
Skrivet av: Proson
« skrivet: 17 juni 2008, 06:30:57 »

hej
tycker ni det är rätt väg att gå genom att bryta upp golven rum för rum alltså golvspånskiva isolering trossbotten eller måste allt tas bort på en gång.
är det möjligt att det blir bra då?
Mvh Proson
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 16 juni 2008, 23:43:31 »

De här problemen brukar dyka upp när husen blir runt 20 år, inte helt säkert att tidigare ägaren visste, eller så hade de precis blivit varse problemen och skyndade sig att sälja...
Å andra sidan, om de visste det under uthyrningsperioden borde de väl försökt sälja tidigare?
Skrivet av: Dirk Diggler
« skrivet: 16 juni 2008, 17:06:30 »

För jävligt helt enkelt. Man får ju förmoda att säljaren (om någon) kände till problemet och borde (enligt lag) ha upplyst om det.
Men att bevisa att han kände till det är en annan sak dessvärre, och hela bevisbördan ligger på köparen.  huvuddunk
Skrivet av: Proson
« skrivet: 16 juni 2008, 15:10:48 »

dirk diggler
jag hyrde huset ca 9 år före köpet men då kände jag inget men fick veta att 2 st andra hade känt en lukt.(1år efter köpet)
vid besikning så kändes lukt i grund men inget i bostaden och då kände jag inte till något av de här problemen.
har fått lära mig allt om de här problemen i efterhand.
har kollat upp möjligheten att sätta dit besikningsmannen resp gamla ägare men det är i princip omöjligt.
ska prova att bryta upp golven inifrån rum för rum och byta allt förutom golvbjälkar.
blir inte de bra så lämnar jag huset för jag mår så dåligt att jag inte orkar med de här nå mer.
de är klart att det sätter sig psykiskt i huvudet bara på tanken att lukten sitter i kläderna när jag är borta hos andra gör mig galen.
får väl inse att jag har gjort bort mig när det gäller husaffär.
Mvh Proson
Skrivet av: Dirk Diggler
« skrivet: 16 juni 2008, 14:47:01 »

Riktigt tråkig historia proson. Jag hoppas på det bästa till slut för dig och din familj.

sades det inte något om detta problem i samband med överlåtelsen? Jordabalksbesiktningen? Jag menar också att säljaren lär ha varit medveten om saken?
Skrivet av: Proson
« skrivet: 16 juni 2008, 14:18:29 »

hej
ja det är jättejobbigt.
speciellt när det har gått lång tid och har testat alla standardlösningar besiktat massor med gånger mm mm.
Jag mår såpass dåligt att jag inte vet hur jag ska orka ta tag i problemet nått mer.skulle behöva någon som kan fixa mitt problem så jag inte behöver bry mig mer.
Sen så vet jag ju inte vad jag ska göra för att bli av med problemet.

Mvh Proson
Skrivet av: Dodge_This!!
« skrivet: 16 juni 2008, 00:21:37 »

Fy vad synd jag tycker om dig Proson,hoppas att det ordnar sig för dig!
Hoppas det fixar sig för dig !
Du verkar ha lagt ner hur mycket jobb som helst...
Dem som har haft/har problem vet hur mentalt jobbigt det är med lukt!
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 15 juni 2008, 23:13:41 »

Latexfog.
Skrivet av: Dirk Diggler
« skrivet: 15 juni 2008, 17:20:39 »


 Sedan tätar man uppifrån, alla spingor som finns bakom lister o.s.v.

Vad använder man för att täta?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 juni 2008, 11:41:51 »

Jag har inget svar på det, tror inte att någon vågar garantera en åtgärd till 100%.
Städa ur krypgrunden, täck med plast, avfukta och undertrycksventilera är ju standardlösningen.
Om det inte fungerar så brukar de flesta som trots allt vill fortsätta som du säger byta all isolering och trossbotten.
I de fall jag hört har man ersatt masoniten med frigolit för att inte ha några organiska materiel mot kryputrymmet.

Fungicidbehandling av de frilagda bjälkarna innan isoleringen trycks upp på plats, och frigoliten skruvas upp.
Sedan tätar man uppifrån, alla spingor som finns bakom lister o.s.v.

Men som sagt, jag vågar inte garantera att det fungerar, lukten kan ju ha satt sig i golvspånskivorna och väggarna också...
Skrivet av: Proson
« skrivet: 14 juni 2008, 10:28:20 »


Mitt hus är byggt -78
Tror du att det i mitt fall går att går att få bort lukten.
Jag vet att det rimligtvis sitter mycket lukt i isoleringen men det finns ju även en viss lukt i bjälklag också.
För att all lukt ska försvinna vad gör man då?
Mvh:Proson
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 juni 2008, 09:38:02 »

Normalt byter man underifrån på Älvsbyhus, som jag förstått det brukar det sitta mycket lukt i tjärpappen de har i botten av golvet, i alla fall om ditt hus är byggt före -72.
Skrivet av: Proson
« skrivet: 13 juni 2008, 21:16:32 »

Hej
Ligger 60-66% och ca:9 grader
Men det har inte så stor betydelse just för tillfället.
Om jag beslutar som jag skrev tidigare ang rivning så kommer avfuktaren tillbaks när renoveringen är gjord.

Hälsn:Proson
Skrivet av: rollo
« skrivet: 13 juni 2008, 15:41:33 »

Proson

Hur ligger dina temperatur o RF-värden i krypgrunden med detta arrangemang? Antar att du får ett klimat i krypgrunden som liknar kallvinden på vintern (med hög fuktighet) o krypgrund på sommaren (med hög fuktighet)?
Skrivet av: Proson
« skrivet: 13 juni 2008, 12:16:53 »

Rollo
Du har rätt att jag enbart kör fläkt nu.
Att det kan medföra problem vet jag men samtidigt så hjälper den bättre mot lukten än vad avfuktaren gör.
Efter ett antal månader med fläktdrift så testade jag att stänga fläkten och köra igång min coroventa 300 med hygrostaten på 60% och konstigt nog så gick inte avfuktningen igång.
Har anlitat ett riktigt proffs på dessa problem vill ej namnge pesonen.
Han påstår att han känner en liknande doft från golvjälklag samt syll som även fastnar i kläder.
Lukten är liknande oljefärg,inpregnering,asfaboard alltså lite mera åt kemiska hållet.
Men det är ju bara så att har det börjat att lukta så beror det ju på fukt.
Men hur långt det har spridit sig vill jag inte ens tänka på huvuddunk huvuddunk
Är i valet att börja bryta upp golvet innifrån och byta allt utom golvbjälkar och helt enkelt ta bit för bit ex att dela upp husets längd i 3 delar, byta ena delen och sedan direkt fotrsätta tills jag gått igenom hela golvet.

Mvh Proson
Skrivet av: rollo
« skrivet: 12 juni 2008, 22:56:24 »

Proson.

Förstår jag dig rätt att du inte använder avfuktare nu? Får intrycket att du har en mycket kraftig ventilation av grunden vilket jag inte tror är så bra. Har tidigare visat att avfuktningsbehovet ökar kraftigt med ökande ventilation. Försöker därför anpassa mitt undertryck till den minsta nivån som krävs. Jämför undertrycket 0.25 Pascal i Dirk Digglers länk.
Den lukt du känner verkar inte komma från grundutrymmet utan kanske från golvet på samma sätt som för Dirk. Då hjälper inte undertrycksventilationen.
Skrivet av: Dirk Diggler
« skrivet: 12 juni 2008, 16:53:15 »

Precis!

Hittade denna länk. Liknande Rollometoden:

http://www.camfilfarr.com/cou_sve/industries/care/negative_pressure.cfm
Skrivet av: rollo
« skrivet: 12 juni 2008, 16:43:21 »

Att mäta 20 pascal verkar inte så lätt. Det motsvarar nämligen en vattenpelare på 2 mm. Jag prövade själv först att mäta undertrycket i grunden med en vattenpelare på ett U-rör, men såg ingen tydlig skillnad. Inte så konstigt. Och som sagt jag tror inte att det är undertryckets storlek som betyder ngt. Viktigast att det är undertryck så att luftströmmen går åt rätt håll.   
Skrivet av: Dirk Diggler
« skrivet: 12 juni 2008, 15:59:28 »


Kan det vara en sån här man använder för att mäta undertryck?

www.elit.se/handinstrument.htm 

en bit ner på sidan finns en som heter HM 35. Kostar 2.200:- + moms.

Föredrar nog rörgenomtrossbottenplastfingerpåröret metoden alá Rollo trots allt med tanke på priset.
Skrivet av: Proson
« skrivet: 11 juni 2008, 12:01:11 »

Rickard
Har tätat i grunden på 2 olika sätt
1:plåtar grävt ner på insida av grund runt hela huset samt tätat plåtarna med fogskum.
2:satt cellplast mellan kantbalk och trossbotten samt skummat runt hela huset.
det innebär att tätningen går inte att få bättre.
3:plast på mark

Körde först med coroventa 300tt men det är bara så att fläktkapaciteten på 130 kubik inte räcker när lukten har hunnit sätta sig i bjälklag mm.
Om bara grunden hade luktat så hade den garanterat räckt.

Satte sedan in en större fläkt i stället för att suga hårdare då är det faktiskt bättre.
Jag vet att det kanske inte är optimal lösning men i mitt fall gäller det pest eller kolera.
hade avfuktaren 1,5 år innan ozonbehandlingen .
bytte till fläkten efter ozonbehandlingen.
ändå känner man en lukt vid golvet men svagare än när jag körde avfuktaren.
Mitt problem kvarstår ändå går lukten få bort från bjälklag isolering mm utan att riva.
Har testat så mycket nu så mina ideer är slut och rivning börjar tyvärr närma sig.
Mvh Proson
Skrivet av: Dirk Diggler
« skrivet: 11 juni 2008, 09:09:15 »


Jag har mätt med ett mätistrument som man har för att mäta undertryck.
En handenhet samt att det går en slang från den som jag har borrat genom golvet ändå ner till krypgrunden.
Alltså handenheten mäter då skillnaden mellan bostad och krypgrund.
Mvh Proson

Vad kallas instrumentet?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 juni 2008, 08:50:12 »

Hej
Ska försöka att fatta mig så kort som möjligt men lite bakgrundsfakta behövs nog.
Har ett älvsbyhus med en lukt som finns i huset samt sätter sig i kläder.
Besiktat huset ett antal gånger utan större framgång.
Haft konsulterat pegasus lab för div luktkontroller som säger sig känna en lukt av mera kemisk karaktär.
Har haft avfuktare i grunden funkar kanon mot fukt men lukten kvarstod.
Monterat en ganska kraftig fläkt i grunden monterat tilluftventiler i samtliga rum.
Har frånluft i samtliga våtrum och naturligtvis köket samt ozonbehandlat kryputrymmet samt bostad.
Lukten kom tillbaks.
Jag har testat de mesta som jag kan utan att riva men kommer nog dit.
Sedan så finns det massor av entreprenörer som säljer div prylar till oss drabbade som egentligen bara mildrar problemet och inte tar bort källan till de som ex luktar.
Har haft kontakt med så många olika som påstår sig kunna lösa problemet men resultatet blir desamma varje gång.
Alltså jag har ingen aning vem/vilka som kan hjälpa och säga vad som behöver göras för att få bort problemet.
Tråkigt men sant så tror jag att har luktproblem pågått ett tag så finns 2 alternativ

1:Riva och byta luktsmittat material
2: Leva kvar i lukten
Mvh Proson

Har du tätat all ventilation i grunden i samband med att du satte in fläkten där?
Vilken typ av avfuktare har du?
Har du haft fläkten i krypgrunden innan du ozonsanerade?
Skrivet av: Proson
« skrivet: 11 juni 2008, 07:57:12 »

Hej
Ska försöka att fatta mig så kort som möjligt men lite bakgrundsfakta behövs nog.
Har ett älvsbyhus med en lukt som finns i huset samt sätter sig i kläder.
Besiktat huset ett antal gånger utan större framgång.
Haft konsulterat pegasus lab för div luktkontroller som säger sig känna en lukt av mera kemisk karaktär.
Har haft avfuktare i grunden funkar kanon mot fukt men lukten kvarstod.
Monterat en ganska kraftig fläkt i grunden monterat tilluftventiler i samtliga rum.
Har frånluft i samtliga våtrum och naturligtvis köket samt ozonbehandlat kryputrymmet samt bostad.
Lukten kom tillbaks.
Jag har testat de mesta som jag kan utan att riva men kommer nog dit.
Sedan så finns det massor av entreprenörer som säljer div prylar till oss drabbade som egentligen bara mildrar problemet och inte tar bort källan till de som ex luktar.
Har haft kontakt med så många olika som påstår sig kunna lösa problemet men resultatet blir desamma varje gång.
Alltså jag har ingen aning vem/vilka som kan hjälpa och säga vad som behöver göras för att få bort problemet.
Tråkigt men sant så tror jag att har luktproblem pågått ett tag så finns 2 alternativ

1:Riva och byta luktsmittat material
2: Leva kvar i lukten
Mvh Proson
Skrivet av: rollo
« skrivet: 10 juni 2008, 21:03:04 »

Vad har du för installation för att skapa undertrycket? Antar att det också varierar från stund till stund. Hur ventilerar du bostaden? Frånluft? Hur många mm H2O representerar 17 pascal?
Skrivet av: Proson
« skrivet: 10 juni 2008, 18:05:59 »


Jag har mätt med ett mätistrument som man har för att mäta undertryck.
En handenhet samt att det går en slang från den som jag har borrat genom golvet ändå ner till krypgrunden.
Alltså handenheten mäter då skillnaden mellan bostad och krypgrund.
Mvh Proson
Skrivet av: rollo
« skrivet: 10 juni 2008, 11:53:27 »

Proson
Hur mäter du tryckskillnaden mellan grunden o bostaden?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!