Raffen;
Tex denna
http://www.nordtec.se/bilder/pdf/pdf_717_1.pdfFinns andra och mer manuella där man behöver tabelldata etc.
Just denna modell har det mesta.
Kolla testo - kyla för fler modeller.
Vad du behöver veta är temp och tryck.
För mer info sök på mina inlägg om superheat-supercool-trimma din vp, där kan du se hur det går till.
Men din installation innehåller denna intrimning om du valt rätt installatör.
Ditt prorokoll visar senare om dina data är samma eller behöver förbättras vid senare servicebesök.
Det tar inte lång tid att mäta och jag förmodar att alla kyltekniker använder mätinstrument och kör detta i realtid.
Man kan så klart mäta mer manuellt. Data för gasen finns i mina inlägg via ref till Duponttabeller.
Allt bygger på samma resonemang som leder till att vi kan säga för lite gas pga, is, fel tempdiff osv.
Med mätning får man fram samma fakta och vet även vad rätt värden skall vara.
Alltså justerar man gasmängden tills mätvärdet är så bra det kan bli.
Våg resp tömning är alltså mer "på en höft" än att mäta fram rätt mängd.
Man fyller så klart via våg för att fylla på mycket, men sista skvätten sker med mätvärden.
Kolla trådarna från förr. Finns massor av vardagsexempel från Luckyman, ACE, mfl.
Inverter som kompenserar och on off mäts olika, står om detta med i mina inllägg.
NU FÖRUTSÄTTER VI SÅ KLART ATT GAS OCH VACUUM ÄR RÄTT HANTERADE FRÅN BÖRJAN !!!!!!!!!!
En kass vacuumsugning mm måste tömmas spolas, osv från början...
Där har du rätt. Jag talar om sista justeringen om man innan gjort allt rätt, tex vid långre kortare rör än gasen var avsedd för.
Dvs 5 meter rör som kan vara 3 till 7 meter SKALL trimmas rätt.
Gasmängd för 1 meter är ca 20-30gr dvs man kan alltså inte tro att +-120 gr inte spelar någon roll. Så rätt vid leveransen är inte rätt för bästa process=bästa COP
För min vp ger detta att man tror att 920gr är lika rätt för 3 meter som 7 meter. Titta i mitt inlägg om konverterade ac. Där finns en länk till lite vpteori.
I diagrammen där ser du att det finns liksom bara ett max i kurvan liksom ett min.
Eller rätt gasmängd kan vara 912 fast man förfyller med 920gr.
Kanske proffsen kan nämna vad de har för märken.
Testo är det jag kom på utan att tänka efter.
Med allt ovan sagt, fattar du säkert varför jag har min "kampanj" mot gds vad gäller kyldelen. Att bara vacuumsuga är verkligen att inte fatta vad som krävs av en kylkille.
(Å andra sidan är jag lika krass när det gäller att de faktiskt med moderna mätare kan göra ett svårt jobb exakt och snabbt. Jag antar att alla som kan gds faktiskt skulle kunna mäta rätt om de nu ville köpa dyra mätinstrument. Resten är mest hantverk, regelverk och noggranhet.
Mätarna gör alla beräkningar, innehåller databaser över gaser, i realtid. Snacka om många kylkillar måste jubla över denna teknikutveckling, samtidigt som de skakar på huvudet över alla som köper en vacuumpump på JUla och sedan ringer efter hjälp...
/ElV