Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 28 april 2019, 09:22:56 »

 tummenupp

Vi fortsätter i Inverter kylvärdetråden  :)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 28 april 2019, 08:24:03 »

Det lilla jag hunnit se av min nya inverter indikerar trots allt ca 30-40% stöee besparing än min gamla on/off (när den gick som den skulle)
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 27 april 2019, 10:11:39 »

Det finns säkert saker som rör oöjeåterföringen. Jag ser tex på min egen maskin en väldigt ojämn påisning som jag antar beror på att olja hamnat i förångaren och som sedan åker med hem igen vid reversering.

Jag har ingen möjlighet att bygga ett eget styr för jag är inte som styrtekniker.. Jag försöker mig inte på att ta över saker jag inte förstår. 

Rdx   det gör inget om KB CP drar lite mer ström eftersom förångningen hamnar mkt högre   till en viss gräns förstås.

Ni borde hjälpa mig att ställa dessa frågor,  det är inte jag som säger att - köp vår nya maskin den är fantastisk...och sen så presenterar den inte alls som man kunde hoppas på.   

Hur ser era maskiner ut ?  Är ni nöjda med en massa uppdateringar ?  Har ni några värden att posta så vi kan analysera ?

Jag tror att detta med inverters är ert misslyckat försök att lösa vvs tekniska problem på det billigaste sättet .
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 27 april 2019, 09:51:46 »

Kanske missförstår Luka (som väl för övrigt hamnat ganska utanför trådens ämne), men det är ju så att crikulationspumparna på Kb är ganska kraftiga och drar inte försumbart med energi, speciellt om man har en inverter och producerar låg effekt, så då får man dra ner effekten på Kb-pumpen så den inte slår på COPen.  Men det kanske inte var det du frågade om?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 27 april 2019, 09:30:28 »

OM alla gör på samma sätt kan man väl misstänka at det finns någon form av förklaring till det, kanske kylningen av kompressorn eller oljeåterföringen?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 27 april 2019, 09:09:48 »

Du kan väl skriva ditt eget styrsystem?  tummenupp
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 27 april 2019, 08:50:14 »

Undrar om det kommer ta ytterligare 7 år att få några svar från Daikin ? 

Eller är mina frågor oklara, jag kanske har ställt dem på ett sätt som gör att Daikin inte förstår mig ?  Jag gör ett nytt försök.

På min egen maskin så , vid 10 plus grader ute så får jag ju 10 grader i inkommande luft. Förångningen hamnar på cirka -2 grader, alltså 12 grader kallare än luften.  Maskinen har hör ändrat målvärder för överhettningen av suggasen från 5K till 9 K.  Med andra ord så gör den då för att ta bort effekt.
Som jag ser det vore det bättre att behålla 5K ÖH och sänka fart på kompressorn och bibehålla max fläktfart för att få så varm evap som möjligt för det skulle ge mig bäst COP  och jag skulle då få betala minst ström  :)

Fenomenet finns inte på On-Off maskiner och jag drar då slutsatsen att det är styrtekniker snarare än kyltekniker som programmerar maskinerna felaktigt, för alla kyltekniker bör väl veta att varmare KB=HÖGRE COP  ???


Min fråga är om Daikin också reglerar på detta sätt som jag sett på flera olika andra fabrikat och även på BVP maskiner med inverter. Om ni inte gör det så är Daikin ett fabrikat jag får överväga att byta till  :)
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 25 april 2019, 13:43:24 »

Förtydligande.
Om vi tex tar forummedlemen Putte82 som exempel,  så har han kämpat mkt med att höja sin KB in temp genom att ansluta diverse saker mot sin KB tank.

På flera inverters vore detta bortkastat för invertern sänker förångningen för att ta bort effekt.  Det gör att cop vid 10+ in blir så gott som samma som vid 0 grader in.

Gör Daikin på detta sätt också  :)
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 25 april 2019, 11:05:33 »

Merparten av 1100 maskiner är givetvis On-off.  Inverters var inte så vanliga 1990 när jag började montera mina första maskiner.

Jag är ju inget fan av inverters så jag har väl monterat kanske , 50 st.  Runt 10 inverters har på ett eller annat sätt havererat eller haft problem pga spänning som aldrig nånsin skulle hänt på on-off.   Fabrikaten är Viessmann Nibe Thermia  Bosch .   Inger fabrikat har haft fler procentuell andel fel.   Jag tycker dock att felprocenten är för hög. Kolla på Nibe och Thermia,  de har uppdaterat mjukvara hur många ggr som helst.  Om off  bara funkar och har bättre cop när vi bäst behöver effekten sån är MKT enklare att felsöka.

Vad är fördelen med inverter ?  Borde dem inte göra maskiner effektivare, enklare att installera, felsöka mm   är inte det idén med en utveckling av en produkt?

Jag undrar, vart hamnar förångningen?   Det är egalt om ni kan ha 30 grader in om ni ändå stryper bort det med ÖH och hamnar på låga förångningar vid hög ink KB.   En av mina egna LVVP tex, även om uteluften är 12 plus så ligger jag ändå på minus i evap..för där höjs ÖH och det som normalt är bra...alltså varm luft...är lika dåligt som kall luft.   Jag ser det samma på flera BVP även på större maskiner .

Hur gör ni  :)
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 25 april 2019, 10:40:20 »

Hej Luka 3,

det är en fantastisk erfarenhet du har byggt på under åren.
Får jag fråga dig om hur många inverterhaverier av dessa 1100 maskinerna du har monterat som du har haft ?
Är det något speciellt fabrikat som sticker ut ?

Angående 4 MW anläggningen: tråkigt att ingen återkom, oavsett storlek på maskinen. Så skall det inte vara.
Personligen har jag sysslat med Daikin och andra fabrikat sedan 2005 som egen. Numera anställd på Daikin.

Vad gäller förångningen du pratar om så beror det på vilken framledningstemperatur maskinen jobbar med i det driftsfallet.
På nya bergvärmen så kan vi jobba med en inkommande brine på mellan -10 och +30. Och då skall vi kunna producera om det behövs en lägre framledningstemp än vad inkommande brine är i extremfallen.

/D
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 24 april 2019, 22:22:15 »

Jag återger bara mina egna upplevelser  :).  Jag har iallafall monterat 1100 olika villa maskiner och 120 fastighetsmaskiner av 9 olika fabrikat.  Mina kollegor dom jag känner och samverkar med har monterat det mångdubblas ihop.  Väldigt mycket inverter fel på flera olika tillverkare  är MIN erfarenhet som jag delar med mig av.

Och du ?   Du har sysslat lite med Daikin förstår jag ?   Jag kontaktade Daikin om en 4 MW anläggning för 7 år sedan   jag väntar ännu på svar.  Det blev Trane i den anläggningen   för dem.återkommer med svar  tummenupp

Förresten , när jag ändå har dig på tråden här. Jag letar efter en bra inverter maskin då de flesta tillverkare i mitt tycke reglerar maskinerna fel.  Hur tar ni bort effekt ? Höjer ni överhettningen och tar bort effekt på det sättet ? Som jag fått det förklarat för mig så reglerar ni också flödet efter delta och effekt samt så nyttjar ni en efterspolning i hög pumpfart för att kontrollera om det finns mer behov , stämmer det?

I er LVVP och BVP  inverters , vart hamnar förångningen vid 10 graders utetemp samt 10 grader brine ?   Jag frågar för att på de flesta fabrikat så här man fortfarande minusgrader i evap även fast man kämpat och fixat varm KB in , det har man då gjort förgäves för att tillverkarna fuskat med kondensor storlek eller så är deras styrtekniker helt enkelt inte insatta i kylteknik där vi konsumenter vill ha HÖGT cop och inte behöva se överhettningar på 26 K och hetgaser på 156 grader  ( extremfallen jag varit involverad i )

Så, hur gör ni  :) Är det Daikin man ska ha ?
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 24 april 2019, 22:15:24 »

Det har du helt rätt i  tummenupp

Tyvärr blir det såna fel när styrtekniker försöker styra bort VVS problem. On-off med en liten tank. Bättre och enklare kan det aldrig bli  :) tummenupp

Lite väl generaliserat kanske.
Skilj gärna på inverter samt felkonstruerad inverter.

Med vänlig hälsning
Daikin
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 24 april 2019, 21:57:54 »

Det har du helt rätt i  tummenupp

Tyvärr blir det såna fel när styrtekniker försöker styra bort VVS problem. On-off med en liten tank. Bättre och enklare kan det aldrig bli  :) tummenupp
Skrivet av: PH73
« skrivet: 24 april 2019, 21:16:20 »

Lägger till fler Inverterbyte inom tätort efter två olika strömavbrott på två olika anläggningar
Min egna F1255-16 är nu 5år gammal och svärföräldrarnas F1255-16 är 4år.
Till en början tänkte jag inte på att det hade samband med ett strömavbrott, märkte det iom en omstart efter Firmware uppdatering.
Bollade länge med installatör och Nibe om felsökning och byte men de halade på det till båda anläggningarna fick skarpt Inverterlarm under drift istället för vid tidigare omstarter.

En pryl som sitter inbyggd i en svåråtkomlig låda borde väl skyddas med diverse andra skydd i elektroniken så att den inte skadas av spikar från nätet?

Man ska ju inte behöva investera i en 3fas UPS hemma som tvättar inkommande el för en så dyr pryl som BVP'n ändå är :)

//P
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 11 april 2019, 20:20:07 »

Första gången den reparerades byttes basecard AA2, Motståndskort AA1, komm kort buster AA23 (åska)

Andra gången byttes grundkort, komkort buster samt tydligen även invertermodulen (strömavbrott, storm ute)

Skickade över felmeddelanden till reparatören och han sade han skulle försöka skaffa en ny inverter igen.!!?? Men fick inte nåt svar på om det var ok eller inte med dessa meddelanden (men om man igen vill byta inverter måste det väl vara nåt skumt)?
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 11 april 2019, 18:44:58 »

Som jag ser det, har de flesta problemen vart ute i mindre byar, väldigt sällan centralt
Skrivet av: Örjan Lax
« skrivet: 11 april 2019, 18:03:14 »

Har fått in lite offerter på bergvärme och en av dom är på en 1255:a (bad om offerten  innan jag visste om problemen).

När jag pratade med säljaren så sa han såklart att Nibe nog hade fixat till felen vid det här laget och att det inte hade varit några problem med de senate två årens installationer.
Hur säker kan man vara på det?
Var i övrigt en av de bättre offerterna så lite sugen blev jag allt, men jag skulle gärna få en utökad garanti på invertern om jag ska nappa på en sån...

Finns det några indikationer på att en nyligen producerad 1255:a inte har samma brister ?
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 06 april 2019, 10:47:06 »

Första gången den reparerades byttes basecard AA2, Motståndskort AA1, komm kort buster AA23 (åska)

Andra gången byttes grundkort, komkort buster samt tydligen även invertermodulen (strömavbrott, storm ute)

Totalkostnad för de båda reparationerna 35000 kr.

Måste säga att jag har haft tur med min danfoss ännu.

Skulle läsa från usb minnet idag med, men det har tydligen formaterats av pumpen efter avbrottet 2.1.2019
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 05 april 2019, 22:57:20 »

Jag hoppas att du slipper uppleva det Rikard

Men min erfarenhet är att av 100 installationer av en väldigt populär modell på 80 kw som jag varit involverad i så här 15 st invertrar bytts.  15 % är väldigt väldigt mycket.  Samtliga Nibe maskiner jag varit involverad i har dock klarat sig  :) 8-10 st. 

I ljuset av era senaste inlägg måste ju frågan ställas.  Är det värt att ta risken på inverters?  Jag vet flera LVVP inverters som har minst sagt konstiga värden under drift. 
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 05 april 2019, 22:34:46 »

Håller helt med, jag skulle (kommer att bli?) väldigt upprörd om jag får inverterlarm på min nya Nibe 1255.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 05 april 2019, 22:22:15 »

Många man har läst om har haft problem efter strömavbrott/fasbortfall. Att prylarna går sönder på grund av en sån skitsak känns lite alarmerande, men samtidigt något som borde vara ganska enkelt för korttillverkaren att fixa.
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 05 april 2019, 19:29:31 »

Åska är inte bra för elektroniken =/
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 05 april 2019, 12:05:42 »

Ja just. Troligen kommer då hög kondensor efter en vv körning. Finns inga termostater.

1.1.2019 kan inverterlarm I bero på strömavbrott för den 2.1 är det mörkt i 13h så det blinkade säkert i elen.

Kanske uppdateringarna har ändrats/gjort så att det loggas mera larm än tidigare? Åska brukar ju vara en hemsk bov då det kan uppstå fel en tid efter, och att bevisa det för försäkringsbolaget...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 05 april 2019, 11:38:18 »

Hög kondensor borde väl ha att göra med antingen att du har får många termostater som stänger, eller så kommer larmen i slutet av en tappvarmvattenvärmning.
Eller så har du nåt krångel med cirkpumpen.
De där inverterlarmen vet jag egentligen inget om, men jag skulle i vart fall vara orolig, det kan ju knappast anses normalt att det genereras larm.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 05 april 2019, 11:16:42 »

Åfan..
Buster eller invertern?
Busterkortet. Invertern har ännu klarat sig.

Vet ni vad som orsakat busterkortkraschen? strömavbrott, spänningsspikar, åska, eller bara random gått sönder?
Första gången var det troligen pga åska. Iallafall åskade det den dagen med elbortfall som följd.
Andra gången var det disco då det blåste ute och elen kom och gick. Den gången gick flera kort sönder och montören sade att det blir att byta inverter som nästa om det inte fungerar.

Kollade lite i historiken om jag skulle hitta någon info vad pumpen loggat, men hittade dessa:
2018-07-31 18:50:29   Skyddsstopp inverter
2018-07-31 11:41:14   Skyddsstopp inverter
2018-07-30 20:45:14   Skyddsstopp inverter
2018-06-22 22:05:14   Skyddsstopp inverter

Och flera gånger står det
Tillfälligt skyddsstopp inverter. Tittat man bakåt från 2016 står det nästan aldrig något annat än startar och blockerad. Nu är det

2019-04-04 23:57:01   startar
2019-04-03 00:47:22   Hög kondensor in-temperatur.
2019-04-03 00:47:08   Maxtemperatur genom värmepumpen överskriden.
2019-04-03 00:23:49   Hög kondensor in-temperatur.
2019-03-31 18:12:19   Inverterlarm typ I
2019-03-31 09:25:49   startar
2019-03-27 20:32:48   startar
2019-03-24 20:19:47   Inverterlarm typ I
2019-03-22 00:00:56   startar
2019-03-21 06:03:41   startar
2019-03-18 00:17:40   Hög kondensor in-temperatur.
2019-03-04 00:21:26   Hög kondensor in-temperatur.
2019-02-18 09:32:10   Inverterlarm typ I
2019-02-18 00:34:11   Hög kondensor in-temperatur.
2019-02-04 20:44:28   Hög kondensor in-temperatur.
2019-02-04 00:22:13   Hög kondensor in-temperatur.
2019-01-21 00:33:00   Hög kondensor in-temperatur.
2019-01-07 00:22:40   Hög kondensor in-temperatur.
2019-01-03 19:27:56   startar
2019-01-03 19:22:50   Inverterlarm typ I
2019-01-02 16:18:04   Tillfälligt skyddsstopp inv.
2019-01-02 12:17:23   startar
2019-01-01 23:30:47   Inverterlarm typ I
2019-01-01 23:05:53   Inverterlarm typ I
2019-01-01 22:59:05   Inverterlarm typ I
2019-01-01 21:29:36   Inverterlarm typ I
2019-01-01 19:46:52   Inverterlarm typ I
2018-12-22 00:31:54   Hög kondensor in-temperatur.
2018-12-07 00:25:21   Hög kondensor in-temperatur.

Bör man vara orolig?
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 05 april 2019, 07:39:47 »

Jag tror inte att det har något att göra med 1 fas mot 3 fas.
Se vår kommersiella sida, nästan bara 3 fas invertrar och inga problem. Likaså vår bergvärme, även den 3 fas och inga problem. En av forummedlemmarna fick en åsksmäll rakt in i kåken och merparten av elförbrukarna i huset tog stryk men inte värmepumpens inverter.  Det ser mer ut som om invertern på 1255 är dåligt konstruerad
Med vänlig hälsning
D

Hur är eran erfarenhet gällande inverters i större maskiner ?  Min är dålig,,av 100 monterade maskiner har runt 15 st invertrar bytts.   Tror ni överordnade styrsystem kan ligga bakom detta ? Spänningsspikar är väl mindre troliga i större fastigheter.

Jag vänder mig inte enbart till Daikin här ,utan till er alla.  Jag citerade bara för att visa att detta hör till tråden så man inte blir påhoppad för att förstöra tråden igen.
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 04 april 2019, 06:08:56 »

Vet ni vad som orsakat busterkortkraschen? strömavbrott, spänningsspikar, åska, eller bara random gått sönder?
Skrivet av: kWhalp
« skrivet: 03 april 2019, 21:05:22 »

Blivit bytt två gånger hos farsan. 1255-16

Åfan..
Buster eller invertern?
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 03 april 2019, 20:00:20 »

Jag har aldrig varit med om att komkortet (buster) varit trasigt, kollegan har bytt ett sådant. Det har varit inverter, varje gång jag har varit ut på inverterlarm 100. Men jag provbyter alltid just busterkortet först, för det kostar någon 100 lapp, jämfört med inverter som kostar över 10000 kr.  För om jag inte missminner mig, så är inverterlarm 100 ett kommunikationslarm.
Blivit bytt två gånger hos farsan. 1255-16
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 03 april 2019, 19:23:51 »

Jag har aldrig varit med om att komkortet (buster) varit trasigt, kollegan har bytt ett sådant. Det har varit inverter, varje gång jag har varit ut på inverterlarm 100. Men jag provbyter alltid just busterkortet först, för det kostar någon 100 lapp, jämfört med inverter som kostar över 10000 kr.  För om jag inte missminner mig, så är inverterlarm 100 ett kommunikationslarm.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 03 april 2019, 11:20:54 »

kommkort buster https://cdn.jsenergi.com/media/catalog/product/cache/1/image/300x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/i/m/img_0264_6.jpg

sitter monterat på grundkortet position 34 på 1255
Vad får det för fel eller vilken komponent på kortet bör bytas för att det ska fungera igen?
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 03 april 2019, 06:13:50 »

Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 03 april 2019, 06:08:10 »

Capacitor wear
The first reason for inverter failure is electro-mechanical wear on capacitors. Inverters rely on capacitors to provide a smooth power output at varying levels of current; however electrolytic capacitors have a limited lifespan and age faster than dry components. This in itself can be a cause of inverter failure.

Capacitors are also extremely temperature sensitive. Temperatures over the stated operating temperature, often caused by high current, can reduce the life of the component. However, as the electrolytes evaporate faster at higher temperatures, capacitor life increases when they are run at lower than operating temperature.

Detta var problem i början i alla fall, invertern sitter ju inne i modul(förstår det på grund av ljuden den ger i från sig) men den sitter på varva vvx, den kan ju bli riktigt varm vid vv körningar framförallt, så då undrar man hur kylningen blir, med tanke på att invertern utvecklar värme i sig sjölv också. Att ha inverter på kalla växlaren, är nog inte heller ett alternativ, på grund av kondens.
Sen finns kondensatorer i olika värmeklasser, och desto billigare de är, desto sämre värme klarar de.

Busterkortet är det som kommunicerar med invertern, den sitter fasstryckt på ett annat kretskort.
Skrivet av: kWhalp
« skrivet: 02 april 2019, 18:53:38 »

så låt oss nu återgå till det ursprungliga ämnet för tråden.

// Magnus


Helt rätt, ber om ursäkt för min rant.
Och en särskild ursäkt till dig Luka 3, jag blev som du säger, "triggad" av dina gliringar.

Trådens tema var "gissa felet" på F1255-12:

Läste på lite om inverters/drives:


Saxat från:

https://www.worldpumps.com/ancillary-products/comment/the-top-five-things-that-cause-inverter-failure/

"Inverters, drives, VSDs, variable speed drives, variable frequency drives – the category of products used to control an electric motor’s speed and thus reduce energy usage in a variable speed application has more names than Prince. Although, I suppose when you think about it he only has three really, if you include his decision in 1993 to become known by a symbol instead of a word.

Capacitor wear
The first reason for inverter failure is electro-mechanical wear on capacitors. Inverters rely on capacitors to provide a smooth power output at varying levels of current; however electrolytic capacitors have a limited lifespan and age faster than dry components. This in itself can be a cause of inverter failure.

Capacitors are also extremely temperature sensitive. Temperatures over the stated operating temperature, often caused by high current, can reduce the life of the component. However, as the electrolytes evaporate faster at higher temperatures, capacitor life increases when they are run at lower than operating temperature.

Happily, keeping a consistent maintenance regime and regularly replacing capacitors avoids most problems that failed capacitors can cause.

Overuse
Using inverters beyond their operating limit, either by choice or due to oversight or lack of knowledge, can contribute to inverter bridge failure. Using any component at a rating higher than its operating limit will decrease its lifespan and lead to failure, so avoiding this issue simply comes down to checking that all inverters are being run correctly.

Over- and under-voltage
The next two issues that can cause inverter failure are over-current and over-voltage. If either current or voltage increases to a level that the inverter is not rated for, it can cause damage to components in the device, most frequently the inverter bridge. Often this damage will be caused by the excess heat generated by the spike in voltage or current.

Over-current can be avoided with fuses or circuit breakers but avoiding over-voltage can be tricky. Sometimes voltage spikes are man-made, but they can also be caused by lightning or solar flares which are difficult to avoid if, like us, you live on planet Earth.

Ultrasonic vibrations
The final problem on the list is one that contributes to the mechanical stress placed on an inverter. Ultrasonic vibrations originating in the cores of inductive components cause friction, adding to the unwanted heat generated by the device and further damaging components in the inverter.

When European Automation buys a drive for future re-sale, we ensure that it’s free of these problem and others. However, you should be aware that the European Design Directive puts a limit on the amount of repair work you can do without beings considered to be ‘introducing a new product to the market’, rather than repairing an existing one. "


Sammanfattningsvis, fem saker som kan "slita" på en inverter:

Kondensatorslitage

Överanvändning

Överspänning

Underspänning

Ultraljudsslitage


Och som DonPablo redan tydliggjort, verkar busterkortet (Hundnamn? : ) , alltså kortet som producerar variabel-frekvens-AC från likriktarbryggans AC/DC-omvandling, vara känslig för störningar.

Störningar som är vanligast förekommande som:

Överspänning på nätet pga åsknedslag.
Överspänning på nätet pga egna/grannars induktionsmotorer som agerar generatorer vid övervarvning (såsom hissar, lyftar, vissa vedklyvs-/sågkonstruktioner).
Överspänning orsakad av att kompressorn nödstoppar, eller utsätts för strömavbrott vid hög belastning.


Blev så nyfiken kring detta, att jag hittade en till bra artikel:

https://www.precision-elec.com/vfd-overvoltage-fault/

Kortfattat sagt, så finns det mycket som kan djävlas med en inverter oavsett tillverkare...

Ska prova ringa Nibes kontor för att se om man kan få ut lite mer info om reklamationer/garantiärenden på inverterpumparna!   .,;-
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 02 april 2019, 17:11:27 »

så låt oss nu återgå till det ursprungliga ämnet för tråden.

// Magnus
Skrivet av: kWhalp
« skrivet: 02 april 2019, 14:04:01 »

Somliga tål inte lite gliringar.   Jag äger ingen värmepump.  Men det hade du vetat om du läst.

Siffrorna du visar...Varför skulle man speca en 12 kw maskin vid 5 kw ?

Jag ville bara fråga Rikard en fråga...och han har svarat på den. tummenupp

Jag skrev aldrig att du hade en värmepump?  Sc:,h

Jag skrev bara att du "valt Bwajsman", uppenbart som fanboi dvs.

"Oerhörd skepsism här från alla som inte köpt Viessmann.  Ångrar ni er och är avundsjuka månne"

Haha, DERP!

I början av tråden tyckte jag att du var knepig i din framtoning, senare fick du mitt medlidande för att du trots allt hade rätt approach och ifrågasatte "normen", men nu har jag svängt igen och skriver det alla tänker men troligtvis inte vågar skriva:

Du saknar enligt mig vissa grundläggande kunskaper om termodynamik och elektronik för att kunna backa upp dina argument och ibland tillämpar du felaktiga matematiskt resonemang på de uppgifter du ställs inför, därför väljer jag att inte svara på din återigen provocerande och uppenbart retoriska fråga:

"Siffrorna du visar...Varför skulle man speca en 12 kw maskin vid 5 kw ?"

Vidare är din analytiska förmåga bristfällig, det i kombination med konfirmationsbias och högmod gör att du enligt mig är jobbig att ha att göra med på ett forum som detta (och troligen också i arbetslivet).

"Den enbente mannen är Kung i landet utan underkroppar."
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 april 2019, 13:55:36 »

Luka 3:
Måste ge dig att du har blivit bättre på att skriva sedan din senaste sejour i forumet, tränat i något annat forum?
Jag har en bekant som köpte en Viessman, efter några månader kom Viessmanfolket och hämtade värmepumpen, de fick den helt enkelt inte att fungera, trots arbetstank, solfångare och hela baletten injusterat både av ägaren (Teknisk Civilingenjör) och Viessmans egen personal på plats.
Minns inte exakt vad det var, men tror han mätte COP och den blev fruktansvärt låg trots helt OK temperaturer.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 02 april 2019, 13:51:48 »

Siffrorna du visar...Varför skulle man speca en 12 kw maskin vid 5 kw ?

För att det är den effekten den kommer att ge större delen av tiden. Av samma anledning redovisar man väldigt sällan bränsleförbrukning på bilar vid toppfart på full gas, utan man redovisar vid en hastighet och belastning som är relevant vid normal användning.
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 02 april 2019, 13:34:06 »

Somliga tål inte lite gliringar.   Jag äger ingen värmepump.  Men det hade du vetat om du läst.

Siffrorna du visar...Varför skulle man speca en 12 kw maskin vid 5 kw ?

Jag ville bara fråga Rikard en fråga...och han har svarat på den. tummenupp
Skrivet av: kWhalp
« skrivet: 02 april 2019, 13:27:01 »

Oerhörd skepsism här från alla som inte köpt Viessmann.  Ångrar ni er och är avundsjuka månne  8)

Kanske ångrar ni valet av inverter som kräver uppdatering efter uppdatering. Har läst lite i Thermia tråden och deras maskin verkar ju värdelös. Varför släpper dem den om det krävs en massa uppdateringar? Bättre dem testar den innan de släpper ut den. 

Undrar hur många kunder som inte är lika duktiga som ni och som har underpresterade maskiner i onödan

7 plus in  30 tillverkat   vad ska cop bli om inte runt 6 ?


Nu orkar jag snart inte mer provokation:

Mm.. en källa anger med dagens teknik kring 6.9 teoretiskt för värmepumpar enligt Carnotcykeln, om man antar en effektivitetsfaktor om 0.55 (Palm et al, 2011)
, dvs 45% förluster.

Men om man kikar i F1255:s datablad:

6kW, 12kW, 16kW
0/35 grader köldbärare/varma sidan
Avgiven effekt kW 3,15 5,06 8,89
Tillförd eleffekt kW 0,67 1,04 1,83
COP 4,72 4,87 4,85

0/45
Avgiven effekt kW 2,87 4,78 8,63
Tillförd eleffekt kW 0,79 1,27 2,29
COP 3,61 3,75 3,77

10/35
Avgiven effekt kW 4,30 6,33 11,22
Tillförd eleffekt kW 0,66 1,03 1,84
COP 6,49 6,12 6,11

10/45
Avgiven effekt kW 3,98 5,98 10,92
Tillförd eleffekt kW 0,83 1,30 2,32
COP 4,79 4,59 4,72


..så motsvarar 35°C på varma sidan 50-70% av maxeffekt om man grottar ned sig i siffrorna, så det går ju att få betydligt bättre siffror vid lägsta varvtal med F1255-6, men 0.53 effektivitetsfaktor verkar rimlig för F1255-6.
Då går det att uppskatta COP vid 7/30 som du efterfrågar, som blir:

(273+30)K/((273+30)K-(273+7)K) = 13.17 COP (Carnot)

0.53*13,17 ~ 7 i COP för F1255-6, okänt varvtal, troligen inte det lägsta varvtalet.
För mig slutar värmebehovet vid typ 25-27°C framledning på senvåren (F1255-6 beräknas då nå 8.3 i COP)...är du nöjd nu med valet av din Bwajsman?

Som referens når min F750@20Hz nu över 7 i COP när solen skiner på luftsolfångaren och värmebehovet är lågt ;)... men det är ju inte då värmen egentligen behövs, förutom möjligtvis för varmvattenproduktion.

Så ja, F1255-inverter ger lägre förbrukning och högre SCOP, och kan man dimensionera så att pumpen går på dellast större delen av året, så tjänar man förstås mer.

När jag hjälper farsan att bygga ny stuga och installerar en F1255-6, så lovar jag att se till att en flödesmätare/(energimätare) installeras!  tummenupp

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 april 2019, 12:25:08 »

Oerhörd skepsism här från alla som inte köpt Viessmann.  Ångrar ni er och är avundsjuka månne  8)

Kanske ångrar ni valet av inverter som kräver uppdatering efter uppdatering. Har läst lite i Thermia tråden och deras maskin verkar ju värdelös. Varför släpper dem den om det krävs en massa uppdateringar? Bättre dem testar den innan de släpper ut den. 

Undrar hur många kunder som inte är lika duktiga som ni och som har underpresterade maskiner i onödan

7 plus in  30 tillverkat   vad ska cop bli om inte runt 6 ?
Närmare 6 i cop har nog jag också från min 9 år gamla F1245 ligger runt 7 grader in den här tiden på året och ca 30 ut så det är inte så konstigt med bra förutsättningar. Tycker det är rätt seriöst av tillverkarna att släppa uppdateringar när dom inför nya funktioner har uppdaterat min vp flertal gånger och har bland annat fått delta styrda cp nått som inte fanns när min modell såldes.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 02 april 2019, 11:36:18 »

Cirkulationspumpen på kalla sidan drar inte 40W när maskin lämnar 11kW ut, snarare 200W. På varma sidan är 40W mer rimligt. Räknar du på det ser du snart att denna extra förbrukning påverkar COP rätt mycket.

Just det, cirkulationspumparna tillkommer. De COP-värden beräknade i Coolpack jag presenterade tidigare var utan några cirkulationspumpar alls.
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 02 april 2019, 10:35:56 »

Oerhörd skepsism här från alla som inte köpt Viessmann.  Ångrar ni er och är avundsjuka månne  8)

Kanske ångrar ni valet av inverter som kräver uppdatering efter uppdatering. Har läst lite i Thermia tråden och deras maskin verkar ju värdelös. Varför släpper dem den om det krävs en massa uppdateringar? Bättre dem testar den innan de släpper ut den. 

Undrar hur många kunder som inte är lika duktiga som ni och som har underpresterade maskiner i onödan

7 plus in  30 tillverkat   vad ska cop bli om inte runt 6 ?

Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 02 april 2019, 10:27:47 »

I det här fallet kommer det givetvis inte bli 6 i cop efter 1 år. Det kommer förhoppningsvis hamna på 4.  Hålet är fräscht pga defekt äldre värmepump som bytts ut precis som hos Rikard.   Jag ville sett att han haft 6 och min granne 4.  Han skulle ju haft fördelen av dellast osv.  Detta gör att inte kommer köpa inverter, varför ha mer saker som kan gå sönder om de inte presterar så mkt bättre .

Jag kan inte ha Viessmann 300 G   får inte plats, och deras nya är som sagt för höga för mig med sina 2m plus att rören är uppåt. Det blir ju 210-215  som rören hamnar på och det kräver ännu säkert 230 i tak för att man ska få plats .  Vill man ha expansionskärlet och sånt ovanpå  då måste ju taket vara minst 250 typ.

Lutar åt IVT, men en jobbarkompis sade att Thermia var bra.    IVT är dock snyggare och det gör ju en del  ::)
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 02 april 2019, 10:24:20 »

Om maskinen har en kyleffekt om 11350W  och drar 1910W
Hur mkt sjunker cop om 2 cirkpumpar drar 40w st  dontknow räknas tomgångskörning och oljekörning in i inverter cop?  Jag såg i en annan tråd att Thermia gjorde sånt.
Jag tänker bara att inverters bör vara mkt bättre än on off , varför annars köpa ngt mer avancerat och som då blir mer känsligt ?

Rikard.  Står dina siffror i din nya maskin?  Alltså , kan man se de värden som krävs för att lägga in dem i samma program  ? 😊    då borde man väl kunna se ngt , eller ?

Hur ofta kommer nya programvaror på onoff ?  Thermia verkar vara uppe i en 10 olika uppdateringar ju.  Men detta kanske är brac dontknow

Hasberg   du kan ju läsa i andra trådar eller hoppas på att ngn moderator kan ändra och fixa mitt grova övertramp  :-*

Cirkulationspumpen på kalla sidan drar inte 40W när maskin lämnar 11kW ut, snarare 200W. På varma sidan är 40W mer rimligt. Räknar du på det ser du snart att denna extra förbrukning påverkar COP rätt mycket.

Sedan tror jag man ska vara skeptisk till det som visas i displayen och som teoretisk räknas fram utifrån kylprocessen. Det blir förluster i verkligheten och små mätfel som snart ger siffror som måste tas med en hel del salt.

Nibe visar inte några siffror på COP eller effekt i displayen så ska man ha fram det får man mäta själv. Jag har gjort det och du hittar det nog om du söker.

// Magnus
Skrivet av: Roland
« skrivet: 02 april 2019, 10:10:55 »

Hålet är som jag skrivit  7 grader. ...

I mellersta Sverige är bergets temperatur ca 7 grader på 100 meters djup. Det betyder att förutsättningen var fräscht borrhål eller att det var i september, alldeles i början av uppvärmningssäsongen. Med +2 grader som förångningstemperatur och förlustfri kompressor ska det bli över 7 i COP, har inte räknat.
Skrivet av: R2
« skrivet: 02 april 2019, 09:49:46 »

Jag har bestämt mig. ON/OFF BLIR det.   IVT leder före Nibe följt av Thermia. Viessmann är avpolletterat pga av höjden som är 2m på maskinen. Synd, jag ville egentligen ha samma som min granne .

Om höjden är problem och du vill ha en Viessmann så finns ju 300-G. Då behöver du fristående VVB. Har själv en sådan, är otroligt nöjd. Dock kommer jag inte upp i några COP 6 :)
Arbetstank lär kanske behövas?. Viessmann verkar vara väldigt måna om sina produkter/installationer. Dvs att installationen ska ha rätt förutsättningar för att värmepumpen ska gå så bra som möjligt. De brukar förordar arbetstank om det behövs. Det är mer än vad majoriteten av andra plug and play installatörer brukar göra fast det kanske skulle ha behövts.
Skrivet av: R2
« skrivet: 02 april 2019, 09:11:06 »

Viessmanns beräknade COP vid värme/tappvarmvatten tror jag inte på.
Deras siffror är helt enkelt inte trovärdiga.

Om du menar skärmdumpen tidigare i tråden så håller jag med. Man måste gå in manuellt och ställa in "förbrukningen" på cirkulationspumpar vid installation för att COP räknaren ska visa rätt. Installatören kan ha missat det.
Men annars så ska energimätaren visa nära sanningen, var bara några enstaka % fel. Finns det som har jämfört på finska och tyska forum. Tror jag har postat i någon tråd om det och referens.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 april 2019, 09:03:09 »

Et tu Boeing...


Till Smurfen:
Du har helt rätt i resonemanget att det är oklart i dagsläget, men sålänge man har bra smörjning* så ger "tid på tomgång" inte samma slitage som "tid vid högvarv".

*Var tidigare ett problem med dålig kompressorsmörjning vid låga varvtal, men det sägs vara fixat nu (?).
Visst är det så men om jag fattat rätt är det ofta mindre kompressor i en inverter tex en motsvande 10 kw kompressor till en inverter som lämnar max 16 kw nu är det sällan den övervarvar och går på fullt varvtal men den går ju ganska ofta på 8-10 kw beroende på dimensioneringen jag tror inte livslängden blir så mycket längre om man plockar ut under tex 8 kw ur en 10 kw kompressor så det motsvarar det ökade antalet timmar för med låg min effekt blir det väldigt många drift timmar. Tittar man lagringar/växellådor generellt så får dom inte så väldigt mycket längre livslängd om man överdimensionerar men dom får väldigt mycket kortare livslängd om man underdimensionerar dom vet inte om det är lika på inverters men gissar att det är nära sanningen men som sagt en gissning.
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 02 april 2019, 08:59:40 »

Hålet är som jag skrivit  7 grader. Det gör ju sitt.  Därför ville jag jämföra med Rikard.   Synd att inte Nibe kan visa några siffor som du kan lägga in i ditt program  :) roligt att jämföra

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!