Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 juli 2013, 07:36:22 »

Efter att jag sänkte börvärdet på varmvattnet till 45 grader så har inte larmet kommit igen. Konstigt bara att jag inte hade felet i vintras, men då går ju iofs radiatorslingan mest hela tiden.
Det är inte konstigt alls. Sommartid är borrhålet varmt och pumpen ger betydligt högre effekt. Effekten sommartid kan vara mer än 30 % högre. Det betyder att temperaturdifferenserna vid värmeöverföringen i kondensor och varmvattenberedare ökar. Samma inställda temperatur på varmvattnet betyder att kondensortrycket sommartid blir högre. I ditt fall passerades gränsen där larmet utlöstes. 
Skrivet av: Remo
« skrivet: 15 juli 2013, 23:19:55 »

Alldeles riktigt vad du skriver mitten på din sista inlägg om VV och radiator kretsen och växelventilen.
Det stämmer vad Roland skriver att luften samlas i VV – beredarmanteln.
Här set du var du kan lufta VV-manteln. Men håll öka på expansionskärl
att trycket inte hamnar till noll om det skulle råga vara mycket luft håll trycket mellan 0.5 och 1.2 bar.
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=49551.msg500502#msg500502

du kan ställa upp timer för tillskott elen på menyn 8.1 till 150 minuter eller mer så kommer inte elen in så tidigt, pumpen har mera tid att värma VV:n  innan elen kommer in.
Skrivet av: OlaG
« skrivet: 15 juli 2013, 13:09:02 »

Tack så jättemycket för svaret.
Efter att jag sänkte börvärdet på varmvattnet till 45 grader så har inte larmet kommit igen. Konstigt bara att jag inte hade felet i vintras, men då går ju iofs radiatorslingan mest hela tiden.

Varmvattenberedaren har jag inte luftat. Har inte insett att det måste göras. Hur gör man?
Hm, hur kan luften i radiatorslingan komma från varmvattenberedaren? Det är väl två skilda slutna system eller? Fick känslan när jag läste i manualen att varmvattnet som produceras antingen
- leds till beredaren för att där i sin tur värma vattnet där, eller
- leds runt i radiatorslingan för att värma elementen
... och att slinga väljs med växelventilen?

En annan halvrelaterad fråga:
När jag hade haft pannan avstängd första natten när jag upptäckte larmet så var ju varmvattnet ganska kallt när jag drog på pannan igen. Det som förvånade mig var att pannan då slog på eltillskott för att snabbt komma upp i temp. Snål som jag är så vill jag ju bara att tillskottet ska gå in när det är jättekallt ute. Om jag får vänta lite på varmvattnet gör ju inget. Finns det nåt sätt att styra när tillskott får användas? Hittar inget sånt i manualerna.
Återigen, tack så mycket för svaren:)
Skrivet av: Roland
« skrivet: 12 juli 2013, 08:33:26 »

Finns det ingen bypass måste problemet ha med varmvattenberedningen att göra. Det är enda möjligheten för GT9 att nå höga temperaturer sommartid när radiatorerna inte värmer huset.

Ett börvärde på 52 grader för varmvattnet är högt. Det betyder att varmvattenberedningen stoppar när temperaturen vid varmvattengivaren är 54,5 grader. Det betyder att ingående värmebärare till varmvattenberedaren är några grader varmare. Är det 7 graders differens mellan in- och utgående värmebärare finns det inte mycket marginal till 48 grader på ingående värmebärare som triggar larmet.

Är varmvattenberedaren luftad? Det var ju problem med luft i systemet och det är i varmvattenberedaren luften till slut hamnar då det är varmaste stället i systemet. Luftens löslighet i vatten minskar med ökande temperatur.

Jag tror inte att problemet är partikelfiltret. Vid varmvattenberedning passerar inte vattnet filtret då det sitter på returen från radiatorerna.
Skrivet av: OlaG
« skrivet: 11 juli 2013, 22:40:27 »

Underbar med svar när man är i nöd:)
Nä, finns inga rör mellan utgående radiatorslinga ock inkommande. Tror det var det du menade.
Vad kan det annars vara?

Ringde iallafall IVT och de trodde partikelfilter. Rensade det men hittade inga spån eller nåt, det var bara lite allmänt skitigt. Vad behövs för att det ska betraktas vara igensatt?
Slog på pumpen och såg GT8 och GT9 stiga med ungefär samma takt, förs ca 3-4 grader emellan och sedan ca 7 när temperaturen på varmvattnet nådde 48grader. Ställde ner bör från 52->42 grader. Får se om det får nån effekt.
Iofs behövdes ingen radiatorvärme nu för det är dö varmt här.
Antagligen kickar det igång inatt och då får vi väl se hur det går.
Återkommer.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 11 juli 2013, 14:10:12 »

Det kan vara flera orsaker. Finns det en bypass på pumpen? Det är ett rör som går mellan värmebärarens utlopp och inlopp. Det brukar sitta till vänster ovanför pumpen. Finns det en bypass kan det bli stor temperaturskillnad mellan GT9 och GT1.

Finns det en bypass och det inte är cirkulation i radiatorkretsen kommer det efter en varmvattenberedning några liter varmt vatten ut i radiatorkretsen som via bypassen går över till inloppssidan. Det räcker för att trigga larmet.

Är det så att det permanent är hög temperatur på GT9 är felet ett annat men kontrollera först att det inte är dålig cirkulation i radiatorsystemet som gör att det varma vattnet från varmvattenberedningen kommer tillbaka till pumpens inlopp via bypassen.

Edit: Upptäckte att jag inte hade skrivit färdigt inlägget.
Skrivet av: OlaG
« skrivet: 11 juli 2013, 10:48:55 »

Jag är nybliven villaägare och försöker lära mig om systemet.
Jag har ett enrörs radiatorsystem (tror det iallafall, elementen blir varma ett efter ett i en slinga).
Min IVT Greenline larmar sedan några veckor för hög GT9.
GT1 RAD retur är låg, typ 22grader, men GT9 är skyhög, så larmet går.
Känner jag på rören så är mycket riktigt utgående radiatorrör rejält varmt men inkommande (slutet på slingan) är kallt. Så GT1 känns riktig, men GT9 möjligtvis fel?

Vad jag inte förstår är hur GT1 kan skilja med typ30 grader mot GT9? Sitter inte de två givarna i stort sett på samma plats? Eller värms GT9 av varmvattnet? Ska testa att sänka varmvattentempen till typ 40 grader och se vad som händer, då borde inte varmvattnet kunna trycka upp GT9 så mycket.

Jag började min felsökning med att upptäcka att mitt första element var ganska kallt och fullt med luft. Efter avluftning blev elementet varmt, men nästa element i slingan blev inte speciellt varmt. Detta kan jag inte avlufta eftersom avluftningsnippeln har blivit rundad. Det känns som om värmevattnet inte cirkulerar, men varmvatten har jag gott om så då antar jag att cirkpumpen är hel?

Kan det vara partikelfiltret? Det har jag faktiskt inte rengjort nån gång och risken är att inte förra ägaren gjorde det heller.

Jag har dessutom upptäckt (i vintras) att trots att jag avluftar elementen så kommer det luft in snart igen och trycket på värmeslingan ökar. Vad kan detta bero på?


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!