Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: maeb
« skrivet: 26 oktober 2023, 07:54:04 »

Ska lägga locket tätt till helgen. Anordna annan lösning för repet inne i kistan eller ta upp pumpen tills det är dags igen.  tummenupp
Skrivet av: Roland
« skrivet: 25 oktober 2023, 22:33:54 »

Hej. Jag tänker både på energi och underhåll av fläkten. Och funderar på om det skulle en lång skorsten fungera utan fläkt.

Det blir inget flöde att tala om. En 6 meter hög skorsten, som måste vara välisolerad, och 20 graders temperaturskillnad ger en tryckdifferens på ca 5 Pa vid nollflöde. De flesta kanalfläktar ger vid nollflöde en tryckdifferens på ca 200 Pa.
Skrivet av: maeb
« skrivet: 25 oktober 2023, 22:18:46 »

Det blir översvämningar i en mindre separat källare på tomten vid regnperioder med ihållande regn. Då startar jag pumpen vid dessa tillfällen. Det brukar bli två perioder per år med kanse 3 dagar varje gång. Annars hänger den bara där och vilar.
Nu kan jag ta ut den och sätta locket på helt och prova.
Det var bra synpunkt. Har aldrig tänkt att fläkten kan dra luft från marken eller att det finns så mycket där. Tvärtom tänkt att fläkten blir varm och går sönder om locket är på helt ock var där och ökade tom luftspalten.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 25 oktober 2023, 21:55:36 »

Då får du luft utifrån och mindre drag i dräneriningen, det ska helst vara tätt så bara jordluften sugs. kan vara svårt nu med den lösningen, måste du ha en pump i den brunnen, För att inte svämma över, går även takvattnet till brunnen.
Skrivet av: maeb
« skrivet: 25 oktober 2023, 21:36:30 »

Vattenytan i stenkistan är ca 2.2m från gräsmattan. Dräneringen ligger ca 1.7m fr gräsmattan. Locket på kistan har alltid varit på glänt då ett tjockt rep går utifrån in i den och håller pumpen ovanför botten. Så jag antar att fläkten drar även luft därifrån. Men jag är inte kunnig i ämnet och därifrån mina frågor och funderingar.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 25 oktober 2023, 21:21:05 »

Stenkista, då är det tätt där och radonfläkten drar från jordluften, du kan aldrig ersätta fläkten med självdrag då ett sådant måste ha helt öppet i båda ändar. Vad för rör har du, plast 110 eller spira ut. Det blir mycket kondens i röret ska du veta. Jordluft kan innehålla upp 75 % fukt och den kondenserar i rören och i ditt fall bra att det kan rinna ut i stenkistan. Jag har en fläkt som suger underifrån plattan och den är monterad i ett 110 rör, har gått nu i 5 år och bör nog bytas.
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 25 oktober 2023, 21:18:13 »

Tanken med fläkten är att skapa ett undertryck under huset så att inte radonet letar sig in i huset.

Självdrag tror jag är rätt mycket sämre om det överhuvudtaget skulle fungera, skorstenen kan istället bli en tilluftskanal som ökar på radongaserna in i huset.

Tillägg: Vi hade 2800 Bq under bottenplattan, i vardagsrummet ca 280 Bq, nu efter fläkten byggdes ihop har vi 46Bq i långtidsmätning i vardagsrummet. Givetvis har jag mätt över hela huset men mätaren ligger sen länge i vardagsrummet därav dessa siffror.
Skrivet av: maeb
« skrivet: 25 oktober 2023, 19:45:34 »

Hej. Jag tänker både på energi och underhåll av fläkten. Och funderar på om det skulle en lång skorsten fungera utan fläkt. Dräneringen runt huset mynnar ut i en stenkista vid tomtgränsen. Nu drar fläkten luften genom stenkistan, in i rören runt huset och som blandas med alla gaser (i det här fallet radon) ock fukt som dras vidare upp genom spolrör, fläkt och ut i det fria. Min tanke är att det är varmare i stenkistan och kallare ovanför taket. Och om detta är tillräckligt som drivkraft för att det ska skapas ett tryck uppåt och ersätta kraften från fläkten. Har försökt söka på nätet om hur skorsten fungerar i ett sådant sammanhang, utan att hitta. Ha en trevlig kväll
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 24 oktober 2023, 21:47:22 »

Mycket tveksamt att det går utan fläkt, har lika men tar från under plattan. Vad tänker du på, att fläkten dra energi och vill komma bort från det
Skrivet av: maeb
« skrivet: 24 oktober 2023, 21:43:03 »

Hej. Jag ventilerar bort radon genom en fläkt monterad på spolröret. Från 850 bq ner till 90bq. Nu undrar jag om det skulle fungera med självdrag. Att ta bort fläkten, förlänga röret med ca 5m så att den kommer över taknock. Finns det chans att det kommer att fungera? Tacksam för kunskapsmässigt tips

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!