Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 24 augusti 2019, 13:26:41 »

"Garaget" jag drömmer om är på cirka 150kvm med en liten bodel, Thermian skulle då användas både för uppvärmning och VV. Planen är att gräva ner en ny kollektorslang i samband med att markarbetet för garaget görs, att bara köra den på elpatron skulle ju vara galet. ;)

Skrivet av: BergAdde
« skrivet: 24 augusti 2019, 09:05:55 »

Säg som sagt till ifall du vill bli av med den, kan hämta hela skåpet. Vill inte köpa ny för mycket digital skit som går sönder, och det är bra att ha reservdelar.

Om du vill ha varmvatten i garaget kör på en ny eco bredare.
Du behöver ju kollektorslang ner i berget för att kunna köra bergvärme i garaget, alternativ köra patron men det är ju svindyrt.
Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 23 augusti 2019, 12:23:07 »

Tack för tipset Hastings, kanske kollar på det om det blir så att vi återanvänder Thermian (går i garagebyggartankar och den kanske kan stå där i även om den låter lite).

Igår blev nya pumpen installerad, tog två killar en dag. Jag är riktigt nöjd med ljudnivån på den nya. Står jag precis framför pumpen måste kompressorn gå över 50% för att jag ska kunna höra att den är igång. Det enda som annars skvallrar om att den är igång är suset i värmerören och radiatorerna när CP går.

Nu återstår det att se hur bra ful-lösningen med inverterpump blir i mitt suboptimala system.
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 27 juli 2019, 17:18:00 »

Hoppas inte ljudet är ända skälet till att du byter....Gummifötterna har ibland en kort livslängd: Endera stelnar de eller så kan vibrationerna slita ut dem.

Oftast sitter det en inre metallhylsa mitt i och sedan en bult med brickor. Ibland får hylsan kontakt -fäste-kompressor pga slitage då blir det ett dj-vla ljud.  Om man byter dem ( kolla kompressorfabrikat /modell ) mot nya  så blir det tystare . Kostar oftast några hundralappar och är GDS.

Kan vara lönt om din nya dröjer

Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 27 juli 2019, 17:00:34 »

Installatören har jag inte hört mycket av, men det är ju semestertider. En lärdom nu när vi haft hus/gård ett år är att från och med nu aldrig tacka ja till en hantverkaroffert utan att det står med en sluttid på när det ska vara utfört, det här var sista offerten som slank igenom. Snart är det dags att börja tjata igen så vi får vår nya pump innan vintern.

Den gamla Thermian pumpar än så länge på trotts oljudet. Cirka 500h har den gått sen jag startade tråden. Nu när det är varmt går den ju bara för varmvatten och jag ställde upp integralen en hel del så nu startar den normalt bara tre gånger per dygn om vi inte gör av med mycket vv. Efter bytet av pressostaten stannar den nu ibland för hög retur när den gör VV, men det återställer sig själv efter en stund så jag har inte orkat lägga någon energi på att grotta i det.

Hastings:
Jag vet inte hur den ser ut. Kompressorn står på "gummifötter". Svårt att avgöra om de är bra eller dåliga när jag inte har något att jämföra med.
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 12 juni 2019, 21:04:21 »

jag lyssnade på din video. Hur ser upphängninen ut på kompressorn ? är den ledsen o gummit torkat får du fortledning  och är kompressorn sliten så blir ljudet onödigt högt .

även om du ska byta så kostar det inte mycket att halvera ljudet så länge
Skrivet av: BergAdde
« skrivet: 11 juni 2019, 12:26:23 »

Hur går det med pumpen. Tuffar den på fortfarande?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 10 juni 2019, 07:04:08 »

Antingen stämmer det han säger, eller så tjänar de bättre på att sälja Viessmann.
Har de sålt så många värmepumpar så talar ju ändå mycket för att de gillar dem, och installatörer brukar inte gilla sånt som krånglar.
Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 07 juni 2019, 16:16:49 »

Jag har haft lite dialog med installatören, och de har tydligen installerat 100+ Veissmannpumpar, varav många inverterar här i området med gott resultat. Jag frågade om IVT/Bosh-pumpen och han rekommenderade att inte installera deras Inverter (den Luka tipsade om) pga. mycket strul med just invertermodellerna, detta trotts att de annars är sammarbetspartners med IVT på andra fronter. IVT/Bosh i on/off-modell hade han inget emot.

Här ute på landet finns det inte så många installatörer att välja på om man inte vill betala stora resekostnader. Den här firman verkar mest tekniskt intresserad hittills, har egna kyltekniker (inte bara rörmokare) men samtidigt förvånansvärt mycket billigare än övriga offerter jag fått. Jag misstänker att det finns mycket jobb och att övriga är den klassiska hantverkar-offerten där man sätter ett högt pris för att man inte riktigt vill ha/behöver jobbet, och om kunden ändå vill att man ska jobba massor får man bra betalt.

Det jag ser som en stor fördel med Viessmannpumpen är att så många värden går att se själv, så det blir lättare att få konkreta råd här på forumet om det skulle behövas i framtiden.
Skrivet av: 99meter
« skrivet: 04 juni 2019, 17:22:31 »

Ja. Deras motsvarande heter Compress 7001i.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 04 juni 2019, 08:24:11 »

Finns någon Boschmotsvarighet till IVT Geo 500?
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 03 juni 2019, 08:42:05 »

Viessmanns inverter är inte sämre än någon annans,  det är inverter som det som är dåligt  :) Men dem är 2m höga.
En fördel med Viessmann mot främst Daikin är att i Viessmann ser man alla kylvärden och då vet man hur maskinen går. I Daikin vet inte ens Daikin hur den fungerar , för det borde ju inte vara en hemlighet om det står i displayen,  alltså står det ingenting i deras display  dontknow

Jag skulle köpt IVT GEO 500 om jag skulle köpa inverter,  fast jag skulle köpt on off såklart  :)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 03 juni 2019, 07:48:24 »

Det jag hört om Viessmanns invertrar är inte så positivt, men jag har ingen egen erfarenhet av dem så ta detta med en stor nypa salt.
De stora aktörerna i Sverige är väl annars Nibe, IVT, Bosch, CTC, Thermia och kanske Daikin - väljer du bland dessa så får du nog rätt likvärdiga produkter.
Prismässigt gissar jag att Daikin och Bosch kan vara de med lägst pris.
Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 31 maj 2019, 16:07:58 »

Sakta går det framåt.

Nu har jag fått offert på en Viessmann 333 2,4-11,5 kw inverter ocks. Denna betydligt billigare än tidigare offerter med Thermia och Nibe. Hittar inte lika mycket här på forumet om denna pump, Thermia och Nibe verkar vara de som är mest populära. Finns det något man bör tänka på, eller någon anledning att inte gå på Viessmann-pumpen?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 22 maj 2019, 18:34:11 »

Är det samma felvisning i det här fallet skulle det betyda att kompressorn drar ca 2,5 kW. Det är väl inget orimligt värde om det gäller varmvattenberedning när borrhålet är rätt varmt. Varmt borrhål gör att kompressorn belastas hårdare. 
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 22 maj 2019, 08:50:00 »

De energimonitorer jag tidigare sålde fungerade på det sättet, visade ca 43%  mer än vad en "riktig" elmätare för aktiv effekt visade på kompressorn i värmepumpen.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 20 maj 2019, 20:29:28 »

Såvitt jag förstår betyder det att den mäter strömmen och beräknar effekten genom att multiplicera med spänningen utan att ta hänsyn till effektfaktorn. Förmodligen är det orsaken till att effekten som visas inte stämmer med den verkliga.
Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 20 maj 2019, 19:37:23 »

Energyhuben är en växelriktare ja, den är monterad med transformatorer över respektive fas precis innanför huvudsäkringarna på inkommande strömmatning till fastigheten, det låter den mäta all ström in/ut.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 20 maj 2019, 16:36:41 »

Är inte Energyhub egentligen en växelriktare?

Går det att se typbeteckningen på kompressorn? I så fall ska det gå att hitta uppgift om effekt i något datablad.
Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 20 maj 2019, 13:11:49 »

Roland:

Effektmätaren är en EnergyHub från Ferroamp (rätt sofistikerad apparat som gör betydligt mer rän att mäta ström) det jag sett är att den snarare rapporterar aningen för lite effekt när jag jämför med elmtaren från elnätsbolaget.

Rickard:
Ja, grundförbrukningen är ganska konstant på ~600W. Framledningstempen förklarar nog saken. Nu är det ju i princip bara varmvatten som tillverkas, då jobbar den ju mot mycket högre temp än mot radiatorkretsen.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 20 maj 2019, 11:15:23 »

Vad är det för typ av elmätare? Det finns de som inte mäter korrekt när effektfaktorn inte är ett eller när elektronik genererar övertoner. 
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 maj 2019, 10:24:14 »

Effektförbrukningen på en scrollkompressor stiger rätt mycket med högre framledningstemp.
Uppgiven effektförbrukning kanske är vid +0/35 grader?
Din kompressor verkade ju ta ca 2.3 kW när den startade för att sedan öka med stigande framledningstemp. (Du verkar ju ha annat i huset som förbrukar 500-700 W kontinuerligt)
Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 17 maj 2019, 23:04:00 »

En liten uppdatering:

Jag har fått möjlighet att se elförbrukningen här hemma, och när kompressorn hoppar igång så ser den ut att dra 3kW, känns som lite mycket mer än 2,2kW som på pappret? Fast jag vet ju inte om det är en exakt likadan kompressor som sattes in när den byttes sist heller.

Skrivet av: Mlöf
« skrivet: 09 maj 2019, 20:30:55 »

Eftersom du nämner Thermia Medium som ett alternativ tänkte jag berätta om mina erfarenheter om den.

Modellen fick en halv dålig start på marknaden med buggar i styrsystemet, men har i mitt tycke utvecklas till en utmärkt maskin. Jag är nöjd, rent mycket nöjd. Jag behöver ca 9kw till huset och har begränsat effekten till ca 9kw. Samtidigt kan den tillverka VV på max effekt. Fördelen med att kunna begränsa effekten är att den inte rusar iväg efter VV i jakt på att äta upp underskottet mot huset . Fördelen med en viss övereffekt på VV är att underskottet mot huset blir mindre. Även VV effekten går att anpassa om man så vill.

Jag sover vägg i vägg med pumpen och det är mycket sällan jag hör den, då oftast vid tillverkning av VV. När den går på låg effekt hörs den inte alls.
Pumpen är utrustad med HGW som hjälper till att underhållsvärma VV. Effekten på HGW är inte stor men visst hjälper den till, speciellt när det är kallt ute. HGW tar nämligen lite energi från värmen och tillverkar VV av energin.

Det ska gå att begränsa max avkylning av köldbäraren, men jag har inte behövt engagera mig i det då jag har klarat mig på plus sidan. Även om det har varit nätt och jämt

Energi förbrukning har jag inte hållit någon super koll på, men ser att min totalförbrukning nästa har minskat sen jag slutat elda med ved. Har tidigare använt elpatron någon helg under vintern då vi varit bortrest. Super nöjd här också.

Som jag ser det har den en nackdel och det är att den inte ska sitta i för varma system tillsammans med allt för stor övereffekt. Den kan få problem att gå ner i effekt då. Har inte själv dom problemen utan det är något som jag antar. Har egentligen inga belägg för det påståendet.


Kan rekommendera pumpen, men höjer ett varnande finger för tempen i systemet.

Men som alltid är det ditt förtroende till installatören som ska vara det avgörande valet. Jag ångrar inte mitt val.
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 09 maj 2019, 08:33:26 »

MrMupp.  Helt ok. Jag tar tekniksnacket i en annan tråd  har man platsbrist eller att man bara vill ha en inverter så skall man såklart välja det  tummenupp.

Rickard

Jag gör en ny tråd, de som är intresserade av att följa den kan gå vidare till  Inverter kontra On off .
Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 09 maj 2019, 08:04:54 »

Jag håller med dig Rickard att Daikin ser ut att komma med en trevlig pump som verkar passa bra för många hus där det idag saknas en pump i rätt storlek.

Luka 3: Jag vet att du gillar att argumentera för ON-OFF. I mitt fall med så liten radiatorvolym och ingen plats för en stor tank har jag svårt att se att en on/off skulle fungera bra. Kolla bara hur dagens pump mår. Trotts brister i effektivitet vid vissa laster och osäkerhet från mer oprövad teknik i inverterpumparna ser jag inget rimligt alternativ i det här fallet. Rätta mig gärna om jag har fel.

Om inte någon mot förmodan vill argumentera för att jag ska sätta in en ny ON/OFF-pump här i huset vill jag ödmjukt önska att diskussionen om skillnaden i effektivitet mellan teknikerna kunde hållas till de trådar som handlar om just det.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 09 maj 2019, 07:44:32 »

OM COP är 2.5 vid 0/55 så är det ju 2.5 gånger bättre än elpatron.
Jag förstår inte vad du är ute efter, det är ingen större skillnad på COP på en inverter på max effekt och en on/off-värmepump.
Eller har du några data som visar på stora skillnader?
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 09 maj 2019, 07:37:06 »

Förtydligande från min sida .

Säg att invertern lämnar mer effekt än den gamla kolv kompressorn vid högre kondensering.   Men, vad är kyleffekten då ?  Spelar ju ingen roll om kompressorn ellere elpatronen förbrukar  :)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 09 maj 2019, 07:30:42 »

Hur mkt är kyleffekten Rickard  ;)  det gör ju inget om invertern lämnar mer effekt om större delen är el  ;)

Kyleffekt  tummenupp det är det enda viktiga för det är besparingen  ;)

Nej, priset och utrymmet väger minst lika tungt som några tiondelars skillnad på kyleffekt.
Om Daikins 13 kW inverter kostar under 60 000 kr i inköp så lär den nya GEO3 inte vara dyrare, det innebär att man kan få en liten inverter för samma eller mindre pengar än en (i detta fall med tanke på vattenvolymen) överdimensionerad on/off.
Att bygga om huset för att rymma en arbetstank, utöver de redan höga kostnaderna för hårdvara och arbete skulle aldrig någonsin tjäna in sig även om kyleffekten vore 20% större på en sådan anläggning under de mest ogynsamma förhållandena för invertervärmepumpen.
Faktum kvarstår dessutom, under stora delar av säsongen skulle invertern ha lika hög eller högre kyleffekt än on/off-värmepumpen.
I detta fall tror jag att Daikin kan vara nåt bra på spåren, men det finns ett par viktiga saker som återstår att tydliggöras:

Är det 8 kW vid 0/55 grader så anser jag att den är optimalt designad, är det "bara" 6 kW så är den kanske i klenaste laget för många som sitter i lite äldre hus, i relativt nybyggda hus räcker det ofta med 6 kW uteffekt så där skulle den kunna passa bra.

Jag är lite orolig över COP vid så låga effekter som 1 kW, det bör finnas en möjlighet att ange min uteffekt om man så vill, så att man medvetet kan optimera driften för hög COP - eller - så komfortabel värme som möjligt, beroende på vad man prioriterar.
Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 08 maj 2019, 21:56:14 »

Tack för många bra svar!

Kortfattat så borde nuvarande system + en extra radiator vi tänkt installera i det svalaste rummet ge tillräckligt med radiatorvolym för en ny inverterpump. Det verkar inte heller vara några problem att testa en vinter med nuvarande kollektor på 400m och se om den orkar leverera nog med värme till nya pumpen då det går att begränsa maxefekt, alternativt att pumpen själv reglerar det om KB skulle få för låg temp.

Skulle ni fortfarande rekommendera en buffertank även om det blir trångt, och vi konstaterat att nuvarande radiatorvolym borde räcka för en inverterpump?

Valet står troligtvis mellan en Diplomat Inverter M och en Nibe 1255-12 då det är vad lokala installatörerna verkar ha koll på och förhoppningsvis supportera. Tre olika installatörer har varit och tittat och jag väntar på offerter.
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 08 maj 2019, 13:36:57 »

Hur mkt är kyleffekten Rickard  ;)  det gör ju inget om invertern lämnar mer effekt om större delen är el  ;)

Kyleffekt  tummenupp det är det enda viktiga för det är besparingen  ;)
Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 08 maj 2019, 13:01:53 »

Hittade detta när jag googlade:

https://luftmiljobutiken.se/produkt/egsax06d9w-daikin-altherma-3-geo-6kw-vit/

Även om det inter är publikt/slutgiltigt lär det inte skilja allt för mycket kan man tycka. Jag har svårt att se att någon skulle ha hittat på siffrorna från ingenting. Problemet här är installatörer, jag har inte hört att någon inom rimligt avstånd (typ 1h resa) har erfarenhet av Daikin.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 08 maj 2019, 12:44:41 »

Thermia har ju bra garantivilkor på sina pumpar, även om får betala för det i inköpspris, hur har Nibe det? Tänker främst på strulet med havererade inverters och teorin att det har med kass elförsörjning att göra, vi bor ju knappast centralt med nån mil in till "stan" Ljusdal. Daikin vet jag inte om någon installatör här håller på med, så även om den kanske är bäst sett till specifikationen är jag lite tveksam till det valet. Läste också nånstans att man ska räkna med att en gammal 8kW-pump snarare är 10kW på en modern pga. att man räknar effekt vid andra temperaturer nu. Skulle en inte en modern 1-8kW kanske vara lite snål då? När det är som mest behov är det en bit från att nuvarande räcker till, så slipper gärna gå ner i maxeffekt.

Det finns ingen info om specarna på GEO3 publika ännu, Nibes kolvkompressorer tappar mycket i uteffekt vid hög framledningstemp, de har dessutom anpassat sig till andra tillverkares sätt att uppge uteffekten, tidigare döpte de sina värmepumpar t.ex. 1210-7 då de gav 7 kW vid 0/50 grader. Numera döper de sina maskiner med den uteffekt de har vid 0/35 grader.
Då kolkompressorerna tappar mycket i effekt så ger deras 1245-8 kW maskin kanske 6.3 kW vid 0/55 grader.

Invertrar brukar ha mindre tapp i effekt då de oftast är scroll eller andra typer av kompressorer som inte tappar lika mycket effekt vid höga temperaturer.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 maj 2019, 11:50:51 »

Roland:
Rätta mig gärna om jag har fel:
När pumpen går på mer än lägsta effekt borde det ju finnas ett behov av kontinuerlig värmedrift, då borde (?) inte totala vattenvolymen spela så stor roll förutsatt att radiatorerna klarar av att avge nog effekt ute i huset? Minsta vattenvolym borde väl egentligen bara spela roll för on/off, så inte pumpen gör som nuvarande och går på/av jätteofta, och då är det inverterns lägsta effektsteg man bör dimensionera efter (som minimum såklart).

Det är riktigt, så fort husets värmebehov är större än pumpens minimieffekt ska pumpen gå dygnet runt. Vattenvolymen spelar då ingen roll. Det är bara när värmebehovet är mindre än minimieffekten som inverterpumpar går som en on/off-pump. Med tanke på att nuvarande pump på 7 kW klarar att värma huset ner till -20 ute kommer en inverterpump med 3 kW minimieffekt att gå som on/off-pump när det är varmare än cirka +5 ute. 
Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 08 maj 2019, 10:30:30 »

Thermia har ju bra garantivilkor på sina pumpar, även om får betala för det i inköpspris, hur har Nibe det? Tänker främst på strulet med havererade inverters och teorin att det har med kass elförsörjning att göra, vi bor ju knappast centralt med nån mil in till "stan" Ljusdal. Daikin vet jag inte om någon installatör här håller på med, så även om den kanske är bäst sett till specifikationen är jag lite tveksam till det valet. Läste också nånstans att man ska räkna med att en gammal 8kW-pump snarare är 10kW på en modern pga. att man räknar effekt vid andra temperaturer nu. Skulle en inte en modern 1-8kW kanske vara lite snål då? När det är som mest behov är det en bit från att nuvarande räcker till, så slipper gärna gå ner i maxeffekt.
Skrivet av: BergAdde
« skrivet: 08 maj 2019, 10:20:29 »

Vi har nyss köpt en 1255-12 och den hörs inte alls när den går på mineffekt, 20 Hz, när den börjar komma över 33 Hz så hör man att den går.
Har aldrig testat den med full effekt, men det blir väl inom några veckor när poolen skall igång.
Daikin har läckt lite i forumet om en kommande GEO3 som ser ut att komma med 1-8 kW uteffekt, den skulle kunna passa ert hus bra med sin ovanligt låga lägsta uteffekt, finns ingen annan inverter med så låg uteffekt.
Nackdelen med sååå låg uteffekt kan bli lite sämre COP då driveffekten för KB-cirkpumpen blir relativt hög i proportion till kompressorns uteffekt, men har man ett system med liten vattenvolym och dåligt med plats för volymtank så kanske det är en kompromiss man får göra.

Har läst en hel del i forumet bara senaste året om Villa 75 som börjar ge upp med bullrande kompressor som första indikation, bara så här i huvudet så kommer jag ihåg minst 3 olika skribenter som vittnat om detta, dessutom har jag ett par bekanta som har/har haft samma problem just med Villa 75.
Kanske börjar de helt enkelt sjunga på sista versen "allihop" nu?

Samma med Nibe 1210 och 1215, de börjar också vara 15-20 år gamla och får väl anses ha passerar kravet för pension inom närtid.  ;)

Jo visst är det så de börjar ju närma sig ca 19-20 år sen Thermia villa installerades i diverse villor. 
Jag hade turen att när jag flytta in så fick jag en ny kompressor och tillbehören nya i kartong, så jag går bara och väntar att den här kompressorn ger sig. Men den tuffar på.   

Det enda som gått sönder är en givare till brine in. Den visar 52 grader, men Thermia sa att det inte påverkar.
Har säkert varit trasig i 10 år.

Allt i skåpet är original och 20 år gammalt.
Kompressorn är en ZR 28K3E TFD-522
Nya blir en ZH21K4E-TFD-524



Skrivet av: Rickard
« skrivet: 08 maj 2019, 10:08:59 »

Vi har nyss köpt en 1255-12 och den hörs inte alls när den går på mineffekt, 20 Hz, när den börjar komma över 33 Hz så hör man att den går.
Har aldrig testat den med full effekt, men det blir väl inom några veckor när poolen skall igång.
Daikin har läckt lite i forumet om en kommande GEO3 som ser ut att komma med 1-8 kW uteffekt, den skulle kunna passa ert hus bra med sin ovanligt låga lägsta uteffekt, finns ingen annan inverter med så låg uteffekt.
Nackdelen med sååå låg uteffekt kan bli lite sämre COP då driveffekten för KB-cirkpumpen blir relativt hög i proportion till kompressorns uteffekt, men har man ett system med liten vattenvolym och dåligt med plats för volymtank så kanske det är en kompromiss man får göra.

Har läst en hel del i forumet bara senaste året om Villa 75 som börjar ge upp med bullrande kompressor som första indikation, bara så här i huvudet så kommer jag ihåg minst 3 olika skribenter som vittnat om detta, dessutom har jag ett par bekanta som har/har haft samma problem just med Villa 75.
Kanske börjar de helt enkelt sjunga på sista versen "allihop" nu?

Samma med Nibe 1210 och 1215, de börjar också vara 15-20 år gamla och får väl anses ha passerar kravet för pension inom närtid.  ;)
Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 08 maj 2019, 09:58:16 »

Är ljudnivån illa på lägre effekt också? Eftersom flera verkar överens om att husets uppvärmningsbehov är runt 8kW lär inte en 3-12kW inverter gå på maxeffekt speciellt ofta. Med tanke på att nuvarande pump låter som den gör så tror jag vi blir nöjda över ljudnivån oavsett.

Skönt att Thermian reglerar på "rätt" sätt. Hur är det med Nibes? Någon som vet?

Angående KB-temp så tror jag aldrig att den vara uppe mot +15 ens under rekordvarma sommaren förra året.

Roland:
Rätta mig gärna om jag har fel:
När pumpen går på mer än lägsta effekt borde det ju finnas ett behov av kontinuerlig värmedrift, då borde (?) inte totala vattenvolymen spela så stor roll förutsatt att radiatorerna klarar av att avge nog effekt ute i huset? Minsta vattenvolym borde väl egentligen bara spela roll för on/off, så inte pumpen gör som nuvarande och går på/av jätteofta, och då är det inverterns lägsta effektsteg man bör dimensionera efter (som minimum såklart).

Du säger att nu har jag cirka 10L/kW. Tänker jag rätt borde det bli strax över 20L/kW för första steget i en 3-12kW inverterpump? Alltså inom rekommenderad volym/kW. (antaget att man räknar dagens pump som 8kW)
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 maj 2019, 09:45:04 »

En inverterpump klarar ett system med liten vattenvolym bättre men det finns en minsta effekt som den kan gå med så det behövs lite vatten ändå. 3-4 kW brukar vara minimum. Då pumpen kommer att gå med minsta effekt bara höst och vår kanske man kan acceptera att vattenvolymen är mindre än 20 gånger minsta effekt. Det är UKV100 som vi talar om.
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 08 maj 2019, 09:32:19 »

Thermias inverters tar bort effekt så som du vill.  Om KB blir för låg mot det du ställt in så tas effekt bort men maskinen går ändå.   Det blir inte tvärstopp.

Det är hemskt att serva inverters,  smockfullt i dem  ;)

Min erfarenhet är att inverters låter mkt mer än on off.  När de går på full effekt så blir det ett mer tjutande ljud.   Jag tycker Nibe är tystare än Thermia.  Jag monterade en 4-16 i Stocksund i en 30 miljonersvilla.   Man får skämmas över ljudnivån. Den hörs trots att den står i en bunker typ. Där var det befintlig kollektor som avgjorde valet av maskin .
Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 08 maj 2019, 09:22:14 »

Drifttider runt 2500 timmar per år betyder att pumpen är kraftig i förhållande till husets värmebehov. För att få ett rimligt antal starter rekommenderas att det är minst 20 L vatten i radiatorsystemet per kW värmepumpeffekt. Här är det runt 10 L i kombination med standardinställningen på antalet gradminuter. Det är inte konstigt att kompressorerna tröttnar. Det skulle ha behövts en volymtank på åtminstone 100 L i det systemet. Den som sålde pumpen borde ha påtalat det. Sen måste jag säga att pumpens ägare inte verkar ha visat något större intresse för dess välbefinnande. Det är inte pumpens fel att den äter kompressorer. Den har utan egen förskyllan fått en omöjlig arbetsuppgift.

Jag anser att det ska gå att köra en inverterpump mot befintlig markslinga. Huset verkar inte behöva mer än runt 8 kW när det är som kallast ute. Pumpen kommer då att ta ca 6 kW värme från markslingan. Det blir 15 W/m vilket inte är en orimlig siffra. Ofta ligger man i intervallet 10-15 W/m. Det går att ställa in en lägsta köldbärartemperatur som inte får underskridas på inverterpumpar. Pumpen avpassar effekten så att den temperaturen inte underskrids.   

Firman som sålde och installerade pumpen gick i KK, kanske av en anledning. ;)

Att man sätter lägsta KB har jag förstått, men jag trodde inte pumpen var så smart att den gjorde en mjuk avvägning. Jag tänkte mer "Vi behöver värme! -> Full effekt, efter några minuter: "Oj! KB är låg, stäng av!" Efter ytterligare några minuter: "Det behövs värme!" och så börjar det om. Alltså risk för ett oscillerande system, motsvarande som om man strypt för många radiatorer.

Då vi inte har någon källare står pumpen i det kombinerade bad/tvätt-rummet. Platsen är ganska begränsad men är man duktig på rördragning går det kanske att klämma in en tank. Det finns 550x700x2400mm jämte pumpen där det går expansionskärl, KB-rör mm. Visst är det typ en "NIBE Utjämningskärl UKV 100" vi pratar om? Det kommer bli tight och hemskt att serva, men kan gå.
Vi har tänkt installera en radiator till i Sovrummet då det är det kallaste rummet med sämst isolering, längst från rumsgivaren och med en stor altandörr. Det ger väl inte mycket volym men alla extra liter lär hjälpa. Kanske kan vi ha lite lägre framledningstemp då också utan att få iskallt där inne.

Visst borde en inverterpump klara ett hus utan tank bättre, eller är det bara på pappret och det sällan stämmer i praktiken?

Om du har en markkollektor så borde du kolla upp vid vilken max temp in på köldbäraren din nya tilltänkta inverter kan tillverka 60 grader.   Jag vet att tex Thermia har max 12 in för att kunna göra 65 och vid den tempen så sänks effekten rejält och så även förångningen vilket ger mindre bra cop.

Vet du längden på kollektorn ?

Jag personligen skulle om plats finns, byggt på detta viset med en tank som även ger mig väldigt mkt mer varmvatten på samma gång då aktiv varmvattenberedning samt tank för värmen är kombinerat i samma tank. Det går att göra med både inverter och on off men om ord är enklare och mer driftsäker även om ni nu då inte har haft den erfarenheten.
 :)

Kollektorn är på 400m enligt förra ägaren.

Plats vid pumpen är det ont om, se ovan svar till Roland. Varmvatten har vi aldrig fått slut på med nuvarande pump så ser det inte som någon vinst för oss.

Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 08 maj 2019, 07:40:56 »

Om du har en markkollektor så borde du kolla upp vid vilken max temp in på köldbäraren din nya tilltänkta inverter kan tillverka 60 grader.   Jag vet att tex Thermia har max 12 in för att kunna göra 65 och vid den tempen så sänks effekten rejält och så även förångningen vilket ger mindre bra cop.

Vet du längden på kollektorn ?

Jag personligen skulle om plats finns, byggt på detta viset med en tank som även ger mig väldigt mkt mer varmvatten på samma gång då aktiv varmvattenberedning samt tank för värmen är kombinerat i samma tank. Det går att göra med både inverter och on off men om ord är enklare och mer driftsäker även om ni nu då inte har haft den erfarenheten.
 :)
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 maj 2019, 07:10:11 »

Drifttider runt 2500 timmar per år betyder att pumpen är kraftig i förhållande till husets värmebehov. För att få ett rimligt antal starter rekommenderas att det är minst 20 L vatten i radiatorsystemet per kW värmepumpeffekt. Här är det runt 10 L i kombination med standardinställningen på antalet gradminuter. Det är inte konstigt att kompressorerna tröttnar. Det skulle ha behövts en volymtank på åtminstone 100 L i det systemet. Den som sålde pumpen borde ha påtalat det. Sen måste jag säga att pumpens ägare inte verkar ha visat något större intresse för dess välbefinnande. Det är inte pumpens fel att den äter kompressorer. Den har utan egen förskyllan fått en omöjlig arbetsuppgift.

Jag anser att det ska gå att köra en inverterpump mot befintlig markslinga. Huset verkar inte behöva mer än runt 8 kW när det är som kallast ute. Pumpen kommer då att ta ca 6 kW värme från markslingan. Det blir 15 W/m vilket inte är en orimlig siffra. Ofta ligger man i intervallet 10-15 W/m. Det går att ställa in en lägsta köldbärartemperatur som inte får underskridas på inverterpumpar. Pumpen avpassar effekten så att den temperaturen inte underskrids.   
Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 07 maj 2019, 20:29:29 »

Vill du sälja
Styrdatorn.
CP
Växel ventil

Inte omöjligt, om den inte går till något projekt i sin helhet ser jag ingen anledning till varför inte. Installatören lär ta betalt för bortforsling så kan lika gärna köra vad som blir kvar av liket till ÅVC själv. Jag skickar PM om det blir aktuellt.
Skrivet av: BergAdde
« skrivet: 07 maj 2019, 20:23:10 »

Lite offtopic men om det visar sig att pumpen kraschar totalt. Och du köper ny.

Vill du sälja
Styrdatorn.
CP
Växel ventil

Så skriv.
Har exakt samma modell med samma årtal.
Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 07 maj 2019, 20:12:08 »

Ja det övre röret blir väldigt varmt och det är alltid varmare än det som är markerat som kallt.

Pumpen visar drifttid VP 40400h, och i pumpens "identitetshandling" står det driftsättning 16/4 2003, sen kompressorbyte 2/2 2010 med angedd drifttid på 16718h. Jag tolkar det som att nuvarande kompressor gått lite drygt 23600h. Ett grovt snitt på 2400h/år för den första och 2600h/år för nuvarande.

Efter att ha läst lite andra trådar nu under kvällen så tror jag att pumpen är inställd på standard integral, vilket många tycker ger många start/stop som såklart sliter lite mer på kompressorn, men ändå.

Är det konsensus om att kompressorn låter illa blir det en ny pump ändå, inte värt att lägga pengar på den här kompressorätaren!

Jag uppskattar att det kommer frågor om andra delar i systemet också, det är skönt att få lite extra koll.

Någon som har kommentarer på grundtanken med att prova köra på nuvarande kollektor och/eller möjlighet att begränsa effektuttaget i en ny pump?
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 07 maj 2019, 20:02:08 »

Om det övre röret du markerat varmt,  blir väldigt varmt.   Då går den åt rätt håll. 
Skrivet av: Luka 3
« skrivet: 07 maj 2019, 20:00:39 »

Nej nej.  Strömmen

Byt 2 av faserna.    Scroll låter hemskt om de går baklänges
Skrivet av: BergAdde
« skrivet: 07 maj 2019, 19:53:26 »

Låter ju tyvärr som så att kompressorn börjar sjunga på sista nu.

Ja den varma slingan så som det visar på bilden är rätt.
Kan det vara mjukstartsrelät som gav upp på första bytet av kompressorn? Eftersom den här ger upp bara efter 40.000 timmar.   Att kompressorn tar stryk i förtid. 
Jag spekulerar bara.

 Det låter ju som kompressorn går utan oljesmörjning.

Sådär ska den inte låta.
Skrivet av: MrMupp
« skrivet: 07 maj 2019, 19:38:55 »

Skulle det innebära varmt/kallt i fel ände då också?


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!