Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: oxford
« skrivet: 11 mars 2014, 15:28:12 »

R22, du säger att Panasonic är mer energieffektiv. Har du några tester att länka till eller ladda upp? Det skulle vara intressant att se vad den levererar i nordiskt klimat i ett oberoende test.
Skrivet av: R22
« skrivet: 07 mars 2014, 16:31:00 »

Panasonic är mer energieffektiv = sparar mer pengar
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 24 februari 2014, 13:52:07 »

Köldmedievikten är på 3,1kg på både 9kw och 12kw versionen av Panasonic Aquarea,

Inte för att vara petig, men om det är en split-maskin med hydrobox inne så skall man göra årlig läckagekontroll om det är mer än 3kg kylmedia.
Visserligen verkar det inte finnas nåt krav för privatpersoner att rapportera in resultatet av en sån kontroll, men om man vill vara helt laglydig så är det ju en liten utgift att ta hänsyn till varje år...
 .,;-
Skrivet av: Allansson
« skrivet: 20 februari 2014, 15:17:29 »

Det är precis som du säger de vill först sälja ut den gamla, men de sa att nu på våren sker bytet till den nyare versionen.
Jag kommer även att kontakta en lokal kille som säljer Mitsubishi och är certifierad av dem, för då gäller 5 års garantin samt att jag känner honom lite så jag tänkte försöka få samma pris där.

Jag kör idag golvvärme delare ovanvåning samt en på nedan våning helt utan inne-termostater. Pannan har en utegivare. Sen stryper jag flödet till ovanvåningen med ett "hand vred" för att det krävs mindre värme uppe pga mycket fönster. Skall man ha det så här eller tycker ni att man skall köra zon1 uppe och zon2 nere, som mitsubishin fixar? Idag blir värmen lite ojämn och man måste ändra vredet lite efter årstid..
Skrivet av: oxford
« skrivet: 20 februari 2014, 10:22:12 »

Jag misstänker att Polarpumpen vill sälja ut sitt lager av gamla pannor först, innan de tar in den nya. Jag fick min generation 3 panna installerad i november...

Har du hört nåt om när de väntas få in den nya?

Den trådlösa fjärren är ju smidig, i och med att man slipper greja med kurvor och framledning själv. Kan ju spara en del pengar kanske också, fast jag har inte sett några siffror på det...

Lycka till med installationen, när det blir dags... :)
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 20 februari 2014, 01:21:58 »

Senaste tanken finns väl tillgänglig sedan ett bra tag.
Kika på den trådlösa manöverpanelen som verkar ha fått ett bra mottagande och är "självlärande", den är tillval tillsammans med mottagaren.

Kolla så du får installera med hjälp av egna installatörer med full garanti.
Kolla även så din säljare har montör/servicefolk i din närhet om något skulle strula och du behöver utnyttja garantin utan att du behöver vänta en evighet.
Med stor sannolikhet kan du inte ringa Mitsubishi Electric Sverige och få ut någon som hjälper dig då dom troligen inte är garantiregistrerade hos dom så kolla ordentligt vad som gäller vid garantiärenden.
Inte alltid som billigast är bäst i längden men köper man bara maskin och sköter installationen "själv" så är det klart billigare och det kan finnas lite utrymme för oväntade extra kostnader.
Skrivet av: Allansson
« skrivet: 19 februari 2014, 14:56:25 »

Hej!

Efter att ha funderat på allt ni och jag diskuterat samt lite annan läsning, så har jag bestämt mig till 99% för Mitsubishi W85 pumpen.
Nu skall jag bara följa ert råd och se till att jag får den nya modellen som hette EHPT-20X-YM9B.
Och det stämmer att jag kommer att köpa från Polarpumpen pga deras priser, ni vet väl ingen annan som är billigare?
Det blir 3 fas innedel och 1 fas utedel, möblera om i skåpet är inga problem...
Tack för all er info, hojta till om ni kommer på något annat för beställningen kommer inte bli förrän de fått in den nya modellen.
Skrivet av: oxford
« skrivet: 19 februari 2014, 14:06:48 »

Tror att det är viktigt att du kollar upp vad du behöver ha för säkringar för Panasonicen. Mitsubishin har trefas på innedelen och enfas (16A) på utedelen. Min installation ser ut så och har fungerat bra för mig utan uppsäkring... :)

Panasonicen verkar behöva enfas till både innedel och utedel, och den info som jag hittat är att den behöver 25A, och rekommenderar säkring på 30A. Det skulle kunna betyda uppsäkring på mer än tusen kronor om året, beroende på vad du har idag för säkring och elbolag.

Vilken som blir billigast att driva över en längre period är svårt att veta, men eftersom w85an är testad av energimyndigheten skulle jag nog ta den, eftersom deras siffror verifierats av oberoende part i svenskt klimat. Om du måste säkra upp för att driva panasonicen, är det nog så kostsamt att det äter upp den vinst du har av att köpa billigare...

Edit: Jag har antagit att du tittar på att köpa från Polarpumpen, och de säljer enfasmodellen. Enligt produktblad från Panasonic finns den även som trefas, och då blir det ju en annan femma. Vad gäller för dig?
Skrivet av: HansMarten
« skrivet: 19 februari 2014, 13:13:08 »

Du får ju en jämnare belastning över faserna med 3 fas. Med 1 fas så måste man ibland möblera om i proppskåpet så att du inte har torktumlare/tvätt och andra storförbrukare på samma fas som vp´n. Men då du ändå ska ha dit en elektriker för att sätta separat säkring för vp, så gör dem det på ett kick. Har du 20 eller 25 amp huvudsäkringar redan behöver du nog inte oroa dig alls för 1 fasmaskiner, har du 16 och redan ligger på gränsen så får du nog möblera, det är egentligen bara startströmmen som drar upp i ampere.

Vissa modeller (Nibe Split och syskonet Mitsubishi Heavy Industries Hydrolution = samma maskin) har möjlighet att koppla till effektvakt, vilket gör att de drar ner på kompressor exvis om totalförbrukningen tangerar vad man max kan ta ut. Då kvittar det att de är 1 fas.
Skrivet av: Allansson
« skrivet: 18 februari 2014, 20:46:22 »

Spelar det någon roll om utedelen är 1 fas eller 3 fas?
Skrivet av: HansMarten
« skrivet: 18 februari 2014, 18:47:46 »

9kw modellen ligger vid 45 °C på -15C på cop 2,07 enl Panasonics egna tabeller. Det är hugget som stucket, finns inte mycket energi kvar i uteluften helt enkelt vid dem temperaturerna. Värdena är ju som alla andra mätningar gjorda i en perfekt laboratoriemiljö. Men hitta en seriös installatör som skriver på bra garantier i ditt närområde.
Skrivet av: Allansson
« skrivet: 18 februari 2014, 17:01:01 »

Oxford: Ok, det är ett klart minus i mitt tänk.
Jag fick för mig att när Panasonic pumpen har mer kapacitet vid kyla och inte dyrare i drift när det är varmare, så drog jag slutsatsen att den antagligen är effektivare (billigare i drift)
Vilken hade du valt? För mig är det viktigast med billig drift, jag är snål ;-)

HansMarten: Ok då är det antagligen så.
-15 grader med 45 grader framledning ger cop på 1.7 på mitsubishin så Panasonics 1.89 vid -15 på 50 grader framledning är väl inte sämre då?
Skrivet av: HansMarten
« skrivet: 18 februari 2014, 11:37:37 »

Köldmedievikten är på 3,1kg på både 9kw och 12kw versionen av Panasonic Aquarea, det säger iallafall mig att det är samma kompressor i dessa. Varför det är 3 fas på den större vet jag inte, men troligtvis för att 12kw versionen stoppar in 6,28kw vid -15 °C för att göra 11,8kw vid 50 °C framledning(cop 1,88). Då behövs det nog 3fas.... 

9kw är för mig en begränsad/nedtrimmad 12a.
Skrivet av: oxford
« skrivet: 18 februari 2014, 10:33:34 »

Vad jag kan se när jag läst specen verkar det som att Panasonics hydrobox har en inbyggd elpatron om 3 kw, så den har ju lite reserv där. Så ditt hus skulle nog inte frysa sönder, men det skulle nog bli jacka på inomhus tills du fått det fixat, om det är riktig vinter...

Mitsubishipannan klarar den situationen bättre...

Edit: Du skriver i ett inlägg "Om nu Panasonicen är billigare i drift vilket det verkar på er, så lutar det mot den."

Det har nog ingen hävdat här, vad jag sagt är att Panasonicen har högre effekt i kyla. Det betyder inte att den totalt under året är billigare. Det avgörs av årsvärmefaktor (SCOP), som talar om hur mycket värme man får ut av en viss instoppad effekt. För Mitsubishin finns det siffror på det eftersom den är testad av energimyndigheten med mycket bra resultat (se länken: http://www.energimyndigheten.se/Hushall/Testerresultat/Testresultat/Luftvattenvarmepumpar1/ ). Panasonic har inte testat sina pumpar där så vi vet inte hur den står sig mot Mitsubishin i svenskt klimat med samma förutsättningar.
Skrivet av: Allansson
« skrivet: 18 februari 2014, 08:55:54 »

ok, då har vi klarhet i det.

En annan sak, om det blir något strul med "utedelen" och tekniker inte hinner komma förrän om säg 3 dagar, orkar då 2kw elpatron värma 300l tank? som Panasonic systemet har..

För hydroboxen har väl ingen elpatron i sig?

I mitsubishi pumpen sitter 9kw, samma som jag har idag i min nuvarande panna, där är det inga problem att köra systemet utan utedelen.
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 18 februari 2014, 07:41:28 »

själva fläktarna drar väldigt lite.
En "liten" maskin är som regel effektivare om även den får gå på dellast på tex sommaren för att göra tappvarmvatten.
Men din stora förbrukning är nog uppvärmningen så du får se allt på årsbasis istället för att se en mildare årstid för sig.

Finns säkert någon här på forumet som kan ge dig ett bättre svar om olika besparingar olika årstider.
Hur varma/kalla kommande vintrar blir är en annan sak  :)
Skrivet av: Allansson
« skrivet: 18 februari 2014, 07:19:24 »

Du har helt rätt i detta. Frågan som dyker upp i mitt amatör huvud är då, när det är mildare ute och man inte behöver så mycket "effekt" drar inte då dubbla fläktar mer? Och gör då kanske att panasonicen blir mer kostnads ineffektiv på ex. Sommaren?
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 17 februari 2014, 23:09:18 »

Tänkte mest på att du jämfört Panasonics T-cap modell med dubbla fläktarna som ger den nominella effekten ända ner till -15 grader medan Mitsubishi modellen inte har Zubadan "tekniken" på den modellen med enkel fläkt och inte har samma effekt vid -15.
Mitsubishis motsvarande modell med dubbla fläktar men ett steg kraftigare är HW112YHA2 som ger 11,2kW vid -15 , men den blir tyvär inte billigare !!!

Om din installatör har mer förtroende för något av märkena eller anser att han tycker det är lättare att trimma in det märket så kan det vara en avgörande faktor.
Skrivet av: Allansson
« skrivet: 17 februari 2014, 22:42:28 »

Hansmarten: verkar inte som om den är nertrimmad pga att detta är en en fas version medan 12kw är en tre fas.. De har sagt att 9kw skall räcka för att hålla värmen.

Vad har Mitsubishi vid 50 grader och -15 för cop då?

Ts: det är samma effekt på de jag jämför 9kw. Installatör har rek. detsamma.
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 17 februari 2014, 22:16:09 »

Man behöver inte välja märke efter garantin men olika återförsäljare har olika längd på garantin , ibland beroende på vem som står bakom återförsäljarens garantier.
Sedan får man jämföra priset och garantilängden på den modellen och själv avgöra vad man är villig att betala för en längre garanti.
Händer det inget så behöver man ingen lång garanti men om det händer något så är inte delarna direkt billiga till värmepumpar.

Du jämför olika effektklasser men vilken effekt har din röris/installatör föreslagit som jag gissar har sett fastigheten och dess förutsättningar ?

Skrivet av: HansMarten
« skrivet: 17 februari 2014, 22:15:22 »

Panasonicen kan utlova sina 9kw pga att det troligtvis är en nedtrimmad större modell, (jämför köldmedievikten på den och de större 12kw etc=samma kompressor) när den gör 9kw vid -15 °C och exvis 50 °C i framledning så har de styrt det så att du måste stoppa in 4,77kw vilket ger ett cop på 1,89....

Jag hade valt Mitsubishin, men jag är också frälst så lyssna inte på mig, läs TS Comforts råd igen istället =)  Med 160m2 kommer du klara dig på vilken som, av de båda alternativen ändå!

Edit: Såg att du hade golvvärme, då kommer du aldrig behöva mer än 40 °C i framledning ändå, men pumpen måste ändå ha kap att hålla den tempen. Har du räknat på vad huset behöver för max effekt för att hållas varmt när det är som kallast?
Skrivet av: Allansson
« skrivet: 17 februari 2014, 21:37:41 »

Jo, den är på 200l, det var jag som skrev fel..
Är garantin så viktig att man skall välja pump efter den?
Man tänker inte direkt på att ny pump skall gå isönder, men allt kan hända.

Det verkar ändå som om Panasonicen är både billigare i drift och inköp, så det lutar mot den, om inga andra tips framkommer här..

Det är den gamla tanken, men när de är slut så får de säkert in den nya modellen så det går nog att fixa..

Såg däremot att bägge dessa system är 1 fas på utedelarna och pana har 1 fas på innedel medan mits har 3 fas på innedel. givetvis pga att där är större elpatron i den. Men jag läste någonstans att de prompt rekommenderade att köra 3 fas på utedelen.. Vad säger ni?
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 17 februari 2014, 21:28:12 »

Mitsubishi tanken är väl på 200 liter ??
Kolla så det är den senaste tanken du får i priset.

2år är ganska lite nuförtiden garantimässigt.
Skrivet av: Allansson
« skrivet: 17 februari 2014, 19:34:50 »

Tack för alla kommentarer, uppskattas verkligen.

Panasonicen har 2 års total garanti och 5 år på kompressorn. Mitsubishin har 5 år där jag fått dessa priser.
Om nu Panasonicen är billigare i drift vilket det verkar på er, så lutar det mot den.
Mig spelar det ingen roll att jag har separat tank utrymmes mässigt. Bara om det är andra negativa saker med detta. Den är ju på 300L så kanske är detta bättre när man har badkar att man inte tömmer pannan på allt varmvatten? Mitsubishin verkar ha 160L.

Inga andra tips på andra fabrikat som konkurrerar med det jag hittat?
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 17 februari 2014, 18:17:32 »

Mitsubishins innerdel/tank är deras egna och vad jag förstått även konstruerad efter önskemål från bland annat installatörer , den har  en bygghöjd på 160cm +10cm så den är ganska smidig och man "slipper" ha en hydrobox mellan.
Kolla så det är den senaste innerdelen som då ska heta ( package ) EHPT-20X-YM9B , den har fått lite ändringar på tex isolering, manometerplacering , smutsfilter jämfört med -YM9A.

Är du ute efter mer effekt vid -15 är det nog någon av Zubadan modellerna du ska kika på om du har det behovet.
Finns både med innerdel/tank eller med hydrobox för den som har egen tank.

Panasonic har vad jag vet ingen egenkonstruerad innerdel/tank och återförsäljare verkar ha lite olika modeller på tankarna.

Både Panasonicen och Mitsubishin har 5 års garanti normalt , priserna ovan är ganska låga så det kanske inte är en 5 årig garanti på dessa.

Skrivet av: Allansson
« skrivet: 17 februari 2014, 17:00:27 »

Ok, Panasonic effektivare när det är kallt, Mitsubishi lättare att få reparerad.
Kanske är Panasonic mindre effektiv när det är varmare eller den är fortfarande bättre då?

Att docka till min bef. innedel vill jag inte, den verkar rätt sliten.
Räcker det med 2kv patron i tanken?
Många andra har ju 9kw..
Skrivet av: oxford
« skrivet: 17 februari 2014, 14:19:11 »

Oki, om du har haft en 5,5 kw pump tidigare kommer ju det mesta att bli en stor förbättring. :)

Båda pumparna är bra val, det som kan tala för Mitsubishi är väl att de är större och mer etablerade på luft-vatten, både globalt och i Sverige, vilket kan vara bra om du får problem. Inte minst är det så att det finns mer skrivet här på forum om Ecodan. Om du kikar och jämför Panasonic och Ecodan här i LVVP delen är det mer aktivitet i Ecodan delen. Panasonic pumpen ger dock mer effekt i ordentlig kyla, om det är viktigt för dig.

Hur är den pannan som står där nu, behöver du verkligen byta ut innedelen? Du kanske skulle koppla in en ny utedel till den? Jag är ingen expert på vad som funkar ihop, så jag kan inte råda så mycket i det, men det finns ju andra här på forum som kan. En pump som brukar nämnas av gör-det-självare är Sfinx som gör habila och billiga utedelar...
Skrivet av: Allansson
« skrivet: 17 februari 2014, 11:02:02 »

Hej!

Tack för svar.

Har en 8 år gammal autotherm, optima 500 tror jag utedelen heter, 5.5kw.
Bor som sagt i skåne, så tar vi som ex. denna vinter som har varit medel kall (i mina mått) så har min nuvarande pump inte orkat utan elpatronen som sitter i pannan som är på 9kw går på rätt ofta.
Speciellt när man förbrukat lite varmvatten då går alltid elpatronen in.

Har fått förslag från 2 olika firmor som räknat på värmeförbrukningen på mitt hus. Där en sa 7kw och den andre 9kw. Pratar man sen med de som säljer pumpar så säger de ta 9-10kw pump.

Anledningen att jag tittar på dessa 2 alternativ är att jag läst bra omdömen om dessa samt är de är det billigaste jag hittat. När jag räknar på besparingen av att köpare en dyrare/snålare pump så har jag inte räknat hem att pumpen blir rätt mycket dyrare. Annars så emottages gärna tips på andra luft/vatten pumpar.
Skrivet av: oxford
« skrivet: 17 februari 2014, 10:15:45 »

Det är ju två ganska olika pumpar, så jag skulle inte mena att de är helt jämförbara.

T-Cap 9kw är ju en dubbelfläktare med betydligt mer kapacitet vid rejäl kyla. Vid -15 levererar den 9kw vid 45 graders framledning enligt spec, medan w85 inte klarar mer än 6,3 kw vid samma framledning. Frågan är förstås vad du har för behov för huset, och hur kallt det vanligtvis blir under vintern. Vad har du för pump som sitter där nu?

Skrivet av: Allansson
« skrivet: 16 februari 2014, 20:44:27 »

Underbart forum. Har varit här och läst mycket och fått mycket bra info..

Nu är det min tur att byta värmesystem och behöver råd och tips.

Sitter på luft-vatten idag. Hus 160m2 vattenburen golvvärme. Skåne. Har en vän som är elektriker och en annan vän som är rörläggare så installationen blir billig. Funderar på Mitsubishi W85 paket som jag hittat för 58000:- alternativt Panasonic Aquarea T-Cap 9kw tillsammans med vvb 300L inkl 2kw för totalt 54000:-

Vad väljer man?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 635
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!