Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: eepponen
« skrivet: 10 december 2006, 13:25:27 »

Här är länk till andra test som är gjort i Finland:

http://www.scanoffice.fi/pdf/VTT/VTT-S-10466-06e.pdf Argo AWI 25-35
http://www.scanoffice.fi/pdf/VTT/VTT-S-09972-06e.pdf Mitsubishi Electric MSZ-FA25/35VA
http://www.scanoffice.fi/pdf/VTT/VTT-S-09737-06e.pdf Panasonic E9-12DKEW
http://www.scanoffice.fi/pdf/VTT/VTT-S-09182-06e.pdf Panasonic E9-12EKEB
http://www.scanoffice.fi/pdf/VTT/VTT-S-10468-06e.pdf Panasonic XE9-12EKE

Jag tror att det här testerna är mycket mer sant än TM:s test.
Skrivet av: Martin X
« skrivet: 10 december 2006, 12:52:58 »

Här kommer en översättning på det finska testet i Rakennus Maailma 6/06. Hoppas att Tekniikan Maailma/Rakennus Maailma inte misstycker att jag återger testet här. Jag vill samtidigt poängtera att min översättning är bara en del av hela reportaget och uppmanar alla som förstår språket att köpa tidningen.

Ni får ursäkta det styva språket men det blir lätt så vid översättning från finska. Och eftersom finskan är ett språk med många nyanser, där en bokstav i ordet kan helt ändra meningens betydelse, så kan jag heller inte garantera att att allt blivit 100% rätt översatt.

Jag har inkluderat egna kommentarer med kursiv stil.

Så här utfördes testet.

De i mätningarna använda metoder, utrustningar och anläggningar är återgivna här efter.

I testerna har tillämpats tesmetoder för luftvärmepumpar enligt standarden SFS-EN 14511. Apparaterna har testats genom att använda utetemperaturerna +7, 0, -7, -15, -20grader och med vid dessa förekommande luftfuktigheter. Med dessa omständigheter har man försökt återge typiska finska användningsomständigheter.

För COP-beräkningen har tillämpats standard 14511. Bl.a. har hela apparatens elförbrukningen mätts för att bättre återger användingsförhållanden. (övers. anm. istället för att bara mäta kompressorn??!!) Enligt standarden gjordes de första mätningarna efter en halv timmes körning. I dessa mätningar ingick således inte inverkan av pumparnas avfrostning.

Eftersom avfrostningarnas längd och frekvens varierar beroende på apparaten, och dessa har en påverkan på värmepumpens totala verkningsgrad, ville man ha med dessa i resultatet. Enda möjligheten att genom ut dess inverkan var att uföra mätningarna under tillräckligt lång tid. Därför gjorde vi extra tester, i vilka  apparaterna belastades en vecka vid varje testtemparatur.

Dessutom undersökte vi den i standarden CEN/TS 14825 för dellaster använda COP-mätningar, men eftersom dess testarrangemang är exakt de samma som i standard 14511 och tillverkarna hänvisar i allmänhet bara till det senare, dellastmätningar utfördes inte på alla pumpar och behandlas inte i våra resultat.

Klimatrum

I testerna användes ARC -17/-50+70 klimatrum för att förverkliga omständigheterna utomhus. I testarrangemanget användes +7, 0, -7, -15, -20 grader. Klimatrummets temperatur kontrollerades med direkt kylnings- och värmesystem. Eftersom klimatrummet har ett direktkondenseringssystem, kan man uppnå -50...+70grader.

Rummets mindre dörr hade ersatts med en vägg, på vilken monterades uteenheten på klimatrumssidan och inneenheten på laboratoriesidan. Klimatrummets luft befuktades med 2 stycken förångande luftfuktare av så kallad UFO-typ, vilka placerades på rummets golv. Klimatrummets relativa luftfuktighet mättes med TSI 8386 Velocicalc Plus ventilationsmätare. Den relativa luftfuktigheten dokumenterades i mätperiodens början och i dess slut och i beräkningarna användes deras medelvärde.

Temperaturer

Vid temperaturmätningarna användes termopar av K-typ, i vilka ledningarnas material är nickelcrom och nickelaluminium med entt funktionsområde på -100 till +1300 grader. Termoparen kalibrerades innan mätningarna med hjälp av vattnets trippelpunkt/kokpunkt. I beräkningarna användes dessa kalibrerade mätningarna.

Termoparen kopplades till dataloggern Agilent HP 34970A, som ändrade signalerna till standardsignaler (meddelanden?) och vidare läsbara. Dataloggern var kopplad till en dator, vilket möjliggjorde lagring av mätresultatet i dator med hjälp av BenchLink-programmet. Uteluftens (klimatrummets) utetemperatur mättes i bordshöjd d.v.s. på ca. 1 meters höjd från golvet. Temperaturen på den luft som cirkulerade genom uteenheten mättes med termopar fästade vid fläktens skyddshölje. Termoparen fästes vid fläktenheten på mellanhöjd. Inneenhetens temperaturer mättes enligt bilden nedan mitt på insuget och på utblåsningen både på ena sida och på mitten.

Av utblåsningsluftens båda termopar beräknades ett medelvärde som användes i beräkningarna som utblåsningsluftens temperatur. Inneenhetens inomhustemperaturgivare isolurades med skummgummiisolering och försågs med ett termopar. Med detta eftersträvades en situation där apparaten hela tiden skulle gå på full effekt i en temperatur av 30grader. (övers.anm. så här korkade kan de inte vara, det måste vara en felskrivning av redaktörerna eller en feltolkning av mig)

Laboratoriets lufttryck

Laboratoriets lufttryck mättes med en Davis Wizard väderstation. Stationen kalibrerades innan mätningarna med en kvicksilverlufttrycksmätare. Lufttrycket användes i mätningarna.

Elförbrukningen

Den av värmepumparna förbrukade elenergin mättes med Tchno Line-elmätningapparatur. Elförbrukningen skrevs in i mätdagboken efter varje slutförd testperion. Hela apparatens förbrukade energi mättes. (övers.anm. vilken förbrukning skulle man kunna låta bli att mäta på en L/L?)

Luftmängd

Inneenhetens blåsluftmängd mättes med Ahlborn Almemo 2290-1 multimeter, till vilken anslutits en luftflödes givare. Luftmängden mättes slumpvis över utblåsningsöppningen. De erhållna mätresultaten bokfördes och i beräkningarna användes ett 5-seriers medeltal. Uppmätt lufthastighet omräknades till luftflöde [m3/h] genom att använda inneenhetens utblåsningsöppnings area.
(övers.anm. i testet står inget huruvida luftflödesmätaren kallibrerades eller ej)

Ljudmätning

Inneenhetens ljudnivå mättes med integrerande ljudmätaren MIP 7078. Ljudet från inneenheterna mättes på 1, 3, och 5m´s avstånd med använda av A-???nånting. I bedömningen har använts medelvärdet av 10 mätningar på 3 meters avstånd.


Övers.länkar:
Ventilationsmätare: http://www.comfort-control.se/ventilation/8386.pdf
Datalogger: http://www.home.agilent.com/agilent/product.jspx?cc=SE&lc=swe&ckey=1000001313:epsg:pro&nid=-536900534.536881544.00&id=1000001313:epsg:pro
Datalagringsprogram: http://www.home.agilent.com/agilent/editorial.jspx?cc=SE&lc=swe&ckey=778242&nid=-536900534.536881544.02&id=778242
Mätare för luftflödet: http://www.cebit.se/katalog/temperatur/amr-2290.html

Om något verkar som rappakalja så säg till så försöker jag skriva det tydligare.
Skrivet av: Harken
« skrivet: 10 december 2006, 07:16:22 »

Utan avfrostning (reversering) kan COP inte gå under noll.
Skrivet av: Gonzo
« skrivet: 10 december 2006, 01:50:41 »

Dom här siffrorna ger jag inte mycket för.

Skulle 12 EKEB vara så mycket sämre än 9:an av samma modell?

Ska cop falla från 2,1 till 0,79 på endast 5 graders skillnad ?????????? dvs -15 till - 20 grader (SP EKEB 9)

Knappast!

Här är det något ordentligt lurt med testet!

Men, kör man pumparna kontinuerligt, utan möjlighet till avfrostning så kan det säkert blir så här.
Att våra pumpar avfrostar är positivt för värmeåtergivningen.
Om dom inte avfrostar så blir cop garanterat negativt eller mindre än vad man "stoppar in"


Skrivet av: Harken
« skrivet: 09 december 2006, 23:59:33 »

Det är säkert möjligt att få COP under 1 och även under 0, dvs negativt. MEN man tycker ju att pumpens mjukvara borde slå av hela skiten när COP går under 1. Det borde vara enkelt att göra och ge bättre livslängd på kompressorn.
Skrivet av: gano
« skrivet: 09 december 2006, 11:30:46 »

Ta Hitachin t ex. Jag är ett levande exempel på att siffrorna inte kan stämma. Minustecken på COP är fullständigt tekniskt omöjligt.

Förstår inte riktigt hur du menar att DU kan vara ett levande exempel   Sc:,h

Men COP kan visst vara negativa. Om en pump avfrostar mer än den värmer.

inmatat kW  till inneluften kW   COP
122
111
10,50,5
100
1-0,5-0,5

M.a.o. så blir COP negativt när pumpen transporterat ut redan befintlig värme ur huset. En A/C har negativt COP om man ser ur uppvärmningssynvinkel.

Det jag menar är att siffrorna inte stämmer med mina erfarenheter och besparingar. Det är klart att en värmepump har negativt COP vid AC-drift, men jag påstår likafullt att inte kan bli minusvärden på COP vid värmedrift. Jag blir misstänksam mot hela provet, och skulle Panasonic och Fujitsu vara så dåliga ? Misstänker att de har triggat maskinerna och låtit dem gå non-stop utan uppehåll och att få avfrosta, vilket t ex missgynnar maskiner med täta lamellavstånd.

Skulle gärna vilja ha provet översatt till svenska...

MVH/Gano
Skrivet av: Cud
« skrivet: 09 december 2006, 11:04:31 »

Testet är fel utfört för att kunna ge rättvisa resultat. Man har manipulerat pumparna (isolerat värmegivarna) för att få dem att gå på fullast, vilket eventuellt kan få pumparna att fungera fel. Därtill så är poängsystemet helt konstigt, man beaktar samma sak flera gånger. Varför skulle man beakta elförbrukningen och COP separat? Strunta i resultaten för de är helt missvisande! Hoppas att de lärt sej av misstagen och testar vettigare nästa gång, om det nu blir en nästa gång med tanke på hur åt skogen detta test har gått..

Frustrerande med sådana dåliga test, enligt detta så har jag gjort ett dåligt val (nåja, jag har nyare Fujitsu än den i testet) men det tror jag inte att stämmer. Vad som däremot kan stämma är det att förmånligare pumpar inte är så dåliga som man kan tro, dock är kvalitén en annan sak som inte beaktas i detta test. En annan sak som kan uppfattas som bra är att testet visar att tillverkarnas teoretiska COP-värden bara är teoretiska, de uppmätta resultaten är långt från de som uppges. Dock är de mycket lägre pga det sätt som de har blivit uppmätta och testet drar ner poängen för kraftigare maskiner eftersom förbrukningen beaktas samt att de får lägre COP än vad de skulle få normalt i motsvarande situation.
Skrivet av: Martin X
« skrivet: 09 december 2006, 09:53:45 »

Ta Hitachin t ex. Jag är ett levande exempel på att siffrorna inte kan stämma. Minustecken på COP är fullständigt tekniskt omöjligt.

Förstår inte riktigt hur du menar att DU kan vara ett levande exempel   Sc:,h

Men COP kan visst vara negativa. Om en pump avfrostar mer än den värmer.

inmatat kW  till inneluften kW   COP
122
111
10,50,5
100
1-0,5-0,5

M.a.o. så blir COP negativt när pumpen transporterat ut redan befintlig värme ur huset. En A/C har negativt COP om man ser ur uppvärmningssynvinkel.
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 09 december 2006, 00:09:40 »

Det är därför man behöver få hela artikeln översatt så man vet vem och hur det är testat för att då möjligtvis kunna dra några paraleller med SP och deras test. Det kan vara så att E12EKEB och även Sanyo 123 är testade men det måste vara gjort nyligen i sådant fall.
mvh
TS
Skrivet av: gano
« skrivet: 08 december 2006, 23:46:20 »

Har svårt att tro att E12EKEB och IVT lämnar knappt 3,5kw och Tochiban RAS10 4,5kw vid max kompressor effekt vid +7 grader även om dom har räknat in avfrostningarna som inte varar länge vid +7 grader. Har någon läst SP´s testrapporter om dom har några avfrostningar medräknade i sina kalkyler för respektive städer? Det är nog dags att man ber sin Finska leverantör att översätta rubb och stubb till ett språk som man själv fattar. Motsvarigheten till Svenska SP har gjort tester på ett massa maskiner så dessa siffror kanske kommer från det testet, mig veterligen så testades bla.E9EKEB Sanyo 93.
mvh
TS

Och i detta test refereras till 123 EHN och E12EKEB, märkligt.

MVH/Gano
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 08 december 2006, 23:41:43 »

Har svårt att tro att E12EKEB och IVT lämnar knappt 3,5kw och Tochiban RAS10 4,5kw vid max kompressor effekt vid +7 grader även om dom har räknat in avfrostningarna som inte varar länge vid +7 grader. Har någon läst SP´s testrapporter om dom har några avfrostningar medräknade i sina kalkyler för respektive städer? Det är nog dags att man ber sin Finska leverantör att översätta rubb och stubb till ett språk som man själv fattar. Motsvarigheten till Svenska SP har gjort tester på ett massa maskiner så dessa siffror kanske kommer från det testet, mig veterligen så testades bla.E9EKEB Sanyo 93.
mvh
TS
Skrivet av: Alx
« skrivet: 08 december 2006, 23:09:41 »

Hej,
Tyvärr gjordes inga COP-mätningar på dellast, utan endast under max. effekt (medräknat avfrostningar).
Jo, mätningarna har gjorts i laboratorieförhållanden. (ARC-17/-50+70)
Skrivet av: gano
« skrivet: 08 december 2006, 22:45:45 »

Detta verkar inte riktigt som det ska vara. Jag litar på testerna som utförs på SP i Borås och detta finska test är ju helt uppåt väggarna. Ta Hitachin t ex. Jag är ett levande exempel på att siffrorna inte kan stämma. Minustecken på COP är fullständigt tekniskt omöjligt.

Är detta verkligen ett test som har utförts i ett klimatlaboratorium ? Sådana tester kostar ju minst 100.000 kr per maskin, har tidningen kastat ut mer än en miljon ?

MVH/Gano
Skrivet av: Harken
« skrivet: 08 december 2006, 20:16:33 »

Hur får men till negativt COP?

COP=(avgiven effekt/inmatad effekt). När COP går under 1 är en elradiator effektivare. Men när COP är negativ måste avgiven effekt vara negativ, innebär detta att energi har matats ut ur huset??? I och för sig, om den hela tiden avfrostar och avfrostningen drar mer energi ur huset än vad som sedan matas in så...
Skrivet av: Mike
« skrivet: 08 december 2006, 20:11:00 »

Finns det cop mätt med 75%, 50% eller 25% last?
Det är ju där de jobbar över -5 ºC i många fall och att då titta på kurvor på 100% säger inget mer än att det borde missgynna kraftiga maskiner.
Skrivet av: J_P
« skrivet: 08 december 2006, 19:36:54 »

COP mätningarna baserar sig på mätningar gjorda under en längre tid, 1 vecka, alltså inte korta tester
Skrivet av: Martin X
« skrivet: 08 december 2006, 19:26:07 »


Luftvärmepumpparnas energieffektivitet COP,  största momentana värmeeffekt i kWh
Skrivet av: Mike
« skrivet: 08 december 2006, 19:06:17 »

Hmm undrar varför inte Daikin marknadsförs mer i sverige, jag hade lite på känn att de skulle vara bra...
Skrivet av: Martin X
« skrivet: 08 december 2006, 18:09:43 »

Avfrostningarna har inte beaktats.

Uppmättes i en1/2 timme i varje temperaturområde.

Väldigt kort tycker jag. Speciellt som  jag vet att det tar en lång stund för min HE12:a att komma upp i full fart.


Jag återgav en kommentar i från det finska forumet. Har nu köpt tidningen själv för att närmare studera saken och konstaterar direkt att jag var för snabb att skriva ovanstående.
Skrivet av: Stina
« skrivet: 08 december 2006, 17:59:53 »

Jaha,tack.Det kom svar innan jag ställt frågan *vinkar*
Skrivet av: Stina
« skrivet: 08 december 2006, 17:58:00 »

Jovisst,man vill ju veta både COP och avgiven effekt vid +7C och -20C.Någon som kan klura ut effekterna? ;)
Skrivet av: J_P
« skrivet: 08 december 2006, 17:52:07 »

Största uteffekt  kW
           +7 C  -20 C
Daikin      4.8 3
Ultimate   4.3  3
Haier       5.1  2.5
Mitsubishi 4.8  2.2
Sanyo      5.6  2.5
Toshiba    4.5  2.6
Panasonic 3.8  2
Hitachi     5.2  1.0
IVT         3.6  2
Fujitsu     4.9  2.1

Litet svårt att avläsa figuren i tidningen
Testerna är utförda enligt standard SFS-EN 14511
Skrivet av: Northkingen
« skrivet: 08 december 2006, 16:15:34 »

Trist att man inte kan Finska.... :(


//Krister
Skrivet av: eepponen
« skrivet: 08 december 2006, 16:10:58 »

Här är länk till Finsk värmepumpsforum: http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,1462.0.html

Där är mycket text av testen, men bara på finska.
Skrivet av: Mike
« skrivet: 08 december 2006, 13:38:47 »

Saknar de viktigaste siffrorna, hur mycket värme gav de vid låga temperaturer.
Skrivet av: Northkingen
« skrivet: 08 december 2006, 13:38:18 »

Det finns inte ute på nätet att läsa? Du kanske har någon länk?

//Krister
Skrivet av: J_P
« skrivet: 08 december 2006, 13:34:40 »

Testet utfört av tidningen Tekniikan Maailma, Rakennusmaailma  nr 6/2006
fritt översatt Teknikens värld, Byggvärlden
Skrivet av: J_P
« skrivet: 08 december 2006, 13:26:37 »


Uppmätt COP vid olika temperaturer finns också med i testet
           +7 C  -20 C
Daikin      2.96  1.79
Ultimate   2.45  1.38
Haier       2.78  1.68
Mitsubishi 2.88  1.28
Sanyo      2.86  1.25
Toshiba    2.46  1.61
Panasonic 2.34  0.79
Hitachi     3.3  -0.47
IVT         2.15  1.43
Fujitsu     2.16  1.44

Skrivet av: Northkingen
« skrivet: 08 december 2006, 13:15:55 »

Hej

Det är enkelt, det är en lista av olika pumpar, man har satt bästa pump först och sen är det bara det att vitsord är ett annat ord för betyg,

MVH
Messer

Jo det förstod jag men hur är testet utfört? vem har gjort testet? vid vilka förhållande är testet utfört? vad är det dom bedömt? osv.......



//Krister 
Skrivet av: messer
« skrivet: 08 december 2006, 13:11:50 »

Hej

Det är enkelt, det är en lista av olika pumpar, man har satt bästa pump först och sen är det bara det att vitsord är ett annat ord för betyg,

MVH
Messer
Skrivet av: Northkingen
« skrivet: 08 december 2006, 12:41:33 »

öhh jaha och....det där blev man ju mycket klokare av..... Sc:,h



//Krister
Skrivet av: J_P
« skrivet: 08 december 2006, 11:20:22 »

 Luftvärmepumpstest i Finland, resultat

1    *****  (vitsord 8,8)  Daikin FTXG35C
2    *** (vitsord8,2)   Ultimate Super Inverter 13
3     *** (vitsord 8,2)   Haier HSU-09HV03/R2/SDB
4     *** (vitsord 7,9)   Mitsubishi MUZ-FA25VAH
5     *** (vitsord 7,8)   Sanyo SAP-CRV123EHN
6     ** (vitsord 7,6)   Toshiba Daisekai RAS-10GAVP-E
7     ** (vitsord 7,5)   Panasonic CU-E12EKEB
8     * (vitsord 7,0)   Hitachi RAK-25NH5
9     * (vitsord 7,0)   IVT Nordic Inverter 12 FR-N
10    - (vitsord 6,7)   Fujitsu ASY 9 LB

tidningen  TM Rakennusmaailma 6/06

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!