Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: admin
« skrivet: 05 augusti 2004, 12:31:09 »

Vi har kök/vardagsrum i ett, yta ca 62 m2, manske att man skulle ställa in en acktank där braskaminen skulle ha stått om vi inte satsat på Värmepump...

Undrar vad "regeringen" skulle säga om det...  :-\
Skrivet av: nisse 2
« skrivet: 05 augusti 2004, 12:26:12 »

Ack.tank är alltid bra enl. ovan. Därtill slipper man knäppningar i systemet.
Annan fördel kan vara att man med en lämpligt placerad oisolerad ack.tank får en radiator med stor yta alldeles gratis. Den bör placeras i neutralt utrymme där värmen sprider sig till flera rum annars kan det bli för varmt just där den står.
Skrivet av: admin
« skrivet: 26 juli 2004, 00:10:59 »

Citera
Hade hellre ökat volymen genom att byta ut några radiatorer där det är som kallast, men det blir ju inte särskilt många liter det.  

Om du har för stor värmepump (om den ger mer effekt än radiatorerna kan göra av med) så räcker det inte med att sätta in radiatorer med större vattenvolym - då måste du öka radiatorernas avgivna effekt så att de ger mer värme än värmepumpen kan leverera, detta är egentligen något som radiatorerna bör kunna göra oavsett om du har acktank eller ej.

Annars kommer du att få värmepumpsstopp även när det är så kallt ute att du egentligen behöver köra VP:n dygnet runt. Den kommer att stanna p.g.a. högt tryck pressostaten eller driftpressostaten.

Om radiatorerna räcker till för att hålla huset varmt med 55 grader i framledningtemp så behöver du inte sätta in större radiatorer, då behöver du bara en ack för att få längre driftsperioder.
Skrivet av: FredrikO
« skrivet: 25 juli 2004, 22:17:43 »

Det låter vettigt.

Hade tänkt att först prova hur det fungerar med fabriksinställningarna.

Sedan med hjälp av detta ypperliga forum justera antalet start/stopp med gradminuter och först där efter ta beslut om eventuellt extra inköp av ackumulatortankar o.dyl.
Skrivet av: admin
« skrivet: 25 juli 2004, 21:56:01 »

Huvudsaken är att du vet hur din anäggning fungerar och varför. Vet du det går det alltid att åtgärda eventuella problem när de uppstår. Det behöver inte bli så dyrt att fixa en ack, du kan t.ex. göra som bertil brukar föreslå - köp (eller få) en varmvattenberedare av någon som slänger ut sin gamla när han sätter in värmepump.

Själv gav jag bort min gamla 300 liters beredare till en behövande - då slapp jag åka till tippen med den...

Om du skall ställa in en gammal beredare som acktank kan det vara bra att ha ett golvavlopp i närheten, ifall det skulle börja läcka.
Skrivet av: FredrikO
« skrivet: 25 juli 2004, 17:14:47 »

Tack Richard för den väldigt fina beskrivningen.  ;D

Jag tror jag förstod det mesta!

Idag har jag en till/frånluftsvärmepump som är kompletterad med vattenradiatorer för tillskottsvärme.

Eftersom huset är byggt 1990 och är synnerligen välisolerat (35 cm i väggarna) och ligger i södra Sverige gör att radiatorerna är små. De är dimensionerade för DUT -18 (Vi har enligt SMHI DUT -16).

Tyvärr vet jag inte hur varma elementen blir vid kall väderlek. Jag har aldrig mätt det.

Däremot så vet jag:

Total elementvolym: 26 liter (10 radiatorer)
Total mängd rör, 12 mm: 80 meter = 9 liter
Expansionskärl: 12 liter
Sedan tillkommer volymen i själva värmepumpen, men det vet jag inte.

Det är rätt mycket mindre än 120 liter  :'(

I samband med inköpet av värmepump ska jag värma en ny del av huset som tidigare var garage. Det ger ytterligare en vattenvolym på 14 liter.

I stort sett alla radiatorrören är av dimension 12 mm, Ut från själva pumpen är det 15 mm. Enligt andra trådar jag läst så är det för klent. Men eftersom jag idag kör cirkulationspumpen på läge 1 av 3 och det fungerar så tror jag det klarar sig på läge 2 med de nya radiatorerna.

Jag har inte fått min nya värmepump ännu, men har beställt en Thermia Diplomat 6. Vilket borde innebära gradminuter. (Borde kanske beställt en CTC med tanke på vattenvolymen.)

Jag har plats för en ackumulatortank, men hade helst sparat det utrymmet till en framtida extra varmvattenberedare när barnen börjar duscha frivilligt  ::)

Hade hellre ökat volymen genom att byta ut några radiatorer där det är som kallast, men det blir ju inte särskilt många liter det.  :(
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 25 juli 2004, 12:11:33 »

IVT och liten vattenvolym är ingen bra kombination.
Detta pga av att den styr på returtempen och returtempen höjs snabbare ju mindre vattenvolym man har. Därmed når man pumpsstopp snabbt.
(100 l acktanken som dom säljer är smidig o lämpligt stor, för ökning av volym.)
Antagligen därför dom förordat acktank och ännu en cirkpump i sina installationer. bypassventiler mm.

På nya installationer ser det ut som det ska va ok utan acktank.

Jag besökte en kompis igår dom köpte hus i juni,
vp inst. i mars utan acktank och bypass (vad jag såg i dunklet) roligt att se till vintern hur den funkar...
Skrivet av: admin
« skrivet: 25 juli 2004, 08:43:40 »

Om dina radiatorer kräver 55 grader i framledningstemp den kallaste dagen så hjälper ingen acktank, du har helt rätt.

Problemet med små radiatorer (liten vattenvolym) är att temperaturen i systemet stiger snabbt.

En värmepump ger alltid full effekt, (start/stopp är de enda lägen som finns) detta gör att temperaturen i systemet blir 55 grader även de dagar du inte har behov av det. Detta förutsatt att din värmepump har den uteffekten att den klarar av att höja tempen i systemet till 55 grader.

Låt mig ge ett exempel.

Du har ett radiatorsystem som är dimensionerat att ge en uteffekt på 8500 W vid 55 graders framledningstemp och 45 graders returtemp.

Din värmepump har en uteffekt på 7000 W vid 55 graders framledningstemp.

Detta faktum gör att värmepumpen (ungefär) bara kan bygga upp en systemtemperatur på 50 grader, eftersom du har moderna radiatorer och en total vattenvolym i systemet på ca 120 liter så kommer värmepumpen att bygga upp systemtemperaturen (efter start) på en relativt kort tid. Låt oss anta att det tar 30 minuter för värmepumpen att värme systemet från 25 grader till 50 grader, detta faktum kommer att gälla i princip varje gång din värmepump startar.

Låt oss anta att det är -5 grader ute, din värmepump har räknat ut att den behöver 38 grader i framledningstemperatur för att hålla huset varmt.

Vad händer nu, jo - efter en stilleståndsperiod kommer systemtempen att vara ca 25 grader i systemet, värmepumpen startar och börjar värma systemet.

Eftersom volymen i systemet är liten kommer temperaturen snabbt att stiga, redan efter ca 15 minuter har du nått en systemtemperatur på 38 grader, men eftersom reglerdatorn strävar efter att hålla en genomsnittlig framledningstemp på 38 grader så stannar den inte vid 38 grader utan den fortsätter att gå. Efter ytterligare 15 minuter har systemtemperaturen stigit till 50 grader (som är max för VP:n). Den går så i ytterligare någon eller några minuter för att sedan stanna (snitttemperaturberäkningen stoppar VP:n)

Radiatorerna fortsätter att ge värme ifrån sig i ytterligare ca 30 minuter eftersom du har en vattenvolym på 120 liter som nu är 50 grader varm.

Hade du istället haft en acktank på 300 liter så skulle tempen vid VP start för det första inte ha hunnit sjunka till 25 grader innan VP:n fick startsignal från reglerdatorn, den skulle även få arbeta betydligt längre tid för att få upp systemtemperaturen till 38 grader. Den skulle inte heller behöva gå så länge att den kom upp till 50 grader innan den stannade - allt detta tack vare att systemet innehåller en stor volym.

Fördelen med detta scenario är att värmepumpen har en högre COP vid lägre temperaturer och att du inte får lika stora temperatursavängningar i ditt radiatorsystem, detta kan ge komfortförsämringar och knäppande radiatorer/rör p.g.a. värmeutvidgningen som sker vid stora temperatursvängningar i systemet.

I en system med liten vattenvolym kommer dock värmepumpen i startögonblicket och i ett antal minuter få arbeta med lägre temperatur än i ett system med stor vattenvolym, vilket gör att besparingen inte blir så stor som man skulle kunna tro med stora vattenvolymer.

I mitt eget radiatorsystem som har liten volym klarar värmepumpen bara av att värma systemet till 43 grader, även om den går kontinuerligt - radiatorerna gör av med all effekt som värmepumpen kan ge vid den framledningstemperaturen! (håller ändå huset varmt utan tillskottsel ned till ca -33 grader)

I mitt eget fall finns alltså ingen större vits att satsa på en acktank, 43 graders framledningstemp är inget att bekymra sig för, värmepumpen har ca 4.0 i COP vid den temperaturen. Slitaget på kompressorn vid 43 grader är inget att bekymra sig för heller.

Så här fungerar det i alla fall för Nibe och Thermia som reglerar på gradminuter, hur de värmepumpar som reglerar på returtemperaturen och med ett visst antal grader från beräknade börvärdet som start och stopp-kriterium vet jag inte säkert, men det borde resultera i betydligt fler start och stopp i ett system med liten vattenvolym.

Min bedömning är alltså att en värmepump som reglerar med gradminuter och har ett väl dimensionerat radiatorsystem där värmepumpen utan behov av eltillskott inte klarar av att bygga upp systemtemperaturen till mer än ca 45 grader inte behöver någon acktank.

Ett system som arbetar med styrningen på returledningen och börvärde +/- ett antal grader som startkriterium, i samband med små vattenvolymer har mycket att vinna på att förses med ackumulatortank. Speciellt om den arbetar mot ett klent dimensionerat radiatorsystem där värmepumpen utan eltillskott kan höja systemtemperaturen till mer än 45 grader. (höga temperaturer ger högt slitage på kompressorn)

Det är som du ser mycket som påverkar huruvida man skall överväga att installera en acktank eller inte, men sedan du väl har förstått hu en värmepump fungerar är det inte så svårt att avgöra om det behövs eller inte.

Vill du ha hjälp med att fatta ett beslut kan du skicka följande uppgifter till forumet.

Hur varmt klarar din VP att värma systemet utan eltillskott?

Vilken värmepump har du - hur reglerar den, reglerar den mot framledningtemp och gradminuter eller mot returtemp och börvärde +/- ett antal grader som startkriterium?

Hur stor vattenvolym har du i ditt system idag.

Hur stor acktank har du plats med?

Hur mycket får det kosta?

Hoppas mitt svar har hjälpt dig att förstå i vilka fall det är viktigt att installera en acktank, och i vika fall det inte har så stor betydelse om man gör det eller ej.

I de allra flesta fall kan man dock säga att det är en fördel - vad som avgör om man sätter in acktank blir därför utrymme, kostnader och hur stort behov man har av den.

/Rickard
Skrivet av: FredrikO
« skrivet: 24 juli 2004, 22:46:17 »

Jag har läst på olika platser i forumet om fördelarna med att ha en extra ackumulatortank om man har små radiatorer (lite vatten i radiatorsystemet).

Fördelen med att det blir färre stopp och start på kompressorn förstår jag, men någonstans läste jag att temperaturen i systemet dessutom skulle bli lägre vilket ger högre COP.

Det förstår jag däremot inte. Om man har små radiatorer som kräver 55 grader kallaste dagen, så påverkas väl det inte av om man har en ackumulatortank eller inte. Då måste man väl istället byta ut till större radiatorer i rummen istället.  ???

Kan någon förklara detta?  :D

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!