Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Clint_Eastwood
« skrivet: 04 maj 2015, 20:16:02 »

Tack för hjälpen grabbar, nu är det solkart.
Skrivet av: Fritzell
« skrivet: 28 april 2015, 19:32:37 »

Sedan ska vi komma ihåg att det finns egentligen två typer av underkylning, eller sätt att öka underkylningen. Att enbart höja trycket på hetgassidan i kondensorn ökar underkylningen om samma temperatur hålls på vätskebäraren (om vi pratar vattenkyld kondensor), eftersom köldmediets kokpunkt ökar i förhållande till utgående kondensat. Detta ger dock ingen positiv effekt på kyluttaget. Men genom att sänka temperaturen på vätskebäraren men hålla trycket konstant ökar också underkylningen - och även kyleffekten.
Normalt sett hänger dessa två parametrar ihop och går inte alltid sära på såhär men kan vara intressant att lägga märke till skillnaden. En luftkyld kondensor t.ex med defekta kylfläktar kommer både ge ett onormalt högt tryck men också onödigt hög temp på kondensatet.
Att bara öka trycket ökar inte kyleffekten, om inte det handlar om en ökad kompressorhastighet, och då kan man tillåta mindre strypning i expansionsventilen.
Jag servade en poolvärmepump 6kW idag och körde den lite som kyla, dvs förångningen sker i poolvattnet och kondenseringen i värmepumpens kylare.
Pga att det var 20gr i luften och dessutom locket till värmepumpen var avtaget vilket gjorde att fläkten inte kunde suga luften genom kondensorn skapade ett onödigt högt hetgastryck (ca 50gr Tc). Även utgående kondensat var högt pga kondensorns dåliga effekt och skulle kunna orsaka flashgas.
Nu var det kappillär rör i denna pump. Om vi leker med tanken vad hade hänt om strypningen hade varit mindre? Hetgastrycket hade sjunkit, och förångningstemperaturen stigit. Det gör dock ingen skada sålänge överhettning kan garanteras. Ökat flöde på köldmediet ger ökad effekt, men det ökade flödet på köldmedium genom kondensors riskerar också att det inte hinner att underkylas ordentligt. Därför tar man som xxargs var inne på till lite extra i strypningen för att säkerställa underkylning.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 13 april 2015, 20:04:21 »

Flash-gas är av kompressorn med stor möda och med hög energiförbrukning  komprimerad suggas som inte är med i kylprocessen eftersom det inte kondenseras eller förgasas igen när den gått varvet igenom - den värme som bildas vid kompression med gasandelen som inte kondenseras/förångas senare kan betraktas som ren elvärme på kondensorsidan, läckage i kompressor har samma verkan och flashgas är att betrakta som en verkningsgradmässig skadlig läcka (utanför kompressorn)  och sänker systemets isentropiska  verkningsgrad och förstås resulterande COP.

Som tidigare nämnt så kan bubblor i kondensatströmmen skapa vibrationer i expansionsventiler, får grader på reglernålar och det kan häkta sig och det blir för mycket eller för lite flöde och i värsta fall går in flytande kondensat in i kompressor som kan skadas, och motsvarande för lite och kompressorn istället går för hett - båda fallen kan påskynda ett haveri och korta livslängden på en kompressor drastiskt - undra hur många kompressorhaverier som egentligen grundas av ogynnsamma driftförhållande ???


Det enda system som tillåts med flashgas är i kapillärsystem och orifice-system (i en del typer av bil-AC), som då är kritiskt fyllda (och i bil-AC, rejäl receiver där restmängden kondensat kokas upp av varmluften från motorvärmen, vad det gör för den totala verkningsgraden, COP, kan du troligen lista ut - det är inte i positiv riktning, så mycket kan jag säga) - och man designar för _lite_ flashgas vid normal driftparametrar - typiskt kyl och frys.

Man gör det för att få en billig, driftsäker lösning utan rörliga delar förutom kompressorn - förstås på mer eller mindre bekostnad av maximal möjlig verkningsgrad.

Allt är kompromisser, skall man komma ihåg.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 12 april 2015, 13:34:35 »

 Flashgas kan ge erosion/ slitage på expansionsventilen. Se det som att tempsänkingen i form av underkylning är vinst i form av att energin annars måste kylas bort efter expansionsventilen,  innan någon ny energi kan börja plockas ut från köldbäraren i förångaren.
Underkylningen ökar med ökad fyllning i systemet.
Skrivet av: Clint_Eastwood
« skrivet: 26 mars 2015, 23:23:37 »

Hej grabbar!

Jag undrar om någon här skulle kunna hjälpa mig med en liten fråga. Sitter här och läser kylteknik, ju mer jag läser desto mer frågetecken kommer upp.
Detta med underkylning, varför är det så viktigt med att underkyla en vätska? Om gas når expansionsventilen så bildas flash-gas. Men vad är flash-gas? Och varför har den gasen en negativ effekt på expansionsventilen? Ifall man får flash-gas betyder det att kondensorn inte hinner underkyla gasen som kommer från kompressorn? Betyder det då att kondensorn inte gör sig av med all värme den potentiellt skulle kunna göra sig av med? Jag är oerhört förvirrad nu och jag hoppas någon av er förstår min fråga.

Tack på förhand!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!