Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: multipla
« skrivet: 02 maj 2012, 12:02:06 »


Hej,
COP-värdet 4,27 är taget från installationsmanualen jag fick för min gamla Daiseikai. För övrigt kan du förklara att den som ger minst värme, lite drygt hälften av värmen som den gamla, ger mycket mer vatten. Samma tillfälle, samma väderlek,fuktighet osv. Samma rumstemp, rena filter, samma fläktlägen.
Jag tycker det verkar konstigt i alla fall. Förångaren måste gå kallare vilket inte ger någon bra COP.
Skrivet av: shevchenko
« skrivet: 01 maj 2012, 20:41:01 »

Hej shevchenko,

Några kommentarer:
Enligt datablad så skall Daiseikai 10 och den här golvmodellen ha samma COP 4,27.
Stoppen är inte vid avfrostning.
Vad beträffar avfrostningen så är det inte normalt att den ska ge så lite vatten, har aldrig noterat något liknande på mina andra pumpar.
Tidigare har den också kunnat gå med låg effekt vid varmare väder, ung.195 W

Vattenmängderna är vid kondens inte avfrostning. Det tyder ju på att förångaren går för kall.

Mvh

Okej, jag antar att du tittar och jämför med första Daiseikai som kom 2003? RAS-10JKVP-E. Det finns sju vad jag vet om, varav den senaste motsvarande heter RAS-25SAV2
Jag hör från en granne till en annan att den ena avfrostar inte alls, den andra avfrostar jättemycket.. Det har med placering inomhusdel, placering utomhusdel, väder, fuktighet, inställningar, filter etc etc med att göra.

Jag tycker iaf det låter grönt /Schevy
 
Skrivet av: multipla
« skrivet: 27 april 2012, 13:56:27 »

Hej Karis,

Jag har inte fel!

Min gamla daiseikai har 4,27 i COP enligt datablad. Det är den jag refererar till.

Mvh
Skrivet av: Karis
« skrivet: 27 april 2012, 12:32:02 »

fel multipla, daiseikai 10 av polar1 har cop 5,1 och polar2 har cop 5,36. finns en del skillnader mellan Suzumi och daiseikai.
Skrivet av: multipla
« skrivet: 27 april 2012, 11:22:22 »

Hej shevchenko,

Några kommentarer:
Enligt datablad så skall Daiseikai 10 och den här golvmodellen ha samma COP 4,27.
Stoppen är inte vid avfrostning.
Vad beträffar avfrostningen så är det inte normalt att den ska ge så lite vatten, har aldrig noterat något liknande på mina andra pumpar.
Tidigare har den också kunnat gå med låg effekt vid varmare väder, ung.195 W

Vattenmängderna är vid kondens inte avfrostning. Det tyder ju på att förångaren går för kall.

Mvh
Skrivet av: shevchenko
« skrivet: 26 april 2012, 20:52:30 »

Hej multipla, mina svar i orange.

Med denna temp.mätning hävdar man att det är rätt mängd köldmedia i pumpen. Ex. vis att 50 gr skulle märkas direkt på tempen. Det ska vara 0,8 kg i pumpen.
Jag är lite frågande om man kan avgöra det med en så enkel mätning. Är det inte så att man måste tömma och väga upp nytt köldmedia för att vara säker på att man har rätt mängd?
Det går inte att bestämma exakt köldmediamängd med hjälp av TA. Däremot kan vell en erfaren kyltekniker bedömma att maskinen fungerar som den ska med hjälp av TA.

2.   Dessutom tycker jag att COP är mycket sämre än min gamla RAS-10 Daiseikai.
Det är ingen Daiseikai, det är en Suzumi plus.. Daiseikai är bättre.

Är det någon som har erfarenhet av denna golvmodell?
Jag har en på landet, inga problem.. men den här modellen finns inte i daiseikai och det var säljaren noggrann med att säga, det är inte riktigt en lika bra värmepump men det var golvmodell jag skulle ha.

I produktbladet står det "Nom. Effektförbrukning kW 0,60 (0,23 - 0,82)". Dvs 230W som lägst om jag tolkar det rätt. Sen tillkommer det kanske ytterligare effekt för värmekabel och kompresorvärmare?
Vad mäter du effekten med? Det ser ut som du har tittat på nominella effekten i kyldrift. i Värmedrift så ska den kunna gå ner till 180w men det är under bästa möjliga omständigheter. Tror 3-400 är att räkna med i normaldrift

Eftermonterad kabel, Trodde Toshiba var mordernare än så?
Återigen.. det är en suzumi plus och inte en daiseikai. suzumi plus har inte fabriksmonterad värmekabel, förmodligen för att det inte är en typisk nordisk värmepump [color]
Hej,

Nu har man bytt ut elektronik och sensorer ute och inne. Det gav ingen skillnad i beteende.
Då verkar allt stämma från början då?Den har fler konstigheter:
1.  Startar och stoppar ofta, alltid utan avfrostning. Upp till 5 till 6 ggr i timmen vid någon plusgrad från drygt 300 W ineffekt. Ingen som helst frost på utedel. Stoppen varar typ 1 - 2 minuter. Den stoppar som tidigare direkt utan att gå ned i varv som en inverter borde göra. Du menar att alla invertrar ska varva ner innan avfrostning? Aldrig hört talas om
 Vid någon plusgrad ska den enligt datablad kunna gå ned till ung. 160 W som lägst.
 Då det blir varmare ute +7 - 8 grader kan den gå flera timmar med låg effekt 195 W. Detta verkar normalt.
Är det här en förändring sedan givare och kortbyten? Du verkade inte ha nått denna låga effekt enligt tidigare inlägg?
2.  Ibland avfrostar den utan att man kan se någon frost och mycket små vattenmängder ibland typ 25 - 50 ml, ibland tom 20 droppar! Det har med vilket väder det är ute, värmepumpen gör en förberedelse för avfrostning efter att värden på vvx och utetemp förändras inom ett visst tidsintervall. Låter inte konstigt tycker jag

3.  Dessutom ger den stora kondensvatten mängder jämfört med min andra pump. Jag har mätt under ett dygn: Torrt i hinken under den gamla, men 2,3 liter i den nya. Detta trots att medeleffekten då  hos den gamla var 332 W och den nya 188 W! Nu hänger jag inte riktigt med, antingen avfrostar den för lite eller för mycket? stämmer det? Finns det någon korrekt mängd avfrostningsvatten?

Slutligen. "multipla" - du verkar uppenbart missnöjd, varför reklamerar du inte produkten?
Jag är i alla fall nöjd med min toshiba golvmodell, jag har en ras 13 så den är något större än din. men jag sitter visserligen inte och mäter alla start-stopp och kontrollerar hur mycket den drar vid varje utomhusgrad. den värmer, kyler och har inte krånglat någon gång- mvg?

Mvh mr shevchenko
Skrivet av: multipla
« skrivet: 26 april 2012, 18:59:24 »

Hej,

Fläkten  går ned i lågfart då tempen är uppnådd, men det är inte alltid så. Ibland ligger den kvar med hög fart.
Då avfrostning sker så stannar den helt.

Temperaturen in är lika vid låg respektive hög fart på fläkten.

Mvh
Skrivet av: Bensin
« skrivet: 26 april 2012, 15:44:15 »

Hej igen!

Jag är inte familjär med den typ av pump som du har. Hur funktionaliteten SKALL vara i din pump kan bara leverantören beskriva.
Jag inbillade mig att det bara fanns två typer:
1. Den ena enligt de "gamla" Polar1 och Polar2. Där funkar det så att i manuellt läge så kommer fläkten alltid att gå med inställd hastighet - även när kompressorn styr ner vid för hög innetemperatur. Det resulterar i att i det läget blåser fläkten bara runt inneluften. Detta kan av några uppfattas som drag, speciellt om man kör på läge 5 full fart.

2. Den andra är funktion enligt den senaste typen RAS25 t.ex. I läge manuell skall fläkten alltid gå med inställd hastighet utom när ärvärdet överstiger börvärdet med en viss marginal. Då styr fläkten ner till lågt luftflöde. När ärvärdet understiger börvärdet igen så skall fläkten återstarta och fortsätta gå på tidigare inställd hastighet. Den skall aldrig gå med t.ex 50 % hastighet om du kör i läge manuell läge 5.

Tag reda på enligt vilken princip som din pump verkar. Mät inluftens temp till innedelen. Hur varierar den vid full fläkthastighet och vid "stillestånd"?

Bensin
Skrivet av: multipla
« skrivet: 26 april 2012, 09:01:38 »

Hej,

+7C var bara en angiven temp i databladet. Jag har samma problem även vid flera minusgrader att den stannar tvärt från högre effekt. Den varvar inte ned till lägsta möjliga, som borde vara typ 150 W.. Det du säger kan vara relevant då det är varmare ute.
 Jag kör alltid fläkten på läge 5. Den drar aldrig ner förrän vid stoppen , då den därefter går på låg fart.
För övrigt så anges i Toshibas data vid +7C min ineffekt 180 W och ut, värme, 1000 W, vid 0C min effekt 158 W ut 700 W.
Pumpen står vid vägg, långt från fönster.

Mvh
Skrivet av: Bensin
« skrivet: 25 april 2012, 17:51:26 »

Hej igen!
Du har inte angivit vilket börvärde du har inställt. Vilken temperatur har du på inluften? Om börvärdet är väsentligt lägre än temp. på inluften kommer pumpen att styra ner luftflödet till en mycket låg miniminivå vars uppgift är att det alltid skall gå en svag luftström genom innedelen. Denna är så låg att den inte kan förhindra rumsluften att bli varmare längst upp och kallast längst ner. När väl pumpen styrt ner så blir det svalare på golvet nära din innedel.
Du måste systematiskt mäta upp temperaturer överallt.
Med pumpen igång mäter du inlufttemp., utlufttemp. temp i rummet, i ditt fall både mitt i rummet och vid golvet. Står innedelen under ett fönster kanske? I så fall inte bra. Samtidigt mäter du ingående eleffekt. Ange också vilket fläktläge du använt. Om inte fläkthastigheterna har angivits i specen får du uppskatta dessa genom att interpolera mellan max. hastighet och min. hastighet. Det ger inte någon särskilt noggrannt värde men det behövs inte hellre. Starta med ett högt börvärde så att inte pumpen styr ner. Minska därefter en grad i taget och gör alla mätningar hela tiden. Vänta en bra stund mellan varje mätning. Minst en timma. När börvärdet närmar sig rumstemp. får du mäta oftare för att säkerställa exakt när pumpen stänger av. Den effekten skall då i ditt fall vara 180 W.

Värmeeffekten beräknar du med följande:

P= v_max * rå *273/(273+T_in) * (T_ut -T_in) * v_pu
där v_max = max fläkthastighet m3/h
      rå = luftens täthet kg/m3 vid 0 grader
      T_in = inluftens temp grader
      T_ut = utluftens temp grader
      v_pu = aktuell relativ fläkthastighet i pu (per un it) T.ex v_pu = 0.5 om akt. hast. är 50 % av maxhast.

Problemet kommer för dig att vara detsamma som jag har här hos mig. Ingen Toshibapump har vid +7 gr lägre COP än 4 troligen 5. Det betyder att inmatad värmeeffekt blir i ditt fall 180 * 4(el.5) =720 el 900 W!!. Det är detta som inte går ihop med de angivna specifikationerna. Det är också detta som gör att pumpen kan gå till och från hela tiden. 900 W t,ex är kanske för högt och innetempen stiger och då stänger pumpen ner och på golvet blir det kallare och återstartar pumpen igen inom kort.

Sätt igång o mät systematiskt så att du får grepp om vad som händer. Gör listor på alla mätningarna.
Good luck!

Skrivet av: multipla
« skrivet: 25 april 2012, 17:06:32 »

Hej Bensin,

I specen står det som lägsta ineffekt 180 W vid +7C.

Det är bra fart på luften så avkänningen av tempen bör vara ganska jämn och utan häftiga ändringar. Trots det så stannar den från höga nivåer på ineffekten typ 320 - 400 W i stället för att gradvis gå ned efter minskat värmebehov!
Fläkten stannar inte utan går med reducerad fart. Ibland går den inte ned alls vid stoppen, det känns lite dragigt då.
Hur har du mätt värmeeffekten? Det är ju ganska svårt att göra noggrannt. Bara mäta temp och kalkylera fram den är ju vanskligt om man ska få någon precision.

Mvh
Skrivet av: Bensin
« skrivet: 25 april 2012, 09:34:37 »

Hej Multipla!
Sedan Nov 2011 har jag den senaste varianten av Toshibas pumpar nämligen RAS25 (Skvp2-nd). Den är (var) så ny att Ventilationsutveckling inte hade koll på de verkliga funktionerna hos denna pump.
Men jag kan berätta att denna (och kanske alla nyutkomna pumpar?) från Ventilationsutveckling har den inbyggda funktionen att stänga av fläkten på innerdelen när intemp. överstiger inställda börvärdet.

Vidare så anges i specen en lägsta producerad värmeeffekt. I mitt fall (Skvp2-nd) så är denna 500 W, vilket inte får förväxlas med vad Toshiba specar för samma pump i Japan. Så din pump tycks uppföra sig som den troligen är designad för.
I mitt fall så är problemet att pumpen aldrig har kunnat producera en minimieffekt på 500 W. Efter analys av in och uteffekt så tror jag nu att pumpen har konstruerats så att ingående eleffekt begränsas till 165 W vilket motsvarar 1 A i inmatad ström. Med denna begränsning i ineffekt kommer pumpen aldrig att kunna prestera 500 W. I mitt fall har jag aldrig kommit under 800 W.
Detta problem har framförts till Ventilationsutveckling som inte har tillräcklig kunskap att svara på frågan hur man uppnår minimieffekten 500 W. Man hänvisar till att avvakta de prov som skall genomföras av provningsanstalter. Något svar har jag ännu inte fått.

Jag har ju en väggmonterad innerdel. Du har golvmodell. Det tror jag är en förklaring till att din pump går till och från så ofta. Temperaturavkännaren sitter i innedelen. När fläkten stängs av så slutar luften att cirkulera och temperaturen i taket blir högre. Då tar det lång tid innan fläkten slår till igen. I ditt fall så sitter avkännaren nära golvet där temperaturen snabbt sjunker och fläkten slår till mycket snabbare.

MVH

Skrivet av: multipla
« skrivet: 21 april 2012, 11:54:00 »

Hej,

Nu har man bytt ut elektronik och sensorer ute och inne. Det gav ingen skillnad i beteende.

Den har fler konstigheter:
1.  Startar och stoppar ofta, alltid utan avfrostning. Upp till 5 till 6 ggr i timmen vid någon plusgrad från drygt 300 W ineffekt. Ingen som helst frost på utedel. Stoppen varar typ 1 - 2 minuter. Den stoppar som tidigare direkt utan att gå ned i varv som en inverter borde göra.
 Vid någon plusgrad ska den enligt datablad kunna gå ned till ung. 160 W som lägst.
 Då det blir varmare ute +7 - 8 grader kan den gå flera timmar med låg effekt 195 W. Detta verkar normalt.

2.  Ibland avfrostar den utan att man kan se någon frost och mycket små vattenmängder ibland typ 25 - 50 ml, ibland tom 20 droppar!

3.  Dessutom ger den stora kondensvatten mängder jämfört med min andra pump. Jag har mätt under ett dygn: Torrt i hinken under den gamla, men 2,3 liter i den nya. Detta trots att medeleffekten då  hos den gamla var 332 W och den nya 188 W!

Är det någon kunnig på forumet som skulle kunna ge en vettig förklaring till de här beteendena, så vore jag tacksam!
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 09 december 2011, 12:33:49 »

Om vi förutsätter att din effektmätare visar rätt,
ja då vill jag påstå att din effektreglering inte fungerar som den ska
och det måste i rimlighetens namn bero på att nå´n parameter är åt skogen
i styrningen på kortet.
skulle tro att när dom nu byter styrkortet i innerdelen så kommer pumpen fungera.
eftersom dom nu byter kortet så misstänker ju även dom detta.

Och sedan om man kan ange "AT som ett mått på om pumpen fungerar som den ska
både ja och nej, installatören gör ett installations protokoll där detta testas och värdena skrivs in.
men att dom skulle kunna se och avgöra att 50g är borta är bullshit.

pumpen är förfylld med en extra mängd som skall räcka till en angiven maxlängd på rören
detta varierar beroende på fabrikat, brukar vara mellan 7,5-15 meter
förfyllningen är c:a 20g/m, "överfyllnings mängd", om dom då skulle kunna avgöra 50g så innebär det att dom ser skillnad på om rören skulle vara låt säga 5m eller 7,5m, gör dom det så ser jag gärna en förklaring till hur dom lyckas med detta?

Dogge
Skrivet av: Zelda
« skrivet: 08 december 2011, 16:06:47 »

Ja, men jag räknar bort den för den deltar ju inte i regleringen och är således inte så intressant.. Dessutom är den inte med i specen på pumpen.

Trågvärmaren är nog eftermonterad innan leverans.
Eftermonterad kabel, Trodde Toshiba var mordernare än så?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 08 december 2011, 10:42:40 »

Vet du exakt hur mycket den drar vid aktuell temperatur? Testa att koppla ur trågvärmen en stund och se om avläst effekt blir mer rätt...
Skrivet av: multipla
« skrivet: 08 december 2011, 10:18:56 »

Ja, men jag räknar bort den för den deltar ju inte i regleringen och är således inte så intressant.. Dessutom är den inte med i specen på pumpen.

Trågvärmaren är nog eftermonterad innan leverans.
Skrivet av: Zelda
« skrivet: 07 december 2011, 23:55:27 »

Trågvärmen ligger den på hela tiden?
Skrivet av: multipla
« skrivet: 07 december 2011, 17:22:04 »

Jag har 2 pumpar och jag vet att mätarna visar ganska rätt. Har mätt på den andra pumpen när jag kopplat bort trågvärmaren ned till 170W.

Dessutom har jag ju fått värden på golvmodellen långt under de 325W  som pumpen  bryter på!
Den andra pumpen reglerar helt korrekt! Det kan jag tydligt se på effektmätningen.

Problemet är inte mätarna utan att pumpen inte reglerar ned sig korrekt.

 En annan fråga var ju om man kan avgöra köldmediets mängd genom att mäta temp. på utblås som jag beskrivit tidigare och som Ventilationsutv. påstår?
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 07 december 2011, 16:35:42 »

purjos spår är nog troligtvis det rätta, jag ser även på mina effektmätare att dom visar tokigare ju lägre effekt pumpen tar, dvs 230w+75w samt felmarginal kan nog bli 400w på mätaren, jag tror den går som on/off vid denna +1 grad. värme kapacitet minimum 1000w, ditt hus kanske inte behöver mer effekt för att hålla inställd temperatur?
hur stort hus har du? isolering?
Skrivet av: multipla
« skrivet: 07 december 2011, 16:32:29 »

Mäter med Voltcraft energimätare som är ganska noggrann.  Tipsade om den på forumet för några år sedan efter att ha provat en del olika mätare.
Dessutom har jag en trådlös mätare och båda visar ganska lika värden.

Det kan nog stämma att man uppger något slags nominell lägsta effekt på 230W.
Värdet på 400W är inklusive trågvärmaren på 75W.  Det ska egentligen vara 400-75= 325W som regleras.

I datauppgifterna för pumpen står det vid  0-grader 150W upp vid 10, 20 och 30% belastning. Det är angivet utan trågvärmaren.

Dessutom har jag mätt upp 196W tidigare vid en högre utetemp.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 07 december 2011, 15:54:20 »

I produktbladet står det "Nom. Effektförbrukning kW 0,60 (0,23 - 0,82)". Dvs 230W som lägst om jag tolkar det rätt. Sen tillkommer det kanske ytterligare effekt för värmekabel och kompresorvärmare?
Vad mäter du effekten med?
Skrivet av: multipla
« skrivet: 07 december 2011, 15:44:20 »

Ja  absolut, i Toshibas data vid o-gradigt vid låg belastning ska den dra 150W som lägst.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 07 december 2011, 15:36:03 »

Kan den gå lägre än 400W? Alla inverterpumpar har ju en lägsta effekt dom kan gå ner till...
Skrivet av: multipla
« skrivet: 07 december 2011, 15:31:10 »

Hej

Har en golvmodell frän Ventilationsutveckling installerad sedan början september. Innerdel RAS-B10UFV-E och utedel RAS-10SAV2-E.

Mina problem:

1.   Den reglerar inte ned från ex.vis 400W till en lägre effekt utan stänger av helt, och står sedan still kanske 10-15 min då den går igång igen. Det är inte frågan om  någon avfrostning. Ibland går den igång någon minut efter stillestånd och stannar igen för att efter några minuter dra igång igen och då går typ 45-60 min och stannar tvärt från c:a 400W. Utetemp. ung. någon plusgrad.
Den borde ju gå ned på lägre effekt i stället för att bryta helt! Det är ju en inverter trots allt.

Jag har kontaktat Vent.utveckling som var här och mätte att temperaturen på utblåset gick upp till 54 grader med läge 3 på fläkthastigheten.

Med denna temp.mätning hävdar man att det är rätt mängd köldmedia i pumpen. Ex. vis att 50 gr skulle märkas direkt på tempen. Det ska vara 0,8 kg i pumpen.
Jag är lite frågande om man kan avgöra det med en så enkel mätning. Är det inte så att man måste tömma och väga upp nytt köldmedia för att vara säker på att man har rätt mängd?

Nu ska man byta elektonik i innerdelen, får väl se vad det kan ge.

2.   Dessutom tycker jag att COP är mycket sämre än min gamla RAS-10 Daiseikai.

Är det någon som har erfarenhet av denna golvmodell?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!