Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: andersjm
« skrivet: 02 juni 2016, 22:31:40 »

Jag vet inte om du frågade om det, men en lustig grej jag noterat är att man faktiskt kan känna kallraset under konvektorn om elementet är riktigt kallt och fläkten är av.

Jag har väldigt noggranna tempsensorer under varje fläktkonvektor, och automatisk ventilmotionering varje dag.

Motioneringen öppnar ventilen helt i 2 minuter. Detta sänker temperaturen på köldmediumet i konvektorn med typ 5 grader enligt min tempgivare på röret. Rumstemperaturen enligt termometern på väggen sjunker ca 0.2 - 0.4 grader. Jag skulle nog inte vilja cirkulera kallt Brine genom mina konvektorer på vintern, även om fläkten var av.

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 12 april 2016, 08:19:47 »

Om man ska återvinna och få ekonomi på det måste grejerna vara strömsnåla så där tänker du helt rätt men nu har du ju också frikyla och den är ju inte för att spara pengar och det är väl inte den ökade venten heller men man ska ju göra det bästa av situationen. Jag har ett återvinnings agg från Stibel Eltron som körs mot en 180 meters borra och en Nibe 1245 lägger in en länk till den tråden så kan du läsa lite om intresse finns inte för att vi kom fram till så mycket men vi luftade idéer och är för övrig nöjd både med ökad vent och ökad brine temp. http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=51183.0;all
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 12 april 2016, 06:50:54 »

Det var väl ungefär det jag tänkte göra.  Jag behöver öka luftomsättningen och vill göra det utan att öka mina kostnader för uppvärmning. Låt säga att jag gör av med 10000 kwh i dag och kan spara 2000 med återvinning. Det tillkommer den el som fläkten och cirkulationspumpen drar 50-300w och kostnaden för bygget . Min tanke ifrån början var väl att bygga så billigt som möjligt; därav "bilkylare" och  om man använder en EC-fläkt och en snål tryckstyrd pump så får man låga driftkostnader.  svårt att hitta en ekonomisk sweetspot utan att uppfinna hjulet igen....Jag har skrivit till IVT för att få ett pris och lite mer data på deras återvinningsaggregat.

Det man undrar vad är den ekonomisk

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 april 2016, 20:42:58 »

En vanlig kanalkylare borde väl funka eller flera efter varann om man vill maxa återvinningen https://www.delat.ws/download/CWK.pdf
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 10 april 2016, 19:22:44 »

Litet?
Den klarar 400 m3/h och det bör räcka gott till ditt hus?
Tänkte du ha full storm inne?  Sc:,h

Det är en IVT men jag vet inte om man kan styra den med befintlig värmepump.
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 10 april 2016, 15:46:43 »

Därför att just det här hjulet ser lite litet ut ...... Nä allvarligt  tack, Carl jag ska försöka få fram lite mer data kring vad som sitter i lådan. är det en EC fläkt ? kan jag styra ifrån min IVT pump ? Det kan vara det jag sökt. Hade tänkt koppla ihop befintliga ventilationskanaler minus köksfläktar. Det är möjligt att  jag behöver något större kapacitet
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 10 april 2016, 11:30:05 »

Om ni har några ideer hur man dimensionerar luft-brine värmeväxlaren till återvinningen så vore jag glad. De jag hittar är så små .  Kanske flera små bilkylare stackade ??? Kanske ska jag starta en ny tråd...

Varför uppfinna hjulet igen?
http://doc.ivt.se/download.asp?pt=se&fn=Pr_bl_VBX400.pdf

Skrivet av: Hastings
« skrivet: 10 april 2016, 10:41:45 »

Tack Rickard och Carl för förslaget med tryckstyrd pump.  Just nu finns en stor fläktkonvektor för övervåningen. Huset har ett stort tak och har långsidan i söder. Det ska bli en till fläktkonvektor för nedervåningen, en mindre för ett litet kylrum samt värmeåtervinning /forcerad frånluft-ventilation.  De senare två kommer att gå året runt. Min första tanke var att varvtalsreglera en 0-10 V styrd  pump via relä dvs öka spänningen då fler brukare kopplas in genom att låta motstånd motsvara olika flöden. Om en tryckstyrd pump kan göra samma sak  så slipper jag räkna......

Om ni har några ideer hur man dimensionerar luft-brine värmeväxlaren till återvinningen så vore jag glad. De jag hittar är så små .  Kanske flera små bilkylare stackade ??? Kanske ska jag starta en ny tråd...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 08 april 2016, 15:26:17 »

Skall du köra på det sätt du beskriver skulle jag absolut rekommendera en modern tryckstyrd pump, den tjänar in sig på några år dessutom.
I övrigt ser jag inga problem med att köra parallellt.
Trevägsventilerna finns ju där för att garantera stabila flöden oavsett om radiatorn kyler eller ej, men de behövs inte om du sätter in en tryckstyrd pump.
Att reglera trycket med en varvtalsstyrd pump går också om du gillar att bygga styrningar och kan mäta difftrycket över cirkpumpen.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 06 april 2016, 20:55:19 »

Snyggast är att använda en tryckstyrd cirkpump.
Det funkar säkert med en gammal CP, om du har en varvtalsreglage på den kan du manuellt ändra t ex under värmesäsongen för att få ett bättre flöde.
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 06 april 2016, 13:44:12 »

Japp samma pump ,relä och paralellkoppling ligger i planen.  Räcker tryckfallet  när en annan enhet öppnar för att hålla den avstängda fläktkonvektorns  tillförsel stängd ?

En ett önskemål är att kunna öka varvet på pumpen,kommer att använda en gammal Grundfos 25-80 först . Och om jag gillar hur anläggningen fungerar  byta till nån pump med 0-10 v styrning senare för att spara energi
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 06 april 2016, 13:32:33 »

Hej!
Så du kommer använda samma cirkpump för frånluftsåtervinningen som till frikylan?
I princip ska det väl funka, koppla alla grejer parallellt så kommer respektive on/off ventil styra så att det bara cirkulerar där det ska.
Cirkpumpen måste då kopplas via ett relä så att den kan startas oberoende av någon fläktkonvektor eller frånluftsaggregatet går.
Alla grejer behöver som sagt var sin on/off ventil som öppnar flödet just dit när den startas.

Det är ingen bra idé att cirkulera via konvektorerna då kyla inte behövs, den kommer att kyla golvet på utrymmet där den står även om fläkten står stilla.
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 06 april 2016, 11:40:39 »

Det är  osedvanligt tyst på frikylafronten så jag ställer en fråga: Klarar man sig utan bypass ?
Jag håller på att montera Frico SL 1000 fläktkonvektor som är helt autonom och PLC styrd. Det kommer att bli 3 stycken fläktkonvektorer samt frånluftsåtervinning småningom. Cirkulationspumpen kommer att cirkulera genom rörsystemet utan att kyla är påkallad i vissa rum då frånluft &vvx går. Visserligen går inte fläkten men vill ju inte ha kyla på vintern....
  På sidan 24 & 25&26 i installationsanvisningen ser man de olika  kopplingsalternativen.

jag vet inte hur man läser nomogramen ....

Det verkar svårt att få fram  alternativet med shuntkoppling , Om den automatiska ställdonet och ventilen i alternativet utan shunt var helt tät så skulle man man väl inte sälja 3vägskopplingen alls ?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!