Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 26 augusti 2013, 07:45:08 »

Huset är byggt 1990 och välisolerat. Då tycker jag att radiatorernas storlek tyder på att huset klarar sig med högst 55 graders framledningstemperatur när det är som kallast ute. Ett sådant radiatorsystem fungerar bra tillsammans med en värmepump. Vill man nå högsta möjliga verkningsgrad på systemet kan det bli lite pyssel med att trimma in rätt flöden till radiatorerna men man har på sikt bra timpenning för det arbetet.
Skrivet av: m1cke
« skrivet: 25 augusti 2013, 21:42:33 »

Låter avancerat. Inget för mig, lär väll få kolla upp det närmre när det blir aktuellt.
Jag har iallafall bilder på radiatorerna jag beskrivit i tidigare inlägg, så ser dem ut iallafall och är av samma typ i alla rum. Av olika storlekar så klart, men det är kanske just det som har betydelse för kapaciteten.
Nåväl.. kanske ni kan bedöma någonting från dessa bilder (dem är tagna med ipaden och upplösningen ser lite konstig ut här, som om fönsterna är gigantiska men de är dem inte. Blir förhoppningsvis bättre om ni använder dator)

Skrivet av: purjo__
« skrivet: 22 augusti 2013, 11:02:17 »

De allra flesta installatörer/säljare bryr sig nog inte så mycket - Dom hoppas att det kommer att funka ändå. Oftast gör det det, men man får sämre verkningsgrad, mer eltillskott och kortare livslängd på anläggningen.
Ett annat problem är att kunderna vet för lite. Om säljare1 har med radiatorbyte i sin offert medan säljare2 inte har det och båda påstår att det kommer att funka bra så är det svårt för kunden att motivera det högre priset i säljare1's förslag.

Sen måste man sällan byta ut alla radiatorer, utan det brukar räcka med de sämsta och/eller nån fläktkonvektor på nåt strategiskt ställe. Problemet är att det kan vara svårt att veta i förhand hur systemet uppför sig om man inte är duktig att räkna på det.
Skrivet av: m1cke
« skrivet: 22 augusti 2013, 10:47:06 »

Men en evtuell värmeleverantör, hur räknar dem fram vad jag behöver? Eller dem går inte efter min nuvarande framledningstemperatur? Den har kanske ingen stor betydelse för en ny panna? Mer än att radiatorerna är anpassade?

Jag kan lägga upp bild på radiatorerna, men rent logiskt för mig så borde det inte vara nått högtemp då dem täcker mycket.
I vårt vardagsrum som är ca 11m så har vi två stycken radiatorer som är 2,8m och 1,9m.
Men som sagt ni ska få se bilder senare
Skrivet av: Roland
« skrivet: 22 augusti 2013, 08:01:45 »

Tyvärr säger nog inte inställningarna så mycket om vilken framledningstemperatur som behövs när det är som kallast ute. Troligen är det så att det är alldeles för hög kurva inställd och att temperaturen regleras med radiatortermostater eller manuell inställning av radiatorventilerna. När man har värmepump ska alla (helst alla) radiatorventiler vara öppna. Inomhustemperaturen ska regleras genom att styra framledningstemperaturen som ska vara så låg som möjligt men ändå ge önskad inomhustemperatur. Det beror på att en värmepump arbetar mest effektivt vid låg temperatur. För gas-, el- eller oljepannor spelar framledningstemperaturen ingen eller mycket liten roll för verkningsgraden.

Foton på några radiatorer skulle ge en indikation. Ett hus byggt 1990 kan ha högtemperatursystem, det blev något billigare så. Ett sådant system fungerar inte bra ihop med en värmepump. Men det borde er släkting som är i branschen ha reagerat på om det var ett högtemperatursystem.   
Skrivet av: m1cke
« skrivet: 21 augusti 2013, 21:44:02 »

Här väcker jag liv i tråden igen angående nuvarande gaspanna...
Som ni själva kan utläsa (om detta fungerar) enligt bifogade bilder så är dagens framledningstemperatur ca 55 grader, detta är förvisso inget forum för gaspanna men det låter mycket när alla radiatorer är avstängda och vi bara värmer upp varmvatten...?
Sedan tabell ser ni också där inställningen är idag på nummer 7 och är då vid 0 grader ca 65 grader i framledningstemp...

Själva har vi ingen erfarenhet av att bo här själva på vintern. Men efter dem besöken vi gjorde här under köpet vintertid så var här rätt så varmt inne och tidigare fastighetsägare har garanterat aldrig pillat på inställningarna, det har varit (och är) tecknat serviceavtal som ska komma vartannat år och "kalibrera" gaspannan (vad de nu innebär)


Hoppas att jag nu har kunnat informera er med det jag har, finns det någon vänlig själ som kunde göra en energikalkyl på mina uppgifter där jag som icke insatt kan få en bättre inblick på vad som är det bästa för vårt hus?
Skrivet av: Bingoberra
« skrivet: 19 augusti 2013, 15:48:55 »

Ta reda på vilket system du vill ha den dag det går sönder. Sen letar du reda på en installatör som kan koppla in en tillfällig elpanna i väntan på installation av det nya systemet. Alternativt, om du har plats i nåt förråd, så köper du nån billig elpanna på blocket som du kopplar in dagen den gamla går sönder.

Om du däremot lätt kan räkna hem nyinvesteringen på några år är det lika bra att byta direkt så hinner du sänka dina energikostnader tidigare.
Skrivet av: m1cke
« skrivet: 19 augusti 2013, 14:49:11 »

Jag återkommer ang pannan på onsdag då vi kommit hem igen.

En sak som är omöjlig att besvara vilket inte är min frågs heller, men man vet inte hur.länge.pannan vi har idag vill gå. Den kanske kämpar vidare flera år till(??).
Vad är vanligast och lämpligast att göra i vårt läge?
Vi vill inte stå med pannhaveri i januari månad, och min önskan är att inte behöva göra ett byte inom 1 års tid.
Svårt val där man inte vill stå och ta hastiga beslut för rätt så stora belopp när nuvarande panna lägger av
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 19 augusti 2013, 13:54:45 »

Radiatorer har vi också. Men vad tempen är på framledningen har jag ingen aning om. På vår gamla panna har vi ingen display vad jag vet, kanske bakom plåt-framsidan.
Sedan planerar vi bygga uterum i framtiden, men inget vi prioriterar just nu. Dock därav jordvärmen som förmodligen kommer i vägen.

Finns det inga inställningar på pannan för värmekurva eller liknande? Finns det nån shunt med styrsystem man kan se vad det är inställt på?
Skrivet av: m1cke
« skrivet: 19 augusti 2013, 12:31:37 »

Japp, nästa steg lär vara att ta in offerter och sedan utgå från hur det ser ut.

Roland: Ja, den mängden för vvb är sannolikt då han mestadels bott ensam och då han haft sin "nya" fick jag känslan av att han bott hemma hos henne. Där av låg användning av varmvatten.
Skrivet av: m1cke
« skrivet: 19 augusti 2013, 12:26:08 »

Vi tecknade fast gasavtal i april med eon. Men jag kommer tyvärr inte ihåg vad det är då vi inte är hemma nu på ett par dagar.
Men dagens pris som jag inte tror kan skilja så väldigt mycket är 79,88kWh inkl skatt/moms. Där tillkommer årsavgift på 288kr/år.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 19 augusti 2013, 12:24:21 »

Då återstår luft/vatten och bergvärme, men uteslut inget från början, ta in offerter på bådadera och jämför.
Skrivet av: m1cke
« skrivet: 19 augusti 2013, 12:16:50 »

Vi har FTX.
Radiatorer har vi också. Men vad tempen är på framledningen har jag ingen aning om. På vår gamla panna har vi ingen display vad jag vet, kanske bakom plåt-framsidan.

Jag är dåligt påläst om jordvärmen men spontant känns nackdelarna tyngre än fördelarna. Givetvis är fördelen väldigt bra med lägre uppvärmnings kostnader.
Men eftersom vår gräsmatta går runt hela huset gör det de inte till nån speciellt stor yta där det varit de ända platsen för jordvärmen.
Uppskattningsvis har jag bara ca 30x4m gräsmatta på baksidan.
Sedan planerar vi bygga uterum i framtiden, men inget vi prioriterar just nu. Dock därav jordvärmen som förmodligen kommer i vägen.

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 19 augusti 2013, 12:01:47 »

Ett alternativ är frånluftsvärmepump, med det förutsätter att du inte har FTX idag?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 19 augusti 2013, 08:24:36 »

Det är tufft att få en lönsamhetskalkyl för en värmepumpinstallation i ett relativt nytt välisolerat hus att gå ihop. Jag vet inte hur energikalkylen är gjord men antalet kWh till varmvattenberedning kommer att bli avsevärt högre i ert fall. Med tanke på värmeförlusterna från beredaren (som förmodligen kommer huset tillgodo) betyder 2500 kWh varmvatten att själva vattenförbrukningen har varit väldigt låg. Schablonen för en familj är 5000 kWh/år.

Med tanke på värmebehovet och läget i nordvästra Skåne känns bergvärme inte som det vettigaste alternativet rent ekonomiskt. Trots att jag är bergvärmeentusiast skulle jag titta på L/V eller, som Carl är inne på, markvärme. I det senare fallet skulle det räcka med en pump på 6 kW (betyder i praktiken att den ger 5-6 kW). Då räcker det med 300 meter slang.

Vad är det för uppvärmningssystem? Golvvärme eller radiatorer? I det senare fallet, vad behövs det för framledningstemperatur när det är riktigt kallt ute?

Det skulle vara intressant att få veta vad en kWh från gasen inkl. fasta kostnader kostar?
Skrivet av: m1cke
« skrivet: 19 augusti 2013, 07:59:27 »

Totalt är tomten på 755kvm har jag för mig. Med huset på 122 o även ett friliggande garage/förråd.
Så jag tror vi har för lite plats för gräva ner slinga för jordvärme(?)
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 19 augusti 2013, 01:10:04 »

Hej!
Det är ju inte så enkelt att "räkna hem" en värmepump i ett hus som redan har lågt energibehov, men som du skriver kan man räkna av kostnaden för en ny likadan panna om den gamla håller på att ge upp.
Hur stor tomt har huset?
Jag skulle ta in offert på jordvärme om du har 600 m2 mark att plöja ner 400 m slang i.
Ta även in offerter på luft/vatten värmepumpar och jämför priser.
Jag tror inte det skiljer så jättemycket och då känns jordvärmen som det bättre alternativet.
Skrivet av: m1cke
« skrivet: 18 augusti 2013, 21:08:32 »

Hej

Som okunniga vänder vi oss till er experter för att förhoppningsvis få hjälp/vägledning om och hur vi ska "satsa" på bergvärme  help

Gaspanna idag som är sedan huset 1990. Ingen vet så klart hur länge nuvarande panna vill leva men det är väll så pass att man troligtvis inte blir förvånad om den en dag lägger av.
Och innan den dagen vill vi skaffa lite kunskap och till en stor fördel bestämma oss för vilken värmekälla vi ska satsa på i förhållande till vårt behov och investeringskostnad, för att inte ta något impulsivt beslut när det är dags.

Jag ska ge er dem uppgifterna jag tror ni behöver för att kunna vara till hjälp.
Huset byggt 1990, mycket välisolerat.
3 glasfönster (dock sedan 1990)
Uppgifter från Energideklarationen är:
Energianv fastigh ca 14000 kWh/år exkl hushålls el
Energiprestanda fastigh 115 kWh/m2 (varav el 13kWh/m2)
Uppvärmning 11158 kWh/år av mätt värde, varav energi till vvb 2512 kWh.
Detta är då inte normalårskorrigerade vilket när det blir resulterar till slut vad jag förstår det och enl protokoll 14000 kWh.
NV Skåne finns detta i.

Detta är vad jag har förstått rätt så lite, och min personliga teori kortfattat är det pga föregående fastighetsägare bott i annat hushåll delvis. Hur pass länge vet jag inte mer än att han varit skild ett antal år.

Nu ser jag det bär i väg i text,
men jag hoppas att ni kan hjälpa oss att få klarhet i vad som är lönsamt och smartast lösning för vårt hushåll.
En i släkten arbetar med luft/vatten vp och när vi tog över huset satt vi och räknade/prata på en lösning om att installera en sådan pump.
Men kom fram till att med den investeringskostnaden och energisänkningen/vinsten så skulle det ta 20 år för oss att "betala av" den investeringen, då har vi fått byta delar i uteaggregatet under den tiden.

Men jag kan inte resonera så för evigt, någon gång lägger vår gaspanna av och då exempelvis får vi skaffa ny gaspanna impulsivt kanske mitt i vintern och därmed kan jag räkna bort den kostnaden som kommer plötsligt, ca 50000 i investeringskostnaden av förslagsvis bergvärme?

Vad tror ni om vårt behov?
Logiskt för mig kan bergvärme bli en för stor kostnad investeringsmässigt i förhållande till vårt behov och därmed är lvvp mer lönsamt med tanke på investeringskostnad (och jag får leva med uteagg.)

Hoppas ni förstår vad jag är ute efter och inte att jag försöker förespråka lvvp, utan skriver det med tanke på det mest lönsamma...

Ös på med er kunskap!
Tack på förhand och er hänsyn till lång text  tummenupp

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!