Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 15 april 2015, 09:07:42 »

Frikyla via bergvärmen är inte helt okomplicerat, det bildas en del kondens i kylapketet, och du riskerar även kondens i dåligt isolerade spirorör om du sänker inblåsningstempen för mycket, helst skall ett sånt vent-system redan vid installationen dimensioneras och isoleras för frikyla.
Jag är ingen expert, men som sagt, det är inget man skall göra utan att stämma av sina tankar med en expert.

Jordvärme är inte mer lättpumpat rakt av, utan precis som sägs så blir det oftast lite billigare initialt, och med två slingor a 250 meter så BLIR det även mer lättpumpat än ett borrhål på 200 meter.
Har ni plats för 2 X 300 meter markkollektor så skulle jag nog rekommdnera det, 500 meter lär räcka, men 600 meter ger er någon procents bättre verkningsgrad på anläggningen och betalar sig nog inom rimlig tid.

Jordvärme så pass långt söderut som Växsjö ger dessutom högre köldbärartemp under en stor del av året än bergvärme ger, så har ni stort energibehov för tappvarmvatten så lär det bli billigt sommartid.
Om du har planer på en pool, så är jordvärme även där att föredra, höga KB-temperaturer sommartid ger bra COP på värmepumpen när poolen skall värmas.
Försök tänka på hur/var ni drar ledningarna på tomten, OM någon i framtiden vill bygga t.ex. en pool eller ett garage så kan det vara smart att planera för det redan när man gräver ned slangarna.
Skrivet av: Karl-Evert
« skrivet: 15 april 2015, 08:11:51 »

Elmätare köper du av Rickard här i webshopen.

När det gäller längd på kollektorn så får någon annan svara på det.
Men om 500m räcker så lägg 2x250m, det ger mindre flödesmotstånd.
Skrivet av: Kvilla
« skrivet: 14 april 2015, 23:28:59 »

Vi har nu valt jordvärme, Thermia G3 10KW. Jag funderar dock kring kollektorslangen. Räcker 500m för ett hus på 200kvm? Det menar entreprenören.

Läste någonstans ett bra tips om att man bör be elektrikern sätta på en elmätare på pumpen så man vet hur mycket den drar. Har ni fler liknande tips som är bra att tänka på vid installation?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 15 februari 2015, 22:01:22 »

Ja, det går att koppla kyla från bergvärme till FTX. Man pumpar helt enkelt upp "kallt" vatten och cirkulerar det genom ett batteri (passiv kyla), man kan även sänka temperaturen på "vattnet" med värmepumpen (aktiv kyla).
Personligen klarar jag mig utan kyla dom 5 dagar det är över 25 grader.
Skrivet av: Kvilla
« skrivet: 15 februari 2015, 21:41:08 »

Finns det någon fördel med att välja bergvärme när man har FTX? Går det exempelvis att koppla bergvärmepumpen till FTX-systemet för nedkylning av luften på sommaren?

Vad skulle ni ha valt?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 15 februari 2015, 17:42:40 »

Skillnaden på energiåtgången för att puma runt är inte stor utan det är försumbart.  Med jordvärme behöver man ca 3ggr så lång kollektor som med bergvärme. Lägger man dubbla jordvärmeslingor så går det något lättare att pumpa runt brine lägger man en slinga går det betydligt tyngre med jordvärme. Hur lång slinga som behövs för jordvärme beror på vilken effekt man ska plocka ut och vilken jord det är. Det är stor skillnad på å ena sidan sand/grus (sämre) och andra tung lerjord (bättre). Det som man däremot kan ha med bergvärme är frikyla som inte funkar så bra med jordvärme.
Däremot brukar det vara lite billigare att gräva en jordvärmeslinga än att borra för bergvärme. Jordvärmeslinga kostar kanske hälften mot vad ett hål skulle kosta, har man längt till berg blir skillnaden än större.
Skrivet av: Kvilla
« skrivet: 15 februari 2015, 17:27:23 »

Vi ska installera nytt värmesystem och behöver nu er hjälp.
Om huset: Huset är beläget mellan Vetlanda och Växjö är ca 200 kvadratmeter stort och idag är det en vedpanna som står i köket som värmer huset. Vattenburet system finns. Huset värms upp via radiatorer. Huset har även ftx-ventailation. Vi är en barnfamilj som gör av med mycket vatten. Vi har haft en installatör på besök som säljer thermiapumpar och denne råder oss att välja jordvärme då vi har utrymmet i en skogsglänta bredvid tomten. Installatören säger att jordvärme har en lägre driftskostnad än bergvärme då det drar mindre el att pumpa jordvärme, stämmer det? Prisskillnad mellan bergvärme och jordvärme är ca 17000 kr dyrare för bergvärme. Vad ska vi välja och varför? Tack på förhand!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!