Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Tona
« skrivet: 11 oktober 2010, 22:48:07 »

Nu har det gått yttligare en månad med dålig solinstrålning,,skörden blev ändå 604 kwh :)
Skrivet av: Tona
« skrivet: 11 september 2010, 14:53:22 »

Det har ju inte varit en lysande sommar men till dagen datum så ser ni vad annläggningen har laddat ner sedan installationen i år,,mer hoppas jag att det blir  :)
Skrivet av: Tona
« skrivet: 03 juni 2010, 18:18:21 »

Jag har nog andra problem att tänka på nu,,,,,jag har svårt att göra åt allt jag drar ner ifrån taket.De funkar hur bra som helst dessa solpaneler ifrån lesol.

Tankarna är uppe i 90 grader nu trots att jag matar ut 30 grader i golven till fiskeriet, badrummen samt att jag byter allt i fiskeriet + att alla 5 i familjen duschar och badar för fullt.

Jag tog lite bilder på klockorna för att visa status i tankar samt nedladdat energi +tempen in och ut ifrån taket.Får nog börja gräva en pool   :),,,bilderna är tagna 17.15,,,,och ner laddningen är forfarande 80 grader ifrån taket,,,,
Skrivet av: claese
« skrivet: 02 juni 2010, 20:31:36 »

Du har inte funderat på att växla avloppsvattnet inna det kommer till avloppet.? 28 grader borde åtminstone höja inkommande vatten 10 grader som solfångarna slipper att jobba upp.
Skrivet av: Tona
« skrivet: 02 juni 2010, 09:01:43 »

Jisses vad det börjar ladda nu när solen står lite högre,,,100kwh ner på en dag,,,,tankarna är uppe i 85 grader ,,,,pumpar för fullt ut i fiskeriet samt har öppnat alla slingorna till badrummen.Tankarna har nu en topp temp på 70 i morse,,,,,blir nog över fullt i dag  *roflmao*
Skrivet av: Tona
« skrivet: 19 maj 2010, 23:02:31 »

Jag var nu i Tyskland under veckan och fick lite nya ideer hur man får bättre verknings grad på på överförseln av värmen till akvarierna.Den odlaren jag besökte hade ett central filter där en lång värme slinga värmde upp vattnet innan det sedan gick ut i tankarna.Det är alltså ett slutet system.Funkade kanon !!

Vi har diskuterat lite om detta med överföring av värme i luften till karen och jag har då fått till svars att det går åt enormt mycket mera värme för att göra detta än att värma vattnet direkt.

Jag byter vatten i varje kar samt släpper ut det direkt i avloppet.Jag kör mycket importer och är då rädd för att få parasiter i hela filter systemet.Kostar skjortan att medicinera detta till skillnad mot en tank som har separat filter.

Men om jag byter med rätt tempererat vatten (28 grader) och ställer in 28 grader på golvärmen så borde det ju inte bli någon över föring av värme ifrån karen ut till rummet.Värme har jag nu i massor och när väl plattan är varm så värms ju tankarna igen.Vad tror ni ?
Skrivet av: Yazper
« skrivet: 26 april 2010, 22:00:15 »

Intressant läsning!
Skrivet av: Tona
« skrivet: 25 april 2010, 19:26:44 »

Nu har anläggningen varit igång sedan den 15 med andra ord 9-10 dagar.Enligt datorn har det laddats ner totalt 450 kwh.I dag har det varit mulet hela dagen men det rullar på ändå och ner kommer 50 gradigt vatten ifrån taket.

Synd att man inte gjorde detta tidigare,,,,men å andra sidan så hittade jag en grym installatör under tiden man värkte på vacum rör och tekniska lösningar.Att plana solfångare kunde vara så effektiva trodde jag inte.

Hur det skall bli under sommaren är man ju rädd för.Jag har precis laggt ut värmeslingorna som jag tänkte kunna var en evakuering sommar tid ifall det blir för mycket värme.Räcker inte detta så får jag öppna slingorna in till fiskeriet.

Då har jag 90m2 (tjocklek 10-15 cm) att acumulera värme i  :)

Här har ni lite bilder på arbetet !!



Skrivet av: Tona
« skrivet: 14 april 2010, 21:51:14 »

hur är dräneringen gjord från VP, såg inget avlopp ingjutet i "plinten".


Den skall kopplas på dagvatten ledningen som sitter till höger om pumpen,,,syns inte på bilden  ovan.Lägger in en ny !

Blir det mycket isbildning skall jag även montera det tillbehöret som finns till pumpen.Det är en skål man sätter på under sidan som också har värme slinger för att det inte skall frysa.

http://www.nibe.se/sv/Produkter/Luftvatten-varmepump/Produktsortiment/NIBE-F2025/
Skrivet av: tracker
« skrivet: 13 april 2010, 19:21:04 »

hur är dräneringen gjord från VP, såg inget avlopp ingjutet i "plinten".
Skrivet av: Tona
« skrivet: 12 april 2010, 20:09:02 »

Annläggningen har nu tuffat och gått med enbart värme pumpen som matat ack takarna.Jag är mäkta imponerad hur lätt denna pumpen trycker upp 1500 liter vatten till 50 grader.

I dag så monterades själva solfångarna upp 8 st * 1.8 m2.Inom några dagar så kommer allt vara klart,skall bli skit roligt detta.Här är lite bilder ifrån installationen  :)
Skrivet av: Tona
« skrivet: 19 mars 2010, 23:45:12 »

I dag var ett stort ögonblick då vi startade upp ack systemet samt värmepumpen,,,med tanke på att ack-volymen är 1500 liter och inkommande vatten var endast 4 grader så gick tankarna upp till inställd temp på endast 4 timmar 50 grader,,,helt otroligt !!,,,,här ser ni självaste installatören själv,,,,,Benny Gruvesäter  :),,,,Nu är även taket snö fritt så nu kan tak arbetet dra igång.

Benny ger mig här en liten snabb kurs i hur pumpen funkar,,,,fattar nada,,ha,ha,,,Ja denna gubben kan jag bara rekomendera.Eftersom jag kör verksamhet i huset är jag van att det springer folk här,,,vill ni inte köpa fisk så kan ni istället studera installationen.
Skrivet av: Tona
« skrivet: 16 mars 2010, 23:49:34 »

Liten uppdatering,,,alla rör är nu isolerade och pumpen är nu också färdig dockad mot niben.Installationen börjar gå mot sitt slut och jag är mycket nöjd med det utförda arbetet.Det finns ingen över huvud taget jag kan klaga på.

Jag är själv mycket nogran person när jag bygger saker till mig (gammal yrkes skada då jag själv arbetar med plåt inom tiondelar)  :) och denna installationen är enormt snyggt utfört.

Vill ni ha en bra kontakt som kommer med helhets lösningar så skall ni kontakta Benny Gruvesäter i Trollhättan  Thumbsup,,,,Det känns tryggt att slippa engagera sig och samt kunna lägga allt ansvaret på installatören !!

Skrivet av: Tona
« skrivet: 10 mars 2010, 14:20:37 »

Mer och mer faller på plats.Jag har fått vatten jetten inkopplad för att öka vatten trycket samt då kunna tappa mer vatten ifrån fler ställen när jag fyller upp mina akvarium.Allt är nu inkopplat förutom panelerna,,,,den där jäv,,,snön  huvuddunk
Skrivet av: Tona
« skrivet: 24 februari 2010, 21:19:55 »

En liten uppdatering,,,nu sitter styrenheten på plats och allt är inkopplat förutom sol panelerna,,,,,,det är snö på hela taket så det är bara att vänta ut tiden.Även en vatten jet skall kopplas in för att höja trycket på ingående vatten.Det skall bli riktigt kul när allt är igång !!
Skrivet av: Tona
« skrivet: 16 februari 2010, 21:54:07 »

En liten uppdatering efter det som nu är gjort.Det verkar ju inte som vintern vill släppa taget och snön blir nog kvar ett tag till på taket.Värmepumpen är nu installerad och mycket av styrutrustningen samt el är kopplat.Har även köpt till en extra tryck ökare för vattnet då jag tror det blir ganska stort tryck fall av alla ledningar.Även aurtomatiken i styrenheten har graderats upp så man kanske kan koppla in en pool  :D
Skrivet av: Tona
« skrivet: 03 februari 2010, 23:25:39 »

Jag lägger upp några bilder till.Jag har nu gjort en enkel gjutform av marksten som står på högkant.Jag har gjort trappsteg in till huset på samma sätt.För att slippa vibrationer mot huset så har jag skilt formen mot grunden.Jag vet inte om det blir det men det var ju lätt att fixa med lite masonit  :)

Ovan på sementen sätter jag också marksten.Det blir en lyxig plint men det blir väldigt snyggt när sedan allt flyter ihop med den lagda markstenen.Bilder kommer senare på den monterade pumpen !!
Skrivet av: Tona
« skrivet: 27 januari 2010, 23:41:41 »

Trots kylan -10 så blev plinten gjuten i helgen.Jag fick täcka in allt samt köra med en fläkt i 2 dar så inte alltskulle frysa i sönder,,,,,i Dag kom även pumpen hem så det är snart daxs att koppla in den också ,,,,,,,det är roligt detta :)
Skrivet av: Tona
« skrivet: 21 januari 2010, 18:14:37 »

Lite mera bilder allt eftersom arbetet löper på,,,,,,, :)
Skrivet av: Tona
« skrivet: 17 januari 2010, 20:54:48 »

Hej,,,,jo det är tänkt att garages grund byggs på samma sätt som huset med 300mm isolering.Ja det är ju en av fördelarna att man slipper något på väggarna,,tackar !!
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 17 januari 2010, 20:45:39 »

Hade jag byggt mitt garage i dag hade jag lagt golvvärme
Skönt att slippa en massa element på väggarna

Tänk på att om du väljer golvvärme så är isolering A och O
minst 300mm under plattan och glöm inte att isolera sidorna på plattan med minst 200mm tjockt
annars blir bara maskarna glada
Skrivet av: Tona
« skrivet: 17 januari 2010, 20:30:26 »

Jag har nu förberett för uttag för vatten som skall gå till det ny tänkta garaget.Jag funderar på om man skall golvärmeslingor eller en fläktkonvektor i garaget (45m2).Med en fläkt konvektor kan man snabbt värme upp luften tillskillnad mot golvvärme slingorna.Finns det några fördelar med det en eller andra.Platan är inte gjuten ännu så det finns forfarande tid att tänka till.
Skrivet av: Tona
« skrivet: 11 januari 2010, 18:40:48 »

Ja nu är tankarna inne och lite rör är nu dragna mellan tankarna  Thumbsup.Skall även gjuta en stor plint nu för niben F2025,,,lite jobbigt när det är -15


Skrivet av: Tona
« skrivet: 23 december 2009, 19:25:22 »

Ja detta blir en bra julklapp,,,,,hoppas på många intjänade 1000 lappar.Jag tror mycket på kombinationen av 2st värmepumpar ihop.Mycket av elpatron driften kanske försvinner  :)
uppdelningen av tankarna är redan förberett,,,laddar en i taget samt den andra vid behov.en elpatron finns även i satt högt i tanken vid drift stopp av värmepump.  

Allt dockas som sagt ihop med varandra via samt att det inkommande vattnet till Nibe 360 kommer nu kopplas så det istället passerar tankarna först.Det blir lite tårta på tårta men det kommer alltid att finnas varmvatten i Niben ;D

Skall bli väldigt roligt att läsa av elmäteren samt den nedladdade energin ifrån taket.Sedan kommer det bli intressant hur länge panelerna kan hålla värmen i huset vår samt höst.

Tror nu starkt på mitt golvärmesystem,,,,laddar nu ut endast 36 gradigt vatten i golven vid 10 minus,,,,  

Skrivet av: Luftsolvärme
« skrivet: 18 december 2009, 08:13:15 »

Ja efter många turer så är allt beställt,,,,,,,,,,det skall bli en intressant vår,,,,det blev 8 lesolpaneler,2 st 750 liters ack tankar samt en 8kwh luft/vatten nibe för att täcka driften när solen ej finns  Thumbsup,,,,,,,,tog ju bara drygt 1,5år att bestämma sig  :D,,,,,,,,,,,,,,det blir min julklapp  tomte::

Trevlig Julklapp Tona! Ja, du kommer säkert bli jätte nöjd! Själv har jag en 8kw NIBE L/V som tuffar på riktigt bra i kylan och fixar värmen själv i mitt gamla dragiga hus på ca 150kvm ner till ca 10-12minus, varför borra när det finns värmande kyla....

Men ett litet tips! Försök fixa "uppdelning" av tankarna, blir lite väl tufft för NIBE:n att ladda 1500l när den inte har full kapacitet under vintern.

Lycka till med din nya anläggning när du fått den i drift!

Mvh. Johan   
Skrivet av: Tona
« skrivet: 17 december 2009, 13:01:11 »

Ja efter många turer så är allt beställt,,,,,,,,,,det skall bli en intressant vår,,,,det blev 8 lesolpaneler,2 st 750 liters ack tankar samt en 8kwh luft/vatten nibe för att täcka driften när solen ej finns  Thumbsup,,,,,,,,tog ju bara drygt 1,5år att bestämma sig  :D,,,,,,,,,,,,,,det blir min julklapp  tomte::
Skrivet av: Tona
« skrivet: 07 december 2009, 22:21:27 »

Finns det någon mer som har en åsikt samt annan rekomendation om värme pump,,,,har kollat på Nibes pump,,NIBE F2025 6-8 kw.Måste ju ha något som värmer på vintern också !!
Skrivet av: Luftsolvärme
« skrivet: 24 november 2009, 08:32:40 »

Skulle då denna ladda mot en ack tank?

Japp, en 500L med VV-slinga borde räcka för dina behov.

Mvh. Johan
Skrivet av: Tona
« skrivet: 23 november 2009, 21:24:09 »

Skulle då denna ladda mot en ack tank?
Skrivet av: Luftsolvärme
« skrivet: 23 november 2009, 18:41:20 »

Ingen större aktivitet i dessa mörka tider,,, :(

Nja, beror nog på att man lätt tappar tron på solenergin när solen lyser i sin frånvaro....  :'( Nåja, jag har läst genom alla inlägg och åsikter o här kommer en åsikt till: Investera hellre i en ComfortZone FLVP eller en L/V VP eftersom du konstant är i behov av mycket och någorlunda "billig" energi året runt! Gärna solenergi, men tror inte dina fiskar vill frysa under dom solfattiga månaderna!

Mvh. Johan 
Skrivet av: Tona
« skrivet: 22 november 2009, 23:13:19 »

Ingen större aktivitet i dessa mörka tider,,, :(
Skrivet av: Tona
« skrivet: 21 november 2009, 23:12:51 »

Ja nu har det kommit in lite mer offerter som jag kollar på samt jämför.Den senaste offerten ligger på 170000kr monterat å klart med 3 st 500 liters isolerade stocksbro tankar samt 18m2 lesol paneler (10st)+ allt lull lull.Allt skall som sagt var dockas mot den befintliga nibe 360 pannan så jag får nytta av solvärmen i hela huset.

Det är mycket pengar men jag försöker övertyga mig själv med fakta som att jag får tillbaka momsen (köper allt på mitt företag) samt att jag får bidraget på 2,5kr per kw som panelen drar in per år.De vill säg -34000 i moms samt -20000 i bidrag.Totalt då -54000  Thumbsup.Sedan gör man ju avskrivningar på grejerna som förbättrar pay off tiden !!

Det man tänker är ju att det är fruktansvärt mycket pengar.Om annläggningen nu laddar ner 10000 kwh/år så är det i runda slängar 13000 per år om det totala elpriset ligger runt 1,3.Efter 9 år så är allt betalt !!Men stiger elpriset ändras ju pay off tiden.Det verkliga är då kanske 6-7 år med ovan nämda infon? För dessa pengar får man ju även stor begvärmepump som kan ladda en ack tank,,det blir nog även över en del pengar,,,,,är lite kluven.Måste få gjort allt nu i dec !!!

Tips å råd mottages  !!
 
Skrivet av: Tona
« skrivet: 07 juli 2009, 09:14:20 »

Vad jag vet så avfuktar väll nibe pannan den ventilerade luften.Precis som du säger så är varm torr luft väldig dålig värmeledare men däremot en fuktig varm luft till pannan måste ju vara kanon.Det är väll därför nibe avråder att montera ett luft don över en braskamin.

Men hur mycket nibe pannan klarar att återvinna vet jag inte.Det går säkert ut en hel del till kråkorna.Jag har ju en avfuktare av värsta kalibern men den är på 500w.Det är ingen ide att köra den då det blir dyrt.Den går i princip hela tiden.

Att jag värma upp vattnet i karen genom att värma upp det via luften är inga problem så där strider teorin mot praktiken.Skickar jag ut 30 grader i rummet så ligger vattnet på 27-28 grader.Men inte då till de 30 grader som du skrev.Man kan ju undra då om det är någon ide med golvärme system med det du säger?

Men summa av allt detta som du har räknat fram så skall jag förvärma vattnet i första fall via solfångarna samt värmepump.Om jag sedan kan återvinna en del via spillvattnet så är det en liten bonus.Värmeväxlaren kommer jag bygga själv då jag har tillgång till allt som behövs.

Kan ingen snäll mäniska bidra med en komplett kalkyl vad en "köp annläggning kostar" Inget eget bygge alltså!!
Skrivet av: sobris
« skrivet: 06 juli 2009, 15:01:17 »

Jag Googlade på "+värmekapacitet +tabell" och sen var det bara att räkna.....
Jag hade också kunnat knalla iväg till bokhyllan där fysiktabellerna från Gymnasiet står  Thumbsup

Har du något som kondenserar bort all luftfuktighet ur frånluften innan den passerar ut?
Annars har du mängder av energi som går till spillo. Det borde bli litervis med kondensvatten!
Om du inte tvingar ner luften rejält under daggpunkten så försvinner ångbildningsenergin rakt ut.
En annan fördel med att ha lägre temp. i akvarierummen är att luften då får mindre förmåga att
hålla vatten. Vid samma relativa fuktighet så har du lägre absolut luftfuktighet om temperaturen
är lägre. Kanske amerikanarna såg att det blev kondens och då började elda på med billig olja
tills det blev så varmt att det slutade kondensera  :D

Att 100 kubikmeter 30-gradig luft skulle kunna värma 5 kubikmeter vatten till 30-grader är en
fysikalisk omöjlighet. Luften innehåller nästan ingen energi (om vi inte får kondensation),
luften är en värdelös energitransportör (p.g.a. låg värmekapacitet) och vi har i princip ingen
temperaturdifferens som kan driva energiöverföringen.
Skrivet av: Tona
« skrivet: 06 juli 2009, 13:59:13 »

Om det nu är som du skriver samt säger så är det bästa alternativet att köra in tempererat vatten direkt i karen (30Grader) som är förvärmt av solen eller värme pump.Det skall bil skit kul att få allt monterat å klart så man kan börja prova och se resultaten.Sedan kommer jag lägga upp en utvärdering av allt.

Jag vet inte vart du hittar all info om detta.Skulle vara intressant att veta.Jag har kollat på stor odlingar i usa där de odlar diskus.Där värmer de upp luften i hela lokalen med stora olje brännare vinter tid

Angående fuktigheten i rummet så är den hög,men installatören av återvinnings systemet ställde in detta så jag har ett större undertryck i dessa 2 rummen pga av detta.Luft flödet är alltså extra stort.

Men jag tror allt mer på soluppvärmningen som du säger.Kruxet är ju fortfarande vintertid  Sc:,h



Skrivet av: sobris
« skrivet: 06 juli 2009, 11:31:59 »

Ang. återvinningen av energin i spillvattnet, så är väl den enklaste idén att låta vattnet
gå över i kärl där du odlar arter som klarar sig med allt kallare vatten. Skicka sedan ut
vattnet i dammar i trädgården och så slutar det som bevattning. Det blir ju 400% verkningsgrad  :D

Åter till uppvärmningen av akvarievattnet. Jag har hela tiden sagt att det inte är en bra idé att försöka
värma dina akvarier genom att hålla hög temperatur i rummet. Efter att ha läst lite i tabellerna, så tror
jag nu inte ens på att det ÄR luften som värmer vattnet i akvarierna. Luft har ca 4000 gånger sämre
värmekapacitet är vatten och luftvolymen i rummet är bara 20 ggr större än vattenvolymen (100 mot 5).
Du har alltså 200 gånger mer energi i vattnet än i rumsluften vid samma temperatur. Dessutom är det
så att om du har samma temperatur så sker ingen energiöverföring. För det krävs en ordentlig temperaturdifferens.

Skaffa solfångare (och det går utmärkt med plana solfångare) och låt dessa hjälpa till med både värme och
varmvatten enligt mina tidigare skisser:

http://cid-10d274b219a9fa73.skydrive.live.com/self.aspx/Energi/solov%c3%a4rmepump.jpg

Sluta köra ut värme till akvarierummet och hämta istället tillbaka energi därifrån och se samtidigt till att sänka
luftfuktigheten till runt 50%. Jag tror att du riskerar hela huset när du kör som du beskrivit. Det räcker inte
alls att "bara" bygga på samma sätt som ett våtrum. Vilken luftfuktighet har du i akvarierummet och vilken
luftfuktighet blir det i angränsande rum?
Skrivet av: Tona
« skrivet: 06 juli 2009, 08:30:34 »

Jag har hittat en liknande lösning med vvx.Där hade killen en mal i den öppna värmeväxlaren. Thumbsup
Skrivet av: sobris
« skrivet: 05 juli 2009, 11:14:06 »

Ja det finns ju annat än tropiska fiskar som trivs i ljummet, syresatt vatten  >:D
Skrivet av: claese
« skrivet: 04 juli 2009, 17:16:13 »

Hade just så på 80-talet. Ett 600 liters hydroforkärl med bräddavlopp och nedsänkta kylbafflar.Fungerade bättre än väntat men efter nåt år såg den mindre aptitlig ut invärtes. Allt var likt en stor geleklump och tanken blev utsläpad med traktor, så se till att den går att rengöra på ett vettigt sätt om du vill prova.
Skrivet av: sobris
« skrivet: 30 juni 2009, 21:24:28 »

Få tag på en beg. ack.tank som redan har VVB-slinga i. Pumpa in ditt 30-gradiga spillvatten
i botten av tanken och låt det flöda över i toppen. Förvärm inkommande kallvatten innan det
går vidare till din varmvattenberedare. Här får du en (nästan) gratis en VVX med en mycket
högre verkningsgrad än den där kanadensiska manicken.

Som sagt, leta efter de enkla lösningarna
Skrivet av: ART
« skrivet: 30 juni 2009, 00:18:27 »

Att alls återvinna är troligen vettigare än att fastna i att söka det optimala. Enkelt och billigt blir förbluffande ofta lönsamt (även om det finns undantag ;) ).
Skrivet av: Tona
« skrivet: 29 juni 2009, 23:47:50 »

Att bygga en växlare själv borde ju inte vara några problem.Jag är ju i den branchen där jag  har tillgång till all teknik å utrustning som behövs för att bygga vad som helst i rostfritt eller vad man nu kan tänka.Ju längre slingan är desto bättre antar jag.Men jag har sett att det går att köpa färdiga kamfläns rör.Men det räcker väll med något tunnväggigt i koppar.
Skrivet av: Gano
« skrivet: 29 juni 2009, 15:24:00 »

Hej

Några meter kopparrör i en spiral nedsänkt i ett kärl typ större plastdunk eller oljefat. "Avloppsvattnet" ner i kärlet och ut via breddavlopp på toppen, det nya vattnet via slingan in i systemet.

MVH/Gano
Skrivet av: ART
« skrivet: 29 juni 2009, 15:09:31 »

Mmm, visst är det väldigt lockande att skissa på hur man borde förvärma inkommande kallvatten via växlare från avloppet i just detta fall?
Skrivet av: Apan
« skrivet: 28 juni 2009, 22:43:55 »

Tror på solvärmen och försöka effektivera, samt ta rätt på spillvärmen i den mån det går..

/A.
Skrivet av: Tona
« skrivet: 28 juni 2009, 11:12:37 »

Innan jag startade upp fisk avdelingen så hade vi en årsförbrukning på 14000 kwh,, resterande  10000 kwh är då akvarierna.Som sagt var så är huset välisolerat.Den stora orsaken är tappandet av vattnet.

Pannan har svårt att producera allt med värme pumpen och då slår elpatronerna ofta till.Vi är som sagt 5 st som duchar å badar en del.Ut över de vanliga vatten bytena med automatik så blir det manuella vid rengörning.Så problemet är dessa elpatroner !!

Jag kulle ha satt in en bergvärme pump nu när man har facit i hand men nu är det solenergin som hägrar.Kanske det finns andra allternativ som passar mig bättre?

Med tanke på att kwh priset har ökat rejält sista året så tror jag rejält på solvärme för mig.Men vintertidd har jag fortfarande samma problem.Där skulle en stor bervärme pump med en extra tank göra susen.
Skrivet av: sobris
« skrivet: 28 juni 2009, 01:45:19 »

Nu var ju 50% maximal verkningsgrad på avloppsväxlaren och 500 liter/dygn kommer
inte att bli särskilt stor rännil i ett 4-tumsrör. Om du får tillbaka 1-2 kronor/dygn får
du nog vara glad. Det har gjorts många försök med energiåtervinning ut avloppsvatten
och jag kan inte påminna mig något för hemmabruk som varit lyckat. Det är inte alls
så som man påstår, att detta är första produkten på svenska marknaden. Det har funnits
fler, men de har av förklarliga skäl försvunnit...

24.000 kWh i ett välisolerat hus är faktiskt väldigt hög förbrukning! Vattnet i dina akvarier
står för ca 4.000 KWh med 500 liter omsättning/dygn och drift året runt. När vattnet är
tillverkat av värmepump blir det bara 2.000 kWh med COP 2 på pumpen.
Vart tar alla övriga 22.000 kWh vägen? Jag tror jag vet...

Det är skillnader i temperatur som driver energiflöden och ett stort rum som är 30 grader
varmt kan bara betyda en sak. Energi vandrar därifrån och till ställen som är kallare.
Om du skall värma någon stans utanför akvarierna så är det väl rakt under dem?
Isolera ordentligt bara. Jag har inte sagt att du skall värma med doppvärmare och köpt el.
Jag säger att solen är perfekta komplementet till värmepumpen.

Se'n kommer du ju alltid att få varm och fuktig luft från akvarierna som är bra om du kan
återvinna, men som sagt den höga temperaturen i rummet är ett problem och inte en lösning.
Skrivet av: Tona
« skrivet: 28 juni 2009, 00:13:02 »

Huset är extra isolerat i både grund samt vind.På vinden ligger det minst en halv meter isolering.Så förlusterna är väldigt små.Jag har provat att köra med doppvärmare och det är mycket dyrare.det är ju direkt el till skillnad mot värme som skapats i värme pumpen.Det räcker inte med att bara skicka i exakt 30 gradigt vatten i karen.Man måste ha någon typ av stöd värme

Huset är som sagt var på 210 m2 på ett plan och jag har nu 24000 kwh.Ganska bra trots akvarierna.Sedan får ju pumpen en massa fuktig luft som ventileras ut ifrån rummet.Fuktig luft är en mycket bra energi bärare!!!Sedan är det ju tänkt att solvärmen skall värma upp golven samt rummet under större delen av året!

värmeväxlaren lägger jag på golvet precis som på bilderna i länken !! Om man räknar som du gör så sparar man ju 5 kr om dagen * 365 dagar.Man tjänar ju igen den på nästan 2 år vid dagen förbrukningNu håller jag på att expandera med mera kar och då går det ju snabbare.Sedan kan man ju göra något roligare för dessa 1800 kr varje år.Sedan köper ju jag allt på mitt företag och slipper momsen mm.Den kostar 3970 kronor inkl moms
Skrivet av: sobris
« skrivet: 27 juni 2009, 23:48:30 »

Att försöka värma vattnet i akvarierna med hjälp av energi från luften i rummet som
i sin tur fått energin från slingor i golvet låter som ett enormt slöseri. De största förlusterna
har du förstås i golv, väggar och tak på det utrymme du håller alldeles för hög temp. i.

Luft är dessutom en värdelös transportör av energi och den är dessutom värdelös på att
överföra energi till exempel till dina akvarier. Det lilla som försvinner ut via spillvattnet är
antagligen försumbart i sammanhanget. 500 liter vatten som sänks från 30 till 10 grader
innehåller ca 10 kWh energi (d.v.s. ca 10 kronor) och avloppsvärmeväxlaren hade HÖGST
50% verkningsgrad. Vi pratar alltså om någon krona/dag. Tänk också på att avloppsvärmeväxlaren
skall installeras horisontellt i eller under bottenplattan och där går väl dina golvvärmerör.

Nej enklast möjliga traditionella solfångarlösning med en ordentlig ack.tank som förvärmer
både varmvatten och värmeledningsvatten och hjälper värmepumpen i alla lägen. Ge fiskarna
rätt temp. på vattnet med en gång och sänk temperaturen i rummet. Massor av pengar att
tjäna utan någon investering alls.
Skrivet av: Apan
« skrivet: 27 juni 2009, 23:33:07 »

Ja det var smart! Och väldigt enkelt gjort..

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 660
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!