Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Mr Energi
« skrivet: 20 mars 2009, 07:31:40 »

Om hålen borras ungefär lika från början behövs inte flowguard skulle jag vilja påstå, ju mindre strypningar/tryckfall desto bättre anläggning, blir det alltför många är det dock ofta svårt att få dem lika långa och flowguard eller liknande kan behövas.
I det här special fallet med en markslinga och ett borrhål kanske det behövas?   :o             
Skrivet av: köldmedie
« skrivet: 20 mars 2009, 06:42:25 »

Enda rätta är att dela på KB sidan, Ta in slangarna från borrhål och jordslinga separat och sätta flowguard strypning på båda slingorna.
Gör om gör rätt :,v(
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 09 mars 2009, 20:38:23 »

Har man problem med luft kan det vara värt pengarna att sätta dit en "riktig" avluftare.

http://www.retherm.se/html/spirovent_air.html
Skrivet av: Roland
« skrivet: 09 mars 2009, 20:30:50 »

Se till att det är övertryck i systemet. En halv bar räcker. Det gurglade om köldbärarpumpen i min anläggning men det försvann när jag trycksatte expansionskärlet.

Är det två borrhål tror jag man normalt parallellkopplar. Bra att det går att trimma in köldbärarpumpen.
Skrivet av: Lasse-G
« skrivet: 09 mars 2009, 20:06:48 »

Ja du har nog rätt i det, defaultkurvan är nog tänkt för lite mindre slanglängd, men det torde inte vara så värst mycket mindre, en vanlig kollektorkonfiguration till X15 är två energibrunnar om 120-150 m vilket blir upp till 600 m slang...

Vi tror dock främst på att det var/är luft i kollektorerna, det bubblar och låter högst avsevärt när cirkulationspumpen går, det luftas villigt men bubblandet hänger kvar. Luftfällan spökar nog trots allt...

När vi fått ut luften ska vi börja trimma kurvan till cirkulationspumpen, med rak kurva på 100% som vi testar med nu är ju brinepumpen inte varvtalsstyrd alls, den blir en av/på-pump och det är ju onödig belastning på pump och elräkning.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 09 mars 2009, 09:56:56 »


Defaultkurvan innebär att om kompressorn har lågt varvtal (frekvens under 40 Hz) så reduceras varvtalet på cirkulationspumpen ända ned till som lägst 20% av maxkapacitet.   b00k

Med vädret som varit har helt enkelt cirkulationspumpens varvtal varit för lågt för uttaget av värme varvid Delta T blivit högre än optimalt. I går ställde vi därför om kurvan på prov till helt rak på 100%, d.v.s. att cirkulationspumpen går för max så fort kompressorn är i gång. Numera ligger Delta T på 2.5-3 grader och kompressorn går också på lägre varvtal än tidigare, nu ca 25 Hz  ;D


Det verkar inte var någon speciellt bra programmering av systemet om det är möjligt att få så höga värden på deltaT. Kanske är styrningen avpassad för lägre tryckfall än vad 700 meter i en slinga ger. Annars verkar köldbärarpumpen kunna göra det mesta. Tittade på Wilos hemsida där det står om den:

#  Inställbara reglersätt Δp-c, Δp-v, Δp-T för bästa möjliga lastanpassning
# Inställbara varvtal för konstant drift
Skrivet av: Lasse-G
« skrivet: 07 mars 2009, 22:09:31 »

Hejsan!

Skamligt nog hade jag inte en susning om vilken cirkulationspump som sitter i X15 numera...

...men jag har forskat lite och funnit att det sitter en Wilo Stratos 30/1-12 i X15, denna är inverterstyrd och med steglös kapacitet upp till 12 m sughöjd och med ett maxflöde om 2,8 l/s.

Det nominella flödet i köldbärarsystemet enligt IVT användarmanual är 0,55 l/s och ett externt tryckfall om 89 kPa accepteras innnan det blir larm.

Jag har lärt mig att en jordkollektor som tumregel tappar 0.05 kPa per meter vilket skulle innebära ca 20 kPa i tryckfall över jordslingan, hur mycket en bergkollektor tappar kanske någon bättre vetande kan upplysa om?

 b00k
Skrivet av: Roland
« skrivet: 07 mars 2009, 13:51:29 »

Vad är det för effekt på köldbärarpumpen? 700 meter i en slinga är mycket.
Skrivet av: Lasse-G
« skrivet: 07 mars 2009, 13:42:00 »

Efter lite resonerande blev alla överens om att det nog är bäst ändå att låta köldbäraren passera den "kallaste" kollektorn före den "varmare" när man har seriekopplat jord och bergkollektor.  Sc:,h

Rörmokarna var nu här i veckan och kopplade om så med lite nya rör passerar nu käldbärarvätskan först jordvärmeslingan om 400 m innan den via en seriekoppling i pumprummet ger sig ned en sväng i energibrunnen. Vi är nöjda med denna förändring och om en avluftningsnippel också monteras i seriekopplingens "luftfälla" så blir kollektorsystemet så bra det kan bli...  Thumbsup

Trots omkopplingen kvarstod dock en relativt hög Delta T mellan in- och utgående köldbärare, skillnaden mellan T10 och T11 på vår IVT X15 låg stadigt runt 6 grader och tidvis sprang den upp i 8-10 grader med följd att värmepumpen larmade. Vi tänkte att de antingen var luftfällan som spökade eller att köldbärareflödet var för lågt, vi ansåg att 400 m jordslinga och 150 m bergslinga torde vara tillräcklig volym för vårt hus när utetemperaturen låg runt nollan. Dessutom larmade värmepumpen oftare desto högre utetemperatur vilket gjorde oss konfunderade...  ???

I går var rörmokarna här igen och lade pannan i djupa veck innan man till slut fann problemet. X15 har tre accessnivåer, 1/Användare, 2/Installatör-Service och 3/Fabrik. I accessnivå 2 finns möjlighet att med hjälp av en kurva styra brinepumpens (G3) varvtal utifrån kompressorns varvtal. Defaultkurvan innebär att om kompressorn har lågt varvtal (frekvens under 40 Hz) så reduceras varvtalet på cirkulationspumpen ända ned till som lägst 20% av maxkapacitet.   b00k

Med vädret som varit har helt enkelt cirkulationspumpens varvtal varit för lågt för uttaget av värme varvid Delta T blivit högre än optimalt. I går ställde vi därför om kurvan på prov till helt rak på 100%, d.v.s. att cirkulationspumpen går för max så fort kompressorn är i gång. Numera ligger Delta T på 2.5-3 grader och kompressorn går också på lägre varvtal än tidigare, nu ca 25 Hz  ;D

Så alla som eventuellt har samma problem med misstänkt hög Delta T och som också har varvtalsstyrd brinepump, t.ex. IVT X11/X15, kliv in i accessnivå I/S och kolla styrkurvan, detta kan lösa problemet.  8)

Ha de varmt och gött!

Lars
Skrivet av: Lasse-G
« skrivet: 19 februari 2009, 12:05:32 »

Nu har det rört på sig lite i frågan om både sekvens på kollektorerna och avluftning av luftfällan mellan dem.

Några veckor har gått och köldbärarsystemet har avluftats några gånger men trots detta bubblar det en del i luftfällan när brinepumpen går. Vid introduktionen lyfte jag frågan om inte jordvärmekollektorn borde komma först men fick då svaret att det inte spelade någon roll. Personligen tycker jag det är logiskt att köldbäraren passerar den "kalla" kollektorn före den "varma" kollektorn, på vintern torde jordvärmeslingan vara kallare än bergvärmeslingan och verkningsgraden vill man ju ha optimerat för vinterdrift.

Återförsäljarens rörmokare har sedan dess resonerat internt och kommit fram till att det borde nog vara kopplat med jordkollektorn först och föreslår att vi kopplar om (utan kostnad för oss...). Vi kommer också att insistera på en avluftningsventil i luftfällan...

Vi får se vad som händer, för just nu är vi inte helt nöjda med att delta-t för KB generellt ligger runt 6 grader och har vid ett tillfälle stuckeit upp i 10 grader varvid pumpen larmade.

Slutsatsen verkar klar, med kollektorer i både jord och berg bör man koppla jordslingan före bergslingan.

Simma lugnt!
Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 01 februari 2009, 22:51:54 »

Att försöka tvinga ut luft ur KB-slingan med brinepumpen kommer nog inte funka så bra, särskilt som höjdskillnaden på din luftficka borde vara minst någon meter. Man behöver en rejäl jetpump för att skölja med luften runt.

Jag hade monterat dit ett T-rör med luftnippel för att vara på säkra sidan. I nuläget vet man ju inte hur mycket luft som står i borran och/eller markslingan som gör anläggningen mindre effektiv.

Väldigt enkelt gjort att få dit luftnippel eftersom man kommer åt så bra. Thumbsup
Skrivet av: Lasse-G
« skrivet: 01 februari 2009, 22:12:34 »

Tack Maijckel, det har jag inte tänkt på, givetvis borde det bli en luftfälla där. Kan man kanske dra på med brinepumpen på 100% och samtidigt lufta av vid expansionskärlet och få bort det värsta?

Igår luftades LB-systemet av och därefter bubblar det klart mindre...

Bifogar bild på expansionskärlet...
Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 31 januari 2009, 13:58:02 »

Egentligen borde du väl ha en avluftning på kopparröret mellan borran och jordslingan. Luften som fastnar där har ju liten möjlighet att följa med runt. Hur ser inkopplingen till expansionskärlet ut?
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 31 januari 2009, 12:03:37 »

X15 strävar efter 4 grader delta på kb
Skrivet av: Lasse-G
« skrivet: 31 januari 2009, 11:56:42 »

Det har nu gått en tid sedan systemet installerades och idag är det dags för "pumpkurs", d.v.s. leverantörens avlämning med driftsanvisningar.

Systemet synes fungera väl, varmt och gott i huset med jämn temperatur, men jag har några funderingar.

1/Delta T i KB-kretsen är ganska stor, generellt ca 6 grader, KB-In ligger oftast inom 0.5-1.0 plusgrader men KB-Ut har rasat ner till 5-7 minusgrader. Kopparröret mellan berg- och jordkollektorn (se bild ovan) är fortfarande oisolerat och har ett konstant, tunt, klart istäcke, detta torde innebära att KB fortfarande är under nollan efter en sväng i energibrunnen. Läste någonstans här på forumet att IVT X15 strävar efter en Delta T på ca 3 grader, vad tyder det på om den ligger på det dubbla?

2/Det låter förhållandevis mycket från KB-vätskan, har tolkat det som att det finns mycket luft kvar i systemet, hur många gånger ska KB-systemet avluftas vid en ny driftsättning?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 22 januari 2009, 20:00:08 »

Finns det belägg för att seriekoppling är bättre som någon känner till?


Några skribenter har testat serie- och parallellkopplade borrhål, vilket är ett något annorlunda fall än det här, och anser att det blir högre ingående köldbärartemperatur med seriekopplade borrhål.

I det här fallet räknade jag på det i en förenklad variant då jag inte vet hur man räknar på U-formad slang i borrhålet. Jag räknade på berget som om det var en markslinga men med en annan temperatur. Om man låter köldbäraren först gå genom markslingan och sedan genom borrhålet eller tvärtom spelar nog inte så stor roll. Det skiljer nog inte mer än en halv grad på KBin mellan de olika fallen.

Det visade sig en oväntad sak i fallet parallellkoppling som för övrigt gav KBin mellan de olika fallen ovan. Den optimala fördelningen av flödet mellan markslinga och borrhål varierar med marktemperaturen och förmodligen också med drifttiden per dygn. Även om det kostar lite mer tryckfall med seriekoppling är det nog lugnast att köra så.   
Skrivet av: AndersA
« skrivet: 22 januari 2009, 17:45:20 »

Intressant att det skulle kunna vara effektivare att seriekoppla.
Undrar vad förklaringen i så fall skulle vara för att det blir så?
I så fall får jag omvärdera min uppfattning.
Finns det belägg för att seriekoppling är bättre som någon känner till?


///AndersA
Skrivet av: Lasse-G
« skrivet: 21 januari 2009, 16:05:28 »

Tack för bra kunskap, det har lugnat oss lite och också inspirerat till några frågor till återförsäljaren när överlämningen ska ske...

Vad beträffar frånvaron av frost på returen från kollektorerna är det för att det istället är ett lager glasklar is på hela röret...

Är inte hemma i veckorna men ska ta en titt på temperaturerna när jag kommer hem på fredag. Antar att temperturerna på tillflöde till energibrunnen och retur från jordvärmeslangen finns att hämta i pumpens menysystem men retur från borran blir att mäta på annat vis...
Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 18 januari 2009, 13:05:46 »

Det är ingen frost på slangen från borrhålet. Det skulle vara intressant att vet vad det är för temperatur där.

Lasse-G:

Skulle som Roland skriver vara intressant att veta de olika temperaturerna.
Har du någon termometer du kan mäta;

1. Vad temperaturen är efter VP som går ner i borran
2. Retur från borran
3. Retur från markslingan

Vad har du för delta T på hela köldbäraren enligt givarna i VP?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 18 januari 2009, 11:28:32 »

Det är seriekopplat men det behöver inte vara något problem med det jämfört med parallellkoppling. Parallellkoppling ger lägre flödesmotstånd men de som har provat bägge varianterna när vid borrhål hävdar att det blir lite högre ingående köldbärartemperatur när borrhålen är seriekopplade vilket förmodligen kompenserar för köldbärarpumpens större arbete.

I det här fallet är det en markslinga och ett borrhål som är seriekopplade där köldbäraren först passerar borrhålet.

Teoretiskt så skall den kalla köldbäraren från pumpen först passera den kallaste delen av slingan. Det blir mest likt värmeväxling i motström då. Sommartid är marken varmare än berget och då bör borrhålet komma först.  Vintertid är det förmodligen berget som är varmare än marken, beror på var huset ligger och vilket djup markslingan ligger på. Är markslingan kallare än berget bör köldbäraren först gå genom markslingan.

Den allra största delen av värmebehovet har man vintertid så det bör vara förhållandena då som avgör vilket som är bäst. Sen skall man ha klart för sig att mina teorier och verkligheten inte nödvändigtvis behöver överensstämma.

En nackdel med parallellkoppling är att det kan vara svårt att justera in rätt fördelning av flödet mellan slingorna.

Det är ingen frost på slangen från borrhålet. Det skulle vara intressant att vet vad det är för temperatur där.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 18 januari 2009, 10:56:02 »

Undrar om de är kopplade i serie?
Man brukar inte vilja ha mer än ca 400m slang i en krets. De bör vara kopplade parallellt.
Det borde väl bero på vilken KB-pump man har.  En X15 skall ha ett nominellt flöde på 0,40 l/s och tillåter ett externt tryckfall på 39 kPa på kollektorn.  En markvärmekollektor har väl ett tryckfall runt 0,05 kPa/m vid detta flöde vilket ger ungefär 780m slang.  TS har 688m, sedan tillkommer lite böjar osv.

Skrivet av: Lasse-G
« skrivet: 18 januari 2009, 10:07:40 »

Tack för snabb reaktion på min fråga.

Bifogar några bilder på köldbärarslangarna, den frostvita, och oisolerade lämnar värmepumpen efter förrättat värv och leder ned i den nya energibrunnen. Efter ett varv där synes det som att man seriekopplat (Bild 277) direkt till befintlig jordvärmeslang som är de isolerade slangarna med ventiler.

Vid beställningen fick jag av återförsäljaren intrycket att de två kollektorerna skulle kopplas parallellt med en shuntventil emellan, detta för att justera flödet och energiuttaget mellan kretsarna. Jag tolkar vår nya installation som seriekopplad, är jag fel ute?

Hur påverkar detta i så fall verkningsgraden? Vi har ett stort hus att värma upp och hoppas på att det nya värmesystemet ska vara heltäckande.

Fler bilder finns i det webbaserade albumet, länk nedan...

 Sc:,h
Skrivet av: AndersA
« skrivet: 17 januari 2009, 21:58:02 »

Undrar om de är kopplade i serie?
Man brukar inte vilja ha mer än ca 400m slang i en krets. De bör vara kopplade parallellt.


///AndersA
Skrivet av: Lasse-G
« skrivet: 17 januari 2009, 19:33:11 »

Hej alla värmepumpsentusiaster...

Fick i veckan vår gamla Thermia JBC400 med 400 m jordvärmekollektor utbytt till en IVT Premium Line X15 kopplad till först en energibrunn om 144 m aktivt och direkt därpå till befintlig jordvärmeslang om 400 m.

Energibrunnen och jordvärmeslangen är alltså ihopkopplade i serie och alltsammans blir en enda stor köldbärarkrets för pumpen.

Vad anser ni? Är detta "best practise", alltså brukligt i branschen?

 ???

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!