Med den så småningom kommande effekttariffen så funderar jag på att sätta en enfas vvb på 100 liter i serie bakom den befintliga 120 liters vvb som idag sitter integrerad i acktanken.
Tanken är isf att köra den extra vvb på timer under låglasttid, dvs nattetid.
Värmen i huset är bestående av en vedeldad kökspanna som är kopplad mot acktank/vvb med elpatroner på sammanlagt 10,5 kw, den eldas i då tid finns och då luftvärmepumpen inte riktigt orkar värma huset då det blir kallt, plus att den ena elpatronen om 4,5 kw används emellanåt för att ha varmvatten då det inte eldas under längre stunder, eller om elpriset är lågt.
Tanken är sonika att låta den seriekopplade vvb gå på timer varje natt för att styra bort förbrukning från dagtid då höglasttariff råder, dvs helt enkelt styra undan 1 kw i toppeffekt från dag till nattetid.
Vvb i acktanken håller i regel runt innetemperatur då den står utan uppvärmning, eldas gör det i regel minst ett par, tre ggr i veckan, så den andra vvb'n kommer sannolikt att kontinuerligt ha "förvärmt" varmvatten på 20° eller högre i de flesta fall, antingen förvärmt av vedeldning eller indirekt av rumstemperatur/luftvärmepump.
Om man leker med tanken att man värmer vattnet i vvb 2 från 20° till 80° varje natt, så bör väl det hinnas med om effekten i vvb 2 är 1 kw?
Hur mycket/lång dusch räcker 100 liter 80°-gradigt varmvatten till?
Hur många kwh tar det att köra vvb per natt från 20° - 80° om inget vattenuttag sker under uppvärmningen?