Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Hans Alvenkrona
« skrivet: 28 november 2013, 19:01:04 »

Tanken med Elpiloten är bra men kostar mer än den sparar!!
IVT har nu en ny värmepump som kan kopplas till Nordpools elbörs kostar då 29:-/år , men saknar koppling till väderdata som elpiloten har. Förmodligen så finns det fler värmepumpar från andra leverantörer på gång med liknande system.

Jag har en IVT HT (äldre system) bergvärme och golvvärme (betongbjälklag) problemet med betongbjälklag är att ca 45m3 betong som skall värmas och sånt tar tid. Problemet märks av när det är snabba temperatursvängningar då hinner inte systemet med.
På vintern kan temperaturen falla 10grader och då blir det lite svalare inne tills systemet har kommit i balans.
Det finns två sätt att spara på elkostnaderna det mest vanliga är att minska antalet förbrukade kWh, genom isolera eller minska konsumtionen.
Det andra sättet är att betala mindre för varje kWh, här har jag gått med i kundkraft för att själv slippa jaga det bästa priset, på så vis omförhandlas det automatiskt varje år.
Om man vill optimera det ytterliga så kan man börja med timdebitering vilket är möjligt nu. men då måste man kunna lagra upp värme/el när elen är billig vanligen mellan 00:00-06:00, på nordpools hemsida kan man ladda hem spotpriset på el för kommande dygn (finns tillgängligt efter 13:00). Dygnsvariationerna verkar vara 5-40 öre/kWh så det borde kunna ge en vis vinst.
Eftersom jag har två Elbilar som drar ca 2-3000kWh per år så blir det en årskostnad på ca 6-900:- (den del av elpriset som kan påverkas) med månads avläsning.
Normalt så laddar jag bilarna 3-4 timmar när jag kommer hem från jobbet vilket är den tid som elpriset är som högst. Med en timer kan jag flytta den förbrukningen till natten så blir det i bästa fall 200:- i vinst (om man inte tar med investeringen för timer)!!
Mitt hus är på 270kvm och drar 28.000kWh el per år. belysning brukar normalt vara 6500kWh och bilarna 2500 kWh kvar är då värme på 19.000kWh. Om man har en acktank (som jag inte har) som man kan lagra dygnets värmebehov under natten så skulle jag kunna spara 2850:- Kalkylerna ovan baseras på antagandet att jag kan spara 15 öre/kWh på att flytta elförbrukningen.
Så elpilotens kalkyl baseras på uppenbarligen optimala förhållanden. Så den enda vinsten är att all vinst hamnar hos Elpiloten.

Elpilotens kostnad borde vara en engångskostnad eftersom det finns löpande kostnader för deras arbete.
Både SMHIs prognos och Nordpools spotpriser kan laddas ner gratis från nätet. Och den enda kalkyl som elpiloten gör är att beräkna  när elpriset är billigast och när det är som dyrast. sen används den informationen till att ändra utegivarens temperatur för att lura VP att arbeta eller inte arbeta.








Skrivet av: Mike
« skrivet: 02 juni 2013, 23:22:49 »

dessutom så spar du inte heller 15% såvida du inte har helt oinjusterad anläggning.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 02 juni 2013, 23:04:48 »

Jag ställde en fråga direkt till Elpiloten och fick svar:

Fråga
Hej!
Mitt hus med värmepump drar ca 11000 kWh totalt, av dessa är 6000 kWh förbrukningen på värmepumpen, 5000 kWh är hushållsel. 15% besparing på värmeförbrukningen är då 900 kWh, jag betalar idag ca 1 kr/kWh inkusive elnätsavgivten så max besparing är då 900 kr/år om det funkar. Varför skulle jag då betala 2388 kr för att spara 900 kr?


Svar
Hej Carl. Nej. I ditt fall blir inte Elpiloten lönsam. Vi vänder oss till kunder som har ca dubbelt så stor årlig förbrukning, d v s ca 20 000 kWh total per år. Nu är ju nyttan med Elpiloten inte enbart besparing i pengar. Ökad komfort samt en enkel övervakning var andra saker som de kunder som testade Elpiloten inom ramen för ett Elforskprojekt uppskattade. Men ur ett strikt ekonomiskt perspektiv är det inget för dig.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 01 juni 2013, 09:07:01 »

Jag hoppades att Susanna Hammarberg skulle komma tillbaka och förklara hur Elpiloten styrde värmepumpen men efter den sprudlande entusiasm som Elpiloten möttes av här får man väl ha viss förståelse för att det kan ta emot att återkomma.

Vad jag förstår låg största vinsten i att anläggningarna inte var korrekt inställda vilket man upptäckte med hjälp av Elpiloten. Det måste vara en helt felaktigt inställd anläggning där man kunde spara 15 %. Men om nu den största vinsten görs genom engångsåtgärder som sedan inte behöver ändras eller övervakas, varför ska man då betala en månatlig avgift när väl inställningarna har ändrats. Upplägget borde då bli att man tillfälligt installerar en loggningsutrustning, låter den logga pumpen någon månad vintertid, sedan gör en utvärdering och tar betalt för den tjänsten. Någon prenumeration som löper vidare efter den genomgången finns det inget behov av.

Min erfarenhet av värmepumpinstallationer (bregränsad) är att ofta är det i den värmeavgivande delen som problemen finns. Radiator som kortsluter flödet eller där termostatventiler ser till att de är helt avstängda så att det bara är någon enstaka radiator som värmer ett stor rum. Elpiloten har vad jag förstår ingen chans att upptäcka sådana problem.

Marknaden för Elpiloten borde vara rätt begränsad. Det skall till stor värmeförbrukning för att det ska finnas en möjlighet att det skall löna sig. I praktiken blir det värmepumpar i flerfamiljshus.
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 28 maj 2013, 20:44:55 »

Så om utetempen faller snabbt så gasar pumpen på fast huset inte hinner kylas ner?
Så fungerar det ju tyvärr om man inte har innegivare.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 maj 2013, 20:42:09 »

Det är inte den uppfattning jag får när jag läser beskrivningen (det finns för övrigt två givare till visade det sig). Där framställs det som om styrboxen utifrån instruktioner, vilket jag tolkar som alla givarvärden och väderprognos via internet, bestämmer när pumpen ska starta och stanna. 
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 28 maj 2013, 20:40:03 »

Är det inte så att värmepumparna behöver utegivare för att hinna med och gasa i tid. Där är helt enkelt för lite effekt för att enbart styra med innegivare. Förr i tiden styrde man enbart shunten med innegivare på oljepannor. Det fungerade fint i alla fall i mitt föräldrar hem. Men oljepannan hade ju ordentligt med effekt.

Så om utetempen faller snabbt så gasar pumpen på fast huset inte hinner kylas ner?
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 28 maj 2013, 20:33:47 »

Är det inte så att värmepumparna behöver utegivare för att hinna med och gasa i tid. Där är helt enkelt för lite effekt för att enbart styra med innegivare. Förr i tiden styrde man enbart shunten med innegivare på oljepannor. Det fungerade fint i alla fall i mitt föräldrar hem. Men oljepannan hade ju ordentligt med effekt.
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 28 maj 2013, 20:12:43 »

Att Elpiloten inte använder några givare alls går inte ihop med att det står så här i beskrivningen: Jag kan räkna till tre givare.

Skulle du förlita dig på en värmepump som räknar framledning över ditt bredband?
Inte jag.

Vad händer när du har allsköns fel på bredbandet?

Vad den gör är att falla tillbaka på innegivarstyrning när den inte har kontakt med internet.

Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 maj 2013, 20:09:32 »

Man behöver ingen utegivare heller.

Allt i ditt resonemang, Roland, fungerar med bara innegivare.
Varför värma huset om det redan är varm inne?

Vad det är för temperatur ute spelar ingen roll.
Det är inne som värmekällan sitter.

Vitsen med elpiloten eller med all prognosstyrning är att man inte använder några givare alls.

Må vara att det kan fungera med enbart innegivare men nu levereras värmepumparna i standardutförande med utegivare och reglersystem anpassat därefter. Så det kan man förutsätta finns i utgångsläget och är basen för jämförelsen med Elpiloten. 

Att Elpiloten inte använder några givare alls går inte ihop med att det står så här i beskrivningen:
Citera
Sensorer inomhus och utomhus läser av och analyserar temperaturen och solljuset. Dessutom är ElpilotenTM ansluten till internet och hämtar hem prognoser om hur vädret ska bli den närmaste tiden.
Jag kan räkna till tre givare.
Skrivet av: Mike
« skrivet: 28 maj 2013, 19:58:49 »

Jag har arbetat hoa företag som säljer prognosstyrning under 15 år och kan säga att det funkar mycket dåligt i de flesta fall. Du kan knappt spara någonting utan att försämra komforten.
Man utnyttjar ju väggars tröghet, om det blir varmt ute om några timmar kan man dra ned framledningen i förtid eftersom solen kommer att värma men det kan man ju inte eftersom det tar ett tag innan värmen passerat väggen och väggen är då kallare fram till den tidpunkten, därmed får du undertemperatur. Möjligen får man ett snabbare tillskott genom fönstren.
Jag kan skriva väldigt mycket om det här men orkar inte, kontentan är att du kan spara någon enstaka % på året.

Det är oändligt mycket bättre att styra på inomhustemperatur vilket många moderna värmepumpar gör.

Jag förstår inte varför så många ska göra allt så bakvänt, man ska styra på allt annat än den temperatur som faktiskt är mest intressant (innetempen).
Allt fler styrföretag går över på innetempstyrning eller frånluftstempstyrning, det är bra!

Vill man spara energi utan att göra avkall på komfort och utan ombyggnader är det svårt i bostadshus.
I kontorsfastigheter är det mycket lättare då man kan styra smart med avseende på kyla och värme samt dessutom tillåta ett par graders svängningar. Även ventilationen går att spara mycket på där. Prognosstyrning kan ge något bättre resultat där man har både värme och kyla dessutom.
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 28 maj 2013, 19:51:03 »

Återigen ett märkligt diagram. I hemsidan finns det ett diagram som visar kostnaderna för optimerat och ej optimerat hus. Det diagrammet måste vara en ren fantasiprodukt. I fallet optimerat hus sjunker kostnaden till noll under förmiddagen. Det må vara ok, pumpen stängs av för att solen går upp och det blir varmare. Men jag ser ingen möjlighet för kostnaden att öka under samma period i fallet ej optimerat hus. Finns det en utegivare, vilket är det normala, kommer den att se till att pumpens effekt minskar. Finns det dessutom en innegivare kommer den, kanske med lite fördröjning jämfört med Elpiloten att se till att stänga av pumpen. Som jag ser det är jämförelsefallet helt orealistiskt, troligen en skrivbordsprodukt.

Det här citatet tycker jag motsäger påståendena om besparing. Om temperaturen alltid hålls på 20 grader missar man en del av besparingspotentialen. I mitt fall hålls temperaturen konstant inne när det är behov av värme med hjälp av kombinationen inne- och utegivare. Den ytterligare besparingspotential som finns är klara dagar framför allt under våren. Vet pumpen att kommande dag blir solig skulle den kunna stängas av någon gång på natten och låta temperaturen i huset sjunka något. Sedan kommer solen att sköta om uppvärmningen. Det kanske är lite svalare än vad man vill ha på morgonen men när vårsolen skiner är i alla fall jag rätt tolerant för att det är lite undertemperatur. Möjligheten att stänga av pumpen på natten finns inte om man envisas med att temperaturen alltid skall vara 20 grader.

På det hela taget har jag svårt att se vad Elpiloten klarar som inte kombinationen inne- och utegivare klarar.

Man behöver ingen utegivare heller.

Allt i ditt resonemang, Roland, fungerar med bara innegivare.
Varför värma huset om det redan är varm inne?

Vad det är för temperatur ute spelar ingen roll.
Det är inne som värmekällan sitter.

Vitsen med elpiloten eller med all prognosstyrning är att man inte använder några givare alls.

 
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 28 maj 2013, 19:36:48 »

Susanne, folk här förstår inte sånt.
Deras nivå är radiatorventiler och liknande.

De kan inte begripa hur något som elpiloten fungerar och då är det automatiskt hokuspokus.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 maj 2013, 18:52:53 »

Återigen ett märkligt diagram. I hemsidan finns det ett diagram som visar kostnaderna för optimerat och ej optimerat hus. Det diagrammet måste vara en ren fantasiprodukt. I fallet optimerat hus sjunker kostnaden till noll under förmiddagen. Det må vara ok, pumpen stängs av för att solen går upp och det blir varmare. Men jag ser ingen möjlighet för kostnaden att öka under samma period i fallet ej optimerat hus. Finns det en utegivare, vilket är det normala, kommer den att se till att pumpens effekt minskar. Finns det dessutom en innegivare kommer den, kanske med lite fördröjning jämfört med Elpiloten att se till att stänga av pumpen. Som jag ser det är jämförelsefallet helt orealistiskt, troligen en skrivbordsprodukt.

Citera
Det här ger dig två stora fördelar. Det första, och det du märker snabbast, är att du får en jämnare och behagligare inomhustemperatur. Har du angett att du vill ha 20° inomhus, ser ElpilotenTM till att den temperaturen hålls. Alltid.

Det här citatet tycker jag motsäger påståendena om besparing. Om temperaturen alltid hålls på 20 grader missar man en del av besparingspotentialen. I mitt fall hålls temperaturen konstant inne när det är behov av värme med hjälp av kombinationen inne- och utegivare. Den ytterligare besparingspotential som finns är klara dagar framför allt under våren. Vet pumpen att kommande dag blir solig skulle den kunna stängas av någon gång på natten och låta temperaturen i huset sjunka något. Sedan kommer solen att sköta om uppvärmningen. Det kanske är lite svalare än vad man vill ha på morgonen men när vårsolen skiner är i alla fall jag rätt tolerant för att det är lite undertemperatur. Möjligheten att stänga av pumpen på natten finns inte om man envisas med att temperaturen alltid skall vara 20 grader.

På det hela taget har jag svårt att se vad Elpiloten klarar som inte kombinationen inne- och utegivare klarar.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 28 maj 2013, 18:15:24 »

Känns inte det lite som att rekommendera folk en viss sorts ergonomisk skopa att ösa vatten med, när de egentligen borde täta båten?

Tja, man kan ju angripa problemet på olika sätt, Rickard valde väl "täta båten" konceptet, och eftersom forumet är gratis för användarna så blir det svårt att tjäna pengar på nått liknande.

Sen skulle nog jag likna elpiloten vid en länspump snarare.  ^-^
Skrivet av: Fattiglapp
« skrivet: 28 maj 2013, 17:42:38 »

Många av våra kunder har inte optimerat värmesystemet och har inte järnkoll på alla delparametrar. Då passar Elpiloten förutsatt att elanvändningen är tillräckligt stor.

Känns inte det lite som att rekommendera folk en viss sorts ergonomisk skopa att ösa vatten med, när de egentligen borde täta båten?
Skrivet av: Susanna Hammarberg
« skrivet: 28 maj 2013, 16:27:02 »

Tanken med Elpiloten är att kunna styra värmepumpen (gamla som nya modeller), få bättre komfort och samtidigt tjäna pengar. Det fungerar. Det är inget ”skoj” med det. Däremot behöver man ha en större värmeförbrukning för att det skall bli lönsamt. Vi var med i ett Elforskprogram och testade på våra kunder i Vallentuna. Det visade sig både att styrningen fungerade som tänkt, men också att det fanns en massa andra ”sidovinster” som vi inte räknat med. Man får tex en enkel övervakning av systemet och vid installationen och sedan driften så upptäckte vi också att många av kundernas värmepumpar var minst sagt ”ej optimalt” installerade. Många av våra kunder har inte optimerat värmesystemet och har inte järnkoll på alla delparametrar. Då passar Elpiloten förutsatt att elanvändningen är tillräckligt stor. Vi funderar vidare på andra bra lösningar kopplade till energi i hemmet och jag skulle tycka det vore kul att få höra om någon har några bra tips på produkter och tjänster vi kunde gå ut med./Susanna Hammarberg, Elverket
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 23 maj 2013, 13:23:42 »

Haha, vilka skojare!
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 maj 2013, 08:18:58 »

Det där är inget för egnahem, för större bostadskomplex med stor värmetröghet kan det dock vara en bra affär, men det har ju också funnits för dem i ett flertal år.
Skrivet av: Volvo245GLT
« skrivet: 22 maj 2013, 19:38:41 »

Antar att man binder upp sig på det mindre dyra alternativet för 199 kr/mån, ja då pratar vi ju snarare om nära 400 kr/mån om värmesäsongen är 6 månader.

För egen del så brukar elräkningen landa på ett medel runt 1.500 kr utslaget under säsongen. Av det är kanske 1.000 kr uppvärmning, resten är varmvatten och hushåll.
Den där grunkan skulle alltså mer eller mindre behöva halvera värmebehovet om det skulle vara någon idé!

Nog för att fjärrstyrningen verkar smidig, men finns ju billigare lösningar för det som dessutom jobbar med bättre metoder än att manipulera värdet från utegivaren.
Skrivet av: erp
« skrivet: 22 maj 2013, 19:01:03 »

Det håller jag med om.
Men erbjudandet är att betala över 2000 kr per år för att spara 15%, som i mitt fall skulle innebära 7-800 kr
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 22 maj 2013, 18:36:39 »

Hur skulle man kunna spara nått vill man ha varmt jämnt och vv jämnt lär det inte spara nått.
Skrivet av: erp
« skrivet: 22 maj 2013, 18:03:11 »

Fantastiskt erbjudande, betala över 2000 kr om året för att spara mindre än 1000 kr per år.
Finns det verkligen någon som går på detta?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 22 maj 2013, 17:51:08 »

Känns som en rätt löjlig grej de flesta vp leveras med utegivare samt i flera fall med innegivare då bör det gå att hålla en jämn temp att endast mäta tempen på en plats i huset brukar inte funka så bra om det inte är öppen planlösning och vv brukar man vilja ha tillgång till hela tiden antar jag.
Skrivet av: Mike
« skrivet: 22 maj 2013, 17:27:40 »

Av erfarenhet så kan jag säga att det funkar rätt dåligt, det är bättre att styra på inomhustemperatur.
Dessutom så har väggar en viss tröghet så du behöver inte en prognos.
Skrivet av: Volvo245GLT
« skrivet: 22 maj 2013, 16:52:51 »

199-249 kr/mån? Redan där upphör nog all besparing tror jag.  ::)

Sen vet man ju själv hur allt som påstås vara "smart" fungerar mer eller mindre bra? Allt från mobilens automatiska skärmljusstyrka till Windows-datorn som tycker att du har oanvända ikoner eller att datorn skall startas om mitt under pågående arbete o.s.v..
Och givetvis även värmepumpen som brassar på fullt trots att solen värmer upp huset.
Skrivet av: Kaggen
« skrivet: 22 maj 2013, 15:21:13 »

Klimatstyrning är ju lite i ropet. För kommersiellt bruk finns tex denna http://www.erab.com/produkter_klimat.php och elpiloten är väl nedskalat till konsumentnivå.
2 - 300 kr/mån är väl vad alla onödiga abonnemang kostar så varför inte en elpilot att knäcka grannen med.
Det finns ju elbolag som lyckas kränga den elförbrukningsövervakare som EON delade ut som 100Koll och påskina att folk skall ändra sitt beteende om de ser förbrukningen.
Det hade väl varit OK om man köpt prylen för några tusen och laddat ner prognosen från nätet men alla dessa abonnemang suger.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 22 maj 2013, 10:20:52 »

Hmm. 199kr/månad blir 2388kr/år. Maximal besparing 15% enligt hemsidan. Min totala värme-/varmvattenkonsumtion kommer att landa runt 7000-8000kr exklusive fast nätavgift. Det innebär att avgiften överstiger den maximala besparingen för mig. Nej tack  ::)

Exakt, det går inte att sälja en tjänst som kostar mer än ev besparing.
I mitt fall är årskostnaden för värmen ca 6000 kr, 15 % är 900 kr, det går inte att räkna hem även om det funkar.  ::)
Skrivet av: JensH
« skrivet: 22 maj 2013, 10:05:06 »

Hmm. 199kr/månad blir 2388kr/år. Maximal besparing 15% enligt hemsidan. Min totala värme-/varmvattenkonsumtion kommer att landa runt 7000-8000kr exklusive fast nätavgift. Det innebär att avgiften överstiger den maximala besparingen för mig. Nej tack  ::)
Skrivet av: SUNE73
« skrivet: 22 maj 2013, 09:04:44 »

Hej,

Fick just se någon reklam om Elpiloten. Detta är tydligen en produkt som kopplas in isf Vp:s yttertempgivare!
Utan att veta känns det hela som en lurendrejar apparat ::)

Någon som vet något om produkten eller har andra erfarenheter?
Läs mer härwww.elpiloten.se

Mvh

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!