Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Hastings
« skrivet: 05 januari 2020, 09:27:48 »

Hej
Jag hade återladdning via solvärme, mest för att hindra kokning u varma soliga sommardagar utan behov av värme eller varmvatten. Om du tänkte köra återvinning via FLM så får du ju  en viss återladdning av hålet när VP inte går . Även Frikyla ger samma effekt.

I mitt fall var det inte lönsamt eller ens mätbart utom en kort period på hösten, kortvarigt kom jag upp i 14C in från hålet. Idag har jag frikyla i stället .
Det fungerar däremot bra i stora energilager tex Arlanda kyls/värms via ett mkt stort system med många hål.

Att bygga ett separat energilager  á tex 100 m3 i lera/jord på tomten för överbliven solvärme hade varit bättre- det finns hus som står på sitt energilager; https://www.norconsult.se/vara-projekt/villa-gustafson/
Skrivet av: Roland
« skrivet: 05 januari 2020, 09:25:38 »

Hur skall man värdera att man återladdar hålet med värme under den varma årstiden?

Se till exempel sidan 111 i bifogade dokument. Man har inte så stor glädje av den värmen vintertid.
Skrivet av: Anders JM
« skrivet: 05 januari 2020, 08:36:53 »

Så mycket bra information man får i detta forum!

Inser att om jag haft kanaler för FTX så hade det varit en bättre lösning. Hur skall man värdera att man återladdar hålet med värme under den varma årstiden? En del talar sig varma för det. Jag ser att ämnet debatterats en hel del tidigare i detta forum.
Skrivet av: HBerggren
« skrivet: 05 januari 2020, 01:21:11 »

Jag tror mer på frånluftsmodulen med kompressor så man får varmvatten med bättre cop än värmepumpen via frånluften. Om pumpen har den dockningsmöjligheten. En F110 med 300 liter beredare kostar cirka 20000kr, inte mycket mer än en modul. Dock kommer ju den ena kräva betydligt mycket mer reparationer genom åren än en relativt passiv modul
Men det är inte dumt att göra något åt återvinning så som du gjort jämfört med bara köpa kanalfläkt.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 04 januari 2020, 21:54:06 »

I mitt fall hade jag fått borra 35-40 meter till om jag hade velat ha 2 grader varmare köldbärare vintertid. Då kostade extra meter borrhål 250 kr/m, vet inte vad det kostar idag.

När jag skrev fungerar dåligt var det jämfört med en motströmsvärmeväxlare som teoretiskt kan utnyttja värmen i frånluften med 100% verkningsgrad.

Vid återvinning till köldbäraren sker det en övergång av relativt högvärdig värme till en kall köldbärare. Sen måste kompressorn lyfta temperaturen på den värmen till vad värmesystemet behöver för att hålla huset varmt, kanske 40 grader. Sen kommer temperaturfallet från radiatorerna till rumstemperaturen. Det blir ett rätt omständligt sätt att utnyttja värmen i frånluften. Först faller temperaturen från 20 till 5 grader, sen ska kompressorn så att säga lyfta upp värmen till 40 grader så att den kan falla ner till 20 grader igen. Med ett termodynamiskt betraktelsesätt är det förluster i alla tre stegen. Irreversibel värmeövergång från frånluft till köldbärare, förluster i själva värmepumpprocessen och sedan irreversibel värmeövergång från radiatorer till rumsluft.

Men visst finns det fall där det är vettigt att använda frånluften för att värma köldbäraren. 
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 04 januari 2020, 15:05:05 »

Tycker inte man kan påstå att återvinning till brine funkar dåligt det är inte alla hus som kan ha ftx system på ett rimlig sätt och då är återvinning till vent ett bra alternativ i stället för att blåsa värmen rakt ut. I mitt fall med 180 meter borra till en 8 kw vp höjer nog återvinningen tempen med ca 2 grader hur mycket extra får man borra för att höja tempen med 2 grader  Sc:,h
Skrivet av: Roland
« skrivet: 04 januari 2020, 14:46:37 »



Huset kanske då drar 4kW. Fantastiskt om då återvinningen ger 1-1,5kW.

Det verkar vara lite tankefel i resonemanget. Om huset drar 4 kW kommer ca 1 kW från kompressorn. Resten av värmen tas från borrhålet eller frånluften. Om frånluften bidrar med 1 kW betyder det att 2 kW tas från borrhålet. Fanns det ingen återvinning av värme från frånluften skulle 3 kW tas från borrhålet. Det betyder att frånluftåtervinningen höjer köldbärarens temperatur ett par grader genom att värmeuttaget från berget minskar. Det är vanligt att det är 7-9 graders temperaturskillnad mellan berget och köldbäraren. Frånluftaggregatet kan då höja köldbärarens temperatur med ca 3 grader. Då COP ökar med 2,5-3% för varje grad högre köldbärartemperatur betyder det att kompressorn drar 7-9 % mindre el för samma värmemängd som tillförs huset. Det i det här fallet en besparing på 70-90 W el.

Återvinningen av värme från frånluften fungerar dåligt därför att den varma frånluften används för att värma en kall köldbärare. Det är ju inte så att den värme som återvinningen bidrar med kommer huset direkt till godo utan den måste passera värmepumpen. Kompressorn måste utföra ett nästan lika stort arbete.

Hade frånluften i stället använts för att värma tilluften med hjälp av ett FTX-aggregat hade den värmemängd som värmepumpen behöver producera minskat med kanske 700-800 W vilket hade minskat kompressorns elförbrukning betydligt mer än när frånluften värmer köldbäraren.

Om det är några grader högre köldbärartemperatur man är ute efter är det i många fall enklare och billigare att borra djupare. 
Skrivet av: Josth
« skrivet: 04 januari 2020, 12:55:19 »

De flesta äldre hus har inte de ventilationsrör som skulle behövas utan då får man borra något djupare energibrunn istället för återvinning med frånluftsmodul. De som sätter in mekanisk ventilation väljer nog antingen ett par PAX-fläktar eller komplett FTX-aggregat med alla kanaler.
Skrivet av: Anders JM
« skrivet: 04 januari 2020, 12:42:03 »

Kompressorn i 360P ger runt 2 kW värme, varav kompressorn drar 650 W el. NIBE's motsvarighet till VBX är FLM och för den anges en energiöverföring på 1,5 kW vid en köldbärartemperatur på 0 celcius och ett ventilationsflöde på ca 75 lit/sek. Snarlikt varandra energimässigt.
Tack för infon. Det låter jättebra.

Just nu är det +5 gr ute. Köldbärartemperaturen är 7 grader in och 5 grader ut. Kompressorn går 25-30% av maxvarv. Huset kanske då drar 4kW. Fantastiskt om då återvinningen ger 1-1,5kW.
Varför är det inte vanligare att återvinna frånluften? Kanske det är ovanligt att byta från FLVP till bergvärmepump?

Hur låter det för er som är mer kunniga?
Skrivet av: Josth
« skrivet: 04 januari 2020, 12:15:08 »

Kompressorn i 360P ger runt 2 kW värme, varav kompressorn drar 650 W el. NIBE's motsvarighet till VBX är FLM och för den anges en energiöverföring på 1,5 kW vid en köldbärartemperatur på 0 celcius och ett ventilationsflöde på ca 75 lit/sek. Snarlikt varandra energimässigt.
Skrivet av: Anders JM
« skrivet: 04 januari 2020, 11:56:02 »

Hej,
Jag har nyligen skaffat bergvärme. Innan dess hade jag en FLVP Nibe 360P. För att ta vara på energin i frånluften har jag i kombination med bergvärmen en frånluftsmodul från IVT som heter VBX-2.

Jag har roat mig med att jämföra hur mycket temperaturen sjunker mellan frånluften och avluften före och  bytet från FLVP till bergvärmepumpen.
Ventilationsflödet är likadant med 360:an och VBX:en

- Nibe 360, dT 12-15 grader
- IVT VBX, dT 11-13 grader

Har för mig att 360 utvinner som mest ca 1,8KW. Tänker jag rätt att VBX då borde återvinna 1,5 KW? Låter nästan för bra ???

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!