Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: tobohl2
« skrivet: 30 januari 2013, 07:56:02 »

stort tack för alla svar!

ni är vekligen hjältar på detta forum!
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 24 januari 2013, 23:12:05 »

din anläggning har förutsättningar att hantera ett variabelt flöde givet att tanken garanterar värmepumpen ett stabilt sådant oavsett vad som händer därefter.

Det som är tråkigt är i fall vi ligger och kör en för hög kurva som ett resultat av att termostater stryper och vi ökar på värmepumpen i en oändlig kedja med dålig driftekonomi som resultat.

I ditt fall verkar det som du vet vad som gäller, så att säga, du vet att du ska ha en kurva som ger en fullgod värme under normala förhållanden och du vill ge dina hyresgäster möjlighet att ha lägre temp än så, varaktigt eller temporärt medelst en termostat.

Som purjo säger är det ju också tillrådligt att i grunden justera sitt värmesystem utifrån de givna förutsättningarna. Dvs om det alltid är för varmt på övre plan så skulle det vara en bra idé att faktiskt justera in dessa och SEN sätta dit termostaten.

Jag tror dock att det kommer fungera bra ändå. Du behöver gissningsvis inte känna detta med en fast injustering som något akut. Du kan stoppa dit termostaterna och sedan förkovra dig och förbereda dig för att kunna göra denna fasta injustering på egen hand eller med hjälp av en konsult eller röris.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 24 januari 2013, 09:27:19 »

I radiatorkopplet skall det finnas en justering där man ställer in maxflödet genom radiatorn. Sen sätter man dit termostaten så att den kan strypa ytterligare vid behov. Beroende på vilket koppel du har så sitter denna justering antingen innanför ventilen, eller på returen i botten på radiatorn.
Sitter justeringen vid ventilen så kan det behövas ett specialverktyg för att skruva på den. Justering på returen brukar göras med en insexskruv under ett täcklock.

Eftersom du har ett hyfsat stort system och hyresgäster som är beroende av bra funktion och komfort så tycker jag att du skall ta dit en röris som kan räkna på flöden och tryckfall och göra en korrekt grundjustering en gång för alla. Det kan vara ganska bökigt att få till själv utan rätt kunskaper och verktyg eftersom man i så fall måste springa runt och ändra lite grann här och där och vänta ett tag innan man kan utvärdera varje ändring. Dessutom kan det kräva en massa spring i huset, vilket kanske inte är så bra...
Skrivet av: tobohl1
« skrivet: 24 januari 2013, 09:18:38 »

Nu visar jag att jag är en idiot som inte kan detta riktigt på den nivå som en hyresvärd bör men...

Är den typen av termostat jag länkar till ovan det ni menar med fast instrypning, eller skall jag ändra någon annanstans?

Vilken typ av termostat är det då jag INTE skall använda på mina radiatorer (jag visste inte att det fanns andra...)
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 24 januari 2013, 08:10:19 »

Ja, precis. Om det alltid är för varmt på vissa våningar så kan det vara läge att strypa radiatorerna där lite hårdare med den fasta instrypningen för att skapa en bättre grundbalans i systemet.
Skrivet av: tobohl1
« skrivet: 24 januari 2013, 07:12:31 »

Som jag tolkar svaren gäller förljande:

Min anläggning, med 15 kW och 300L acktank bör jag ställa in värmekurvan för att passa den nedersta våningen i huset. det är sedan ok att använda termostater av denna typ:

http://www.mardecsystems.com/imgs/radiator_thermostat.jpg

för att reglera värmen på olika våningar.

Eller finns det bättre sätt att göra det?
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 23 januari 2013, 23:50:43 »

Om alla radiatorer/lägenheter är injusterade på ett korrekt sätt är det ofta möjligt att applicera termostater, speciellt i en större anläggning där den totala installerade effekten och flödesbehovet ofta understiger kapaciteten. Hyr man ut lägenheter är det kanske rimligt att de som hyr dessa lägenheter inte ska behöva få hög temperatur inomhus på grund av solinstrålning, matlagning eller fest.

Tanken är ju då att när termostaten är helt öppen så blir det så varmt som man anser att det ska vara i lägenheten vid normal användning. Därmed föreligger inte risk för att man har för hög värmekurva. Snarare tvärt om säkerställer man att man inte gör värme i onödan.

Sannolikheten att alla termostater stryper samtidigt och varaktigt är i en större fastighet ganska liten.

Men allt beror på vilket flöde som är tillgängligt i förhållande till vad värmepumpen kräver.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 23 januari 2013, 22:46:45 »

Skrivet av: tobohl
« skrivet: 23 januari 2013, 22:42:33 »

TAck för svar.

Sannolikt är det jag som missförstod installatören. VArför skall man inte ha termostater då?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 23 januari 2013, 22:40:36 »

Om installatören rekommenderade fullt öppna radiatorer så hade han fel! Det man rekommenderar är att man inte har termostater på radiatorerna, men dom måste fortfarande strypas in så att effektavgivningen blir rätt i förhållande till rummet dom sitter i. Hur skall man annars få jämn temperatur mellan rummen/våningarna?
Skrivet av: tobohl
« skrivet: 23 januari 2013, 21:48:20 »

Hej

jag har en Nibe 15kW i mitt lilla hyreshus. Huset har tre våningar samt en inredd källare med totalt fem lägenheter.

Tidigare ströp vi radiatorerna allt eftersom vi kom längre upp i huset, men efter att vi installerade bergvärmen fick vi starkt rekomenderat att ha alla radiatorer helt öppna och låta pumpen reglera värmen. Med fullt ös på alla radiatorer skiljer det en dryg grad mellan våningarna vilket gör att lägenheterna längs ner har väl kallt, och den översta våningen har önödigt varmt. Mina frågor är följdaktligen:

Varför var installlatören så nitisk med att rekomendera fullt öppna radiatorer?

Vilka nackdelar finns med att reglera värmekurvan för att få "rätt" värme på nedervåningen, och sedan strypa radiatorerna stegvis på våningarna oavnför?

En relaterad fråga är om någon känner till en prisvärd lösning för att övervaka, eller log-föra temperaturer trådlöst? JAgt skulle utan att gå in i lägenheterna kunna hålla koll på hur varmt/kallt dom har det

Mycket tacksam för svar

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!