Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Josth
« skrivet: 06 juni 2011, 12:09:50 »

Bra dränering och källarisolering är viktigt men typiskt att en ny utedel ska behöva kopplas bort. Gick det inte att hänga upp den på väggkonsoler under tiden? Tror nog marken behöver sätta sig ordentligt efter omdräneringen innan något markstativ används igen. Kan bli alldeles snett annars. Passa på att gräv en stenkista eller annat avlopp till smältvattnet och när marken är stabil igen om något år(?), gjut en liten betongplatta 60x100cm att ställa stativet på.

Nu på sommaren är det varmt ute och ev fukt i kylrören förångas vid ett betydligt högre vakumtryck än när det är kallt. Går säkert att hitta en tabell någonstans. Vakumsugningen kan ske med en enkel enstegspump på sommarhalvåret. Tiden beror mycket på vilken pump som används.
Skrivet av: Josefin
« skrivet: 06 juni 2011, 10:32:10 »

Hej igen! Min pump har klarat en utetemp på -18 ºC som lägst nu i vinter (det blev aldrig kallare än så). Den funkar väldigt bra tycker jag, inga problem så långt.
Nu har jag lagt ny dränering runt hela huset och kopplat bort pumpen så den behöver vacuumsugas på nytt. Har ni några ide'er om hur länge den skall sugas för att det skall bli riktigt bra?  Thumbsup
Josefin
Skrivet av: Borensbergaren
« skrivet: 12 februari 2011, 20:59:05 »

Hej Josefin

Mot dragiga hus eller långvarig kyla krävs det bra uppvärmningssystem.
Hur har det funkat hittills tycker du?
Vad är du nöjd med ?
Vad är du mindre nöjd med?

Hälsningar
/Borensbergaren
Skrivet av: Josefin
« skrivet: 12 februari 2011, 10:13:25 »

Hej Fidusen. Mätte en driftcykel igår kväll när det var -8 ºC. 1 tim 54 min i drift och 4min 30sek till avfrostning och då var det ingen frost på förångaren, låter väl bra!!
Idag på morgonen -15 ºC och pumpen drar 2000W och helt ok värme i hela huset. Jag är mer än nöjd!!  :)
EC pumpen klarar inte källaren + vv när det är så kallt, så det blev till att köra pellets en stund vill ju undvika att patronerna i pannan går, de aktiveras vid 30 ºC och går inte att stänga av, så nu har jag ställt in brännaren att starta vid 35 ºC. Är det inte kallare än ca: -7 så klarar EC'n källaren och vv. Tror inte att brännaren behöver gå så ofta så jag hoppas att det inte blir problem med kondens i pannan. Blir det långvarig kyla så får brännaren starta vid 45 ºC istället så jag undviker kondens.
Josefin
Skrivet av: Fidusen
« skrivet: 09 februari 2011, 16:18:37 »

Hej Josefin ,

Kul att du är nöjd med din nya Pump  ^-^

Ditt hus har ungefär samma konstruktion som mitt och ungefär samma ålder, att hålla värmen i ett sådant hus är inga problem när det är vindstilla!
Men vänta tills det börjar blåsa rejält och är minusgrader ute, då skall du se att det spelar ingen roll hur kraftig pump man har, finns inget som kan hålla tempen inne till 22 grader till en rimlig driftskostnad.

Så vad jag skulle rekomendera dig är att när det blir lite skönare temperaturer ute, riv innerväggar och isolera alla facken, ångspärr (hindrar luftcirkulationen i ytterväggarna) OSB skiva och Gips. Fördelarna är markanta och du kan helt skippa din Pellets, sot bära och bära, sen får du en ansiktslyftning (kanske inte behövs) inne och kan måla eller sätta tapeter som gör ditt hus till ett nytt drömboende, fast det kanske du redan har?  :D
Kostnaden är blygsam jämfört med hur mycket du tjänar i komfort och lägre energikonsumption!
Jag skulle tro att du kan komma ner till ca 14000 kWh / år.

Men det jag är mest intresserad av är hur lång avfrostningscykeln är på din Pump och lång en hel Driftcykel är vid ca -5 grader, har du mätt?
Jag är mycket tacksam om du har tid att mäta detta vid något tillfälle.

Ha det  :)
Från en som valde helt fel pump  fiR:

MVH/Fidusen

Skrivet av: Josefin
« skrivet: 09 februari 2011, 09:00:29 »

Sammanfattning efter 32 dagars körning med 35'an.
Hushållet har totalt förbrukat 2270kwh=70,9 dygn.
Pumpen förbrukat 947kwh=29,6 dygn.
Snitt utetemp -1 ºC. Kallast -13 ºC, varmast +5 ºC. Verkar vara som en relativt normal vintertemp här på västkusten.
Inställningar: Börtemp 20 ºC, Wide vane aktiverat, fläkt 4 nattetid och steg 3 dagtid. 22 ºC i nedervåning och 20 ºC där uppe.
EC-pumpen har värmt vv och källare, uttemp till rad, 28 ºC och 15 ºC i innetemp. Legionellakörning och vv komplettering när det var som kallast, har krävt ½ säck med pellets i hela perioden!! Skönt å ha brännaren när det inte kräver så mycket.
Kanske lite hög totalförbrukning jag skall skaffa en elmätare till EC pumpen för att få bättre koll på den förbrukningen. Men knappast kan det väl vara mindre förbrukning med patronerna i pannan.
Varmt och gott överallt. Har inga problem med att få upp värmen till övervåningen, kanske beror det på 3 små spaltventiler som står öppna på övervåningen.
1 elradiator står på lite försiktigt på badet däruppe och 1 vvradiator står på i 1 rum däruppe för krav på hög komfort.
Får väl duga!
Josefin Thumbsup

Skrivet av: Andreas__ke
« skrivet: 03 februari 2011, 22:40:35 »

Jag har också en nyinstallerad fd35, bor i 2 plans gammal timmerkåk på tot. ca 150 kvm. Pumpen värmer nedervåningen, men jag får ingen värme upp på övervåningen.

De kan vara svårt att få upp värmen,luften på över våning måste försvinna för att ge platts åt den varma luften från nedervåningen så den kan stiga upp.jag har själv så att varm luften ligger i tak höjden vid trappen,man känner riktigt hur man går in i varmluften när man går ner för trappen.Man kan ventilera ut luft om man har nån självdrags ventil på över våningen de hjälper lite,kanske inte så ekonomiskt men.
///Andreas
Skrivet av: kall häls(n)ing
« skrivet: 03 februari 2011, 15:25:06 »

Jag har också en nyinstallerad fd35, bor i 2 plans gammal timmerkåk på tot. ca 150 kvm. Pumpen värmer nedervåningen, men jag får ingen värme upp på övervåningen.
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 02 februari 2011, 00:20:44 »

Tja... en gissning:

Globala uppvärmningen blir +6°C...
Världskrig när USA och Kina brakar ihop...
Tallibanerna tar över världshäraväldet i resterna...

Kan det bli bättre..?   ;)

Äh... Det löser sej... Vi får byta till elbilar och äta mindre kött... Elbolags-dirrarna får sina bonusar och livet rullar vidare... 

Kul att pumpen funkar bra för er..!
Skrivet av: Josefin
« skrivet: 01 februari 2011, 23:40:10 »

Strax före avfrostning skall det vara. Det säger väl något om hur en driftscykel kan arta sig vid den temperaturen -13 ºC. Just nu 22-20 ºC, +3 ºC ute och 830w på pumpen. Undrar om elproducenterna blir sura nu? Deras företagsid'e är förstås: att producera och sälja så lite el som möjligt till så högt pris som möjligt!!
För övrigt så känns det bra att varje gång jag släcker en lampa så förlorar producenterna något öre, men, det är ju egentligen det dom vil, så lite producerat el som möjligt med så stor förtjänst som möjligt, och så höjer dom priset ju mindre som produceras för å få till bonusar etc.
 Tunisien och Egypten revolutionerar mot förtryck och dogmatism och Kamprad har 100 miljarder i fickan som fattiga satar i Rumänien, Polen och Bangladesh har gnott ihop åt honom och betalat med dålig hälsa och allt för tidig död. Ja jäv..r!! Blir inte elproducenterna också lite rädda tro, att någon eller några skiter i konventionerna och blir riktigt förbannade??
Det är något stort som håller på att hända i världen.
Vart är vi på väg tro??
Josefin
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 30 januari 2011, 16:15:09 »

Ser ju rimligt ut...

I första beräkningnen får du ca 1 kW mer än i SP:s test, vilket är rimligt eftersom deras mätningar inkluderar avfrostningarna.

Det andra beräkningnen förstår jag inte riktigt..? Du säger: "När det slår om till avfrostning". Skulle det vara mätningar under själva avfrostningen? Inte så väl..? Är det efter nästa avfrostning i så fall? Eller strax före?
Skrivet av: Josefin
« skrivet: 27 januari 2011, 19:37:15 »

Har gjort några mätningar och vill gärna ha lite kommentarer. Använder mig av luftflödet till 25'an, eftersom jag inte vet vad 35:an ger i luftflöde på fläkt 4.
-13 ºC utetemperatur.
10 min, efter sista avfrostningen.
Intemperatur till pumpen +23 ºC.
+46 ºC ut.
2170w drar pumpen.
Börvärde 22 ºC.
Fläkt 4.
Delta T 23 ºC.
23*0,3*726=5009
5009/850=5,89
Tror nog att pumpen går på (nästan) max även om det är inställt på börvärde 22.

När det slår om till avfrostning, 1,5 timme efter senaste avfrost..
-13 ºC.
Börvärde 22.
intemperatur till pumpen 23 ºC.
+36 ºC ut.
1730w i förbrukning.
Fläkt 4.
Delta 13 ºC.
13*0,3*726=2831.
2831/850=3,33.

Varmt och gott i stugan utan någon allvarlig temperatursänkning, dock några få tiondelars grader sänkning.


Är det rätt räknat? Verkar det rimligt för en 35'a tro??

Kan jag ordna med något ytterligare för att få ytterligare förbättrad effekt?

Josefinnörd!  *roflmao*

Skrivet av: Josefin
« skrivet: 26 januari 2011, 09:15:18 »

-10 ºC hela natten till nu fram på morgonen. Testade med att ställa pumpen på börvärde 22 ºC igår kväll och fläkt 3, vane rakt ut, ingen wide vane. Nu på morgonen drog pumpen 1700w. Nedervåningen hade +18 ºC, (igår kväll +22 ºC) och övervåningen fortfarande +20 ºC. Det mesta av värmen går alltså upp i övervåningen med den inställningen. Aktiverade wide vane och satte fläkten på steg 4, ingen ändring av börvärde, på morgonen och pumpen drog direkt 2050 w. ½ timme senare 2 ºC graders höjning i nedervåningen och sannolikt i stigande.
Jag har inte bytt till 13A propp, har inte heller någon hög temp i kabeln ca:10m och pumpen har som mest vart upp i 2200w vid något tillfälle utan att det löst ut. Tror jag avvaktar med att byta till 13A då det verkar fungera bra som det är just nu. Det verkar som det är nödvändigt att köra med Wide vane och steg 4 på fläkten, i min stuga, för att hålla en stabil temp, i alla fall när det är lite kallt ute. Det är nog så att fläkt 4 höjer effekten rejält och därmed också förbrukningen men också sannolikt cop-värdet tror jag.  Thumbsup
EC-pumpen klarade att hålla +40 ºC i pannan nu på morgonen, värmer ju källaren till 15 ºC + vv, så det fick bli en snabbstart på pelletsen, fint å ha  (trots allt) när det är kallt ute, blir ju inte mycket sotande i alla fall efter installationen av ME'n. Snitt 33kwh/d sedan 7/1.
Josefin  *vinkar*
Skrivet av: jj830131
« skrivet: 22 januari 2011, 13:28:07 »

Det är inte bara att säkra upp, den diskussionen har varit i minst ett par andra trådar.
Problemet är att det är 1,5 mm2 kabel för en 10A säkring. Snarare är det så att man när man har långa kabellängder 2,5 mm2 säkrar ner från 16A till 13A för att klara utlösningsvillkoret för säkringen. Sitter säkringen nära värmepumpen så kan det gå att säkra upp, men det får man räkna på från fall till fall. Det är för att skydda kabeln som säkringen sitter där, för att inte få för stor ström och värmeutveckling som kan skada den och efter ett tag leda till brandtillbud.

Mvh



Kan skicka 2860W (220x13) genom 1.5mm2 kabel utan större värmebildning, kanske inte ska använda 100 meter kabel dock.
Standard i tex UK.

Skrivet av: Lelle
« skrivet: 19 januari 2011, 21:00:45 »

Det är inte bara att säkra upp, den diskussionen har varit i minst ett par andra trådar.
Problemet är att det är 1,5 mm2 kabel för en 10A säkring. Snarare är det så att man när man har långa kabellängder 2,5 mm2 säkrar ner från 16A till 13A för att klara utlösningsvillkoret för säkringen. Sitter säkringen nära värmepumpen så kan det gå att säkra upp, men det får man räkna på från fall till fall. Det är för att skydda kabeln som säkringen sitter där, för att inte få för stor ström och värmeutveckling som kan skada den och efter ett tag leda till brandtillbud.

Mvh

Skrivet av: pi.r
« skrivet: 19 januari 2011, 20:11:16 »

Kort dygnsrapport.
Igår morse -1 ºC fram till nu på morgonen -8 ºC. Minus hela dygnet. Börvärde 22 ºC. Ingen sänkning av innetemperatur, 22-20 ºC. 33kwh konsumerat av pumpen. Hur verkar det? Pi.r - Glömde å klaga på allt bärande av säckar i hala källartrappen också!  huvuddunk
Josefin

Låter som ganska rimlig förbrukning. Det borde ha gått åt (drygt) en säck mindre pellets under samma period. Man måste nog försöka ställa pumpens förbrukning (x COP) mot reduceringen av pellet-säckar (ca 75-80 kWh/säck).
Skrivet av: Pluttas
« skrivet: 19 januari 2011, 17:34:05 »

Hej Pluttas! Nejdå ingen i-see, det funkade inte lika bra som utan. Justerar bara med Wide Vane knappen. Använder inte AREA-knappen. Men lite orättvist är det allt med dig som har en 50:a, då kan ju du värma Globen om du vill. Själv så kan jag ju bara värma en normalstor idrottshall!!  fiR:
Jag surrar en del innan jag förstår mig på effektförbrukningen. Jag har ju ingen lust att vara en pannrumstomte heller. Efter sista avfrostningen så tog jag mig ändå tid att kolla in förbrukningen i en kvart. Så här är det: Avfrostning, -3 ºC ute startar på upp mot 2000w, sjunker tillbaks ner mot 900w och ökar sakta upp till 1300w, efter kanske en kvart och sen vet jag inte mer om det. Har tillbringat alltför mycket tid i pannrummet med EC-pumpen för att det skall vara bra för hälsan så jag är lite allergisk mot pannrum och digitalmätaretittande.   8)
Josefin

Aah, okej... Håller på att prova mig fram vilket som är bäst gällande värmespridning och energiåtgång mellan I-SEE och inte.
Haha, ja det var därför jag köpte den; Om jag skulle flytta in i Globen i framtiden...  :D

Jag förstår dig gällande pellets, bytte själv ifrån det möget i våras...
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 19 januari 2011, 12:47:51 »

Ja en 660/FD35:a kan ju dra som max ca 2500 watt (även om denna elförbrukning sker i sällsynta fall), så en 13 amp säkring är givetvis att föredra för dessa pumpar. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: jj830131
« skrivet: 19 januari 2011, 12:42:23 »

Hej Apan! Kanske skall jag inte bry mig om att säkra med mer än de 10A jag redan har då. Så vitt jag förstått så är ju Nocrian kraftfullare än min 35:a så då klarar det sig kanske ändå. ...text....
Josefin

Josefin, att apan klarar sig på 10 A är mycket möjligt men varför inte följa rekommendationerna? 13 A Trög ska det vara på 660.
Ett 5-pack kostar ca 20kr, är värt det bara för att så slippa byta en enda gång i mina ögon.

http://mediabank.canvac.se/files/142_produktblad_q_heat_se.pdf
Skrivet av: Josefin
« skrivet: 19 januari 2011, 07:02:58 »

Kort dygnsrapport.
Igår morse -1 ºC fram till nu på morgonen -8 ºC. Minus hela dygnet. Börvärde 22 ºC. Ingen sänkning av innetemperatur, 22-20 ºC. 33kwh konsumerat av pumpen. Hur verkar det? Pi.r - Glömde å klaga på allt bärande av säckar i hala källartrappen också!  huvuddunk
Josefin
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 19 januari 2011, 00:46:43 »

Hmm... Du för det att låta som att mitt beslut att skippa pellets för VP, kanske inte var så dumt ändå... Fast nu har jag tyvärr inget att elda med när VP:n inte orkar. Pannan är slut...

Låter som en bra taktik att börja med en LL-pump och se hur det går. Har du tur dröjer det 100 år innan det blir en sån här vinter igen (eller 100 000 år om vi har otur...)
Skrivet av: Josefin
« skrivet: 19 januari 2011, 00:08:23 »

Sota å sota å kladda å kladda , å så sota igen å ut i trägårn med sot å det växer, å så sota igen å så ut i soporna med mera påsar med sot, å så sota igen, nej fy tusan!! Allt har sin tid! Pelletsbrännarn har betalt sig många gånger om, å jag har haft den i 8 år utan problem egentligen. Bra brännare är det men tröttsamt med sot å mök. Å visst har du rätt i att jag varit pannrumsnörd sedan länge men nu vill jag hellre trycka på knappen å få det att gå ändå. Oljepanna å bränna pellets i så verkningsgraden är väl inte alltför hög men nog har den tjänat in sin investering å varmt har jag haft det. Jag har tänkt å köra brännarn fortfarande när det blir kallt ute men just nu går pelletsvärmen bara ut i källaren i en combo med EC pumpen. Vi får se lite senare framöver hur mycket energi huset behöver när det blir kallt, just nu så går det bra i alla fall. Som sagt tidigare så har jag liten koll på husets behov. Men det är ett fint litet hus i en trivsam miljö alla fall som jag får bo i. Säg att pumpen klarar -10 ºC så är jag nöjd. Det är inte oftare vi har kallare här på västkusten om det inte är svinevinter som det varit fram till nu. Vi får se som sagt. Behövs det så monterar jag ett par pumpar till!! Svinkallt i december, gick nog 1,5 pallar pellets för att hålla värmen.
Josefin
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 18 januari 2011, 23:22:08 »

Josefin...

Är det är lika bra att erkänna att du varit medlem i pannrums-nörd-klubben sedan länge?  ;)

6 pallar pellets borde bli ca 24000 kWh.
Ska det ersättas med en stackars FD35:a..? Då är det inte undra på att den får kämpa...

Går LL-pumpar billigare än pellets? Eller är det andra skäl till FD35:an?
Skrivet av: Josefin
« skrivet: 18 januari 2011, 22:26:22 »

Hej Apan! Kanske skall jag inte bry mig om att säkra med mer än de 10A jag redan har då. Så vitt jag förstått så är ju Nocrian kraftfullare än min 35:a så då klarar det sig kanske ändå. En av mina  huvudsäkringar 16A, har 3 st, flyger kanske vartannat till vart tredje år, inte för att jag förstår varför, men byta är ju lätt så det bryr jag mig inte om. Valde mellan Nocria och ME egentligen men fastnade för ME'n för att den var så tyst och behaglig och så fick jag ett bra pris av en lokal handlare. Tycker nog att jag valde rätt trots allt. Tystare pump kan jag tro att man får leta efter. Eftersom jag är ny med LL-pump är det ju lite svårt att förstå sig på rätt inställningar för att få god valuta för investeringen men det kommer väl med mer tid och erfarenhet tänker jag. Pumpen går fortfarande efter sista avfrostningen ca: 21.30 och tar 1560w just nu.
Josefin
Skrivet av: Apan
« skrivet: 18 januari 2011, 21:57:56 »

10A är ingen fara, vi har på Vår Nocria 10A Diazed, har aldrig gått så länge pumpen varit i drift, trots full effekt i många dagar, och den borde dra mer än Din pump.

Däremot huvudsäkringen kan flyga 1-2 ggr/vinter..L1 är huvudfas i detta hus, väldigt snett..tur huvudsäkringarna sitter kallt till..
Skrivet av: Josefin
« skrivet: 18 januari 2011, 21:47:47 »

Hej Pluttas! Nejdå ingen i-see, det funkade inte lika bra som utan. Justerar bara med Wide Vane knappen. Använder inte AREA-knappen. Men lite orättvist är det allt med dig som har en 50:a, då kan ju du värma Globen om du vill. Själv så kan jag ju bara värma en normalstor idrottshall!!  fiR:
Jag surrar en del innan jag förstår mig på effektförbrukningen. Jag har ju ingen lust att vara en pannrumstomte heller. Efter sista avfrostningen så tog jag mig ändå tid att kolla in förbrukningen i en kvart. Så här är det: Avfrostning, -3 ºC ute startar på upp mot 2000w, sjunker tillbaks ner mot 900w och ökar sakta upp till 1300w, efter kanske en kvart och sen vet jag inte mer om det. Har tillbringat alltför mycket tid i pannrummet med EC-pumpen för att det skall vara bra för hälsan så jag är lite allergisk mot pannrum och digitalmätaretittande.   8)
Josefin
Skrivet av: Pluttas
« skrivet: 18 januari 2011, 21:07:17 »

"Pluttas" -horisontvingar menar jag är Wide Vane. Där finns en markering som ser ut som en dubbel hängande pil. Den justerar automatiskt luftströmmen sidledes och det fungerar bra för mig i alla fall. Vane har jag ställt in 1 steg ner och det funkar också bra för mig. Fläkt steg 3 dagtid och 4 nattetid.

Det var det jag misstänkte.
Du kör alltså med I-SEE aktiverat vad jag förstår?
Har du justerat WIDE VANE med WIDE VANE-knappen eller AREA-knappen?

Har själv VANE ställd på översta läget och det verkar fungera kanon gällande spridning i hela huset.
Kör fläktläge 3 på min dygnet runt, men har en FD50'a.
Skrivet av: Josefin
« skrivet: 18 januari 2011, 19:43:12 »

Jodå, jag kör med keramik i källaren där pumpen är ensamt ansluten. Bostadsplanen är det monterat snabbsäkringar i. Skall fixa ett paket 13A säkringar, bara fint om de passar i 10A uttag utan att det blir nån överbelastning eller så.
"Pluttas" -horisontvingar menar jag är Wide Vane. Där finns en markering som ser ut som en dubbel hängande pil. Den justerar automatiskt luftströmmen sidledes och det fungerar bra för mig i alla fall. Vane har jag ställt in 1 steg ner och det funkar också bra för mig. Fläkt steg 3 dagtid och 4 nattetid.
Är det nåt som pumpen producerar i överkant så är det i alla fall vatten från avfrostningarna. Här har varit mellan +5 igår och just nu idag -1 ºC. Igår kväll tömde jag ur murarbaljan 20 liter och nu när jag kommer hem från jobbet så var det dags igen för 20 liter till!! Inte dåligt! Thumbsup
Hur mycket drar då mitt hus i energi/år. Ja eftersom jag har diverse energiomvandlare (är sk, multiomvandlare i mångfaldsklubben, enl, Raffen) så är det inte lätt att få någon ordning på det. Jag har aldrig kört med bara el. Skall jag ha någon mening om det så gissar jag snitt 5-7 pallar pellets, ½m2 ved, 8-9000kwh/år, inkl, EC-pumpen som klarar hus och vv ner till +4 ºC. Men jag är som sagt osäker, det viktigaste är trots allt att det är varmt och gott. Ett par tusingar hit eller dit, ja det får jag leva med.
Just nu börvärde 22, -1 ºC ute, 22-20 inne, 1300w på pumpen. Allt gott och väl med värmen och alla är glada och nöjda.  :D
Josefin

Edit: Skall var -3 ºC och 2050w på pumpen helt igenfrostad. Är inte det mycket tro??? Sc:,h
Skrivet av: jj830131
« skrivet: 18 januari 2011, 04:51:26 »

Tack för svar. Fint med 5 års garanti!!
Just nu så är det +4,5 ºC här i norra Bohuslän och pumpen drar 600-700w. När det var lite kallare här ca: -3 har Jag lagt märke till att när jag kör den på fläkt 4 och vingarna rätt ut genom dubbeldörrar på 5 m avstånd så drar den mer om jag inte har horisontella vingarna aktiverade. Värmen skjuts iväg från värmekanonen och försvinner ut i resten av undervåningen och upp till övervåningen och det blir för kallt i rummet där den är installerad och den jobbar för fullt. Funkar mycket bättre med horisontella vingarna aktiverade och helt säkert ca 300w mindre i förbrukning. Pumpen var faktiskt uppe i ca: 2000-2100w och 9.5A vid -3 ºC innan jag testade med aktiverade vingar. Jag lurar på om mitt hus är våldsamt värmeslukande. Skall väl inte behövas maxfart när det är -3 ºC eller?
 Nattetid kör jag med fläkt 4 och horisontvingar aktiverade och börvärde +22 ºC och dagtid fläkt 3. Besväras inte av fläkten på läge 3 och utedelen har jag inte hört ett ljud ifrån. Hittills har pumpen förbrukat 307kwh sedan 7/1. Nu när det är lite varmare här så räcker det med fläkt 3 och börvärde 21. Varmt överallt är det. 1½plan 140m2.
För övrigt så är pumpen ansluten till en 10A propp, installatören sa att det räckte gott?  Sc:,h Kommentarer?
Josefin



Rekommenderar dig att köpa ett paket 13 A säkringar om du kör med keramiken, passar i 10 A anslutningen och ger det lilla extra som krävs för att slippa oroa sig att den löst ut medans du solar i Egypten 1 vecka eller 2 under vintern.  8)
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 16 januari 2011, 23:26:54 »

Att köra pumpen på en 10 A propp är OK om den sitter ensam på den. Propparna ska klara ca 50% överlast kontinuerligt. Men toleransen är ganska grov, så har du otur kan du få byta den någon gång - om den ryker...

Hur mycket energi har ditt hus förbrukat förr? Totalt alltså, för du verkar ju värma med lite av varje... (multiplicera energi till en VP med sitt COP)
Skrivet av: Pluttas
« skrivet: 16 januari 2011, 22:08:02 »

Hej Josefin!

Vad menar du med "horisontvingar aktiverade"?
Menar du "VANE" pendlande eller?
Skrivet av: Josefin
« skrivet: 16 januari 2011, 20:08:07 »

Tack för svar. Fint med 5 års garanti!!
Just nu så är det +4,5 ºC här i norra Bohuslän och pumpen drar 600-700w. När det var lite kallare här ca: -3 har Jag lagt märke till att när jag kör den på fläkt 4 och vingarna rätt ut genom dubbeldörrar på 5 m avstånd så drar den mer om jag inte har horisontella vingarna aktiverade. Värmen skjuts iväg från värmekanonen och försvinner ut i resten av undervåningen och upp till övervåningen och det blir för kallt i rummet där den är installerad och den jobbar för fullt. Funkar mycket bättre med horisontella vingarna aktiverade och helt säkert ca 300w mindre i förbrukning. Pumpen var faktiskt uppe i ca: 2000-2100w och 9.5A vid -3 ºC innan jag testade med aktiverade vingar. Jag lurar på om mitt hus är våldsamt värmeslukande. Skall väl inte behövas maxfart när det är -3 ºC eller?
 Nattetid kör jag med fläkt 4 och horisontvingar aktiverade och börvärde +22 ºC och dagtid fläkt 3. Besväras inte av fläkten på läge 3 och utedelen har jag inte hört ett ljud ifrån. Hittills har pumpen förbrukat 307kwh sedan 7/1. Nu när det är lite varmare här så räcker det med fläkt 3 och börvärde 21. Varmt överallt är det. 1½plan 140m2.
För övrigt så är pumpen ansluten till en 10A propp, installatören sa att det räckte gott?  Sc:,h Kommentarer?
Josefin
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 13 januari 2011, 00:56:15 »

Hej Raffen, det var längesedan, kul å höra från dig igen, fint att du inte gav upp när det var som hetast runt öronen! Nej då inte har jag lagt ner lvvp inte. Värmer källaren till 15 ºC och vv med EC pumpen till
55 ºC och det går också bra det orkar den så långt i alla fall. Nu är jag alltså medlem i flera pumpklubbar samt också pelletsklubben och kaminklubben, tror jag har allt som går att få nu i energiomvandling saknar väl bara berg och flvp!! Men nu får det räcka tycker jag.
Tillbaka till mina frågor, skall jag nöja mig med 5-7 min, sugning eller begära ny sugning? Verkar det ok, med 24kwh/dygn utifrån mina förutsättningar och utetemp??
Josefin från norra Bohuslän minsann!

Tjenare Josefin! Ja ok då kör du med allt ihop alltså, ja då kan man nästan säga att du är med i mångfaldsklubben istället, och det är ju riktigt bra det naturligtvis. Thumbsup
Ja det här med 5-7 minuters vacuumsugning vid en installation vid -7 ºC i utetemp tycker jag väl personligen låter skumt lite och dåligt alltså, men nu för tiden så blir man inte förvånad över någonting egentligen.
Sen har du då 5 års helgaranti på pumpen och om det skulle vara så att det skulle finnas luft eller fukt kvar i systemet efter den här vacuumsugningen så kommer det säkert att visa sig inom de närmaste ca 1-2 åren ivf tycker jag via ett ev kompressorhaveri, och då tar självklart garantin på pumpen detta isf.
Sen tjänar det nog inte så mkt till nu så här i efterhand att begära ytterligare en vacuumsugning eftersom skadan isf delvis redan är skedd när pumpen är igångkörd vilket gör att den ev fukt och luft som "kanske" har lämnats kvar i systemet isf redan har blandats med oljan och startat nedbrytningen av denna.
Detta med vacuumsugning på vintertid har bl.a diskuterats i denna tråd: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=39068.0
Vad som kan hända om man fuskar med vacuumsugningen eller ev struntar helt i denna procedur vid en installaton har jag beskrivit här i samma tråd:
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=39068.msg364245#msg364245

När det sen gäller din förbrukning för pumpen på ca 23-24 kwh/dygn så är detta väldigt svårt att kommentera, men av din beskrivning att döma när det gäller din uppvärmningsyta, husets ålder inkl förhållandevis dåliga isolering så tycker jag faktiskt att förbrukningen låter ganska rimlig. :)

Mvh Raffen.
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 13 januari 2011, 00:45:45 »

Hej Josefin..!

När det gäller "sugningen" skulle du behöva svar från någon kunnig installatör... I väntan på bättre får du nöja dej med en som kan en del om vakuum-teknik.

Till att börja med tror jag att man behöver lite mer information för att kunna avgöra om 5-7 min. räckte. Framför allt vad det var tryckmätaren egentligen visade.

Lite bakgrund:
När man vakuumpumpar systemet vill man även se till att allt ev vatten som kan finnas i rören sugs ut. Man måste då sänka trycket så lågt att vattnet kokar, och det vid den temperatur som råder ute vid tillfället (is förångas direkt, utan att först smälta - frystorkning). Om det var -7°C vid installationen skulle man behöva pumpa ner till ca 2-3 mbar (har inte exakta siffran) för att förånga eventuell is.

Men sen tar det ju tid för att allt vatten ska hinna förångas, och det beror ju förstås på mängden vatten. Det går dock lätt att avgöra när allt vattnen är borta, genom att övervaka trycket. Så länge det finns vatten kvar kommer trycket inte att komma under 2-3 mbar, för vartefter man suger ut vattenånga, bildas lika mycket ny. Först när allt vatten är slut kan trycket sjunka ytterligare, ner till vakuum-pumpens kapacitet.

Förutsättningen är att man har en "tillräckligt" bra tryck(vakuum)-mätare, som kan se skillnad på så små variationer i tryck. Du skrev att "värdet" snabbt gick upp till 99,9. Det skulle kunna vara 99,9% vakuum relativt atmosvärstryck, som är 1013 mbar (= hPa). I så fall skulle det kunna motsvara ca 1 mbar, vilket skulle vara OK.

Men om instrumentet inte hade flera decimaler, typ 99,93, så är det tveksamt om det har den noggranheten att man verkligen kan lita på sista decimalen.

Dessutom börjar ett extra problem smyga sej in när trycket sjunker mot 1 mbar, som gör att gas/ånga inte beter sej som vanligt. Gasen flyttar sej allt långsammare ut genom små hål och trånga kanaler (som t.ex. rören mellan inne- och ute-delarna).

Det sista gör att jag känner en viss tveksamhet till den korta tiden. Men samtidigt är det ju så att värmepumpen tål en mindre mängd vatten. Hur mycket har jag ingen aning om, så jag kan inte bedöma om det är OK eller inte.

Långt inlägg - och ändå inget vettigt svar - sorry...   :-\

Förbrukningen på 24 kWh/dygn låter kanske något hög, men det går inte alls att säga, om man inte vet hur "mycket" hus den ska värma..? Yta? Tidigare förbrukning?
Skrivet av: Josefin
« skrivet: 12 januari 2011, 00:35:45 »

Hej Raffen, det var längesedan, kul å höra från dig igen, fint att du inte gav upp när det var som hetast runt öronen! Nej då inte har jag lagt ner lvvp inte. Värmer källaren till 15 ºC och vv med EC pumpen till
55 ºC och det går också bra det orkar den så långt i alla fall. Nu är jag alltså medlem i flera pumpklubbar samt också pelletsklubben och kaminklubben, tror jag har allt som går att få nu i energiomvandling saknar väl bara berg och flvp!! Men nu får det räcka tycker jag.
Tillbaka till mina frågor, skall jag nöja mig med 5-7 min, sugning eller begära ny sugning? Verkar det ok, med 24kwh/dygn utifrån mina förutsättningar och utetemp??
Josefin från norra Bohuslän minsann!
Skrivet av: Borensbergaren
« skrivet: 12 januari 2011, 00:01:13 »

Det är bara att gratulera Dig till en bra pump. Kör så det ryker. Du får väl vänta och se när det blir riktigt kallt hur långt ner den hänger med i just ditt hus.
Hoppas att du återkommer med dina upplevelser och erfarenheter. Här på forumet finns många som kan dela med sig av sina. Har du frågor så tveka inte att ställa dom här.


/Borensbergaren
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 11 januari 2011, 23:56:18 »

Hej Josefin! Jaså har du lagt ned uppvärmningen med ditt vattenburna värmesystem, sålt kopparrören och köpt en ME-pump nu alltså! :D
Får väl säga grattis till inträdet i luftvärmepumpsklubben då. Thumbsup

Mvh Raffen.
Skrivet av: Josefin
« skrivet: 11 januari 2011, 23:45:11 »

Nu har jag också fått en ME installerad. Den har gått nu sedan 5/1 och det verkar funka som det skall. Står på lecablock och markstativ.
Hittills har det bara varit -3 men den klarar lätt att värma 1 ½ plan 140m2. Gammalt hus från 1932 med plankstomme och i stort sett original utan isolering men lite sågspån på vinden. Tempen utomhus har väl legat mellan +2 - -3 och den verkar behöva 23 kwh/dygn som mest hittills och jag har varmt överallt, +23-21 ºC i hela huset. Verkar det ok eller? Sol och fläkt 4 rätt ut nattetid och i-see dagtid med full spridning och fläkt 3-4 verkar fungera bäst just nu och jag störs inte speciellt av fläktljudet även om jag blivit tvungen att höja tv-ljudet ett snäpp.
Installatören har cert, och har nyligen varit på kurs och lärt sig att det endast behövs en blygsam vacuumsugning på 3 min?! Jag har väl förstått att det skall behövas mer än så, kanske en ½ timme eller så, ca: -7 ºC vid monteringen. Nu blev det suget 5-7 min i alla fall, värdet på mätaren gick snabbt upp i 99,9 men jag förstår ju inte vad det är för slags värde. Vacuumumpen var av modell rejäl så kanske gjorde den jobbet ändå. Rören är väl ca: 3½m. Kan det räcka tror ni eller skall jag kräva en ny sugning. Pumpen går bra och jag har inget att klaga på. Packar pumpen/kompressorn ihop pga, dåligt sug så är det ju i alla fall 5 års garanti.  Thumbsup
Josefin

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!