Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Hansson
« skrivet: 17 februari 2007, 19:52:36 »

Marginal el är inte bra >:(
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 17 februari 2007, 19:06:39 »

Jag tycker att du ska skippa Statoil istället
Skrivet av: PerJ
« skrivet: 17 februari 2007, 19:04:43 »

Hej,

Tar upp denna gamla tråd.

Läste nyss följande rapport från Energimyndigheten om hur man bör beräkna miljöpåverkan vid förändring av elproduktion/konsumtion:

http://www.stem.se/WEB%5CSTEMFe01e.nsf/V_Media00/C12570D10037720FC12572300036F23A/$file/miljov.pdf

PerJ
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 20 januari 2006, 21:19:39 »

Men det är bara statoil som säger att värmepumpar kanske inte är det bästa som finns, så på dom igen knUp knUp knUp
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 januari 2006, 21:15:16 »

Även OK gör reklam för pellets, så låt ingen skugga fall enbart över statoil.  :-\ :o
Skrivet av: k
« skrivet: 20 januari 2006, 09:34:26 »

Dags att bojjkotta Statoil. Det är alltid obs alltid dom som höjjer bensinpriserna först..
Bara appropå ingenting
Skrivet av: maha6305
« skrivet: 13 januari 2006, 15:02:40 »

Förhasta er inte i er iska. Det kan finnas en poäng i resonemanget faktiskt.

Jag kör värmepump ändå. Istället för kol kan dom ju elda pellets i kraftvärmeverk för att täcka toppbelastningen av el.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 13 januari 2006, 14:43:16 »

Det triggade många aktörer!
I dagens länstidning i Östersund skriver EIO om förträffligheten med den överlägsna direktelen, jämfört med tex fjärrvärme. Jämtkraft har också haft en om Fjärrvärmens fördelar.
Det här kanske inte ens behöver kommenteras annat än att dom här har haft uppförsbacke ett bra tag!


Klipp ur LT:

DIREKTVERKANDE EL HAR STORA MILJÖFÖRDELAR

Fjärrvärme är inte en bra lösning för uppvärmning så länge som marknaden är lokalt monopolistisk (marknaden är inte konkurrensutsatt). Dessutom har fjärrvärme stora förluster när den överförs långa sträckor.


Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementets promemoria "Energieffektivisering och energismart byggande" är nästan på ett överdrivet sätt positiv till fjärrvärme, vilket är oerhört märkligt.

Riksdagen beslutade den 16 december 2005 om ett särskilt stöd till fastighetsägare som byter till en förnybar energikälla. Ett så kallat konverteringsstöd utgår från och med den 1 januari 2006 till och med den 31 december 2010 till fastighetsägare som byter från oljepanna eller direktverkande el till en förnybar energikälla.

Energikällor som ger rätt till stöd är fjärrvärme eller individuell uppvärmning från biobränslen, värmepump eller solvärme.

Att påstå att fjärrvärme är en förnybar energikälla men att direktverkande elvärme inte är det finner vi inom Elektriska Installatörsorganisationen EIO mycket märkligt. Elektricitet kan ju skapas via förnybara energikällor och fjärrvärme kan skapas via fossila bränslen såsom olja eller kol.

Det är inte korrekt att direktverkande elvärme inte kan användas med hänsyn till en hållbar samhällsutveckling. Ju energisnålare huset är, desto mer talar för elvärme. Elelement med moderna termostater utnyttjar "gratisvärmen" från människor, belysning och solen.

Direktverkande el i framtidens mycket energisnåla hus kommer att vara det enda tekniska och ekonomiska alternativet.

Direktverkande el kan dessutom kombineras med luftvärmepumpar.

Sverige har idag cirka 260000 småhus med direktverkande elvärme som den huvudsakliga värmekällan. Att i en befintlig fastighet gå över från direktverkande el till olika former av vattenburna system - som till exempel fjärrvärme - innebär omfattande ombyggnader och är sällan ekonomiskt försvarbart ens på mycket lång sikt.

Direktverkande elvärme är en både effektiv, ekonomisk och ekologiskt hållbar uppvärmningsmetod, särskilt om man väljer grön el. Elektricitet är den enda energiform som kan överföras långa sträckor med relativt låga förluster.

De låga installations- och underhållskostnaderna är andra viktiga fördelar som får extra stor betydelse för till exempel småhus och fritidshus.

Ett eventuellt förbud för direktverkande elvärme i nyproducerade hus, som diskuteras i Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementets promemoria, kan leda till negativ miljöpåverkan.

Ett förbud för direktverkande elvärme i befintliga hus har ännu större negativa konsekvenser och kommer att leda till ökade kostnader för småhusägarna samt påverka miljön negativt.

Hans Enström

EIO är en politisk obunden och oberoende företagarorganisation som ansluter 2500 elteknikentreprenörer.
Skrivet av: Hansson
« skrivet: 12 januari 2006, 19:19:10 »

Skrivet av: Roland
« skrivet: 12 januari 2006, 09:14:43 »

Statoil förutsätter att det finns obegränsad överföringskapacitet mellan de nordiska länderna. Undrar om det stämmer.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 11 januari 2006, 22:49:22 »

Citera
Det är möjligt att svensk gaskraft kommer att ha något högre marginalkostnader än norsk, dansk och finsk kraft på grund av större transportkostnader för gasen. Det skulle tala för att det blir svensk gaskraft som i framtiden kommer att utgöra marginalproduktion i det nordiska elsystemet.

Varför i Sverige om det är dyrare där??

Det var lite nyanserat nu, svaret du fick.
Skrivet av: Mike
« skrivet: 11 januari 2006, 22:04:58 »

Och här kommer svaret från Statoil! :

Enligt många källor är inte Sverige ett land med elöverskott, åtminstone inte sk. "normalår" eller "torrår". Det här är en bild som blir än mer tydlig när man blickar framåt i tiden. Dessutom är det ju så att även om Sverige isolerat sett har överskott under en period så sitter vi ihop med elmarknaden i de omgivande länderna och då är den relevanta frågan om det nordiska elsystemet har överskott eller inte. Man kan gilla det eller ej, men ökad elefterfrågan i Sverige påverkar direkt produktionen av el på marginalen i Norden.Se nedan ett utdrag ur Energimyndighetens och Naturvårdsverkets underlag till regeringens kontrollstation (delrapport 2, sid 58):


"Det råder i Sverige konsensus om att förändringar i elsystemet påverkar marginalen i det nordiska elsystemet. Däremot råder inte konsensus om vilken teknik och bränsle som utgör marginalelen. Det finns två
huvudlinjer: kolkondens eller naturgaseldade gaskombikraftverk i kondensdrift (gaskraft).


En rapport från Energimyndigheten drar slutsatsen att det på kort sikt, fram till och med den första åtagandeperioden, är kolkondens, främst i Danmark, som ligger på marginalen i det nordiska elsystemet. På lång sikt, efter den första åtagandeperioden, utgörs marginalen av gaskraft, sannolikt i Norge. Det är viktigt att inse att förändringarna på marginalen inte sker i Sverige. Förändringar i elanvändningen kommer alltså inte att synas i den svenska statistiken över koldioxidutsläpp. Åtminstone inte till 2012 enligt vår bedömning. I arbetet med kontrollstation 2004 har prognoser över Sveriges energianvändning fram till år 2020 redovisats. I grundprognosen är elanvändningen stadigt ökande fram till år 2020. Samtidigt inleds avvecklingen av den svenska kärnkraften vilket skapar ett stort behov av ny elproduktion i Sverige. I prognosen förutsätts i huvudsak gaskraft vara den teknik som tillgodoser behovet av ny kraft i Sverige.


Det är möjligt att svensk gaskraft kommer att ha något högre marginalkostnader än norsk, dansk och finsk kraft på grund av större transportkostnader för gasen. Det skulle tala för att det blir svensk gaskraft som i framtiden kommer att utgöra marginalproduktion i det nordiska elsystemet. Det är sannolikt att åtgärder som minskar elanvändningen kommer att minska behovet av gaskraft i Sverige i framtiden, vilket i så fall kommer att synas i den svenska statistiken över koldioxidutsläpp efter den första åtagandeperioden."


Med den utgångspunkten som de ansvariga svenska myndigheterna gör så innebär det att om konverteringsbidrag används för att konvertera från olja till värmepump kommer det att totalt sett öka vårt elberoende. Vi påpekar i vårt debattartikel att om värmepumpar däremot ersätter direktverkande el eller vattenburen elvärme gör de uppenbar miljönytta eftersom verkningsgraden är två till tre gånger högre och med minskad elförbrukning och reduktion av koldioxidutsläpp som följd. Vi vänder oss inte emot konverteringen från eldningsolja men tycker att det är viktigt att konverteringen leder till de klimateffekter som man eftersträvar.Varje enskild värmepump använder förstås en ospecificerad blandning av el producerad på en mängd olika sätt men när den totala elförbrukningen ökar så är det faktiskt inte möjligt att låta bli att göra den marginalbetraktning som vi gör i vår debattartikel, eftersom i inte har ett överskott av "ren el" i systemet.


Mot bakgrund av de förutsättningar som gäller på nuvarande elmarknad och med de bedömningar som Energimyndigheten och Naturvårdsverket gör enligt ovan när det gäller en ökad elanvändning, är det rimligt att man vid beräkningar anger att det är s.k. Marginalel som kommer att användas. Och det är med den utgångspunkten vi har tagit hjälp av det beräkningsprogram från statliga Sveriges Provnings- och Forskningsinstitutet har. Att utgå ifrån att en ökad elanvändning skulle ske med nuvarande s.k. Sverigemix är ju inte att utgå ifrån de förutsättningar som gäller på nuvarande elmarknad och därmed inte heller riktigt att utgå ifrån då byte sker från oljeeldat uppvärmning till värmepump för att beräkna koldioxidutsläpp.





Vi menar att pellets är det alternativ som är bäst både för klimatet och för privatekonomin. Därför vill vi uppmärksamma den som idag tror att byte från olja till värmepump är det bästa klimatalternativet på att istället värdera pellets som uppvärmningsalternativ.
Skrivet av: Mike
« skrivet: 09 januari 2006, 20:14:50 »

Är det någon som kan kräva att du skall kunna engelska i Sverige?!
Skrivet av: piece
« skrivet: 09 januari 2006, 19:51:27 »

CITAT:

The information contained in this message may be CONFIDENTIAL and is
intended for the addressee only. Any unauthorised use, dissemination of the
information or copying of this message is prohibited. If you are not the
addressee, please notify the sender immediately by return e-mail and delete
this message.
Thank you.

Det där måste väl vara en standarfras som de använder innom företaget. Säg att jag har rätt, annars kan jag inte sova inatt.

Finns inget stöd i svens lag för att förbjuda diga att tex koppiera detta meddelande och posta här, såtillvida inte mailet har uppnått verkshöjd och därmed är skyddat av upphovsrättslagen.
Men det ska till en Novell av längre slag för att nå så långt :D

Så det är bara du postar på.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 09 januari 2006, 19:43:57 »

Det stod inte så mycket mera än i artiklarna osså att han (vd´n!) tyckte det var synd att jag var "upprörd" alt tyckte som jag tyckte...
Det jag skickade sen har jag inte fått nån respons på... det kan man ju förstå han har väl annat att göra  ;)

Håller med säkert en standardfras särskilt från en VD dom vill väl näppeligen läsa sina mail i media!!

Jag tyckte mest det var pikant  :D

I Östersundsposten var det en liknande artikel men om det fina med att ansluta till fjärrvärme, av Jämtkraft också den i ordet fritt.

ungefär samma resonemang kring marginalel, där också.

kan iofs hålla med dom liite mera kring nyttan med övergång till fjärrvärme.
Eftersom dom kör ett rätt stort värmekraftverk.
Dom är i behov av att sälja mycket fjärrvärme.
 Det mesta blir faktiskt "spillvärme" vid elproduktion med så "lågvärdigt" bränsle som grot (grenar rötter o toppar) rivningsvirke bark torv mm.   
Utan avsättning för "spillvärmen" är inte elproduktion möjlig.


Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 09 januari 2006, 18:31:11 »

Men som det står är inte det förbjudet för "authorised " att publicera det som står, och mer "authorised " än den som har fått medelandet kan väl ingen vara. För vore man "unauthorised" borde man väl inte få medelandet överhuvudtaget >:D
Skrivet av: hplp
« skrivet: 09 januari 2006, 18:06:09 »

CITAT:

The information contained in this message may be CONFIDENTIAL and is
intended for the addressee only. Any unauthorised use, dissemination of the
information or copying of this message is prohibited. If you are not the
addressee, please notify the sender immediately by return e-mail and delete
this message.
Thank you.

Det där måste väl vara en standarfras som de använder innom företaget. Säg att jag har rätt, annars kan jag inte sova inatt.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 09 januari 2006, 17:22:50 »

Angående STATOILs energival på sina bensinmackar kan jag medela att till absolut största del, jag skulle tro c:a 95%, drivs av El och resterande med eldningsolja i mycket gammla pannor, och där dom river ut oljan ersätts den med el, så man kan ju undra hur starkt deras miljöintesse är. Pellets har dom vad jag vet inte i en enda av sina stationer och jag har besökt och arbetat på bra mycket över 50% av anläggningarna
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 09 januari 2006, 17:02:08 »

Och mitt skickade jag i går så fort jag läst artikeln men tyvär så har jag inte fått nått svar. Och försöker dom att sända ett svar som jag måste hemmlighålla har dom nog skickat till fel person, jag hemlighåller bara det som lagen föreskriver inte nått USA inspererat tillägg till våra yppandeförbud.
Mejla tills dom storknar
Skrivet av: messer
« skrivet: 09 januari 2006, 16:56:34 »

Faan Bertil gå inte på sånt  där, dom kan inte pådyvla dig något ansvar att hemlighålla information som dom skickat till dig, dom måste avtala med dig inte ensidigt bestämma sånt.
Så jag tycker gott du kan visa va dom skrev om du vill.
Det är otroligt att dom kan försöka blåsa folk på detta sätt.

M.V.H
Messer

P.S.
Var och en som tar del av detta är härmed förbudna att vidareförmedla denna text i sin helhet eller ens använda enstaka or ur ovanstående text till andra ej av mig i förväg godkända personer.
D.S
Skrivet av: Xerxes
« skrivet: 09 januari 2006, 14:25:50 »

Hänger på i kritiken. Har oxå skickat spydigt inlägg till deras infoavd. Hoppas fler gör detta. Deras typ av marknadsföring skall inte vara lyckosam >:D
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 09 januari 2006, 11:43:18 »

Nu ska ni få höra... Länstidningen idag har en halvsida i ordet fritt.

STATOIL har lyckats få in artikeln under ordet fritt!!

Det var en prestation!  Med underskrift av VD och informationsdirektör, det ger tyngd!


Hjälp jag fick svar på min skrivelse till Statoil MEN se vad dom skriver om att delge er andra

CITAT:

The information contained in this message may be CONFIDENTIAL and is
intended for the addressee only. Any unauthorised use, dissemination of the
information or copying of this message is prohibited. If you are not the
addressee, please notify the sender immediately by return e-mail and delete
this message.
Thank you.

Jo ja tackar ja   :D   Så tyvärr får ni nog inte reda på vad det stod   ;)

Jag skrev så här som tack:


Joakim!
tack för svaret!
Visst statistik kan användas på olika sätt! 
Jag har förståelse för att ni som företag har intresse av att vara med och påverka utvecklingen!

Med samma statistik kan man påstå att med Sverigemix så släpper en VP ut lika lite som pellets!
Enl Sp pressmedelande
se http://www.sp.se/sv/general/Pressreleaser/060102.htm

En sak till om man har 1000 hus med direkt el som konvereterar till värmepump, kan ca 2000 hus med oljeeldning också konvertera till värmepump utan att elförbrukningen stiger och utsläppen av CO2 ökar alls.
Alla har ju inte oljeeldning som konverterar, dom flesta har elpannor och då minskar man ju elförbrukningen.
det bästa torde va att elda pellets och tex GROT i kraftvärmeverk. då får man långt över 100% verkningsgrad, det är väl energieffektivt!

Hälsningar Bertil
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 09 januari 2006, 00:01:56 »

Vi betalar 17 för elen!!   vinst trots det ca 500 millar/år!

Men det är bara för deras nätkunder!

Citera
Självklart har du rätt i sak men inte i egentlig mening.
Falkenberg energi köper och producerar enbart energi från vatten, el och solkraft och det gör de minst i samma omfattning som kunderna förbrukar.

Dessutom rätt på alla sätt!
För all el körs ut på stamnätet så du har lika mycket kolkraft i dina som nån annan!

Elektronerna kutar ju som dom vill!!

Men om alla köpte grön el då blevo det annat..
Skrivet av: Mike
« skrivet: 08 januari 2006, 22:18:06 »

Som en vink kan jag säga att självkostnadspriset utan skatter och avgifter för vindkraft är 24öre/kWh.
Tyvärr blåser det inte alltid...
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 08 januari 2006, 22:05:24 »

Jag har bara en liten sak emot "grön" el och det är att alla vi skattebetalare får vara med och betala runt 1 Kr/kwh för att täcka kostnaderna så att den kan säljas för samma pris som "vanlig" el, ingen blir lyckligare än jag när dom kan stå på egna ben och få lite lönsamhet i vad dom producerar.
Skrivet av: Mike
« skrivet: 08 januari 2006, 21:56:42 »

Självklart har du rätt i sak men inte i egentlig mening.
Falkenberg energi köper och producerar enbart energi från vatten, el och solkraft och det gör de minst i samma omfattning som kunderna förbrukar.

Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 08 januari 2006, 21:41:16 »

Eftersom all el som poduceras, skickas ut på samma ledningar på samma gång så kan jag inte förstå hur jag kan få kolkraftsel i mina uttag på samma gång som min granne får "grön" el ur sina uttag fast vi är anslutna till samma ledning.
Jag skulle nog tro att vi alla får vår del av SVERGEMIX-EL 
Skrivet av: Mike
« skrivet: 08 januari 2006, 21:12:00 »

Jag är andelsägare i svenskt vindkraftkooperativ och därmed har jag Falkenbergs energi som leverantör av övrig energi.
De levererar enbart "Grön el".
Skrivet av: Hansson
« skrivet: 08 januari 2006, 20:32:20 »

HaHa Statoil är bra roliga  ::)

Hur många av er på forumet köper grön el?
Inte jag...
Skrivet av: Norberg
« skrivet: 08 januari 2006, 14:47:30 »

Man häpnar! :o

Hur dumma tror Statoil att vi människor är?

Vi som har direktvärkande el och som har gått över till tex luftvärmepump har faktiskt minskat elleverantörernas behov av marginalel.
Skrivet av: Mike
« skrivet: 08 januari 2006, 13:30:18 »

Jo SP brukar vara mycket djupgående så jag hade varit förvånad om de inte tagit hänsyn till allt.  ;D
Skrivet av: Snorkeljohn
« skrivet: 08 januari 2006, 13:18:01 »

En sak som jag har funderat över är hur mycket el och energi det går åt att tillverka ett ton pellets. Det skall fraktas till pelletsfabriken, torkas, malas, pressas och köras ut till kunden. Är detta med i miljöbedömningen hos SP?

Jag förhastade mig lite i min ilska. Svaret på min fråga kan man läsa på SP:s hemsida.

Livscykelinventeringar (LCI)
Resultatet beräknas genom en summering av alla utsläpp vid utvinning och produktion av bränsle, vid transport och förbränning av bränslet och vid upparbetning av restprodukter. D.v.s. hela energislagets livscykel ”ifrån vaggan till graven”. Till exempel ifrån det att olja utvinns ifrån marken till det att värme har distribuerats i byggnaden och alla restprodukter har tagits omhand. Med hjälp av så kallade livscykler fås en helhetsbild av uppvärmningssystemens miljöbelastningen som därmed blir jämförbara med varandra.

Man kan även läsa följande, som gör att min värmepump som är driven med el märkt "bra miljöval" slår pellets med hästlängder.

För el finns tre vanliga sätt att dra systemgränsen. En s.k. Sverigemix består av den procentuella sammansättningen av svenska produktionsenheter och ger därmed en bild av byggnadens bidrag till miljöbelastningen. För s.k. miljömärkt el (Bra miljöval, Öronmärkt el eller Grön el) finns en specifikation av vilka produktionsenheter som ingår och därmed kan miljöbelastningen preciseras. En s.k. Marginalproduktion består av den produktionsenhet som används i sista hand. En reduktion av elanvändning leder till att man kan låta bli att använda det produktionssättet och därmed fås en bild av hur miljöbelastningen minskar vid en elbesparande åtgärd.

Nu skall jag återgå till mailet till Statoil.
Skrivet av: Snorkeljohn
« skrivet: 08 januari 2006, 13:04:41 »

Jag blir både helt vansinnig och väldigt glad på samma gång.
Helt vannsinnig eftersom Statoil gör vilseledande reklam. fiR:
Samtidigt glad att detta är ett så otroligt seriöst forum. Medlemmarna förutsätter ingenting, utan ifrågasätter och tar reda på fakta.
Tack till alla er som lägger ner tid på detta. :)

En sak som jag har funderat över är hur mycket el och energi det går åt att tillverka ett ton pellets. Det skall fraktas till pelletsfabriken, torkas, malas, pressas och köras ut till kunden. Är detta med i miljöbedömningen hos SP?

Nu skall jag skriva ett mail till Statoil. Jag är fortfarande arg. fiR:
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 08 januari 2006, 12:16:52 »

Jag blev sur gick in på deras sida och droppade detta!!

Detta om värmepumpar som ni skriver ÄR ren desinformation, jag överväger att sluta tanka hos er!!
Vi har elöverskott i landet med export som följd. Då kan ni väl inte ens i er fantasi påstå att all el som Värmepumpar drivs med kommer från skitig el.

Det skulle sitta fint med en dementi!!!

Tack för ordet!


Hmmm dom ville ha kundnr adress och namn... dom fick rubbet  :o   om man valde att vara kund villsäga!

Skriv ni också!!

http://www.statoil.se/MAR/SVG01184.nsf/html/index.html
Skrivet av: Mike
« skrivet: 08 januari 2006, 11:51:43 »

Det som är lite roligt i sammanhanget är egentligen att de idiotförklarar sina kunder när de går ut med sådan här information, de tror på fullt allvar att kunderna är så dumma så de sväljer deras marknadsföring.

Resultatet blir ju bara tvärtom, jag skall undvika Statoil så mycket som möjligt, hederliga företag skall man handla hos.
Skrivet av: hplp
« skrivet: 08 januari 2006, 11:41:08 »

Håller fullständigt med, och så var det det där med tillgång och efterfrågan. Ränkna med prishöjningar om många börjar elda pellets. Det bästa för de som redan gör det är nog att få andra att avstå. Pellets är ju i mångt ett avfall, och då gäller inte att kvantitet ger lägre pris.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 08 januari 2006, 11:14:53 »

Citera
Beräkningar från statliga Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut visar att villaolja för ett årligt uppvärmningsbehov på 15 000 kWh släpper ut cirka 5,2 ton koldioxid, medan en värmepump ger upphov till utsläpp av cirka 5,5 ton koldioxid.
Ren skär lögn, statistik kan användas i vilket syfte som helst om man väljer dom rätta siffrorna!!

Vi exporterade massor av el i fjol.. ca 10% av det vi fick fram....  nästan 99,99999% av det var vatten och kärnkraft!!  Om ja nu inte minns helt fel  ;)

Hur i hela fridens dagar kan det komma sig att ALLA värmepumpar drivs med skitig kol och oljekondens!!!!!!!!!! När vi har överskott på REN el!? Funkar VP som magneter för sån el kanske?
Dagar när det är kallt i hela landet visst då köper vi in en del, visst är det så!!!!
MEN om INGA värmepumpar fanns så skulle vi importera enormt mycket mera el samtidigt som 100.000 tusentals oljepannor skulle spy ut sin rök!!!!  Det är ju det Statoil vill!!!!

Dom talar i egen sak så det visslar om det.
Dom kan aldrig ens i sin vildaste fantasi få oss att elda olja igen (eller hur Roland)  och jag tror inte vi vill ersätta vår kraft med oljekondens!!! Alldeles som det skulle va bättre!

Så norskarna får sälja sin olja nån annanstans!!!! Det stör dom säkert att nabo´n köper så lite  ;)

Stark lobbyism för olja här och även från en hel del andra håll. Antar att Statoil har många på sin avlöningslista!!! Dom är snart lika mäktiga som Coca Cola :o

Pellets och ved rivningsvirke och GROT i all ära MEN den ska helst eldas storskaligt i värmekraftverk... då värmer vi enormt med fastigheter med fjärrvärmen som blir, samtidigt som vi växlar upp den el dom producerar i våra värmepumpar!!!

Då har vi högeffektiv rening på rökgaserna och en effektiv energianvändning!!

Sen är det ju så att alla kan inte använda flis/pellets, hur svårt är det att förstå.
Det ska ju räcka till också!!
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 08 januari 2006, 11:03:57 »

Pressmeddelande från SP
2006-01-02
Kommentar till debattinlägg om värmepumpars bidrag till koldioxidutsläpp
I Dagens Industri (2006-01-02) har publicerats ett debattinlägg där det sägs att värmepumpar som ersätter olja ökar klimatpåverkan jämfört med om husen värms av olja. Ett hus med ett årligt uppvärmningsbehov på 15 000 kWh släpper, enligt debattinlägget, ut cirka 5,2 ton koldioxid, medan en värmepump ger upphov till utsläpp av cirka 5, 5 ton koldioxid. Ett motsvarande hus som värms med pellets bidrar till utsläpp av cirka 0,36 ton koldioxid. Dessa fakta sägs baseras på beräkningar från SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut.

 

Vilka indata har använts?

– Det är riktigt att vi erbjuder ett webbaserat beräkningsprogram som vem som helst kan använda (se www.effektiv.org/miljobel). Programmet består av en databas och en metod för att uppskatta ett flertal miljöbelastande effekter, säger Monica Axell, energiforskare på SP. Beroende av vilka indata som används i beräkningarna så påverkas resultatet. Indata om hur el produceras har mycket stark inverkan. Kommer elen från koldioxidneutral vatten- eller kärnkraft eller från kraftverk som drivs av fossila bränslen som kol och olja?

 

Marginalel ger likvärdiga utsläpp med oljepanna
I debattinlägget i DI har el beräknats som marginalel, det vill säga den produktionsenhet som används på marginalen. I detta fallet till 100 procent producerad i kolkondenskraftverk. Använder man dessa indata blir effekten att ett uppvärmningssystem med värmepump släpper ut koldioxid i samma storleksordning som en oljepanna.

 

Sverigemix ger likvärdiga utsläpp med pelletspannan
Ett lika ofta använt begrepp är Sverigemix-el. Den speglar det svenska elproduktionssystemet och ger en bild av den procentuella fördelningen av kärnkraft, vattenkraft, oljekraft med mera.

 

– Jämför man istället med Sverigemix-el, så är värmepumpen likvärdig med pelletspannan, säger Monica Axell.

 

För mer information, kontakta Monica Axell, tel 033-16 55 19 eller monica.axell@sp.se

 

För information om beräkningsprogrammet, kontakta Åsa Wahlström, tel 033-16 55 89, asa.wahlstrom@sp.se
 

Sidan ändrad 2006-01-02
Sidansvarig: Staffan Ljung
Skrivet av: Mike
« skrivet: 08 januari 2006, 11:02:26 »

Statoils rapport!? LOL

De har tagit ett SP-program och satt in siffror som ger så dåligt utfall som möjligt för värmepumpar, detta kallar de rapport och skickar till DI.

SP tycker så illa om detta så de publicerar i praktiken en dementi där de säger att Statoil använt programmet felaktigt och i verkligheten med sverigemixad el är värmepump likvärdig med pellets.

Se min tidigare länk.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 januari 2006, 10:54:28 »

Statoil har både rätt och fel men mest fel tycker jag. På marginalen kommer alltid (eller bör i alla fall komma) elen från den dyraste produktionsenheten. Vid hög belastning, vintertid när det är som kallast, är det kondenskraftverk eller gasturbiner. Men de används vad jag vet inte så många timmar per år. Under en stor del av året är det kärnkraften som är marginalproducent.

Om elen från ett kondenskraftverk driver kompressorn i en värmepump är det ungefär likvärdigt med att elda med olja i en värmepanna direkt. Går elen till värmepumpens värmepatroner blir det inte så roliga siffror. Jag har visserligen bara läst referat av Statoils rapport men den övertygar inte.

Skrivet av: Mike
« skrivet: 08 januari 2006, 10:16:09 »

SP ser allvarligt på missvisande reklam från Statoil:
http://www.sp.se/sv/general/Pressreleaser/060102.htm
Skrivet av: hplp
« skrivet: 08 januari 2006, 09:48:52 »

Hade varit intressant att se den utredningen, är det offentlig? den bygger förmodligen på att man använder el från kraftverk som eldas med någon form av bränsle. Har aldrig hört att vatten, vind eller kärnkraft avger någon koldioxid. Någon utbyggnan som skulle tvinga oss att framställa el på ett icke miljövänligt sätt tror jag inte behövs. Ok, de som går över från olja gör ju att elbehovet ökar men samtidigt minskar elbehovet för de som går över från elvärme. Därför är det både synd och tråkigt att inte de som har elpanna och radiatorer inkluderas i möjligheterna att få bidrag.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 08 januari 2006, 00:02:01 »

Om jag sålde olja och pellets skulle även jag leta reda på den typen av utredningar.

"På marginalen tillverkas el av kol/olja" jaja.

Men visst kan pellets vara ett bra alternativ, om man har utrymme, tid och lust att arbeta med det.
Skrivet av: ejwbegysv
« skrivet: 07 januari 2006, 23:59:14 »


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!