Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Solenergi, Solceller, Pellets, Vedeldning, Vind & Vattenkraft => Solenergi => Ämnet startat av: Tågråttan skrivet 24 mars 2013, 13:25:56

Titel: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 24 mars 2013, 13:25:56
Just nu är jag i planeringstadiet.
Jag kommer att bygga 4st luftsolfångare som ska gå till:

1a: Undervåningen, ca 7kvm luftsolfångare som skall sitta fast på väggen, den kommer att göras något proffsigare än övriga då denna kommer att vara helt synlig för allmänheten..

2: FTX, ca 3 kvm luftsolfångare som ska vara enkel att koppla ur under sommaren, jag vet att den kommer att skicka tillbaka en del ut igen men det gör ingenting eftersom den luften används till värmepumparna.

3:  Ca 2 kvm luftsolfånare som ska vara flyttbar för uterummet och försvinna helt mellan juni-sep.

4: Ca 3 kvm för garaget.

Precis i den ordningen skall dom byggas och precis som med ledlamporna så tar det förmodligen lång tid att få tillbaka investerade pengar, men jag ska göra allt som går för att minimera elbolagens vinster..
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 24 mars 2013, 17:45:12
Till solluftfångare 1

Idag inhandlades 7 kvm isolering från biltema, 30mm varianten..
Den kommer ha 160mm ut ur fångaren och ev det dubbla in, all luft kommer att komma innefrån och inte störa den vanliga ventilationen..

Kanalfläkt 160B  luftflöde: 162l/s (585m³/h) styrd med Tyristor VRS 1,0U
Ljuddämpare på var sida om fläkten: CLX-50 160 - 900
Temstyrning: UNIVERSALTERMOSTAT UT 200  "Redan beställd"

Jag har kapat olika ideer från olika personer från nätet, jag ska göra mig min första fångare och ska försöka undvika deras misstag, tycker det är stort gjort av dom att berätta vad dom skulle gjort annorlunda det kommer jag också göra.. tummenupp

Den kommer att byggas med takplåt då jag inte anser att det är mödan värt att göra en fångare av ölburkar, fast den är den snyggaste jag sett hitills..

Återkommer...........
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 28 mars 2013, 14:52:27
Har varit och shoppat för mitt Luftsolfångarbygge..

Ganska tidigt var jag inne på att använda mig av glaspartiväggar därav har jag hållit ögonen öppna för sådana, Idag hittade jag några glaspartiväggar som jag tycker skulle passa bra..

Jag kommer att visa allt jag gör med foton, här kommer iallafall en bild på dagens inköp.. 
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 01 april 2013, 17:02:52
Nu har jag börjat jobba lite på LSF Här kommer lite bilder, hoppas dom inte är för små!!
Jag vet inte i vilken ordning bilderna kommer utan dom hamnar där dom hamnar
Texten hoppar väll lite dit å hit också, jag skriver eftersom jag kommer på nått

Jag hade bestämt mig för att den dan jag bygger LSF så skall det vara bakflödesprincipen och att avståndet från glasrutan till kollektorn"Plåten" ska vara mellan 25-45mm, nu blev det inte riktigt så för jag använde befintligt stöd på 22mm "Lathet bara" avstånden blev mellan 22-42mm..

Jag målade alla kanter innan jag skruvade fast dom svartmålade trälisterna som sitter som anhåll för plåten, skulle trät krympa i värmen så lyser inga vita kanter!!

Borrade 5mm hål i alla plåtar, 2st upptill och 2 nertill för att förhindra en ev kondensbildning, tvättade alla plåtarna med T-röd och sen spraymåla allt mattsvart..När trälisterna var på plats och innan plåten sattes dit, blev det silicon som tål -60-+180 grader, därefter skruvades plåten fast i den nylagda siliconen med korta montageskruv..

Nu gör vi om allt men med större bilder!!
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 01 april 2013, 18:28:09
Jag har kommit en liten bit idag, nu måste jag vänta in fläktar och rör..
Jag ska berätta om lite saker jag upptäckte idag..

Jag ställde luftsolfångaren i garageöppningen för att se om den ens blev varm..
Sen gick jag direkt in i garaget och hämtade termometern, men innan jag ens hade testat termometern så kände jag om plåten hade blivit varm på baksidan, det gjorde jag med kinden :::_) brände mig direkt och då hade solfångaren stått ca 30 sek i solen..

Kollektorplåten blev omedelbart över 50 grader, sen lät jag fångaren stå i solen för att se om den blev varmare men det blev den inte, det finns ingen baksida ännu så värmen strålade rakt ut..
När jag sen tog in LSF i garaget och stängde porten så svalnade kollektorn ca 1 grad var 3-4 sek, den reagerar blixtsnabbt...
Dagens upptäckt gör att det inte ens är värt att borra ur ölburkar!! Dock måste jag erkänna att den är den snyggaste jag sett hitills och jag har sett många!!http://www.brunzell.com/projekt/solfangare/index.h

Upptäckt 2:
Jag hade skyddsfilm på vissa glasdelar och temperaturen på kollektorplåten där skyddsfilm fanns var betydligt svalare, ca 10 grader mindre, jag tror att kanalplast inte är speciellt bra till solfångare eller iallafall sämre! Jag har också läst att kollektorplåten inte blir lika varm om man använder kanalplast men det ska kompenseras av att den behåller värmen på vintern genom att inte förlora ut värmen som enkelglaset, det tror inte jag stämmer om man använder sig av en bakluftsolfångare dontknow..  Det måste jag undersöka bättre, funderar på att bygga den största fångaren med kanalplast!!
"Nu är inte kanalplast samma sak som skyddsfilm, förmodligen långt ifrån, hoppas det iallafall"

Upptäckt 3:
Jag ska sätta den största fångaren på mexitegel och vill att den smälter in bättre, funderade på att använda kanalplast som är vitt, men om den inte släpper igenom värmen så bra så kanske jag målar kollektorplåten vit och använder klarglas..
Tittar ut och ser våra tre bilar, den ena är vit som jag ville ha i luftsolfångaren, det fanns även en mörkgrön och en mörkblå, alla bilar har metallic-lack.. Bilarna stod i solen och jag kände med handen på dom olika färgerna och VILKEN skillnad, hämtade ir-pickan och noterade:
Mörkblå var 44 °C
Mörkgrön    34 °C
Vit              24 °C
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 02 april 2013, 16:44:41
Bakflödedesprincipen, all luft cirkulerar bakom kollektorn "Takplåten"
 

Nu blir det lungt en vecka, väntar in ventilationsrör mm...

Bilden är lånad från nätet..
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 06 april 2013, 15:54:49
Allt jag skriver är inte korrekt fakta utan mera det jag själv läst mig till och mina egna teorier!!!

Idag gjordes första testen med LSF kopplad till FTXen... Jag var stressad då jag såg på väderleksraporten att jag inte kommer ha någon sol på ca 12 dagar :(

Eftersom jag ville testa utan att bränna FTX-motorn så hade jag ingen isolering i lådan, ca 7 meter spirorör varav 4 meter låg på marken helt oisolerat.. Den enda fördelen jag ser att egentligen koppla in den på FTXen är att man slipper köpa en ventilationsmotor.. Den växlar och släpper genast ut en hel del effekt, ska visa senare hur jag utnyttjar den förlorade värmen!!

Fakta:
Storleken på kollektorn är 1.67m2
Luftflödet ca 300m3/h
Ute temp +5
Utblås +12 från LSF, Ingen risk för att bränna motorn :-))
Temphöjning 7 grader.
Effekt ca 594watt   Det blir 371watt/m2

"Uppskattat luftflöde, eftersom det ska motsvara halva luftmängden per timme, FTXen är nyinstallerad" Det stämmer ganska bra med effekt och storlek på kollektorn och om man räknar med att den är oisolerad.. Isolerad och uppsatt på en vägg så borde den ge i strålande sol närmare 800watt/m2 på vintern!! Oftast är LSF självreglerande och ger sämre effekt på sommaren då solen står mycket högre..

Swiiiiiiisch, luften går för fort genom LSF 187m3/h per m2, rekomenderad luftflöde bör vara ca 80-100m3/h per m2 kollektor..

Vad har jag lärt mig idag!!
Allt måsta isoleras.
Den måste vara dubbelt så stor.

Imorgon börjar jag montera upp Luftsolfångarna för garaget och hobbyrum, då plockas LSF ni ser på bilden bort och blir 1/3 sektion på garaget..

Fakta för garagets LSF:
Storlek på kollektorn, 5m2
Motor-rums isolering 30mm, Tål temperaturer från -30 °C till +120 °C.
Kanalfläkt EC160 Maxflöde 540m3/h, efter tryckfall hoppas jag den ger 400m3/h.
160mm spirorör.

Den ska kopplas med minimal rördragningslängd max 60cm och ha ett minimalt luftmotsånd i fångaren..


På återseende salut
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 08 april 2013, 19:34:04
Jag håller på och isolerar lådorna invändigt och införskaffat dom beslag som skall hålla upp LSF på garageväggen..

Isolera invändigt tar en rejäl stund då jag inte vill att isoleringen ska ramla ner om 5-10år, jag limmar och siliconerar fast all isolering men jag skruvar även fast den med montageskruv..
 
Dom aluminiumbeklädda trälisterna är tejpade som man lindar en hockeyklubba, allt för att säkerställa att den inte skall fläkas upp och ligga å fladdra i LSF, ni kan även se hur infästningen blir, aluminiumlisterna är till för att skapa turbolens på luften, jag satte även en avskärmning på ca 40cm för att inte luften skulle ta den kortaste vägen ut ur fångaren..

Den större röda fläcken är inkommande luft in i LSF från garaget, den ska ju endast cirkulera inomhusluften.. Sen kan ni ju se mina begåvade tendenser hur man drar en röd tråd på bilderna.. ::)

Bilderna visar bara den första enheten av tre!!
Varför bilderna blir suddiga dontknow
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 21 april 2013, 17:10:03
Jag har ifrångått turordningen helt på byggnationen av luftsolfångarna, det blev garaget som fick den första  med undantag av en liten test med att koppla in en sektion till ventilationen, den är bortplockad och sitter nu på garageväggen..

Vädret var tyvärr inte helt klart utan disigt istället, idag kl 12 drog jag av täckningen från glasrutorna och testade luftsolfågaren.. :)
Hade jag haft allt klart hade LSF gått idag mellan 08.00-16.15, sen skuggas den av ett träd som står på allmänningen..

Den totala rördragningen med spirorör blev 2st 18cm bitar så speciellt stort tryckfall är det inte, fläkten kan ge 540m3/h..  Jag började köra fläkten på max och resultaten blev såhär trots dis efter en stunds körning..

Temphöjning 14 °C
Luftflöde ca 500m3/h   86watt
Effekt ca    1970watt
Cop            23    "Trots att det var disigt"


Efter en stund sänkte jag varvtalet på fläkten från maxflöde och en energiförbrukning på 86watt till 50watt med ett luftflöde på strax under 400m3/h.. Strax innan solen försvann bakom trädet hade jag 19.5 grader i garaget och jag brukar ha mellan 8-12 grader..

Mer info kommer...
Måste sova en stund.....
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 25 april 2013, 13:31:04
Tror att det var första gången solen inte låg bakom dis, därför jobbade jag lite effektivare på jobbet för att hinna hem och läsa av lite mätvärden ::)

Temphöjning 20.7
Luftflöde ca 500m3/h   86watt
Effekt ca    2872watt
Cop            33     "Strålande sol, möjligen står solen något högt just nu. dontknow"

Visst är det kul att skriva in dessa siffror, men man ska inte glömma att solen lyser inte så ofta och länge som jag vill.. knUp
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 25 april 2013, 14:28:24
Här kommer en bild....
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 26 april 2013, 16:59:14
Jag har funderat lite Sc:,h
Därför testmålar jag plåt med två olika svarta färger för att se om dom blir olika varma..

Där tejpen är kommer jag att såga av plåten för att inte överföra värmen till olika zoner..
Men med första testen lite snabbt visar att den färgen som jag har målat är sääääääääääämst.. *roflmao*
Nu var detta bara en snabbtest, kommer att göra allt mycket bättre imorgon och efter det besluta hur jag gör..

Den färgen jag valde var   26.8 °C
Den färgen jag inte valde  30.3 °C

Jag stod och valde mellan två olika svarta färger, den ena var mattsvart och den andra svarta färgen klarade 650 °C, den senare var den jag ville ha pga temeraturen men den var inte markerad med mattsvart.. :-\

Så nu har jag förmodligen mera jobb imorgon, lyfta ur alla glas och måla om allt.. tummenupp

"Testar också att sätta in en bild utan att förstora den"
Bilder på färgburkarna kommer lite senare idag..
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 26 april 2013, 18:50:01
Nu sätter jag in en lite större bild med siffror...

1= Motorlack mattsvart.
2= orginal takplåt. "För att ha som referens, man kanske inte ens ska måla plåten"
3= Hot paint 650 °C

Jag kommer även att måla baksidorna för att se om det ökar effekten..
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 27 april 2013, 16:45:46
Måla plåttestet:
Jaha, idag har jag mätt upp å ner in å ut och fram och baksida, mätningarna från igår kan man helt bortse ifrån.. Tantaloan tycker att jag är galen som kryper omkring runt plåtarna med IR-pickan, man får ju inte skugga testplåtarna... ::)

Resutatet var märkligt, inte så som jag hade förväntat mig.
Min mattsvarta färg nr1 , var genomgående lite sämre med ett resultat på ca 1-1½ °C svalara än övriga.

Byggmax omålade takplåt nr 2, var den största förvåningen, hade i princip samma värden som 3an och hamnar på en delad första plats, det lönar sig inte att måla plåten..

Högtempsfärgen nr3 var lika bra som den omålade byggmaxplåten.

Sprutade över den sämsta plåten nr1 med högtempsfärgen, fick i princip samma resultat som dom övriga två efter det.. tummenupp

Fick frågan om jag inte skulle måla baksidan svart också, det blev ingen temperaturhöjning av det..
"Det kanske kan finnas någon procentsatts bättre värmeöverföring pga att färgen blir matt, men det kan inte jag mäta mig fram till"
Skulle kunna tro att det skulle vara större effekt att måla motorrumsisoleringens aluminiumsida för att den skulle suga åt sig värmen, men då tror jag att man bränner/torkar ur isoleringen så den smular sönder sig om några år..

Idag höjde jag tempen i garaget från 12 °C till 20 °C  garaget är ca30m2, hobbyrummet är ca18m2 och hur många grader det steg med vet jag inte..  men för att få ut mera nytta av värmen kommer jag i framtiden leda in värmen i hobbyrummet som ligger ca 70cm lägre än garaget, då värmen tillförs bättre in till bostadshuset..

Totala elförbrukningen till solfångarfläkten idag blev ca 420watt, högsta inblåsningstemperatur som jag såg var 36 °C
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 01 maj 2013, 21:16:22
Nu har jag testat att släppa ut värmen i hobbyrummet via en provisorisk ventilationsdragning för att se om det fungerade.. Det blev mycket jämnare värmefördelning i både hobbyrum och garage. tummenupp

Nu blir det till att beställa mera ventilationsrör för att göra hela lösningen permanent..
Släpper även en bild på mitt provisoriska koppling av termostat mm..
Termostaten har jag ställt in så fläkten startar vid +25 °C
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 08 maj 2013, 15:45:46
Nu har jag beställt mera ventilationsrör, kostade även på mig en ljuddämpare :)

Jag håller ju på att testa mig fram fortfarande, nu har jag hängt ett skynke i dörröppningen som stannar 25cm från golvet för att behålla värmen ännu bättre i hobbyrummet, har även isolerat ventilationsrören med mattor och handdukar, bilder kan inte bifogas just nu då allt ser ut som en mattaffär från Indien :-))
Men vad gör man inte för att testa sig fram ;)

Men enl mina utvärderingar kommer jag att isolera "ordentligt" ventilationsrören i garagedelen, skicka in luften till hobbyrummet och sen släppa tillbaka luften genom en eller två stora ventiler som sitter nere vid golvet in till garaget igen.. Det tror jag kommer vara den bästa lösningen för att maximera möjligheten att sno åt sig värmen till bostadshuset vår/höst och vinter..

Den stora fångaren kommer förmodligen bli ca 10-12 kvm och sen blir det en fångare till FTXén på minst 3 kvm, hur det blir med fångaren till uterummet vet jag inte, det kanske är onödigt..

När alla luftsolfångare 20m2 är klara och solen skiner sprutar det förmodligen in mellan 8000 W-12000 W in i huset med hjälp av fläktar som drar ca 150 W tillsammans, cop 53-80.

Man spar in ca 500kwh/m2/år på värmesidan med luftsolfångare, det skulle bli 10000kwh med 20m2 luftsolfångare.
Nu värmer jag huset med luft/luftvärmepumpar med cop 3, 10000kwh delat med 3 = 3333kwh.
Men då kommer jag att värma garaget en del av detta och även hobbyrummet som tidigare bara fick överskottsvärmen från bostadshuset, därför tar jag helt gissningsvis bort 1333kwh..

Vinsten är ca 2000kwh/år på en uppvärmningsförbrukning av ca 8500kwh, ca en fjärdedels minskning till 6500Kwh..

Jag lägger ner ganska mycket tid och pengar för att göra detta så bra som möjligt baserat på mina till lästa kunskaper från nätet, man måste vara lite knäpp och lite av en kilowattjägare men framförallt tycka det är kul..  :)

När det bara är tantaloan å jag i huset, då ska ni få se på låg elförbrukning ::)

Jag återkommer med bilder när det börjar ta form....
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 17 juli 2013, 20:48:26
Vad glad jag är som har dokumenterat mitt arbete, det ger mig inspiration igen.. :)
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 13 september 2016, 02:05:01
Har haft tråden låst sen jag började, allt för att mina egna nerskrivna ord inte skulle försvinna bland andras inlägg, nu får den förbli upplåst.

Det här projektet är ett av dom roligaste jag gjort, detta borde vara ett ämne i skolan.
Jag har lagt ner mindre än 10 minuter om året på luftsolfångaren sen den drogs igång.
Varför jag aldrig byggde den stora luftsolfångaren, det skulle bli för hett inomhus på sommaren eller så skulle jag få täcka över den, den skulle iallafall inte sköta sig själv samtidigt som det skulle bli en stor jätte på den vita tegelfasaden.

Jag har haft en idé lääänge om att sno värmen i uterummet på hösten och våren in till FTXen, jag loggar alla kanaler så ganska enkelt skulle jag se om det har någon vettig funktion eller om det mesta växlar ut igen dontknow  Jag ska fixa en tillfällig lösning i veckan, senast helgen då jag är solo. tummenupp
Ska givetvis redovisa resultaten här.
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 13 september 2016, 14:21:28
Åkte hem tidigare från jobbet pga, feber och ont i lederna.  :-\
Var bara tvungen att kasta in ventilationsröret till min största luftsolfångare, dvs uterummet. :)



Utomhustemperatur +19.75 °C
Uterum                    + 30.61 °C

Insugningsluften +30.60
Ut-luften        +29.50

Tilluft, rum.    +25.50
Frånluft, rum. +23


Stängde av rotorn i värmeväxlaren efter en stund, då blev/hade jag dom här siffrorna.
Utomhustemperatur +20,66 °C
Uterum                    + 31,87 °C

Insugningsluften +31,43
Ut-luften        +25,62

Tilluft, rum.    +30,87
Frånluft, rum. +23,25


Man måste stänga av rotorn till värmeväxlaren om det egentligen ska vara meningsfullt.
Innan jag utförde testet hade jag frånluft 23 °C, tilluft ca 21.





Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: putte82 skrivet 13 september 2016, 20:53:51
Blir intressant att se hur det fungerar när värmesesången börjar. Hur mycket långsammare inluften sjunker i temperatur på natten i förhållande till utetemperaturen. Visa en logg om du har i morgon :)

Jag ska seriekoppla min fasadsolfångare med en konventionell lsf modell kanalplast och myggnät. Också kopplad till FTX. Problemet är att värmen i huvudsak kommer dit man inte vill, dvs sovrummen, där vi haft problem med för varmt så fort det är varmare än -10. Nu har jag dock ställt tilluften på 18 grader så snart kommer det nog bli ok när utetempen sjunker lite mer.

Fördelen med att koppla till ftx är ju att det inte blir någon extra drivenergi då fläkten ändå måste gå. Det andra är att även temperaturer som är lägre än inomhusluften tillgodoses. Ingen styrning behövs heller.
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 14 september 2016, 19:14:58
Här kommer en logg för 24 timmar utan värmeväxlingen "Rotorn".

Går och sätter på värmeväxlar "rotorn" nu så ska vi se hur det ser ut imorgon tummenupp

 
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: putte82 skrivet 14 september 2016, 21:37:33
Hur ligger inluften i förhållande till uteluften?
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 15 september 2016, 00:42:53
Här kommer lite grann, vid 19.00 ungefär ändrade jag till värmeväxling.
Måste somna nu, godnatt, såg felstavningen i rapporten, innluft ::)
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 15 september 2016, 21:40:55
Här kommer dagens mätning, med värmeväxlingen påslagen.
Den sista bilden visar en indikation på hur mycket solen har visat sig dom senaste tre dagarna.
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: micke e skrivet 27 april 2017, 10:01:25
Här kommer en bild....
tjena! ser fint ut det där!! har funderingar på något liknande att ha i stugan (ingen el inget vatten),men jag har en fråga. ang den bilden på de tre "sektionerna", hur har du löst luftcirkulationen mellan sektionerna? eller är det ett in och ut i varje sektion? bakgrunden till min fråga är att jag skulle behöva bygga min mycket bredare än den är hög pga utrymmesbrist... jag tänker att man kanske skulle ha någon form av "spridarrör" i över och underkant för att få luftflöde över hela lsf?? . några tips?
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 27 april 2017, 21:08:10
Det här med luftsolfångare är fantastiskt.  tummenupp


Jag gjorde rektangulära hål mellan varje enhet, tätade med en riklig mängd silikon.
Hålens storlek var exakt lika stora som ventilationsrören för att underlätta flödet.

Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 04 september 2021, 14:27:11
Förra helgen var jag tvungen att jobba med luftsolfångaren för första gången på 8år, den behövde målas å kittas!

Jag har fått varmare och bättre inomhusklimat i både garage/hobbyrum, då luften roterar så blir det inte källardoft.

Tycker fortfarande att alla som har källare eller bostadsdel under marknivå borde bygga en luftsolfångare, ja även dom med fristående byggnader såsom garage, fritidshus och friggebodar.

Börja bygg och lycka till.. tummenupp
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: boek skrivet 04 september 2021, 23:23:44
Jag har haft min hembyggda luftsolfångare i 13-14 år vid det här laget. Den är på 5kvm och blåser in varm luft i källaren helt gratis.
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 05 september 2021, 12:51:48
Jag har haft min hembyggda luftsolfångare i 13-14 år vid det här laget. Den är på 5kvm och blåser in varm luft i källaren helt gratis.

Snyggt  tummenupp
Egentligen ganska konstigt att inte fler har luftsolfångare!
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: DennisCA skrivet 12 januari 2022, 08:48:06
Jag undrar om man kunde integrera en luftsolfångare med FTX... Typ man drar frånluften genom den innan den når värmeväxlaren, eller man förvärmer tillluften.

Jag tror det är bättre att värma tilluften, annars måste man fundera ut nåt system så att luften inte leds via solfångaren då det inte skiner. Men för tilluften gör det ingen skillnad. Fast på sommaren vill man ju kunna koppla förbi den.

Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 20 januari 2022, 15:06:21
Jag undrar om man kunde integrera en luftsolfångare med FTX... Typ man drar frånluften genom den innan den når värmeväxlaren, eller man förvärmer tillluften.

Jag tror det är bättre att värma tilluften, annars måste man fundera ut nåt system så att luften inte leds via solfångaren då det inte skiner. Men för tilluften gör det ingen skillnad. Fast på sommaren vill man ju kunna koppla förbi den.

Absolut hade det varit bäst att få in luftsolfångaren mellan FTX och tilluftsventilen då solen lyser, men hur man ska lyckas göra den lösningen smidigt vet jag inte och att luften inte går genom luftsolfångaren då solen lyser med sin frånvaro. dontknow

Jag tror snarare på en så enkel lösning som möjligt, det håller i längden.

Jag har använt uterummet som en solfångare på höst, vinter och vår och tagit luften därifrån till FTX:en men när det blir mer än 32 grader i uterummet så slutar rotorn att växla, det är iofs bra men den skulle börja rotera igen då temperaturen sjunker till 22 grader.
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: 25fOCUS skrivet 20 januari 2022, 15:16:05
Är väl en givare ( säkert elektronik ) i den som stänger av vid över 22 C och då blir det att ha något som kan skifta mellan 2 temperaturer p ett bra sätt. Är den elektronisk så är frågan typen på den för att lura den.
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: 25fOCUS skrivet 20 januari 2022, 15:35:17
LIte mer frågor. Rotationsväxlare , hur gör du nu, tar från uterummet och  innefrån samtidigt och blandar, med något korskopping eller påstick på ventrören
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 20 januari 2022, 16:23:38
I år tar jag luften helt utifrån.

Det går säkert att få till en lösning, men jag är allergisk med att hålla på med svagström, mest för att det är helt obegripligt att förstå sig på.   :-\
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: 25fOCUS skrivet 20 januari 2022, 17:39:35
Nästa år då , ska du blanda ute/inne, inget märkvärdigt , finns färdiga produkter till hyffsade priser, ett spjäll som skiftar/blandar inne/ute luft, med en spjällmotor och en luftgivare inställning temp 15 - 80 C , är det även vatten med i burken så måste det vara en termostat som får att stoppa fläkt/ar vid frysrisk.
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: DennisCA skrivet 21 januari 2022, 19:51:24
Absolut hade det varit bäst att få in luftsolfångaren mellan FTX och tilluftsventilen då solen lyser, men hur man ska lyckas göra den lösningen smidigt vet jag inte och att luften inte går genom luftsolfångaren då solen lyser med sin frånvaro. dontknow

Jag tror snarare på en så enkel lösning som möjligt, det håller i längden.

Jag har använt uterummet som en solfångare på höst, vinter och vår och tagit luften därifrån till FTX:en men när det blir mer än 32 grader i uterummet så slutar rotorn att växla, det är iofs bra men den skulle börja rotera igen då temperaturen sjunker till 22 grader.

Som jag ser det, vad gör det om tilluften går igenom solfångaren då solen inte lyser? Som jag ser det gör det ingenting, luften blir inte kallare än om den togs via en vanlig ventil.

Så rördragningen kan således bli ganska enkel, man bara drar om tilluften och kopplar den till solfångaren, så går all tilluft igenom solfångaren oavsett om det lyser eller ej.

Problemet är snarare på sommaren, då vill man inte ha nån förvärmning. Men det borde gå att lösa på nåt smart vis.
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 21 januari 2022, 20:59:14
Som jag ser det, vad gör det om tilluften går igenom solfångaren då solen inte lyser? Som jag ser det gör det ingenting, luften blir inte kallare än om den togs via en vanlig ventil.

Så rördragningen kan således bli ganska enkel, man bara drar om tilluften och kopplar den till solfångaren, så går all tilluft igenom solfångaren oavsett om det lyser eller ej.

Problemet är snarare på sommaren, då vill man inte ha nån förvärmning. Men det borde gå att lösa på nåt smart vis.

Aha, som jag har gjort i inlägg 6 i den här tråden. tummenupp
Eller som jag brukar göra då jag använder uterummet som en solfångare, höst/vinter/vår.

Såhär brukar jag benämna mina rörkanaler.
Inluft är luften utifrån.
Avluft är den luft som blåser tillbaks ut i naturen.
Här sitter FTX aggregatet med rotorväxlare.
Tilluft är den luft som sprutar ut i rummen.
Frånluft är den luft som lämnar Toaletter/badrum och tvättstugor.

Problemet är två saker, det ena är att rotorn växlar tillbaka stora delar av den varma luften som kommer från inluften direkt till avluften om den är kopplad till en luftsolfångaren.
Det andra är att i mitt fall att det blir så varmt att rotorn slutar rotera, när det sen blir svalare framåt kvällen så sprutar den in kalluft istället, nyttan uteblir ganska snabbt. "Måste starta om ventilationsaggregatet manuellt"

Jag hade helst sett att rotorn stannar om inluften är varmare än 23 celcius och startar ifall inluften är kallare än 21 celcius och givetvis måste den att ta inluften vid sidan av luftsolfångaren sommartid..
Kan man lösa det så är det en superbra ide.
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 21 januari 2022, 21:07:05
Nästa år då , ska du blanda ute/inne, inget märkvärdigt , finns färdiga produkter till hyffsade priser, ett spjäll som skiftar/blandar inne/ute luft, med en spjällmotor och en luftgivare inställning temp 15 - 80 C , är det även vatten med i burken så måste det vara en termostat som får att stoppa fläkt/ar vid frysrisk.

Nä, jag använder kanske uterummet nästa år igen, kör på den enkla varianten.

Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: 25fOCUS skrivet 21 januari 2022, 22:05:04
Blir lite komplicerat med det du vill ha. men allting går bar tar lite längre tid. Skissade lite och du måste nog ha två spjäll för att få ihop det, som ändrar flödets väg genom allt. måste till en del  ventdragningar då. Att få fläkten att stoppa/starta går ju med hivare och relä, det är placeringen av givaren som kan bli lite marig.
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: DennisCA skrivet 22 januari 2022, 09:30:59
Aha, som jag har gjort i inlägg 6 i den här tråden. tummenupp
Eller som jag brukar göra då jag använder uterummet som en solfångare, höst/vinter/vår.

Såhär brukar jag benämna mina rörkanaler.
Inluft är luften utifrån.
Avluft är den luft som blåser tillbaks ut i naturen.
Här sitter FTX aggregatet med rotorväxlare.
Tilluft är den luft som sprutar ut i rummen.
Frånluft är den luft som lämnar Toaletter/badrum och tvättstugor.

Problemet är två saker, det ena är att rotorn växlar tillbaka stora delar av den varma luften som kommer från inluften direkt till avluften om den är kopplad till en luftsolfångaren.
Det andra är att i mitt fall att det blir så varmt att rotorn slutar rotera, när det sen blir svalare framåt kvällen så sprutar den in kalluft istället, nyttan uteblir ganska snabbt. "Måste starta om ventilationsaggregatet manuellt"

Jag hade helst sett att rotorn stannar om inluften är varmare än 23 celcius och startar ifall inluften är kallare än 21 celcius och givetvis måste den att ta inluften vid sidan av luftsolfångaren sommartid..
Kan man lösa det så är det en superbra ide.

Det var lite det jag undrade över också. Det bör ändå bli en förbättring, men värmeväxlaren blir mindre effektiv. Min FTX är superdum dock och bara maler på.

Därför funderade jag initialt på att man körde avluften via solfångaren, men då endast om det är varmare i solfångaren än i avluften. Då använder man LSFen för att värma avluften, som sen värmer inluften via värmeväxlaren. Blir lite mera komplicerat dock. Ett automatspjäll kopplat en differentialtermostat behövs för att styra det.
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: eleson skrivet 22 januari 2022, 10:41:58
Kan det vara värt att låta FTX jobba med undertryck inne, och låta en friskluftsventil ta in varm luft från en solfångare/uterum?
Då jobbar FTX'en med större temperaturskillnader och ibland får du in riktigt varm luft via ventil.
Om tempen på avluft är ett mått på effektivitet så borde det vara effektivare.

Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 23 januari 2022, 13:57:16
Kan det vara värt att låta FTX jobba med undertryck inne, och låta en friskluftsventil ta in varm luft från en solfångare/uterum?
Då jobbar FTX'en med större temperaturskillnader och ibland får du in riktigt varm luft via ventil.
Om tempen på avluft är ett mått på effektivitet så borde det vara effektivare.

Om man trycker in luften från en luftsolfångare genom en friskluftsventil så blir det övertryck i huset, det är visserligen bra för att förhindra att markradonen letar sig in i huset, men sen finns det andra nackdelar så det ska man nog undvika.

Jag tror det enklaste och bästa är att montera luftsolfångaren så att den tar luften inomhus, snurrar igenom luftsolfångaren och kastar tillbaka värmen in i huset igen, då stör man inte FTX:en överhuvudtaget. Så har jag det kopplat, då kommer 100% av värmen in i huset då solen lyser, luftsolfångarfläkten startar inte om det inte blir tillräckligt varmt inuti luftsolfångaren.

Tänk om bara folk förstod hur bra en luftsolfångare är, jag ska lägga in en bild som visar hur det sett ut i hobby/pingisrummet värme mässigt, tittar man på det senaste halvåret så sjunker inte inomhustemperaturen och det är för att jag startat det nya vattenburna värmesystemet.  Ett utrymme som förmodligen aldrig skulle passera 18-19 celcius utan luftsolfångaren, tidigare kunde man känna svagt unken källardoft i utrymmet och samma med garaget, det luktade garage. Lukterna försvann ganska omedelbart när jag drog igång luftsolfångaren.

2-3 ggr har jag varit tvungen att täcka för luftsolfångaren för att det blivit för varmt inomhus, så man ska nog inte bygga en för stor.


Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: eleson skrivet 23 januari 2022, 16:37:31
Ja, om du trycker in varmluften så blir det så.

Om den är utan egen fläkt (alltså passiv) så är det inte självklart att man bygger ett övertryck.
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: DennisCA skrivet 27 januari 2022, 19:50:03
Det kan hända du har rätt i det, att det är enklast att bygga så man skippar FTXen. Jag har en gavel som vänder syd med mycket sol. Ett problem jag haft med eget byggda solfångare är dom luktar. Jag har snickrat dom av trä och i den första använde jag nät, i den andra plåt.

(https://i.imgur.com/66ZEfB5.png)

Bakom plåten har jag försökt göra gångar som ska tvinga luften att gå en längre väg.

(https://i.imgur.com/zz8Wyq6.png)

Jag skulle tro det behövs nån annan design, typ slutna rör eller nåt, för att bygga den av trä som man sen målar så kommer helt enkelt att lukta.

Jag använde även väldigt dålig takplåt, men den var gratis. Skulle jag göra om det skulle jag köpa ny plåt.
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: Tågråttan skrivet 28 januari 2022, 09:06:48
Snyggt. tummenupp

Har du använt dig av Asfa board?
Om så är fallet kommer den aldrig sluta lukta illa, är det inte värt att bygga om den?

Min luktar ingenting, möjligtvis första vecka.
Jag använde mig av självklistrande motorrumsisolering från Biltema, skruvade fast isoleringen också så att den inte faller ihop när klistret ger med sig.
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: DennisCA skrivet 28 januari 2022, 14:02:41
Nä den är gjord av 2x4or och plywood, sen målad. Det kommer alltid en viss trälukt då den varit igång. Kan hända tempen innuti blir för hög, fläkten är lite klen.

Jag använde ingen isolering på denna solfångare.
Titel: SV: Nu börjar mitt luftsolfångar projekt..
Skrivet av: DennisCA skrivet 07 mars 2022, 09:23:32
Har haft som mest 15 grader i garaget de senaste dagarna då solen lyst. Tempen har varierat mellan -10 till +4. Tempen i garaget bör ligga runt 5-7 grader med oljeelementet endast.

Jag har ganska mycket yta att nyttja om jag ville ha mera solenergi, fast jag tror jag ska installera en luftvärmepump i år först.