Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Seglarvännen
« skrivet: 21 augusti 2019, 11:49:52 »

Hej!

Någon uppdatering på aggregatet?
Går i tankar till nybygge att installera sådant med extra kanalvärmare för hela värmebehovet

Hur mycket extra värme behövs under vintern utöver nilan Combi 302 Polar?

MVH

Hej!

Är frågan fortfarande aktuell? Om du berättar lite mer om ditt hus som kvm, 1/2-plan, byggnadsår o nuvarande Kwh/år så kan jag nog överslagsräkna hur mycket värme du behlver tillföra utöver Nilan aggregatet.
Skrivet av: EsonN
« skrivet: 02 maj 2019, 12:34:05 »

Hej!

Någon uppdatering på aggregatet?
Går i tankar till nybygge att installera sådant med extra kanalvärmare för hela värmebehovet

Hur mycket extra värme behövs under vintern utöver nilan Combi 302 Polar?

MVH
Skrivet av: Seglarvännen
« skrivet: 22 oktober 2016, 13:22:28 »

Härligt att Nilan aggregatet imponerar sommartid, uppdatera gärna mer i tråden under/efter vinterdriften.

Ja visst är det märkligt att nya kataloghus/hustillverkare ej erbjuder ventilationsaggregat med integrerad VP. Ska man behöva investera i dyr bergvärme för att bygga ett komplext frikyla system, när det finns färdiga produkter för mer avancerad ventilation, så man slipper värma med direktel i ventaggregatet i en sprillans villa, vilket FTX är enl svensk standard. Det finns även varmvattenberedare som värmer enbart kranvattnet med VP, så bergvärmesystem blir ofta överdimensionerat i ett energieffektivt hus, bättre att satsa på komfort så att inomhusklimatet ej blir olidligt sommartid. Och har man som i ditt redan uppvärmning med fjärrvärme som så blir detta uppbarligen en bra lösning. Ja bilbranschen har förstått för länge sedan att ACn måste bli standard i alla nya bilar, annars blir det inget bilköp, skulle hustillverkarna börja erbjuda svala hus så skulle branschen ta ett stort kliv framåt. Kanske har inte småhustillverkarna kompetens för kylning av inomhusklimat? Detta är ju en självklarthet i stora hus som offentliga lokaler, kontor och arbetsplatser.
Skrivet av: viborg
« skrivet: 22 oktober 2016, 11:13:29 »

Tänkte komma med en uppdatering efter att ha haft aggregatet installerat i ca ett halvår.

Vi flyttade in i huset i januari, tyvärr så var det något strul med styrkortet när vi körde igång det så det var ingen kommunikation mellan styrpanelen och aggregatet. Det stod bara LINK ERR i panelen. Dock gick aggregatet med FTX-funktion så ur ventilationssynpunkt så fungerade det. Felet kan ha orsakats av att aggregatet lyftes in på vinden september och sedan stod det i ett halvår och det kan ha samlats kondens i det. Dessutom var det neråt -25 grader där det stod. Återförsäljaren Klimat och Automatikkontroll bytte iallafall ut kortet utan kostnad för mig, men det tog några månader. Lärdomen av detta är att jag borde provkört aggregatet då det levererades och dessutom borde jag kört igång det under byggtiden.

Kompressorn är på 500 W och jag skulle inte bli förvånad om det är samma som i VPL15.

I maj hade jag iallafall fullt fungerande funktion och under hela varma sommaren kunde vi njuta ett svalt hus tack vare kylfunktionen. Och det var också kylfunktionen som var främsta anledningen till att jag ville ha det här aggregatet. När det var upp mot +35 grader ute så hade vi runt 21-22 grader inne.
Det finns en bypass-funktion som kan leda luften förbi FTX:en och jag noterade att om inneluften är svalare än uteluften så återvinns kylan genom FTX när aggraget är i kylläge, annars leds uteluften förbi FTX:en när det inte finns något värme/kyl-behov.
Jag tycker det är märkligt att med kraven på energieffektiva nybyggda hus så får man ett problem med övertemperaturer sommartid, men det finns ingen hustillverkare som erbjuder någon kylfunktion när det primära uppvärmningssättet är något annat än bergvärme. Luftkonditonering i bilar har väl ändå varit standard i snart 20 år?

Nu när det blir lite kallare ska det bli intressant att se hur det kommer prestera, får väl återkomma till det.

En sak som jag vill förtydliga är att jag skaffade inte det här aggregatet för att primärt spara pengar utan för att jag ville ha ett behagligt inneklimat vinter och sommar. Dock är det så att när jag gjorde energiberäkningen så skulle det här aggregatet kunna minska årsförbrukningen teoretiskt med upp 1000 kWh. Men det är ju teoretiskt... Aggregatet kostade 48 kkr, med extrakostnaden för aggregatet på ca 25 kkr kanske jag får igen dessa under aggregatets livstid. Men å andra sidan kommer jag sova gott under varma sommarnätter under många år framöver och det tycker jag är väl värt 1000 kr per år!

Jag är helt enkelt jäkligt nöjd att jag skaffade det här aggregatet!!!  tummenupp
Skrivet av: Seglarvännen
« skrivet: 17 april 2015, 22:37:39 »

Jag ska bygga nytt 1 plans hus (164 m2) från Eksjöhus som primärt kommer värmas med fjärvärme. Till detta har Eksjöhus föreslagit ett vanligt FTX-aggregat, men jag är lite nyfiken på ett ventilationsaggregat med värmepump. Är det en bra idé?

Fördelen som jag ser det är lägre uppvärmningskostnad, behagligare temperatur på tilluften både vinter (varm luft) som sommar (kall luft).

T.ex. har Nilan VPL15 diskuterats i den här tråden:
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=52869.msg542321#msg542321

Nu har Nilan ett nytt aggregat: Combi 300 Polar som har både värmeväxlare och värmepump:
http://www.nilan.se/sv-se/hem/l%C3%B6sningar/bostadsl%C3%B6sningar/ventilation/combi-300-polar

Jag har fått ett prisförslag på ca 49000 kr. Ett vanligt FTX kostar runt 20000-25000 kr...

Är det något att satsa på?

Tycker det låter som en alldeles förträfflig idé att satsa på ett ventilationsaggregat med integrerad värmepump, istället för det föreslagna standard FTX-aggregatet. Fördelen med värmepumpen är att den värmer tilluften trots kalla utetemperaturer vintertid samt att den kan köras med VPn på sommaren för att få avfuktning+kyldrift. Men det hus du beskriver kommer säkerligen inte behöva köra aktiv kyldrift sommartid om det är ett välisolerat nybygge och inte har alltför stora fönsterareor mot söder. Vi bytte från ett utslitet FTX-aggregat (17 år gammalt) till VPL15+FU15 och sparar el för ca 3500-4500:-/år, observera att detta är en typ av fastighet. Er besparing baseras ju er nya fastighet, var i landet ni bor, vilket flöde ni ställer aggregatet på, hur mycket ni kommer att köra ACn på sommarn etc, osv. Ett garanterad förbättring jämfört med vår nu 19 åriga fastighet är att ni med ett nybygge kommer att kunna bygga mer välisolerade från- och tilluftskanaler för ännu mer effekt drift kalla vintrar...
 
VPL15+FU15 eller Combi 300 Polar är frågan, jag har svårt att hitta några olikheter, ganska lika aggregat både tekniskt, prismässigt, kanske att Combin är någon kompaktare, ett par år modernare och Combin har "stempelkompressor" (storlek? watt?) istället för VPL15 som har kolvkompressor på 500W. FU15 enheten har grovfilter vilket jag tror Combin saknar...

Kan rekommendera att installera aggregatet väl åtkomligt (ej i trångt vindsutrymme) för framtida smidigare filterbyten, rengöring av dräneringslåda eller annan tillsyn av dränageanslutning då aggregaten producerar kondensvatten när VPn går.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 13 april 2015, 15:30:15 »

ett FTX kostar som sagt 20 000 och det med VP 50 000:- , troligen har man betydligt kortare livslängd på VP än FTX . Men om dom lever lika länge så är kostnaden för utbyte det dubbla för VP aggregatet så högst troligt blir förlusten större med VP. Och som jag skrev tidigare så värmer även ett FTX tilluften till ca 80 % av frånluftstemperaturen så komfortmässigt är det knappast någon skillnad under den kalla perioden. Det innebär att man inte får något "kallras" med ett vanligt FTX. Vill man ha kyla sommartid finns det alternativ som är både billigare och effektivare. Tex frikyla.
Skrivet av: viborg
« skrivet: 13 april 2015, 14:45:06 »

Med 1 kr/kwh gör ju 1000 kWh under 20 år ger minst 20000 kr. Ett FTX-håller knappast mer än 20-25 år heller?

Fördelen som jag ser det är komforten i form av varmare tilluft under vintern och svalare tilluft sommartid. Det kan jag gärna betala några kronor extra för!
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 13 april 2015, 11:52:40 »

Ett modernt FTX återvinner ca 80 % av den värme som skulle ventileras bort det motsvarar grovt 3 000kWh den ökade återvinningen skulle då kanske blir 1000 -1500 kWh. Från det ska dras den ökade elförbrukningen som en värmepump har och det faktum att VP livslängd knappast överstiger 20 år. Det innebär att den högre initiala kostnaden + den högre elförbrukningen + förslitningen på VP ska betalas med dom 1000:- som man max kan spara varje år. Det är i mina ögon inte möjligt.
Skrivet av: viborg
« skrivet: 13 april 2015, 11:21:33 »

Jag ska bygga nytt 1 plans hus (164 m2) från Eksjöhus som primärt kommer värmas med fjärvärme. Till detta har Eksjöhus föreslagit ett vanligt FTX-aggregat, men jag är lite nyfiken på ett ventilationsaggregat med värmepump. Är det en bra idé?

Fördelen som jag ser det är lägre uppvärmningskostnad, behagligare temperatur på tilluften både vinter (varm luft) som sommar (kall luft).

T.ex. har Nilan VPL15 diskuterats i den här tråden:
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=52869.msg542321#msg542321

Nu har Nilan ett nytt aggregat: Combi 300 Polar som har både värmeväxlare och värmepump:
http://www.nilan.se/sv-se/hem/l%C3%B6sningar/bostadsl%C3%B6sningar/ventilation/combi-300-polar

Jag har fått ett prisförslag på ca 49000 kr. Ett vanligt FTX kostar runt 20000-25000 kr...

Är det något att satsa på?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!