Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: maha6305
« skrivet: 08 februari 2007, 09:50:12 »

Starter kontra utetemp kan förväntas vara högts på höst och vår.
Graf över detta för anläggningen i min presentation under 2006.
Skrivet av: Mårten
« skrivet: 08 februari 2007, 08:05:39 »

Hej allihopa!

Tänkte berätta hur det har gått med inställningarna...

Jag fick koden till installatörsmenyn och kunde öka på gradminuterna för Varmvattentillverkning från 300 till 400. Då försvann de onödiga eltillskotten som tidigare varit 2-3st per dag. Thumbsup Man kan öka gradminuterna ännu till 500 ifall det behövs. Frågan varför dessa eltillskott började dyka upp från ingenstans, i höstas, kvarstår. Kanske vi trots allt börjat använda mer varmvatten efter att vi fick tillökning i våras.

Jag ställde tillbaka alla strypningar enligt installatörens inställningar. 2-3 slingor ströp jag lite så var diffen 3-4 ºC på alla. Sänkte CP från 3 till 1 och vips var VB-diff 6-8 grader på alla slingor! :)
Nu ljög jag lite, på slingan till vindfånget är diffen 10 ºC men det beror på att vi har det halvkallt där, och många förnster och gammaldags trädörr,  kylan tränger sig in dit så vattnet i slingan kyls väl ner snabbt.

I installatörsmenyn ändrade jag Hysteresen (VB-diff-VP) från 4 till 5. På denna modell kan man tydligen inte justera gradminuterna för VP, enbart hysteresen! Installatören påstod att man inte kommer åt att ändra dem. :(

Denna vecka har vi haft -15 ºC - -30 ºC och VP-tiden per dygn har varit 10-12 timmar och antalet starter 20-25 st! Inget eltillskott! ;D

Summa sumarum, starterna vid kyla sjönk från 50 till 20-25, eltillskotten försvann, jag är nöjd! ;D Innegivaren installeras snart, då hoppas jag det blir ännu bättre.

Tack tipo874 för hjälpen! :)




Skrivet av: tipo874
« skrivet: 23 januari 2007, 09:52:08 »

Det intressanta är att få vettig diff efter en längre gångtid, när alla flöden och effekttillskott stabiliserat sig.

Det görs enklast när det är ordentligt kallt ute och man får lång gångtid.

Eftersom du har problem med att pumpen bara går korta stunder kan det vara enklast att bara köra på tillskottet under justeringen. Den effekten brukar vara mindre, vilket gör att temperaturerna inte rusar iväg utan man får gott om tid på sig. Se först till att du får ungefär samma diff över alla radiatorer. Med enbart tillskott kan nog diffen bli lite mindre, eftersom värmeavgivningen blir lägre, och de ca 8° skall du försöka få när VP:n går.

Skriv upp hur du har det strypt nu, och sätt tillbaka som installatören hade satt. Jag antar att han inte hade strypt alls på radiatorerna längst bort, om de inte är små.

När jag började hade jag en diff på ca 1° på radiatorn närmast VP, och ca 18° på den i badrummet längst bort (brr), trots att cirkpumpen stod på trean. Efter instrypning hade jag ca 4-5° på samtliga, och kunde sänka cirkpumpen till tvåan, vilket gav ca 8-10° överallt. Sedan har jag strypt de rum som är för varma med ratten till lagom temp.

Det kan vara så att du har otillräcklig vattenvolym för att få långa gångtider, och det kan oftast kompenseras genom justering på styrsystemet. Nu kan inte jag styrsystemet alls på din anläggning, så jag lämnar med varm hand över till någon annan  ::)
Skrivet av: Mårten
« skrivet: 23 januari 2007, 08:32:52 »

Ska det alltid vara 8 graders skillnad på fram och retur oberoende var i "värmeproduktionscykeln" systemet är? Alltså ska det vara 8  ºC skillnad när pumpen startar såväl som när pumpen stannar? Eller kan jag bara mäta och justera just när värmeproduktion stannat?

Skall jag öppna alla strypningar helt innan jag börjar, eller kan jag utgå från de inställningar jag har nu?  Kanske jag först skall ställa tillbaka till de strypningar som installatören hade uträknat åt mig och mäta diffen på dem först en gång?

Har ingen acktank...

Tack för alla svar hittils..

/Mårten
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 22 januari 2007, 23:49:33 »

3-4° skillnad mellan fram och retur är för lite. Normalt rekommenderas ca 8°, speciellt om din pump använder R407C.

Den lilla skillnaden kan indikera kortslutning i någon radiator, men kan också bero på att du kör med onödigt högt flöde. Sänk cirkpumpen till tvåan och mät direkt på radiatorerna närmast tillopp och retur med IR-mätaren. IR-mätare har ofta svårt att mäta korrekt på blank metall, så en tejpbit på röret rekommenderas om du vill mäta där.

Stryp in varje radiator så du får samma skillnad mellan fram och retur på alla. Börja med radiatorerna närmast VP, kolla och justera tre i taget, vänta minst 20 minuter efter justering innan du kollar igen, ta nästa tre, osv. Normalt skall någon/några vara ostrypta. När du kommit till slutet kollar du alla igen. Sänkt sedan hastigheten på cirkpumpen så att du får ca 8 grader skillnad mellan fram, och retur. Om det blir för varmt någonstans kan du sedan strypa extra bara där.

Har du acktack, och i så fall har du separat cirkpump efter den?

Jag har det och i början gick min pump max 20 minuter i stöten, och det visade sig bero på att laddpumpen i VP:n hade högre flöde (stod på trean) än pumpen som matade radiatorerna (också på trean). Det som hände var att min 200 liters tank fylldes och sedan stannade pumpen. Efter att jag sänkt laddpumpen till ettan och radiatorpumpen till tvåan stannar pumpen först efter att hela radiatorsystemet kommit upp i rätt temp och tanken fyllts.
Skrivet av: Mårten
« skrivet: 22 januari 2007, 22:04:02 »

Här kommer lite mera info:

Pumpen började passligt med en VV-körning.
VV-start 42 ºC    kl.16.36
VV-stopp 49 ºC   kl.16.43
tid 7 minuter inget eltillskott.

Framledning och returtemp:

Utetemp -16 ºC , Cirkulationspumpen på 3.

Jag har analoga temperaturmätare (vet ej hur noggranna de är) som installatören monterat på framledningen och returen ovanför pumpen. De visar när pumpen stannar:

Vb-f 32 ºC
VB-r 29 ºC

Jag försökte även mäta på kopparrören med en Fluke IR-mätare och den visade en skillnad på ca. 3-4 ºC.

Jag följde med 3 körningar här är resultatet:

start VB-r 26 ºC kl. 16.43
stopp VB-r 30.5 ºC kl. 16.53

start VB-r 26 ºC kl. 17.11
stopp VB-r 31 ºC kl. 17.22

start VB-r 27 ºC kl. 17.39
stopp VB-r 31 ºC kl. 17.51

Börvärdet hela tiden 29 ºC

Jag har strypt(med fasta strypningar) slingorna till kök och vardagsrum på nedre våningen ganska rejält. Slingorna till badrum och farstukvist är öppna helt. Vi ville ha varmare i badrum och farstukvist där vi har klinker golv, därför prova jag fördela värmen på detta vis.
Skalan på strypningsskruvarna är 1-6. Ursprungligen var de till kök och vardagsrum på 4, nu är de på 2. Temperaturkomforten har varit bra på detta vis men kan det påverka antal starter?

/Mårten
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 22 januari 2007, 14:21:57 »

Välkommen Mårten.
För oss är det bra om du kan fylla i din "Profil" med lite matnyttigheter, t.ex. var i landet du bor, vilken värmepump du har, vilket ditt tidigare energibehov var och hur stort ditt nuvarande r, hur många i familjen o.s.v.
Ju mer du fyller på med i din "signatur" desto lättare för oss andra att hjälpa dig.

/Rickard
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 22 januari 2007, 13:35:22 »

Vad har du för framlednings-/returtemp när det är kallt ute?

Om dina radiatorer är för små kan returtemperaturen bli så hög att kompressorn stannar av den orsaken och eltillskottet går in i stället. Detta kan även hända om radiatorerna inte är lagom strypta, då kan det bli kortslutning i någon radiator så att returen blir för varm.

Kolla också så att inte filtren är igensatta.

Vad står cirkpumpen i för läge?
Skrivet av: Mårten
« skrivet: 22 januari 2007, 10:12:31 »

Hejsan!

Vad jag har läst på detta eminenta forum har jag förstått att när utetempen sjunker minskar antalet starter för de flesta värmepumpar.
Hos oss är det tvärtom. Kring 0 grader +/-5grader startar min Eviheat Combi 7 25-30 ggr per dygn. De senaste dagarna har det varit -15 grader och pumpen startar 50 gånger per dygn!! Varför?

Dessutom har antalet eltillskott ökat drastiskt jämfört med förra vintern. Förra vintern ca15-20 eltillskott per månad. Plötsligt i november och december hade vi 80-90 eltillskott per månad! Eltillskotten slår oftast på vid Varmvattentillverkning.Vad jag vet har vi inte börjat använda mer varmvatten. Vad kan det bero på?

Jag har kontakta installatören och han skall komma och justera gradminuterna. Dessutom skall vi installera en innegivare.

Vi har termostater endast i sovrummen, de är dock öppna allt. 160m2 och 165 meter aktiv borra + 15 meter foderrör.

Några ideer om vad starterna och det ökade eltillskottet beror på?

Hälsningar,
Mårten




Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!