Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Epedersen
« skrivet: 18 oktober 2013, 22:34:43 »

Se alltid... ALLTID till att anlita en certifierad kyltekniker från ett certifierat företag, detta kan du enkelt kolla på INCERT´s hemsida vilka företag som är certifierade.

Och det är dyrt i Sverige att vara certifierad samt vi har många krav att följa, detta gör att kostnaden blir något högre än i ex. Norge.

Man får dessutom inte installera om man inte är certifierad, detta brott faller under miljöbalken och gäller även privatpersoner.

Fast det spelar ingen roll om det är certifierade företag eller inte, dom saltar fakturan lika bra som alla andra, eller rättare, det är dom som saltar lite extra, dom icke certifierade håller oftast ett normalt pris, och som någon skrev att man skall inte syssla med annat än vad man er certat till, att bygga badrum får precis vem som helst göra, och enligt försäkringsbolagen, så är det ofta betydligt bättre gjort av hemma snickaren än av den certifierade, så certifiering håller klart på att tappa sin glans, pga hybris bland det folket.
Skrivet av: H-sson
« skrivet: 09 april 2013, 01:08:01 »

Se alltid... ALLTID till att anlita en certifierad kyltekniker från ett certifierat företag, detta kan du enkelt kolla på INCERT´s hemsida vilka företag som är certifierade.

Och det är dyrt i Sverige att vara certifierad samt vi har många krav att följa, detta gör att kostnaden blir något högre än i ex. Norge.

Man får dessutom inte installera om man inte är certifierad, detta brott faller under miljöbalken och gäller även privatpersoner.
Skrivet av: nttekniker
« skrivet: 20 februari 2013, 02:00:23 »

6800kr kostade min installation som gjordes i slutet av dec 2012, 4000kr fick jag betala.
2800kr i rot.
400kr extra tog montören för stål fjäder.
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 20 februari 2013, 01:43:54 »

I Norge koster en standard installasjon (trevegg, max 4m rør) vanligvis rundt 3.500 kroner - materialer inkl. Og vi har ikke noe rotavdrag. Så du har nok rett i at rotavdraget driver opp prisen adskillig i Sverige!!!

äntligen en klarsynt iakttagelse..=)
så många pumpar har jag satt upp så att man vet tidsåtgång och materialkostnader
idag ligger priserna runt 7-8,000 kr, och nu när man läser 10,000??..det är på tok för högt, en konsult idag tar runt 7-800kr timmen materialet går på runt 1000-1200:-
4 tim debitering+material bör inte överstiga 5000:- i annat fall är det ocker
Skrivet av: MaxPowerS
« skrivet: 19 februari 2013, 16:49:34 »

Så om jag vet att läckagekontroll ej utfördes vid installation kan jag ta hit firman kostnadsfritt så får dom suga en timme och läckagekontrollera

Det verkar ju uppenbart på denna sajt som att det där med att suga båda rör på max 5min är fel trots att installatören sa att det är en myt att det ska sugas minst ~ 30min per rör. Firman har installerat ett tusental pumpar på fyra år o anlitas av bla pp
Kan det vara så krasst att dom planerar för att serva alla pumpar när dom lägger av efter 5år och 10dagar?
En korrekt installerad mitsu bör väl annars hålla i 10år?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 19 februari 2013, 14:28:13 »

Läckagekontroll finns det lagkrav på, så det borde man inte kunna hoppa över...
Skrivet av: MaxPowerS
« skrivet: 19 februari 2013, 14:23:43 »

Kan man iofs men finns det några klara regler för hur en installation ska gå till?
Det är ju inte direkt nån nyhet med luftvärmepumpar så jag tycker försäkringsbolagen borde ha utarbetat nån slags kravlista?

Tex
-sug minst 30minuter per rör
-läckagekontroll ska ske
-måste mätas med absolutvaccummeter

Om icke detta göres så dras installatörens licens in
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 18 februari 2013, 13:24:53 »

Du kan väl kontakta Misubishi, eller vem det nu är som står för garantin, och påtala att du misstänker att installationen inte är korrekt utförd.
Skrivet av: MaxPowerS
« skrivet: 18 februari 2013, 13:08:29 »

Så hur gör man då om man vill dubbelkolla så att systemet är korrekt pumpat och läckagefritt?
Kan man se/höra det på nåt vis?

Jag skulle med glädje monterat själv men tyckte inte det var värt att köpa prylar som kostade nästan lika mycket som installation(ska man dessutom vara ultranoggrann verkar det som man ska ha verktyg för över 20000) och därtill förlora 5års garanti. 
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 17 februari 2013, 16:42:15 »

sugens mätare visade godkänt enligt installatör, kan det varit 0,2 eller nåt om jag inte minns fel. Såg bara då han sög ett rör då jag blev tvungen att ta hand om barnet


0.2 av vad ??

Var vakummätare en mekanisk manometerklocka på manometerstället eller pumpen så har han inte mätt några delar av mBar, inte ens hela mBar utan som lägst i flera tiotals mBar och dessutom med väldig osäkerhetsmarginal efter som barometerståndet kan variera betydligt mer än 30 mBar

Såg man att (oftast) han använde en elektronisk manometer med LCD-display så är det större chans att det hanteras på korrekt sätt - dock oroar siffran '0.2' då det oftast mäts i mTorr eller micron  och det är sällan under 100. Det kan vara att han trots allt mätte i mBar...

Även om man har absolutvakummeter så tar det åtskilliga minuter att vänta och se om vakumet ändrar sig över tiden när kran till vakumpumpen är stängd och då indikerar utgasning, fuktnivå i system (vakumet minskar till en viss platå och stannar där som då speglar fukthalten i systemet)  eller om man har mikroskopisk läcka (vakumet minskar sakta hela tiden) - vakummätare tillsammans med kran utsida mot vakumpumpen sätts då vid anslutningen på anläggningen då det är nästan helt omöjligt att få till stadig och stabil vakum om man har en gummislang mellan till tex. manometerstället, speciellt om slangarna emellanåt också trycksätts med köldmedie... att mäta trycket vid vakumpumpen räknas inte då det trycket alltid är mycket lägre än i sugna systemet.

slänger in åter igen denna bild:

 

notera tidaxeln - den är inte i minuter!!

Nu gäller ovanstående tidskala troligen för stora industriella  kylmaskiner, men fortfarande att kolla vakumnivå och täthet är ingen 1-minutsjobb utan det tar en god stund - dock skall man jaga en 3 gram/år läcka så handlar det fortfarande om timmars väntan, dock ju djupare man lyckas pumpa anläggningen, ju fortare ser man en sådan läcka...

Det är som Oskar P säger, dom seriösa pumpar efter vad absolutvakummetern visar, inte efter klockan. Har man förseglade och kvävgasfyllda kylrör före monteringen och arbeta snabbt när de väl är öppnade  så kanske vakumpumptiden inte behöver bli så lång, har man färdigkonade rör med plastpropp i ändan och som legat på kallager i månader och år så kan vakumpumpningen bli 10 ggr längre innan godkänd nivå... har man rör som gå utomhus och är kalla så kan dom fortfarande hålla fukt trots djup vakum om man kör med förkonade rör och plastpropp i ändan medans kvävgasfyllda och torkade kylrör så kan man anta att röret redan är torrt där och fukten inte hinner ta sig dit om man arbetar snabbt och vid vakumpumpningen så behöver man inte bekymra sig så mycket om ev. fukt på rörbitarna utomhus i kylan.

En slarvig vakumpumpning brukar sällan ge problem inom några år och under garantitiden utan det är tiden efter detta som det börja ha märkbar betydelse då en slarvig pumpad maskin åldras fortare och kanske inte håller mycket mer än 5 år medans en bra utförd sugning så kanske det håller i 15 år... och eftersom det finns budget och investeringsplan så har det en viss betydelse om maskinen håller 5 år eller 15 år.

Bergvärmepumpar är en typisk applikation med ganska stor investering och måste gå problemfritt länge om det skall bli vinst med anläggningen gentemot andra uppvärmningsalternativ medans en billig zibro LVP från jula har betalt sina kostnader inom ett-två år och är rena vinstmaskinen efter detta, men med nackdelen att de inte hanterar när det är riktigt kallt.   

 
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 17 februari 2013, 11:30:42 »

Är du tekniker eller hantverkare?

Det är skillnad på dom som kan och dom som tror att dom kan, jag har jobbat nästintill ideellt för att rädda folk som har hamnat i klorna på pissiga hantverkare och i samtliga fall så är det kunden själv som orsakat detta misserabla skit dom hamnat i..

Vanligaste orsakerna:
1, Att anlita folk svart, oftast från öst. Skulle det vara en svenskfirma som förespråkar svart så är det en kille som oftast lever utanför sveriges lagar rent allmänt och kommer således att lämna jobbet därefter.

2, Det finns INGEN INGEN INGEN hantverkare som jag mött sen i början på 80-talet som är superproffs inom två yrkesgrupper!! Så anlitar man kleti som gör allt så sitter man i skiten..

3, Att ta ett anbud på ex, 500.000 när alla andra ligger på mellan 800.000-1.000.000 för att sen sitta och gråta i TV för hur dåligt det blev. nono

Jag förespråkar alltid att man gör allt själv, då kan kan stå där och vara stolt när man får besök eller skämmas, allt beroende på hur nogrann man var!!
Kan du dra el, dra el..
Kan du dra rör, dra rör..
Kan du bygga kök, bygg kök..
Kan du göra alla tätskickt i ett badrum, gör det..
Sen kommer skitsnackarna som säger då gäller inga försäkringar, Men varför ska du blanda in försäkringsbolag, gör du allt rätt så blir det  iprincip aldrig fel..

Men jag undrar, du som är så duktig VARFÖR anlitar du hantverkare för att sen vara missnöjd  Sc:,h



Skrivet av: MaxPowerS
« skrivet: 17 februari 2013, 10:11:30 »

sugens mätare visade godkänt enligt installatör, kan det varit 0,2 eller nåt om jag inte minns fel. Såg bara då han sög ett rör då jag blev tvungen att ta hand om barnet

Kan ju inte jiddra med installatören hur mycket som helst, måste ju lita på att dom kan sin sak. Ingen läckagekontroll efter installation. 5års garanti

Men jag kan ju säga som så att i de flesta fall som jag haft med hantverkare och andra yrkesmänniskor att göra har jag tänkt att det där skulle jag gjort dubbelt så bra. Nu är jag visserligen troligtvis sveriges petigaste och mest noggranna tekniker/hantverkare som aldrig lämnar ett halvfärdigt resultat
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 15 februari 2013, 21:49:15 »

Tyckte en dryg timme var ganska rimligt förutom det där 3-5 min vaccumsuget.

Vad visade vakuummätaren för tryck efter dessa 3-5 minuter?
Skrivet av: Oskar P.
« skrivet: 15 februari 2013, 21:24:48 »

herregud vad myterna florerar här.. jag kan säga att det i normalfallet tar varken 5min eller en timme att vacuumsuga, men nånstans däremellan.. vilket man inte ser på en klocka, utan på en absolutvacuummeter, har man ingen sån, så har man inte med värmepumpar att göra, certifierad eller ej..
om det läcker i konorna upptäcker man med kvävgasen, och använder man inte sån så......... ja, det finns mycket skojare i denna branch då många teknikhajar ser ett sätt att tjäna snabba cash, och en slarvig installation märks sällan under dessa firmors garantitid, som brukar va max 2 år. seriösare firmor kör med 5 år, och då får dom ju inte slarva för då kan både dåliga konor och oduglig vacuumsugning hinna ställa till det.
Skrivet av: Bingoberra
« skrivet: 12 februari 2013, 07:49:28 »

Hur hinner man vakuumsuga på den tiden?

En rejäl pump eller ännu snabbare en stor flaska med vakuum i, bara å ansluta, öppna kranen vänta några sekunder => klart...  ;) (jämför med flygplanstoaletterna  8) ).
Skrivet av: MaxPowerS
« skrivet: 11 februari 2013, 23:40:13 »

6 timmar!?

Tyckte en dryg timme var ganska rimligt förutom det där 3-5 min vaccumsuget. Enligt montören var det en myt o pumpen verkar ju fungera o vätmer kåken till 20 även i -30
Hade iofs bara 2,5 met slangdrag och hjälpte till att måtta in och lyfta upp delarna(montören hade ett fjuttigt vattenpass som visade fel)
Skrivet av: nttekniker
« skrivet: 11 februari 2013, 00:32:44 »

Jodå, det tyckte jag också var lite snabbt då jag hade hört att enbart vaccumsuget ska ta en timme men det var tydligen en myt
Det tog lite mer än 6 timmar att montera min fh635 inkl. 25 minuter vakuumsugning och c:a  90 min lunch och fika
Skrivet av: MaxPowerS
« skrivet: 10 februari 2013, 10:16:23 »

En timme lär ju inte ha räckt väl?

Jodå, det tyckte jag också var lite snabbt då jag hade hört att enbart vaccumsuget ska ta en timme men det var tydligen en myt
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 februari 2013, 10:23:06 »

Mmm, det blev fort men fel för mig.
Hur som, man får nog ta allt med en nypa salt när det finns ROT-avdrag eller bidrag som baseras på kostnader för arbete eller material.
Skrivet av: Jästen
« skrivet: 07 februari 2013, 09:49:24 »

Citera
Sen kanske man inte skall tro allt för mycket på vad gäster i forumet skriver...

... eller citerar. ::).
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 februari 2013, 00:31:21 »

Sen kanske man inte skall tro allt för mycket på vad gäster i forumet skriver...
Eller i vart fall bör man läsa mellan raderna, ordinarie pris stod det.
Kanske fick han rabatt, och installatören hade kryddat installationskostnaden för att kunna ge bra rabatt och stort ROT-avdrag?
Skrivet av: Jästen
« skrivet: 06 februari 2013, 18:08:56 »

Citera
Så du har nok rett i at rotavdraget driver opp prisen adskillig i Sverige!!!

 help

Och så är ni inte med i EU heller, är lite avis där. :P
Skrivet av: morrisen
« skrivet: 06 februari 2013, 18:00:45 »

Jobbar lite som hantverkare själv och det finns helt klart tendenser att arbetskostnaden ökat efter rotavdragets införande. Lite småfult kan tyckas
I Norge koster en standard installasjon (trevegg, max 4m rør) vanligvis rundt 3.500 kroner - materialer inkl. Og vi har ikke noe rotavdrag. Så du har nok rett i at rotavdraget driver opp prisen adskillig i Sverige!!!
Skrivet av: Jästen
« skrivet: 06 februari 2013, 17:42:45 »

Citera
På kvittot jag fick var ord. Pris 25100 inkl inst av fh35 varav 10000 specad som arbete. Hyfsad timpenning..

10 000:- var bra betalt kan man ju lugnt säga. Sc:,h
Verkar som de flesta kylfirmor har börjat överdebitera för att bättra på vinsten. Förr var det vanligt med ca. 5000:- för "standardinstallation" (vad det nu är...).
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 06 februari 2013, 13:18:26 »

Hur hinner man vakuumsuga på den tiden?
Skrivet av: rocas
« skrivet: 06 februari 2013, 12:42:22 »

På kvittot jag fick var ord. Pris 25100 inkl inst av fh35 varav 10000 specad som arbete. Hyfsad timpenning.. tog en timme att installera pumpen.
Jobbar lite som hantverkare själv och det finns helt klart tendenser att arbetskostnaden ökat efter rotavdragets införande. Lite småfult kan tyckas

Jag tvivlar på tidsuppgiften.

Kan du verkligen bekräfta det?
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 06 februari 2013, 11:58:53 »

På kvittot jag fick var ord. Pris 25100 inkl inst av fh35 varav 10000 specad som arbete. Hyfsad timpenning.. tog en timme att installera pumpen.
Jobbar lite som hantverkare själv och det finns helt klart tendenser att arbetskostnaden ökat efter rotavdragets införande. Lite småfult kan tyckas
En timme lär ju inte ha räckt väl?
Skrivet av: MaxPowerS
« skrivet: 06 februari 2013, 11:48:08 »

På kvittot jag fick var ord. Pris 25100 inkl inst av fh35 varav 10000 specad som arbete. Hyfsad timpenning.. tog en timme att installera pumpen.
Jobbar lite som hantverkare själv och det finns helt klart tendenser att arbetskostnaden ökat efter rotavdragets införande. Lite småfult kan tyckas
Skrivet av: Avarage
« skrivet: 18 december 2012, 08:21:25 »

Ackreditering, utrustning, firmabil, lokaler, bokföring, lönekostnader, revisorskostnader, "obetald arbetstid" som skall kompenseras, t.ex. folk som ringer och frågar vad det kostar att få en pump installerad.
Allt detta är saker som gör att det kostar mer än man tror.
Sen vill ju den som äger firman gå med vinst också.

Alla dessa kostnader har ju en seriös bilfirma som jobbar med AC också, dvs. ingen skillnad förutom möjligtvis firmabilen då kunden ofta själv kommer till bilfirman.

Har du betalat 2000 kr med efter ROT så är det ett bra pris.
Runt 2800 kr efter ROT verkar vara ett rätt normalt pris.
Har du betalat 2000 kr utan ROT så är det troligen svarta affärer.

Priser 2000kr för en komplett installation är inte mycket att orda om kan jag också tycka. Bor man 5min bort från installatören (som jag uppfattade trådskaparen) blir ju resekostnaden minimerad. Har sett prisförslag på både 6000 & 7000kr för installation före ROT.

Mvh!
// Niklas
Skrivet av: shelter
« skrivet: 13 november 2012, 14:25:19 »

Nu minns jag inte exakt vad dom tar här för läcksökning på en bil men 500 spänn är väl inte helt fel.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 13 november 2012, 06:48:51 »

Det kanske va det jobbet som va svart.
Har han tagit ur köldmedlet . Provtryckt med nitrogen/ liiiite köldmedel sniffat av bilen . Vacuum sugit ner till gällande krav
Sen fylla köldmedel,,,
För 500 ink moms njaaaaa det får du knappt 1 kg köldmedel för
Cocacola
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 13 november 2012, 00:29:14 »

Killen bor nog 5 minuter från firman som fixade jobbet...  dontknow
Skrivet av: nttekniker
« skrivet: 13 november 2012, 00:18:19 »

Det är oklart vad installatören gjorde i 5 minuter  och tagit 2000kr  Sc:,h
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 12 november 2012, 23:05:40 »

Hur klarar man av att vakuumsuga och läcksöka på 5 minuter?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 november 2012, 22:38:05 »

Ackreditering, utrustning, firmabil, lokaler, bokföring, lönekostnader, revisorskostnader, "obetald arbetstid" som skall kompenseras, t.ex. folk som ringer och frågar vad det kostar att få en pump installerad.
Allt detta är saker som gör att det kostar mer än man tror.
Sen vill ju den som äger firman gå med vinst också.
Tittar du på resultatet för de flesta firmorna i kyl/vvs-branchen så ligger resultatet/vinsten på (i bästa fall) på några enstaka procent.
Har du betalat 2000 kr med efter ROT så är det ett bra pris.
Runt 2800 kr efter ROT verkar vara ett rätt normalt pris.
Har du betalat 2000 kr utan ROT så är det troligen svarta affärer.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 12 november 2012, 21:44:58 »

500 kr för kolla av ac måste vara billigt det kostade då bra mycket mera för mig för nått år sen. 2000 kr för installation av luftpump är nog ett bra pris tycker jag sett priser närmare 5000 kr.
Skrivet av: Per-A
« skrivet: 12 november 2012, 20:56:35 »

Varför tar installatörer så mycket betalt ?
Jämför med bil, Aircond center 500kr,, Provtryckning felsökning på bil!
Jag fick betala 2000kr, för min pump,, 5 minuter från firman som installerade den.
Per

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!