Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Elmer
« skrivet: 25 augusti 2010, 10:26:51 »

Min VP ger ca 33 W/m2 i uteffekt från min värmepump och ca 60 W/m2 i uteffekt från mina radiatorer.
Det ger mej ett system som levererar ca 40°C i framledningstemp, vilket gör att jag klarar mej till drygt -10­°C innan tillsats behövs.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 25 augusti 2010, 08:05:20 »

Jag tror du blandar ihop äpplen och päron här.
Värmepumpen är beräknad för 55 W/m2, och om det inte räcker så går eltillskottet in och stöttar.
De dagar detta sker är lätträknade och kompressorn jobbar hela tiden, så behovet av eltillskott blir litet, normalt 100-500 kWh/år går till elpatron.

Radiatoreffekten/m2 bör vara så pass hög att värmepump + eltillskott inte tivngar upp radiatortempen högre än vad värmepumpens maximala framledningstemp är (55-65°C) för då riskerar du att kompressorn stannar och värmepumpen blir en elpanna.
En kompetent installatör dimensionerar radiatorer och väljer värmepumpstyp så att detta inte skall ske, men det är ingen nackdel att känna till problematiken och att du själv försöker säkerställa dig om att radiatorerna har den uteffekt som krävs för att ge värmepumpen bra driftsförutsättningar.

Ju lägre framledningstemp värmepumpen kan arbeta med desto högre COP får den, räkna med ca 3% lägre driftskostnader för varje grad kallare vatten du kan köra ut till radiatorerna, men ändå hålla huset varmt.

Jag har ca 56 W/m2 uteffekt på min värmepump, och ca 76 W/m2 i uteffekt från mina radiatorer (55/45°C) i snitt, vilket ger mig ett lågtempererat system som inte behöver mer än ca 43°C i framledningstemp när det är som kallast.
Det ger mig dessutom den nödvändiga marginal som krävs för att elpatronen skall kunna gå in om det behövs, och tempen i radiatorkretsen inte skall gå över 55 grader som är max för min typ av värmepump.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 25 augusti 2010, 07:49:17 »

Radiatorernas effekt kan anges vid olika temperatorer, DT50 innebär 70 ºC framledningstemp om rumstemp är 20 ºC medan DT30 innebär 50 ºC framledningstemp. Effekten ska anges vid DT30 för VP installation. Mina radiatorer ger ungefär 50 W/m2 vid DT30 (huset är byggt 1970) och det räcker gott i mitt hus. Men ju mer uteffekt ju bättre driftekonomi får man sen.
Skrivet av: Elmer
« skrivet: 25 augusti 2010, 01:16:21 »

Låter lite lågt tycker jag. Mina radiatorer avger mellan 50 och 80 Watt/m2. Snitt blir 63 W/m2.
Kolla in inlägget nedan...

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=34892.msg325264#msg325264
Skrivet av: johan3848
« skrivet: 24 augusti 2010, 21:19:36 »

Jag får fn in offerter från rörfirmor ang konvertering från direktel till vattenburet, borrning & install av bergvärmepump. Kan någon kunnig på forumet ge en neutral & korrekt info om vilka beräkningsgrunder man (rörfirman) bör använda för mitt hus angående effektbehov:
1½ plans villa 203 kvm, trä/mexitegel byggår 1974 (före oljekrisen, dvs med sämre isolation än senare byggnorm), öppen planslösning 2-glas fönster, betongtaktegel. Geografiskt läge: Filipstad, Värmland (samma breddgrad som Sthlm, fast inlandsklmat..).

Ett par av de offerter jag fått har man beräknat BV-pumpen efter 55 W/kvm, hur man beräknar radiatorerna vet jag inte då ingen rörfirma angett effekt / model utan endast antalet radiatorer. Jag är själv kunnig inom elteknik, och för elradiatorer använder man 70-75W/kvm effektbehov när man beräknar erforderlig radiatoreffekt i ett rum. Skillnaden mellan 55 och 75W/kvm är ju 36%.

Jag får känslan att man använder ett för lågt effektbehov för min hustyp, ändå har alla rörfirmor varit på plats och själva sett huset innan offert. Mitt hus har ju samma effektbehov per kvm oavsett om det är ett vattenburet system eller direktel. Jag är orolig att man tar i för lite för att hitta en kalkyl som ser väldigt bra ut. Enligt den skall vi spara över 26,000 kWh per år. Det blir snabbt en utopi om man räknat för lågt på effektbehovet.

Kan någon utifrån erfarenhet och kunskap ge information om vilket effektbehov man bör beräkna efter för ett sådant hus jag har.

Vettiga synpunkter uppskattas.

// Johan S. 

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!