Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 25 maj 2013, 13:33:30 »

Jag tycker vi lägger ner den här diskussionen.
Alla förstår varför reglerna är som dom är.

Det är bara att acceptera och så skriver vi om andra saker istället  tummenupp
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 25 maj 2013, 10:54:42 »

Tja, det där är en avvägningsfråga, och det är inte skrivet i sten att jag inte framöver godkänner dyi-projekt så länge de inte kommersialiseras.
Skrivet av: gossen
« skrivet: 25 maj 2013, 10:22:16 »

Jag förstår att det måste vara lite dilemma för dig, samtidigt som bristen av liknande trådar gör att trafiken på forumet är betydligt lägre än den hade varit med dylika trådar så är det ju i viss utsträckning konkurrens med din butik även om det är diy.

Normalt sett så är forumet som aktivast på höst/vinter då det kommer en massa frågor om problem och hjälp vid köp av vp, med mer byggtrådar så hade forumet varit mer levande även på sommaren då folk inte behöver värmen och man kan därmed bygga om anläggningen vilket kanske även hade gjort att man passade på att bygga om styrningen ;)
Om inte annat så hade läsandet genererat trafik, och länkarna hit ifrån andra forum hade lyft upp värmepumpsforum över wikipedia i google ;)

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 25 maj 2013, 10:05:42 »

OK, ja då är det kanske bäst att det får vara.
En annan anledning till att jag vill utesluta denna typ av frågor är att det nog rätt lätt skulle kunna ta över en stor del av debatten i forumet från forumets kärnämne.
Skulle jag inte ha några regler alls för detta skulle det snabbt bli Sveriges största Loggerforum med länkar till allehanda (konkurrerande) kommersiella, likväl som hobby-logger-lösningar.
Skulle jag av någon anledning sluta utveckla/sälja Logger 2020 så kanske mitt beslut blir annorlunda.

Det känns inte bra för mig att begränsa detta, men samtidigt ser jag ingen annan lösning.
Skrivet av: gossen
« skrivet: 25 maj 2013, 09:56:03 »

Hej Rickard, mitt projekt som jag gjort är uppbyggt för loggning och styrning av värmepump(ar). Detta är *inte* kommersielt och kommer aldrig att bli, jag har redan för mycket att göra på mitt jobb som jag trivs med.

Om jag visar upp detta så handlar det om att visa hur jag kopplat in en RaspberryPi för loggning och styrning av min värmepump, detta påminner ganska mycket om GDSJans planer i gds-forumet vilket jag vet gränsade eller gick över så att det sågs som konkurrerande mot dina loggrar.

Då hela min styrning är byggd på öppen mjukvara och hårdvaran kommer med att presenteras som öppen, detta gör att vem som helst får kopiera, bygga och ändra hur man vill.
Detta innebär att även om jag inte kommer att försöka tjäna pengar på detta så är det upp till andra att använda det jag visar, jag kan inte heller styra huruvida någon annan använder mina delar för att bygga ihop något som säljs kommersiellt.

Det min logger/styrning innehåller är:
* RaspberryPi som loggar temperaturer, fuktighet, ev vind och styr värmepumpen med flytande kondensering utifrån
   1. Utetemperatur (sw+1-wire)
   2. Innetemperatur (sw+1-wire)
   3. Prognos för nästkommande dygn (sw)
* Hårdvaruschema för inkoppling av:
   1. Styrning on/off av värmepump
   2. Styrning av växelventil för varmvattenladdning

Som det ser ut så säljer energibutiken loggrar och hela styrningen bygger väldigt mycket på det man loggar så det är inte heller möjligt att bryta ut enbart styrningen, och det skulle vara helt ointressant för mig att göra det.

Så, som alla förstår så bryter detta mot reglerna och jag kommer inte att visa det här.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 25 maj 2013, 08:46:37 »

Om ett projekt riskerar att bryta mot reglerna så säger jag till.
Jag har väldigt få regler i detta forum, en av reglerna är dock att jag har begränsat möjligheten för andra att driva projekttrådar som går ut på att bygga/utveckla/kommersialisera olika typer av Logger-projekt i forumet.
Man får inte heller länka till egna forum eller hemsidor som är eller riskerar att bli reklamfinansierade, eller där man själv säljer olika typer av produkter.

Bakgrunden till detta är att jag för flera år sedan stod inför valet att fortsätta på mitt gamla jobb, eller utveckla min verksamhet när det gäller forum och försäljning, det gick helt enkelt inte att ha två heltidsarbeten längre.
Ett av resultaten som mitt beslut att säga upp mig på mitt gamla jobb innebar att jag kände att jag på något sätt måste vara lite protektionistisk när det gäller de intäktsströmmar som genereras av de forum jag driver.

De regler jag har som inskränker vissa medlemmars skrivande i detta forum är:

(Kanske självklart, men ändå) Kommersiella aktörer får inte länka till sina egna hemsidor, eller göra reklam för sina produkter via inlägg i forumet.

Jag accepterar inte att det byggs upp ämnen/diskussioner som går ut på att gemensamt, eller på egen hand bygga upp ett loggerkoncept, och lägga ut byggbeskrivningar/ritningar/program för detta.
Anledningen till detta är rätt enkel, och har visat sig ett antal gånger redan, denna typ av projekt utvecklas lätt/ofta till kommersiella projekt, utvecklaren, eller någon annan, ser helt enkelt att det finns en möjlighet att tjäna pengar på denna typ av saker, och detta får så småningom till resultat att det helt plötsligt kan finnas ett ämne som marknadsför en produkt som mer eller mindre direkt konkurrerar med en av mina viktigare intäktsströmmar.

Jag satsat nästan en miljon på att utveckla Logger 2020-konceptet, och har väl knappt ens fått igen det satsade kapitalet ännu, och ser därför inte gärna att detta forum blir Sveriges största forum om/för olika typer av open source logger-projekt, som riskerar att utvecklas till kommersiella projekt.

"gossens" styrning har inte seglat upp som ett projekt som jag har haft någon tanke på att redigera/radera/hindra på något sätt, men jag vet å andra sidan inte heller exakt vad projektet går ut på, kanske har gossen goda grunder för att inte publicera sin styrning.
För de som är osäkra på om deras "elektronikprojekt" riskerar bryta mot regelverket är det naturligvis bäst att kontakta mig via PM, e-post eller telefon för att utreda saken.
Att via inlägg i forumet hänvisa till andra forum/hemsidor där projektet fortsätter och/eller kommersialiseras är naturligtvis inte tillåtet.

I detta specifika fall skulle det alltså vara bra om gossen kontaktade mig för att utreda om det är ok att lägga ut styrningen i forumet, men å andra sidan, om det är mer eller mindre klart att projektet kommer att kommersialiseras så är detta onödigt, då är det helt klart i konflikt med reglerna att lägga ut konceptet i forumet.
Inte ens ett bilbyggarprojekt, som kommersialiseras, kan man göra reklam för i forumet.

Jag hoppas, och tror, att de flesta har förståelse för att jag har vissa regler som skyddar mina intressen, men jag är naturligvis inte så dum att jag inte inser att det finns vissa som tycker att jag är överbeskyddande, och att mina regler är för tuffa mot andra som driver liknande projekt.
Har man kritik mot mitt sätt att sätta upp regelverk eller driva forumet så ser jag helst att den typen av frågor debatteras i avdelningen för "Synpunkter på forumet": http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?board=9.0

I denna specifika fråga är det dock ok att ifrågasätta reglerna här i detta ämne.
Skrivet av: sege
« skrivet: 24 maj 2013, 23:37:30 »

Jag fick en förfrågan angående min styrning via mejl och tänkte att kanske fler av er som visat intresse är intresserade.
OM ni väntar på att jag ska göra slag i saken och presentera min styrning så väntar ni förgäves då det bryter mot Rickards regler.

Tänkte bara informera så att inte fler tror att "det kommer snart".

Bryter mot regler?
Skrivet av: gossen
« skrivet: 24 maj 2013, 22:04:51 »

Jag har tidigare erbjudit en medlem här att starta en tråd om min styrning med Pi, så jag får väl erbjuda det samma till er andra som verkar vara intresserade.

Jag skall se om jag få ihop en liten beskrivning av vad och hur jag gjort så kanske fler blir intresserade, och det roliga är att vi kan hjälpas åt med ideér samt kod för att förverkliga dom.

Sedan är det ju inte så att man måste ha en Pi, utan det fungerar lika bra med den gamla PC´n som dom flesta har liggande i garderoben. Kan man ha debian/ubuntu på burken så funkar det :)
Om man vill göra samma så är det bara att kopiera in filerna på samma ställe så funkar det (i stort sett, det blir alltid lite mer handpåläggning än vad det låter som...)

Med en Pi så är det enklaste att bara göra en kopia av SD-minnet som den jobbar mot, detta kan sedan läggas på ett sd-minne och användas av alla som vill prova i "sin bit av paj" :)

Jag fick en förfrågan angående min styrning via mejl och tänkte att kanske fler av er som visat intresse är intresserade.
OM ni väntar på att jag ska göra slag i saken och presentera min styrning så väntar ni förgäves då det bryter mot Rickards regler.

Tänkte bara informera så att inte fler tror att "det kommer snart".

Skrivet av: karlmb
« skrivet: 18 april 2013, 08:55:07 »

Japp. Jag har ett rätt trögt hus tror jag, det finns en rejäl tegelvägg centralt som ett T runt ena skorstenen i syfte att lagra värme när man eldat + att jag nog har rätt bra isolering numera. (Trähus med stående plank från 1939, tilläggsisolerat 100mm i golv, +90-120 invändigt i väggar + övervåning som är ouppvärmd nu men som har 480mm i snedtak)
När jag ser att jag i en vårdag som dessa får 4-5 starter så känns det rätt bra jfrt med en del andra som jag sett loggar 10-30 st... tummenupp
Har inte känt av ngt speciellt alls hittills gällande tempsvängningar, och jag ser på loggande termoterar inne att det är rätt konstant.
Snart har jag fått dit en innetempgivare också mot loggern o kan bevisa förträffligheten... 8)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 april 2013, 08:25:19 »

Ju mer du förlänger vilotiden, desto större risk för tempsvängningar i huset.
Du får också kanske lite sämre COp om du förlänger tiden mellan starter då sluttempen blir högre.
Med så få starter kan jag inte se någon nytta med att förlänga vilotiderna ännu mer.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 17 april 2013, 17:01:08 »

Här kan man följa hur den jobbar i hård vårperiod med stora tempsvängningar  :)
http://e-logger.se/pub?CTH1&p=4
Kommentarer, ska jag förlänga vilotiden ännu mer kanske än nuvarande 3 timmar?
Skrivet av: DanielW
« skrivet: 14 april 2013, 22:12:14 »

Kanon!  tummenupp
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 14 april 2013, 22:07:22 »

Då har man fått till en flytande kondensering då!
Kopplade ett tidrelä med fördröjt tillslag efter microbrytaren mot shunt-armen, så att vp inte startar igen strax efter stopp, när autoshunten öppnar upp fullt igen pga det kraftigt minskade värmeflödet från vp.
Våren kom ju hit idag så det var kraftigt sänkt börvärde på framledningen hela dagen märkte man, vp fick bara gå 5-10 minuter, 3 ggr, på vägen ner när acc-tankarna sakta laddades ur när yttertempen steg upp över +12  °C.
Kl 13 ställde jag om till 3 timmars vila istf 1 timme och det blev en lugnare tillvaro och slutligen har nu pumpen gått 2,5 tim för att hämta upp vilan samtidigt som behovet stiger nu under kvällen när yttertemp börjar sjunka till som nu +8 °C. (Nu är det vår!!)
Snart säger autoshunten stopp ser jag, vb in börjar stiga snabbare nu, tankarna börjar bli uppfyllda med vb-ut tempererat vatten.
Ser bra ut tycker jag!  8)
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 11 april 2013, 11:04:46 »

Decentralicerade/distribuerade system. En 16-bitars cpu på några tiotal MHz har mer datorkraft än man tror. Dåliga programmerare och krävande användarggränssnitt har gjort att folk tror att man behöver flera GHz och många GB minne för att summera några tal...

Jag tror dig. Den största anledning jag ser till att ha en riktig dator som Raspberry är enbart att det kan vara enklare att bygga program, eller använda ngt som redan finns, men jag kan ha fel förstås.
Jag startar en ny tråd om just expansionsventilreglering så jag inte kapar denna mer..:
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=51743.0
Skrivet av: sege
« skrivet: 11 april 2013, 09:42:44 »

Sugen på att bygga lite styrning till min Sfinx-pump. Har man någonting för att bygga 'flytande' (start/stopp mot olika hög temp helt enkelt) mot undre halvan till golvvärme och fast i övre halvan för VV-produktion? Vill gärna hålla ~40 uppe men oftast räcker ~30 mot golvvärme.

Dvs, då och då kör man upp hela tanken i 40-45 grader (beroende på utetemp kanske) men kanske inte varje gång pumpen går utan ha olika bör/hysteres uppe och nere.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 11 april 2013, 08:08:44 »

Decentralicerade/distribuerade system. En 16-bitars cpu på några tiotal MHz har mer datorkraft än man tror. Dåliga programmerare och krävande användarggränssnitt har gjort att folk tror att man behöver flera GHz och många GB minne för att summera några tal...
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 10 april 2013, 23:15:26 »

Jag är ändå förvånad.
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 10 april 2013, 23:11:14 »

Jag tror det är lite högre nivå idag på styrsystemen än PIC, även om jag inte är ngn expert.

Nu skrev jag PIC som ett begrepp och inte specifikt PIC-serien.
Det betyder RT och IO-baserat.

För motorer är det ofta DSP och RISC baserade chip som används.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 10 april 2013, 22:50:03 »

Jag tror det är lite högre nivå idag på styrsystemen än PIC, även om jag inte är ngn expert.
Jag pratar enbart om motorstyrsystem, inte färddatorer o liknande.
Watchdogs kan väl vara bra, men det duger väl å andra sidan med att hög-eller lågtryckspressostaten bryter, vad mer än att den stänger eller öppnar fel kan en expansionsventil ställa till med?
Kanske hunting kan bli det värsta, det borde man kunna programmera dämpningar mot.
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 09 april 2013, 18:39:16 »

Mmm.
Jag är förvånad, folk bygger t.ex. helt egna styrsystem till bilmotorer, med 1000 fler parametrar som verkligen måste funka på 1000-dels sekunder, men ingen verkar ha pillat med detta?

Som någon skrev så gör man det normalt med en mikrokontroller som är ett realtidssystem.
I en bil så är normalt det hårdvarunära styrt av en mikrokontroller och det du kallar för färddatorn ett eget system som pratar med bilmotor och andra system.

Sedan så behöver såna här system watchdogs som kollar sig själva och stänger ner (eller i en bil går i nödläge) om något går fel.
Om programmet kraschar eller PICen går sönder med den porten som styr kompressordrift aktiv så kan du säkert räkna ut vad som händer.

Jag säger inte att det är omöjligt bara att jag aldrig har gjort det.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 09 april 2013, 14:14:12 »

Ett annat alternativ är att styra exp-ventilen i realtid med en liten microdator, typ AVR8 eller PIC. Sen låter man 'huvuddatorn' prata med den för att sätta startvärden, styra lite underkylning eller nåt och läsa av eventuella fel.

Mmm.
Jag är förvånad, folk bygger t.ex. helt egna styrsystem till bilmotorer, med 1000 fler parametrar som verkligen måste funka på 1000-dels sekunder, men ingen verkar ha pillat med detta?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 09 april 2013, 13:57:58 »

Ett annat alternativ är att styra exp-ventilen i realtid med en liten microdator, typ AVR8 eller PIC. Sen låter man 'huvuddatorn' prata med den för att sätta startvärden, styra lite underkylning eller nåt och läsa av eventuella fel.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 09 april 2013, 12:58:10 »

Frågan är om det behövs? Är styrningen av expansionsventilen så tidskritisk att man måste kunna garantera att den sker inom rätt millisekund?
Förmodligen räcker det med en kernelmodul i en normal kernel som är tids- och händelsestyrd via interrupt. En vanlig drivrutin alltså...

Det tror jag också. Hunting t.ex. är ju flera minuter långa regler-svängningar...
Hur svårt kan detta vara?
Har det verkligen aldrig gjorts av ngn hemmapulare?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 09 april 2013, 11:29:34 »

Frågan är om det behövs? Är styrningen av expansionsventilen så tidskritisk att man måste kunna garantera att den sker inom rätt millisekund?
Förmodligen räcker det med en kernelmodul i en normal kernel som är tids- och händelsestyrd via interrupt. En vanlig drivrutin alltså...
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 09 april 2013, 11:17:01 »

Mmm..
http://en.wikipedia.org/wiki/RTLinux
Ngn som vill hjälpa mig programmera detta..? help
Jag är bättre på andra saker..
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 09 april 2013, 10:50:08 »

Det finns RTLinux. Det är ju i princip bara ett gäng patchar till kernelen, så man borde kunna få in dom i den kernel som PI'n kör. Sen måste man så klart kunna programmera kenel-nära för att kunna dra nytta av realtidsfunktionerna.
Skrivet av: DanielW
« skrivet: 09 april 2013, 10:40:52 »

Gällande rpi'n och realtidsprogrammerig så är det egentligen inga problem, sålänge du är duktig programmerare.
Vad du får göra är ju att göra dig en kernel-modul som kan ta över systemet när den behöver arbeta, inte vänta på att systemet skall ge ditt program tillfälle att arbeta.
Dessutom blir man av med många variablar som om man t.ex. scriptar i perl så finns ju risken att man skapat sig en minneslucka. dvs programmet tar bara mer och mer ram ju längre det kör, rätt vad det är stannar systemet upp för att det har kört tomt.
Om jag skulle göra sådan kritisk styrning som en elektronisk expansionsventil hade jag nog faktiskt använt mig av något som en en-chip-cpu (PIC, Atmega etc) och programmerat denna till uppgiften i fråga, med fall-back-settings. sedan en RPi som kan skicka prata med styrningen och läsa av data samt skicka in data för mindre justeringar.

Men en RPi med någon standard RPi linux dist för kritiska system, nej. Det hade blivit att du sätter dig o knåpar ihop din egen kernel men egen modul för kritiska komponenter, sedan givetvis backup i form av tryckvakter som helt enkelt bryter matningen till kompressorn om något går fel. Övertemperatur också för den delen.

Skrivet av: karlmb
« skrivet: 09 april 2013, 10:26:43 »

Men på en skala, är det verkligen inte möjligt att få till en pålitlig expansionsventilstyrning mha en raspberry?
Gällande köra sönder maskinen, detta har man ju pressostaterna till, och jag har då även tänkt att montera ett par extra trycksensorer som jag,och ett system, kan övervaka och även den vägen stänga ner kompressorn vid fel.
Vore inte så svårt att skapa 2-3 redundanta system ala kärnkraft...så man kan sova gott om nätterna...
Skrivet av: DanielW
« skrivet: 08 april 2013, 16:02:49 »

och bara för att vara speciell så länkar jag följande som jag kör lite här o var, http://8devices.com/carambola

finns en nyare variant som är än mindre, men den har ingen inbygd wlan-antenn vilket jag tycker är praktiskt. men har man lite slaktade routrar o dyl så kan man ju ta en antenn från dessa.

En trevlig liten pryl..  :)
Skrivet av: gossen
« skrivet: 08 april 2013, 12:16:29 »

Visst är det så. Men även Pin är "bara" en microcontroller. Bara en betydligt kraftfullare sådan, en ARM6 som kan jobba upp till 1GHz och med intern GPU för bild upp till 1080p samt ethernetcontroller så man kommer åt den direkt via nätverk.
Tack vare att den är såpass kraftfull så kör man den gärna med ett operativsystem, man skulle ju dock kunna sätta sig och göra allt i assembler om man mot förmodan skulle tycka att det är kul :)
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 08 april 2013, 09:04:59 »

En Arduino är en mikrocontroller med allt i ett enda chip.
Den kör programmet direkt vid power-on eller reset.

En PI är en PC och måste bootas med ett OS.

Båda har väl för och nackdelar.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 08 april 2013, 08:33:24 »

Kör med en Arduino istället.
Den får du för 100spänn och lägger till en LCD för att visa data.

Den har USB kontakt och kopplar mot PC hur lätt som helst.

En Raspberry är i princip en PC och du behöver en videoskärm för att visa något.

I princip overkill för en värmepump.
 

Du kan väl hänga på en LCD på PI'n också? Den har väl dessutom också USB för att kunna kopplas till diverse saker?

En Arduino måste du koppla en skärm till för att kunna visa nåt. En PI kan du lätt komma åt från en PC via, t ex SSH eller en websida.

Vad är egentligen fördelen med en Arduino?
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 07 april 2013, 23:51:12 »

Temperatur på kylmediet förstås.

Det är ingen skillnad mellan de två förutom att den ena styrs genom en dataalgoritm och den andra mekaniskt med temperatur.

Men den mekaniska kan ju inte ta hänsyn till vad t.ex det är för förhållanden i kondensorn, är detta inte fysiskt möjligt att förbättra, tänker jag helt fel?
Jag gillar inte att expansionsventilen inte kompenserar för att temperaturerna stiger i hela systemet när det blir varmare i kondensorn.
Om expventilen öppnade mer i det läget skulle man förbättra COP.
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 07 april 2013, 23:35:43 »

Jag trodde den öppnade o stängde med ledning av tempskillnad mellan själva ventilen o där bulben sitter.
Och att en elektronisk variant i tillägg till detta kan variera själva temperaturen (eller trycket) i eller efter förångaren, så att den inte nödvändigtvis följer vad som händer i övriga systemet.
Men jag bara antar detta.. dontknow
Temperatur på kylmediet förstås.

Det är ingen skillnad mellan de två förutom att den ena styrs genom en dataalgoritm och den andra mekaniskt med temperatur.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 07 april 2013, 23:29:48 »

Jag trodde den öppnade o stängde med ledning av tempskillnad mellan själva ventilen o där bulben sitter.
Och att en elektronisk variant i tillägg till detta kan variera själva temperaturen (eller trycket) i eller efter förångaren, så att den inte nödvändigtvis följer vad som händer i övriga systemet.
Men jag bara antar detta.. dontknow
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 07 april 2013, 23:06:14 »

Ja, jo, fast det är heller inte så avancerat som att genomföra en månlandning.. ::)
Jag har dock fortfarande inte fattat exakt vad en elektronisk expansionsventil kan göra som en vanlig inte klarar, är det att reglera så att det är maximal mängd kokande köldmedia i evaporatorn, och inte en minskande mängd med höjd temp i kondensorn, så som jag tycker det verkar fungera med en vanlig ventil?
Eller något helt annat..?

En vanlig expansionsventil öppnar och stänger beroende på temperatur.

En elektronisk dito gör samma sak fast med loopen genom ett program.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 07 april 2013, 23:02:28 »

Nej, men det kan hända vid minsta fel på ditt program.

Ja, jo, fast det är heller inte så avancerat som att genomföra en månlandning.. ::)
Jag har dock fortfarande inte fattat exakt vad en elektronisk expansionsventil kan göra som en vanlig inte klarar, är det att reglera så att det är maximal mängd kokande köldmedia i evaporatorn, och inte en minskande mängd med höjd temp i kondensorn, så som jag tycker det verkar fungera med en vanlig ventil?
Eller något helt annat..?
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 07 april 2013, 22:38:55 »

Jo jag vet, men samtidigt är det väl inte precis kärnkrafts- eller flygklassade komponenter som krävs...?

Nej, men det kan hända vid minsta fel på ditt program.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 07 april 2013, 22:33:34 »

Risken är att vid något fel så suger kompressorn vätska.

Inte bra.

Jo jag vet, men samtidigt är det väl inte precis kärnkrafts- eller flygklassade komponenter som krävs...?
Skrivet av: gossen
« skrivet: 07 april 2013, 20:57:25 »

Den frågan får nog gå vidare till dom som kan värmepumpar etc, jag håller mig till elektronik :) (och försöker bara stilla min nyfikenhet inom andra områden)
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 07 april 2013, 20:32:52 »

Hmm...har ni sett några billiga expansionsventil-styrningar som jag slipper programmera själv/ som är pålitliga, eller är det kört?

Risken är att vid något fel så suger kompressorn vätska.

Inte bra.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 07 april 2013, 20:26:11 »

Hmm...har ni sett några billiga expansionsventil-styrningar som jag slipper programmera själv/ som är pålitliga, eller är det kört?
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 07 april 2013, 20:16:28 »

Varför det? Jag kan visserligen C och C++ men jag har inte skrivit en enda rad C i min Paj.

Men visst kommer det behövas någon hårdvarunära programmering, men inte nödvändigtvis C (även om jag skulle förespråka det)

Utan koll på programmeringen så tycker jag inte att man ska ge sig på exp-ventilstyrning då det lätt havererar hela maskinen.

Jag gissade att raspberryn programmeras i C+ men vet inte.
Arduinon är C+.

Expansionsventilen skulle jag aldrig våga styra.
Precis som du säger så kan hela mskinen haverera.
Skrivet av: gossen
« skrivet: 07 april 2013, 20:12:21 »

C+ eller ++ måste du kunna i båda fallen.

Varför det? Jag kan visserligen C och C++ men jag har inte skrivit en enda rad C i min Paj.

Men visst kommer det behövas någon hårdvarunära programmering, men inte nödvändigtvis C (även om jag skulle förespråka det)

Utan koll på programmeringen så tycker jag inte att man ska ge sig på exp-ventilstyrning då det lätt havererar hela maskinen.
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 07 april 2013, 20:10:55 »

Hmm, då lär det bli stopp rätt snart..
Finns det inga bra färdiga programslingor/paket/...?
Borde väl vara rätt universella kontroll-loopar vi pratar om här?

Att bygga styr kräver att du kan programmering.
Annars blir det väldigt svårt.

Det finns nog inte mycket färdigt.
Skrivet av: gossen
« skrivet: 07 april 2013, 20:06:43 »

Ja, en arduino till den tidskritiska delen är bättre.
RS232 är inga problem för varken en arduino eller en paj, så det är lungt.

GDS-Jan, vad menar du med:
Citera
Watchdog behövs inte.
Det hanterar elpatronerna.

Skrivet av: karlmb
« skrivet: 07 april 2013, 20:06:08 »

C+ eller ++ måste du kunna i båda fallen.

Hmm, då lär det bli stopp rätt snart..
Finns det inga bra färdiga programslingor/paket/...?
Borde väl vara rätt universella kontroll-loopar vi pratar om här?
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 07 april 2013, 20:04:21 »

C+ eller ++ måste du kunna i båda fallen.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 07 april 2013, 20:02:57 »

För mig är 1000 kr eller 100 ingen fråga om det dyrare alternativet är enklare.
Min egen kompetens är ngt begränsad även om jag var en early adpoter av Linux (som aldrig fick till det 100%...), så kan ngn göra/visa mig enkla program som jag kan lägga in så kan det fungera bra, om jag ska hacka merparten själv lär det ta evigheter och ge högt blodtryck..
Gällande skärm så tänker jag mig väl att mest styra apparaten via nätverk o andra datorer, men en liten billig skärm kan man ju annars kosta på sig..
Detta med robusthet är ju viktigt förstås, kanske skulle ha en dedikerad Aurdino för just expansionsventilen?
Invertrar styrs oftast via RS-232 tror jag, ja.

Hmm, en tråd om detta under GDS-tavlan som sagt... ::)
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 07 april 2013, 20:00:21 »

Watchdog behövs inte.
Det hanterar elpatronerna.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!