Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: ador
« skrivet: 07 april 2019, 23:53:33 »

Hej,
tråden har några år på nacken.. Jag installerade inte ett kompaktaggregat i slutändan. Det blev separata system för mig då huslev+byggare hade erfarenhet av dessa så jag tog det säkra före det osäkra.

Låt mig skriva lite kring mina erfarenheter.

Produkter
Ventilation
För ventilationen blev det ett FTX-system från REC Temovex Blue 4:
https://www.rec-indovent.se/produkter/temovex-luftbehandlingsaggregat/utgangna-produkter/rt-blue-4/

Varmvatten + Värme
För varmvatten och värme så blev det en bergvärmepump från IVT.

Jag skaffade golvvärme i nedervåningen och kör med tre radiatorer på ovanvåningen.

Så här funkar det i praktiken
Ventilation
Vid vanlig drift är det ett mycket tyst system, jag får anstränga mig för att höra något från till- och frånluftsdon. Ser på många ställen på nätet att det talas om högljudda system osv men som intresserad lekman skulle jag hävda att dimensioneringen är felaktig samt man har inte valt rätt typ av don. Om jag ökar varvtalet vid t.ex. nattkylning så hör man absolut mer men det är inget som stör när man ska somna.

Varmvatten + Värme
Jag kör på lågtempererad värmetillförsel som jag trimmar in fortfarande. Shuntat på max 35 grader för att skydda trägolvet. Är vätskan varmare än så så cirkulerar den till ovanvåningen vilket är positivt. Vintrarna har varit rätt så milda på senare år så det har inte varit någon stadigvarande kyla att tala om för att kunna justera in.

Min nuvarande värmekurva är som följer. Vid en utetemp på 0 grader kör jag ut 30.6 gradigt vatten, vid -35 grader ute kör jag ut 36.6. Dvs, jag höjer vattentemperaturen med +1 grad för varje -5 grad ute. Jag inväntar en kallare vinter för att se hur detta fungerar när det är kallare än -20. Vid +5 grader ute så ligger börvärdet runt 25 grader varpå ingen värme produceras.

På vintern är ovanvåningen ca 1-1.5 grader kallare än nedervåningen, detta kommer naturligt eftersom plattan inte strålar värme där uppe i samma grad. Personligen tycker jag det är enklare att sova när det är aningen kallare.

Systemet som helhet
Jag utgår ifrån principen att mitt primära värmesystem är vätskan som cirkulerar i plattan på nedervåningen samt i radiatorerna på ovanvåningen. FTX:en är mitt sekundärsystem och målet för det  systmet är att överföra så mycket värme från frånluften till tilluften som det bara är möjligt via värmeväxling. FTX:en har en eftervärmare (inkopplad på värmevätskan) som gör det möjligt att värma tilluften då värmeåtervinningen från frånluften inte räcker till. Jag kör med utekompenserad tilluftstemperatur och sänker börvärdet på FTX:ens tilluftstemperaturen under vinterhalvåret (inom vissa gränser) för att begränsa den tid som tilluften behöver eftervärme från bergvärmen. Vanligt är att ett värmesystem ökar fläkthastigheten för att tillföra mer värme men det begränsar jag här då jag vill begränsa mängden luftburen värme (samt fläktljud). Då får jag även bra cirkulation mellan den varma luften vid golvet med den kallare luften vid taket. När det är kallare ute, -20 eller lägre så tillåter jag mera eftervärmning av tilluften så att det inte blir för kallt i kanalerna/tilluften. Som nämnts tidigare inväntar jag en kallare vinter med spänning. Systemet har inbyggda skydd för påfrysning/frost vilket är bra. Byte av de 2 filtrena kostar ~900 SEK.

Vi upplever huset som mycket behagligt rörande värme- och luftkvalitet. Jag ångrar inte en sekund att jag har komfortvärme i plattan. Känslan av hur pass kallt ett hus är går till stor del genom fötterna.

Jag skulle personligen kollat mer på Nilans lösning om jag byggde hus idag då jag tycker det verkar som ett smidigt system om man måste kombinera värme/kylning/vatten/ventilation.
Skrivet av: Seglarvännen
« skrivet: 14 september 2014, 20:05:58 »

Är nyfiken på hur det går med ditt nybygge? Har du bestämt dig för ett "kompaktaggregat" eller/och vad kommer ni att för uppvärmningsteknik i nya huset.

Du frågade om vad vi har för uppvärmning. Vi har direktel (!), men har dessutom ett nyinstallerat FTX-agg (aktivt) med VP-effekt på 500 W (ger 2-3 kW) beroende på inne-/utetemp, luftflöde etc samt "mys eldar" väl ca 1 kbm ved i spiskasetten/år under de kallaste dygnen. FTX-aggregatet av VP-typ installerades för att slippa en brummande LLVP i hallen och vi får en mycket högre komfort och spridning av värmen i huset med detta system.
Skrivet av: ador
« skrivet: 27 april 2014, 00:19:45 »

Tack för informationen. Roligt att du uppskattade rapporten. Den hade en del andra intressanta lösningar som jag börjat utforska. T.ex. att man använder sig av en s.k. friskluftstunnel som går någon meter under jord där man leder ner tilluften. Finns dock en del risker förknippat med detta i nordiska klimat (kondensering, mögel etc) om man inte tar höjd för detta.

Visst, en "VP 18 EK" skulle kunna vara en lösning. Tack för tipsen. Den är snarlik Compact P - men... Jag reder inte riktigt ut om EK'n kan användas för att uppfylla passivhuskriterierna. Jag ser att den saknar vad Milan kallar för "passiv värmeåtervinning". Jag ser inte vilken värmeåtervinningseffekt enheten har - något som är en viktig parameter för passivhus. Misstänker att elpatronen kommer kicka in en hel del under de kallare månaderna då det är den som "utgör värmekällan" i systemet. Så för ett hus som inte skall omrenoveras eller konstrueras från grunden hade ett VP EK 18 varit högintressant i mitt tycke.

Ja det inte lätt det här då det är en djungel :) Tycker dock att du har själv har byggt upp ett intressant system. Vad har du för uppvärmning?
Skrivet av: Seglarvännen
« skrivet: 22 april 2014, 21:15:54 »

Intressant läsning i rapporten, såg att principen för mitt ventilationsaggregat var beskriven på sid 48. Det är värmepumpsaggregat VPL 15 seriekopplat med en FU 15 (passiv värmeväxlare) också från Nilan. Är nöjd med kvaliteten samt servicebarheten på aggregatet, den har ju få rörliga delar så jag hoppas på lång livslängd. Jag fick ganska bra respons i en skapad byggahus-tråd, både före och efter installationen, se länken

http://www.byggahus.se/forum/ventilation/219474-ventilationsaggregat-med-fransluftsvarmepump-bra-komplement-till-direktel.html

Varmvattenet värms upp av en mindre FLVP (värmepumpsberedare), som enbart är dimensionerad för just varmvattnet, Indol 190, det finns lite skrivet om den här, även den har fått ganska god respons...

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=49509.0

Skulle Nilans "VP 18 EK" vara något för ditt nybygge?
Skrivet av: ador
« skrivet: 21 april 2014, 22:24:24 »

Hej,
jag förstår att du inte förstod länkens innehåll då länken inte längre funkar.. bah :)
Men kolla t.ex. på kapitel 3.6.2.3 på s. 49 i denna rapport http://www.annex32.net/pdf/reports/Annex32_NO_TRA6966.pdf.

Här finns en intressant skiss över ett solsystem (där gråvattnet även hanteras): http://norone.info/pdfs/OSO_Energisentral.pdf

Japp, jag undersöker nu möjligheterna att bygga ett passivhus (Växjö). Funderar då på dessa typer av system och undrar då hur det kommer ske med varmvattnet. Det går givetvis att välja individuella högeffektiva aggregat för respektive funktion (t.ex. Paul's FTX-system). Jag försöker också fundera lite över det som nämns på s55 rörande risker för bakteriell påväxt. Får söka upp några som sysslar med berg/jordvärme i regionen helt enkelt.

Hur tycker du att ditt aggregat fungerar? Får jag fråga vilken modell du har? Kör du VV på vanlig elslinga i din beredare?

Jag har också funderar på komplexiteten vid service och underhåll. Ska ta och ringa Nilan någon dag och höra med dem angående deras produkt.
Skrivet av: Seglarvännen
« skrivet: 16 april 2014, 20:41:51 »

Intressant att du kikat på kombiaggregat från Nilan. Vi har ett ganska nyistallerat Nilan aggregat som kombinerar ventilation+uppvärmning, men utan funktion för uppvärmning av varmvatten. Det värmer vi upp med separat FLVP. Vet inte hur smart det är att kombinera allt i samma system, kanske kan bli komplicerat vid service, driftstopp eller annan oförutsägbar händelse. Jag tycker dock att Nilans produkter är väldigt innovativa, förstår inte riktigt artikeln du refererar till, är det ett passivhus du ska bygga?
Skrivet av: ador
« skrivet: 10 april 2014, 09:23:41 »

Hejsan
jag blev hänvisad hit från forumet på byggahus. Ska snart bygga nytt.

Jag undrar om det är det någon som har erfarenhet av kompaktaggregat? Dvs, kombinerad värmning, ventilation och varmvatten i en enhet.

T.ex. så har Nilan ett aggregat för detta under namnet "Compact P" som är utbyggbart. Jag söker tips på länkar kring tillverkare samt erfarenhet, för- och nackdelar. En fördel är givetvis att det blir ett "skåp" där det mesta inkluderas i om man har ont om plats.

Principbild för kompaktaggregat:
http://www.passivhaustagung.de/Passi...sive_house.htm

Tack på förhand

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!