Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Jarlingar
« skrivet: 20 november 2017, 11:17:43 »

Mitt fulsystem har snurrat ett drygt år nu utan problem.

Det lustiga är att luften har försvunnit!?
Vet inte om det blivit sönderslaget till microbubblor som cirkulerar?

I början hade jag säkert 3-4st 10cm långa bubblor som cirkulerade i slangen.

Sen har jag ca 2x4meter slang som inte är ingjuten som säkert expanderar och krymper.

Men det är inga stora temperatursvängningar heller direkt.

Fungerar gör det iaf, och det har aldrig läckt vatten ur säk-ventilen.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 09 november 2017, 13:15:01 »

Risken är att det trycks ut lite vatten när det värms upp så att det så småningom är för lite vatten/luft på fel ställe så att cirkulationen upphör. Det kan också bli kavitation och missljud från cirkpumpen om systemet inte är trycksatt eftersom det blir för lågt tryck på sugsidan av pumpen då.
Skrivet av: SSSS
« skrivet: 09 november 2017, 12:58:31 »

Jag kör ett system som du tänkt.
Vvb och cirkulationspump från Jula.
Har snurrat sen oktober ifjol, kör fast temperatur och det har fungerat bra.
Har bara ändrat temperaturen en gång, sänkte nu när det började bli varmt ute..


Måste fråga om detta, jag har en vattenburen slinga i mitt kök som jag skulle vilja få lite värme i nu till vintern. (i övrigt har jag LLVP/eldradiatorer)
Vad är riskerna med att köra utan expasionskärl när man har en säkerhetsventil?

Jag kan inte få in i mitt huvud att de små elpannorna ska kosta ca 10.000kr medan man kan köpa VVB + cirkulationspump för 2600kr. Okej att man inte får nån vidare styrning men ändå.



Och lägger man på 1000kr får man ett expasionskärl också.
https://www.pbs.nu/sv/pannor/varmebaronen/varmebaronen/ventiler-och-expansionskarl/expansionskarl-acs-z-2-liter-utv-r15-1-5-bar-lk.html
Skrivet av: Jocke_Bohlin
« skrivet: 28 juni 2017, 21:11:36 »

OK. Jag förstår problemet med garageplatsen. Så det kan vi skippa. Jag kommer att lägga ner slang och inget mer. Det kan inte skada.

Uteplatsen skall värmas vid enbart speciella tillfällen. Inte speciellt ofta skulle jag tro. Ibland på våren och hösten. Men om Ville Vesla tror att mitt kopplingschema skulle funka så kör jag på det. Det blir kanon! Om pannan inte orkar med (och ja, den är 9kW) så får jag hitta på nåt annat. Då blir det en ny tråd.

Så tack alla!
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 28 juni 2017, 17:10:26 »

Nu är det väl så att man leker inte ,det gör man i sandlådan  projektering ska utföras så att den funktion som finns till hands och efterfrågas ska erhållas .Sedan det där med 200 till 300W  om det gäller shopingcentra utan tak så är det så , men inte i samband med en gångväg eller  garageuppfart , Att el-patron ska klara det är väl ett nödrop , vid start så kommer den att gå igång och inte stanna inom rimlig tid , det är ju s.k. isvatten som kommer , och då kyls tanken ned med en hastighet som patron inte hinner  värma , drifttiden kan bli 10 tim kostar 100kr  , klart är väl att man får vad man betalar för
Det är inte framledning som gäller  utan vad som kommer i retur som avgör hur mycket som ska tillföras  ca +5C
Skrivet av: Ville Vessla
« skrivet: 28 juni 2017, 15:07:52 »

Senaste bilden borde funka fint, eftersom elpatronen sitter bredvid så borde det inte spela nån större roll att slingan sitter i botten,en cirkpump räcker.
Har för övrigt själv en exakt likadan tank(Borö 500/250FR) som jag använder som VVB samt eltillskott när VP inte räcker till.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 28 juni 2017, 14:15:37 »

Jag tror Jocke tänker lite som jag när jag ångrar att jag inte la ned slingor under asfalten, att man kan köra ut värme när det ändå är varmt ute, men kanske inte riktigt så varmt att isen smälter, vid dessa tillfällen kräver ju huset normalt inte mycket värme, kanske ett par kW, så det finns ju runt 7 kW (om vi antar att det är en 9 kW elpatron) att leka med för att få uteplatsen varm och eller garageuppfarten avtinad.
Men visst, skall det vara varmt på uteplatsen året om så kommer effekten inte att räcka.
Att tänka på om/när värmepump installeras är då att sätta in en tank som har rejäla slingor i toppen av tanken, eller värmeväxlare som kan ge hög effekt med låg framledningstemp - och en värmepump med hög uteffekt, Nibes eller Thermias invertrar på ca 16 kW t.ex.
När det gäller effekten som krävs för att hålla isfritt och torrt så är jag ingen expert - har aldrig påstått det, men att påstå att 100W är det som gäller kan omöjligt vara "rätt", vid en enkel googling hittar jag olika uppgifter om detta, allt från 200 till 350 W/m2 var det som uppgavs på de två ställen jag tittade, jag länkar inte till dessa då det tydligen irriterar vissa, men alla som vill kan ju googla själva.
Jag menar även fortsatt att det där hänger ihop med var man bor, om det ät tjäle i marken eller ej, hur mycket is/snö man har och hur varmt det är ute när man försöker smälta isen/snön.
100 W verkar ju inte vara en rekommendation i överkant, tvärt om, men är det tillräckligt varmt ute så räcker det självklar med mindre effekt än så.

Skulle jag lägga slingor i marken, och inte använda dem skulle jag nog fylla dem med glykol ändå för att vara på säkra sidan att det inte fryser sönder.
Vi har ju sett några exempel här i forumet där det inte gått så bra för de som provtryckt med vatten och inte hunnit/lyckats tömma innan de frusit sönder...
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 28 juni 2017, 12:08:44 »

Då vet jag vad du har i dag , de nedre rören är för solslinga , om inte minnet på tanken är fel , tror det är en Borotank , är det bara den el-patronen som ger värme , max effekt på den typen normalt är 9KW och kommer inte att räcka till eller har du en panna till  ,  slingan kan tyvärr inte ge den effekt som du behöver , är kort , för lågt flöde och hetvatten , sedan att värma på med  slingan vid snö och ev, is kostar mycket energi vid tillslag från 0 och tar kanske ett par dygn för att få upp tempen på betongen som kanske har minus i sig , normalt är att man har en konstant värme på ca +5C hela tiden på returen , om det då är +1C  ut konstant som ligger på så fryser vattnet ändå som kommer , för lite effekt för att hålla isen borta .
Vilket djup ligger slangarna på och avstånd mellan , högt så värmer dom snabbare men finns en kyla under som motverkar , lågt mycket att värma innan den kommer till ytan  , i alla lägen så kommer platsen att bli randig till att börja med innan den har värmt upp hela ytan , annars ingen dum ide , hur ska du använda uteplatsen , fortsätt spåna på det som du tänker
Angående slingorna P-plats , om du lägger dom nu , får inte finnas en droppe vatten i dom fryser sönder direkt
Som jag sa tidigare beräkning för värme i garagenedfarter eller dyligt är 100W kvadraten och inget annat för att få
snö / isfritt
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 28 juni 2017, 11:07:32 »

Helt klart värt att prova i så fall, kostar ju inte mycket även om det inte skulle räcka till.
Men en cirkpump mer än du ritat in behöver du, om du nu skall ha den där blandningsventilen.
Eller tänker jag fel?
Det kanske räcker med en...
Shuntar och sånt är inte min starka sida...  Skämspådig
Skrivet av: Jocke_Bohlin
« skrivet: 28 juni 2017, 11:05:22 »

Rickard. Precis sådär har jag tänkt. Vintrarna är ju ofta blaskiga nu, och kör jag ut några plusgrader i parkeringssytemet inbillar jag mig att det skulle hjälpa. Jag skall isolera 10 cm markisolering under.

Men som sagt, jag kan lika gärna avvakta med att koppla in det - om jag ens kopplar in det. Slangen kostar ju inte mycket att gjuta in, och då finns den ju där. Om energin plötsligt skulle bli jättebillig ...:-) Så vi skippar garageslinga i detta resonemang nu. Endast uteplatsen är aktuell.

Bägge termometrarna (övre och undre) står på exakt samma grader hela tiden. Så det verkar vara jämn temp i tanken.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 28 juni 2017, 11:01:17 »

Ser ut som en solslinga, nackdelen med den är att den sitter i kallaste delen av tanken, du får ha rätt varmt i tanken för att det skall finnas just något att kräma på med från botten.

Du behöver väl 3 cirkpumpar, värmeväxlare och annat om du skall värma även infarten?

En cirkpump behövs för att driva flödet genom solslingan, en för golvvärmen och en för glykolkretsen.
Skrivet av: Jocke_Bohlin
« skrivet: 28 juni 2017, 10:56:05 »

Igår gick jag och grubblade på detta efter 25fOCUS fått mig att fundera. På min befintliga elpanna verkar finnas en extra slinga som inte används. Se längst ned på bifogad bild.

I så fall så har jag ju redan en värmekälla. På den kan jag ju bygga ett separat värmesystem där jag kan blanda in glykol.

Skissade på detta i bifogad skiss.
Då behöver jag köpa endast två ventiler plus lite rörkopplingar.
Vad tror ni om det?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 28 juni 2017, 10:52:43 »

Det där med att värmen på garageuppfarten behöver vara 100 W är ju en sanning med modifikation, lite som diskussionen "hur långt är ett snöre".
Har du -10 ute så behövs det säkert, men har du +5 grader ute så räcker ju avsevärt mycket mindre effekt.
Bor du så till att det ofta är runt 0 grader ute så behövs ju inte nämnvärt mycket värme för att det skall smälta isen (Om det inte är 1 meter tjäle i marken när du startar värmen).
Att värma is (0 grader) så den smälter (till +1 grad) kräver ca 80 gånger mer energi än att värma vatten från t.ex. 4 grader till 5 grader.

Att hålla garageuppfarten isfri har alltså lika mycket att göra med tjäldjup, isolering, utetemp och isens tjocklek att göra som med effekten.
I vissa fall behövs obegränsat med effekt, i andra fall mindre.
Jag tror du skulle använda det mer om du isolerade nedåt också, men allt beror ju på var du bor, om det blir just någon tjäle eller ej?

För avdustningen av det smälta vattnet är det säkert bra/nödvändigt med relativt hög effekt, men det beror ju även på utetemp, vindförhållanden, luftfuktighet och hur länge du håller infarten varmare än omgivande luft.

Hos oss har vi flera cm is kvar på uppfarten när grannarna har isfritt, vår uppfart ligger huvudsakligen i skugga, deras huvudsakligen i sol.
Jag skulle troligen inte behöva så hög effekt för att "komma ikapp" eller vinna kampen om först isfri infart, men jag tänkte tyvärr aldrig på att lägga ned slang när vi asfalterade om för ett par år sedan.
Idiotiskt av mig, det är nåt som jag verkligen ångrar.
Sen får man väl styra effekten efter plånboken tänker jag.
Kan vara värt en bra slant att få tracka grannarna med en isfri infart när de halkar omkring på sin.  ;)
Skrivet av: Jocke_Bohlin
« skrivet: 28 juni 2017, 10:44:30 »

Hej igen 25 fOCUS
Du har fattat det hela ganska rätt. Jag har idag ingen värmepump till huset. Jag kör en stor elpanna. I framtiden skall det bli bergvärme. Men det ligger några år fram i tiden.

En av anledningarna till att jag inte vill blanda in mitt befintliga värmesystem är att jag då måste ta hit en rörmokare. Då spricker genast min plan om att bygga ett eget enkelt billigt system till att värma uteplatsen. Som jag kan slå av och på när jag behöver det.

Jag märker att garageplatsen ställer till med problem, vilket inte är så förvånande. Så jag kommer lägga ned slang när jag gjuter, men kanske strunta i att koppla in dessa slingor. Det får bli senare när bergvärmen är på plats.

MEN. Jag fick en ny ide i går. Lägger in den i en ny port strax.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 27 juni 2017, 18:47:40 »

Du har en VP hur stor är den , inverter och  kan den styra en extern shunt ,   vad behöver huset , din utedel 27 m2  under tak , som en carport vad jag tänker mig , den  behöver kanske ca 80w / kvm = ca 2,5 - 3 KW , finns det kraft i den, för att som jag uppfattar det  du tänker värma på vid speciella tillfällen och när du anser det behövas , om du ska öppna för att smälta så kommer VP att få en liten chock när returen rasar till + - 0C  i ett stycke , men det klarar den säkert och får jobba bra , då kan det bli svalt i huset ,  en växlare + en liten pump kostar inte så mycket det är inga stora effekter det rör sig , det som är regleringen  , som kan fås ned till ca +5 - +10C  som man får leta lite efter , gärna en blandningstyp ,inga  el-grejer  dom kostar nog lite mer ,svårt att få dom ner till + 10C utan att  lura dom det finns en frysriskcofficient inbyggd ,  sedan det med glycol som är ett måste inga problem , den har en liten sämre överföring av  värme men gör inget så här , garageplattan  ska  kanske ha ca 4 kw då  den inte är under tak , utstrålning , ser vi då på totalen , ute+platta ca 7KW  blev det något kvar till huset , hur har du tänkt med att använda det , är det i inriktning som jag uppfattat det
Skrivet av: Jocke_Bohlin
« skrivet: 27 juni 2017, 18:19:03 »

Jag har faktiskt tänkt på en värmeväxlare och använda mitt befintliga värmesystem. Men en liten billig värmeväxlare är väl inte sådär supereffektiv gissar jag. Mitt bef system är ju en lågvärmesystem till endast golvvärme. Jag vill inte kosta på att bygga ut det till ett andra system (inte just nu iallafall).
Jag kanske skippar parkeringsplatsen om det är så att den kräver för mycket energi.

Men, en glykolblandning i systemet till uteplatsen är väl inga problem va? Det brukar man väl ha?
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 26 juni 2017, 22:02:43 »

25focus:
Jag ett gjutit utegolv under tak, 27 m2 som jag vill värma. En enkel termostat på framledningen räcker gott o väl som styrning.
Senare skall jag gjuta en parkering o gång på ca 35 m2 där jag också passar på att gjuta in slang. Samma sak där, en enkel termostat räcker gott o väl. Syftet med denna är att smälta snön när det inte är alltför kallt.
Jag vill alltså bygga detta själv med enkla delar för att hålla nere kostnaden.
OK ska se vad jag hittar , det finns lite olika , det är endast under förhållande med Tö -Kyla som det fungerar
varmt -kallt   bra , vilken värmekälla har du tänkt dig , det behövs 100W kvadraten för att smälta och ånga bort vatten utomhus  , så tänk om du skulle ha en enklare L/V VP , bara på el så är enklast att lägga värmekabel , men det blir en häftig
driftkostnad , och vid vatten så är det bara värmeväxlar och glycolblandning som gäller , frysrisken
Fundera lite på vad du kan tänka dig och ge mig ett PM
Skrivet av: Jocke_Bohlin
« skrivet: 26 juni 2017, 21:44:50 »

25focus:
Jag ett gjutit utegolv under tak, 27 m2 som jag vill värma. En enkel termostat på framledningen räcker gott o väl som styrning.
Senare skall jag gjuta en parkering o gång på ca 35 m2 där jag också passar på att gjuta in slang. Samma sak där, en enkel termostat räcker gott o väl. Syftet med denna är att smälta snön när det inte är alltför kallt.
Jag vill alltså bygga detta själv med enkla delar för att hålla nere kostnaden.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 26 juni 2017, 21:04:35 »

Jag tänkte nämligen senare använda detta system till att värma även parkeringen och gången in till dörren vintertid (skall gjuta med golvvärme även där). Då vill jag ju inte köra ut 28 grader, utan betydligt lägre. Så jag skulle vilja kunna sänka ned till i alla fall 10 grader.
Hur vill  du  att det ska fungera , vad är din önskan om att ha för värmekälla hur stora ytor är det ??
Skrivet av: Jocke_Bohlin
« skrivet: 26 juni 2017, 20:57:53 »

Jag tänkte nämligen senare använda detta system till att värma även parkeringen och gången in till dörren vintertid (skall gjuta med golvvärme även där). Då vill jag ju inte köra ut 28 grader, utan betydligt lägre. Så jag skulle vilja kunna sänka ned till i alla fall 10 grader.
Skrivet av: Jarlingar
« skrivet: 26 juni 2017, 13:15:48 »

Matar in 28°c nu i slangen.
Finns mer å sänka ännu om man vill det  tummenupp
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 26 juni 2017, 11:38:25 »

Jarlingar, Hur lågt kan du ställa termostaten? Ner till 0 grader?
Går in  i tråden , har skrivit i annan om detta kolla här ,  något för dig  ?  , men har du ett litet golv så är det kanske
lite överkurs men fungerar
Eget citat::
Om du är rädd för hög temp på golvet , kanske en sådan här , ( ingen shuntautomatik eller annat )  men då blir det en liten pump att snurra runt i golvet och sitter efter ventilen på rödblå utgång ,retur från golv in på blå , röd varmt   , men tror det är idiotsäkert  , du kan ställa in en konstant temperatur ' används till cirkulerande VV , konstanttemp , kopplas som shuntkoppling
Skrivet av: Jocke_Bohlin
« skrivet: 26 juni 2017, 11:30:50 »

Jarlingar, Hur lågt kan du ställa termostaten? Ner till 0 grader?
Skrivet av: Jarlingar
« skrivet: 25 juni 2017, 22:44:10 »

Med temperatur enligt grafen så hade jag 28.5C yttemp på klinkergolvet, varmt å skönt åt fossingarna  :)

Är bara badrummet som värms med denna fulingen.
Ca 6 m2 och kanske 50meter 16 mm slang.

Skrivet av: Jarlingar
« skrivet: 25 juni 2017, 22:37:45 »

Stämmer  tummenupp

Säkerhetsventilen sitter på vänstra anslutningen på vvb'n, den som den levererades med.
8 bar och slangen klarar 9.5 bar.

Har lite luft som blev kvar när jag spolade i vatten.
Den verkar agera tillräcklig buffert.

Har aldrig pyst ut någe vatten.
Duttade lite på den under första uppvärmningen för å släppa tryck.
Skrivet av: Jocke_Bohlin
« skrivet: 25 juni 2017, 19:23:10 »

Jarlingar, du har ett helt slutet system utan expansionstank alltså? Är det inbyggd säkerhetsventil i VVB?
Skrivet av: Jarlingar
« skrivet: 25 juni 2017, 13:43:45 »

Jag kör ett system som du tänkt.
Vvb och cirkulationspump från Jula.
Har snurrat sen oktober ifjol, kör fast temperatur och det har fungerat bra.
Har bara ändrat temperaturen en gång, sänkte nu när det började bli varmt ute..
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 juni 2017, 08:52:17 »

Effekten på värmaren låter helt klart OK, 2 kW blir totalt 74 W/m2.
Men är den tryckklassad?
Badtunnor är normalt öppna system så grejer till en sån har väl ingen tryckklassning?

Cirkpumparna till badtunnor och pooler brukar kunna ge som mest ca 2 bar, och alla ingående delar bör klarad det, som sandfilter, värmare och slangar.
Du vet, det är inte sällan någon stoppar in fingret i insprutaren/insprutarna så det blir stopp.
Men visst hade det varit bra med en utförlig tekniskt specifikation.
Skrivet av: Larsmaja
« skrivet: 22 juni 2017, 20:13:20 »

Har ett värmepaket liggande!
Har skickat ett PM till dig Jocke_Bohlin
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 22 juni 2017, 19:47:15 »

Effekten på värmaren låter helt klart OK, 2 kW blir totalt 74 W/m2.
Men är den tryckklassad?
Badtunnor är normalt öppna system så grejer till en sån har väl ingen tryckklassning?
Skrivet av: Jocke_Bohlin
« skrivet: 22 juni 2017, 12:26:06 »

Schysst! Den där badtunne-prylen sgå riktigt bra ut. Den blir nog en sådan tror jag. Hela grejen med att bygga eget var ju att hålla nere kostnaden. Annars har jag sett färdiga byggpannor från Relek som vore perfekta. Men då hamnar vi för högt i pris.
Tack!
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 22 juni 2017, 05:24:59 »

Prolemet här är väl att shunt + shuntstyrning blir rätt dyrt, vad kostar en termostat som kan styra shunten i förhållande till golvtemp/rumstemp eller utetemp?
Förmodligen lika mycket som shunten, och då är vi på kanske 6000 kr...

Den där lilla badtunnepatronen har en exakt termostat som gör att du kan hålla en jämn vattenetemp, och det brukar ge en skapligt stabil rumstemp också.

På vår toalett hade vi tidigare elgolvvärme med termostatens givare i golvet, låg på ca 28 grader på sommarn (komfort) och som mest runt 32 grader på vintern - och det gav bra rumstemp på dessa 5 m2.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 21 juni 2017, 21:55:28 »

Är inte vän med Paint....

Vadå? Det är ju en jättefin bild...  ^-^
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 21 juni 2017, 21:06:27 »

Nu börjar det bli komplicerat för mig...
Hur kopplar jag in en shunt i mitt schema?
Är inte vän med Paint , ha satt in en shunt på din skiss , du behöver inte någon stor  shuntventil  , en  15
räcker ,  (  dom små VVB har 15 anslutning )  och en motor med reglering  ( finns med allt inbyggt i motorn sladd och stickpropp  ) till den , kostnad ca ,  3000:-  sedan är det ett golv som ska styras av en utegivare eller konstant temp
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 21 juni 2017, 20:44:44 »

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 21 juni 2017, 20:34:45 »

Skulle som Purjolöken skriver kolla vad som finns på blocket, med en liten elpanna/kassett så får du en komplett grej som kan reglera värmen mycket bättre än ett hemmabygge.
Oftast kan man ställa ner max effekt mm så den kommer passa i ditt uterum.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 21 juni 2017, 20:29:07 »

Det beror ju på vad budgeten är. Det finns färdiga elpannor för golvvärme med i stort sett allt man behöver:
http://shop.badrumsboden.se/sv/hem/varme--pumpar/golvvarme/elpannor-och-tillbehor/elpanna-2-kw-1-slinga-pid78.htm
https://vvsbutiken.nu/product.html/thermoflow-ng-mini-elpanna?category_id=926

Eller en elpush eller liknande, men dom brukar vara på lite lägre effekt, typ 500W, vilket kanske är lite klent i sammanhanget?

Eller så hittar man en begagnad elpanna på Blocket. Nibe EVC-13 brukar man hitta ganska ofta. Eller nån gammal Värmebaronen. Lite hög effekt, men man kan ju nöja sig med att koppla in en elpatron på en fas.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 21 juni 2017, 20:13:15 »

En värmare för badtunnor skulle kunna funka.
https://www.pool-fritid.se/produkt/elvarmare-2-kw/


1600 kr för värmare med termostat och flödesvakt är rätt kurs.

Eller denna:
https://www.blocket.se/ostergotland/Elpatron__list__sakerhetss_73623520.htm?ca=1_11&w=3
3 kW, kan kopplas på bara en eller två faser för lägre uteffekt, runt 1350 W vore perfekt för dig, mer värme än så skall man inte köra ut i ett värmegolv (ca 50W/m2)
Skrivet av: Fredrik567
« skrivet: 21 juni 2017, 19:36:56 »

Tror det skulle bli enklare med:
https://www.elbutik.se/product.html?product_id=215730
Den går att bygga in i vanliga svarta gängrördelar eller löda/svetsa ihop något att montera den i.

/Fredrik
Skrivet av: Jocke_Bohlin
« skrivet: 21 juni 2017, 19:14:30 »

Nu börjar det bli komplicerat för mig...
Hur kopplar jag in en shunt i mitt schema?
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 21 juni 2017, 16:19:02 »

Med shunt kan du trassla till tempen från +10 - +50 steglöst , med VVB -termostat ( om den går ned så långt som till +20
vet jag inte men det finns dom som gör det ) så får du springa och justera tempen rätt ofta , går ju ställa  +20 - +25
då blir det konstant temp ut , men inget att rekommendera ,  om termostaten svetsar så har du min +90 ut , inget bra
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 21 juni 2017, 15:34:59 »

Med en shunt inkopplad så kan du få ner temperaturen i golvslingorna
Skrivet av: Jocke_Bohlin
« skrivet: 21 juni 2017, 14:21:05 »

Just det. VVB tänkte jag köpa en ny. Men du har ju helt rätt. Kanske kan man inte ställa den så lågt.
Tänkte först svetsa en egen elpatron, men sen såg jag vad billiga VVB man kan köpa. Men, då kanske det inte fungerar alltså.

Något förslag på extern anläggningstermostat? Men då måste jag ju ha ett relä som kan bryta också.
Eller vet ni om nån annan billig 220 V liten elpanna med inbyggd termostat?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 21 juni 2017, 12:41:29 »

Hur låg temp kan du köra på VVB?
Normala varmvattentemperaturer innebär mycket hett golv.
Du kanske behöver en extern elektrisk termostat att styra värmen med?
Skrivet av: Jocke_Bohlin
« skrivet: 21 juni 2017, 11:04:23 »

Jag har gjutit ett 27 m2 utegolv o passade på att lägga in 16 mm golvvärme. Eftersom jag har endel prylar liggande så tänkte jag bygga ett eget separat värmesystem.
Expansionskärlet blir på 5-8 liter. VV-beredaren på 5-10 liter. Jag tänkte köra glykol eller nåt annat antifrys i systemet eftersom det är utomhus.
Skulle denna skiss fungera (se bifogad bild)? Är nåt fel eller saknas nåt?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!