Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 12 september 2016, 11:47:51 »

Angående hushållselen är ju även det en högst personlig sak. Hela min totala förbrukning ligger de senaste åren på ca 5500kWh
Skrivet av: 242GT
« skrivet: 12 september 2016, 10:21:04 »

Tack Tågråttan för svar. Javisst är matematiken ett fantastiskt redskap :)
Det var precis den här typen av återkoppling jag hoppades på. Angående investeringskostnaden: Du tror på runt 270 tkr efter ROT. Det skulle innebära att själva konverteringen ska kosta 100+ tkr dvs runt 10 tkr per radiator. Ja, jag får nog börja ta in skarpa offerter för att få en rimlig bild av investeringskostnaden.

Nej jag hade inte räknat in vedeldningen i förbrukningen. Nu eldar jag mest för trivselns skull och för att jag tycker det är så roligt ^-^ så det lär jag fortsätta med även om vi konverterar.

Nej rent ekonomiskt är det nog svårt att räkna hem affären men det finns ett par andra parametrar som inte är matematiska som jag väger in. Det ena är tryggheten, jag kan känna mig lite stressad när det är -25 grader och jag vet att värmesystemet är 26 år gammalt. Det andra är att jag inbillar mig en komforthöjning med radiatorer istället för varmluft. Utöver detta ger  det ju en möjlighet att reglera värmen mer mellan olika rum. Med nuvarande system styrs ju samma temperatur till hela huset och då blir tex sovrummen för varma. 
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 september 2016, 19:26:49 »

Vet inte hur det ser ut men om det går att montera in en vanlig kanalvärmare eller hellre 2 st efter varann får att hålla ner framledningen så inbillar jag mig att det bör det funka. Man bör ha nån typ av frost skydd endera spjäll som stänger eller glykol i systemet. Man bör nog ha en arbetstank som vp jobbar mot och som förser både golvvärme samt vent system med energi.
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 11 september 2016, 19:20:39 »

Mattematik är så bra att man lägger bara in dom parametrarna man själv vill för att övertyga sig själv åt ett eller åt ett helt annat håll. :)

Jag tror inte du kan konvertera för 200.000kr.
Nu gissar jag bara: 270.000kr efter rot, är förmodligen närmare sanningen. Fast det kan du ju ta in firmor som räknar fram rätt summa.

Sen till värmebehovet, 3m3 ved motsvarar ca 7500 kwh, låt oss säga att du har en verkningsgrad på 80% på kakelungnen. Då förbrukar ditt hus egentligen ca 32000 kwh, det är från den summan du ska beräkna. Eller har du redan beräknat in veden i husets totalförbrukning dontknow

32000kwh - hushållsel 5000 kwh= 27000kwh i värmebehov.
Sen hade jag tagit 1/3 av 27000kwh = 9000kwh+hushållsel 5000kwh, Totalt 14000 kwh.

Sen om du också trots värmepump vill elda med ved en vinter sparar du in ca 2000kwh, Ovärt.. Sc:,h
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 september 2016, 16:11:19 »

Jag tycker det bör gå att montera en överdimensionerad kanalvärmare som drivs av vp och förser huset med varm luft som tidigare om det nuvarande funkar bra. Kostnaden om en firma ska göra jobbet kanske är lika hög som att installera raddar  Sc:,h
Skrivet av: 242GT
« skrivet: 11 september 2016, 15:15:22 »

Går det inte köra bergvärmen mot luft värmen eller är det nått ni valt bort  Sc:,h

Har försökt läsa en del om att docka bergvärme mot luftvärmen men jag hittar ingen tydlig information om att det verkligen är möjligt. Känns mest som det är olika varianter av hempulare som testar dessa varianter.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 september 2016, 15:09:07 »

Går det inte köra bergvärmen mot luft värmen eller är det nått ni valt bort  Sc:,h
Skrivet av: 242GT
« skrivet: 11 september 2016, 14:33:29 »

Ökar fastighetens värde med investeringskostnaden?

Spontant skulle jag svara ja, jag är rätt säker på att vi skulle få tillbaka investeringen (eller en stor del) vid en ev. försäljning.
Skrivet av: rocas
« skrivet: 11 september 2016, 14:24:41 »

Ökar fastighetens värde med investeringskostnaden?
Skrivet av: 242GT
« skrivet: 11 september 2016, 14:04:06 »

Hej alla, är ny på detta forum och har en fundering.

Vi har ett 1,5 plans Borohus på 176 kvm +30 kvm garage. Huset ligger i Västernorrland och är byggt 1990 och har idag ett luftvärmesystem från Bacho. Vi har även en kakelugn som eldas en del under vintertid, gör av med ca tre kubik ved per år.

Vår totalförbrukning ligger idag på 25 - 26 000 kwh med 21-22 grader inomhustemp och ca 10-12 grader i garaget. Vi har alltså inget vattenburet system förutom garaget som har vattenburen golvvärme med en egen elpatron.

Luftvärmen tuffar på och funkar hyfsat bra men systemet är ju 26 år gammalt så vi har börjar fundera på att byta det. Frågan är bara mot vad? Bergvärme känns såklart som det bästa och är ett "riktigt" värmesystem men även med högst investeringskostnad. Å andra sidan tänker jag att det kan vara smart att passa på nu att belåna installationen med de låga räntor som är och amortera hårt på investeringen.  Det som framförallt är frågan är om det är ekonomiskt försvarbart i och med att radiatorer måste installeras. Inser att det kan bli svårt att försvara rent ekonomiskt och att man måste väga in komfortdelen i det hela. Till saken är att ett badrum på ca 20 kvm ska renoveras så småningom och då är det kanske smart att passa på att kunna installera vattenburen golvvärme samtidigt?

Jag har ännu inte gått ut med offertförfrågningar utan hoppas på lite feedback från er på forumet om saker att tänka på. Vad kan merkostnaden vara för installation av radiatorer? Brukar man få ett styckepris per radiator? Uppskattar att det handlar om runt 10 radiatorer.

Edit: snickrade på en kalkyl som bifogas där de mest osäkra parametrarna är investeringskostnaden och energibesparing. Synpunkter på dessa?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!