Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: karlmb
« skrivet: 26 oktober 2013, 16:48:22 »

Haha, klockrent Phpost, bra jobbat! Jag retar mig på att jag inte grävde djupare i detta längre upp i tråden!
Klart NV/Sverige inte har gjort anmält något, och försöker "går det så går det". Detta har de gjort förut, t.ex. när de inte medgav registering av privtimporterade bilar från EU, trots att vi hade samma avgasregler osv, när Sverige gick med i EU. Ett överklagande, och NV ändrade den "lilla begränsningen". :::_)
Skrivet av: Phpost
« skrivet: 26 oktober 2013, 15:51:25 »

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:347:0029:0030:SV:PDF

2 grejar är interessant.
1. Östrika fik tillstånd att indeha skärpad lagstiftning på artikel 7, 8 och 9. Altså inta övriga artiklar som är intessanta for vor diskussion.
2. Det övriga som är exstra interessant är att ländarna har anmeldingspligt till kommissionen och kommissionen får göra enn bedömning om den skärpade nationale lagstiftning är acceptabel beroende på dom generelle rättighetar i EU.
Til eksempel varernes fria rörlighet. (fri konkurens i EU)

Så frågen till NV är ...... har Sveriga anmeldt att dom har skärpt lagstiftning?  (jag är rätt tveksam på att dom har gjort detta.) Och vad var kommissionens konklusion?
Skrivet av: Phpost
« skrivet: 26 oktober 2013, 15:39:06 »

NV har förtydligat det hela lite i ett dokument:
http://www.naturvardsverket.se/upload/stod-i-miljoarbetet/vagledning/kemikalier/faq-fgaser-20130916.pdfI EU förordningen ser jag dock inget om privatpersoner:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:092:0003:0011:SV:PDFNgn definition av vad som menas med "personal" finns inte i förordningen.

Det är väl ungefär här det står.
NVs tolkning av Personal är = privatperson.
Hmmm, kan det finnas någon annanstans en definition på vad EU menar med personal?

Edit:
Högst sannolikt så står det just ordet personnel i det ursprungliga EU-direktivet.
Edit:
Ja engelsk version är så här:En enkel sökning på vad det ordet betyder blev ju intressant:
http://www.thefreedictionary.com/personnel
NVs tolking av den iofs helt korrekta svenska översättningen är alltså fel, EU förordningen avser bara anställd personal, ej privatpersoner.
VSB.
Hmm, kanske det finns någon som har info från andra EU-länder hur direktivet praktiseras där?
NV fortolkar fel. For det första är EG 842/2006 Förordningen den som definerar kraven till när som skall anvendes certificering.  EG 303/303/2008 definerer certificeringen.   
I EG 842/ 2006 artikel 3 är kraven vid stationære anlägningar med 3kg och övar F-gasor. Dissa skall läkagesökas minst var 12 månad (kanske också vid installation). Vid denna job skall finns certificering. Altså ingen krav till änlägninger med under 3 kg. 

Man kan inte enbart referere till EG303/2008 uten EG 842/2006.   EG842/2006 är grundlaget for när EG303/2008 anvends. Det syns också av EG 303/2008 artikel 1 att det är EG 842/2006 som gälder. Dessutom specificeres det i artikel 2.1 och 4.1 att det är personal (anstälte) och firmaer som skal indeha certificering. NV är inte en uafhängig part i denna diskussion. Lige som jag inte är upartisk. Men NV överfortolkar EG forordningarna, på det sät att dom "cherry pickar" och dom utelader andre relevante artikler i EG förordningarna. Men kom i håg att Svensk lagstiftning i form av SFS209:1432 (SFS2007:846) har en skärpet formulering om man jämtförar med EG förordningarna. Frågen är nok om Sveriga kan skärpa lagstiftningen när man tittar på formuleringen av EG 842/2006 och EG303/2008. Herunder kraven om proportionalitet i kostnaden och att det i förordningarna är en 3 kg. gränsa. Artikel 14 i 842/2006 behandlar detta och säger att artikel 7,8 och 9  kan ändras enligt artikel 95 i fördraget. (förarbejden) och övriga artikel enligt artikel 176 i fördraget. Så nu är upgiften att hitta förarbejden till EG842/2006.

Här är eet förtolkningsbidrag från EG/EF domstolen om Östrika som hatta skärpt lagstiftning. Ländarna hatta mulighet att bibeholde skärpt lagstiftning frem till 31/12-2012.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:347:0029:0030:SV:PDF

Jag skall läsa denna och återvende......
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 26 oktober 2013, 07:28:37 »

Fast det är inte för att det anses vara farligt som man inte får koppla ihop rören själv. Det är för att eventuellt läckage på grund av felaktigt handhavande kan vara skadligt för miljön (läs arbetstilfällen).
Skrivet av: o o
« skrivet: 26 oktober 2013, 06:49:55 »

Im listening. .. ???

T ex landet som innehåller katolska kyrkans högsäte, som man fick släpa in med fötterna före för att de skulle acceptera kraven på certifiering inom branschen.  :)
När det gäller försäljningen av HFC kan inte jag hitta något uttryckligt förbud inom EU. Däremot givetvis när det gäller CFC och HCFC.

Tittar man hos EPA i USA ser man ett tydligt svar: http://www.epa.gov/ozone/title6/608/faq.html
Under pukt tre står det: "Is section 608 technician certification required in order to purchase R-410A?
 HFC refrigerant substitutes that do not contain an ozone-depleting substance (such as R-410A or R-134a) are not covered under the refrigerant sales restriction. Therefore, section 608 technician certification is not required in order to purchase HFC refrigerant substitutes that do not contain an ozone-depleting substance. It remains illegal to knowingly vent HFC substitutes during the maintenance, service, repair, or disposal of appliances."
Det där är rimligt, man ska inte släppa ut skiten.

Eftersom det finns flera som säljer kylmedia inom EU helt öppet så bör samma sak gälla inom EU?
När det gäller GWP, så släpper en privatperson inom EU ut mer genom eluttaget än via utsläpp av HFC. Branschen är den stora boven när det gäller kylmedia, inte Svensson. Men det är lite enklare att peta på Svensson än branschen. Det finns ju en tidsplan på att ta bort HFC helt och hållet. Men oj vad surt det är och lobbas emot...  ::)

Att det finns branschfolk här hemma som är glada över kriminaliseringen av privatpersoner är förståeligt men otroligt kortsynt. Vi alla sitter på HFC-grenen som ska sågas bort.  :)
Skrivet av: booza
« skrivet: 26 oktober 2013, 01:26:51 »

Är du intresserad och tycker det är kul så kan du borra ett hål i väggen och skruva ihop en ställning för en värmepump. Ställa upp och skruva fast värmepumpen stadigt på ställningen. Den får inte falla ned och skada kanske ett barn, risken finns men inte ännu utredd.. skruva hårt. Innedelen fäster du på bifogad fästplåt, spara inte på skruvarna - i annat fall kan den ramla ner på dig! Anslut elkabeln till utedelen - det är en kontakt som bara passar ihop med en kontakt med utedelen men.. ja du har byggt lego i din barndom så du gillar när det klickar ihop, djärva tag! Så återstår rören.. känslan av lego finns kvar.. så du fäller ner handtaget, sa bara klick! Då är det kört! För dessa sista 5 sekunder skulle du hyrt in en legitimerad person! Så har värmepumpslobbyn förmått EU:s politiker att få till lagen. http://www.zibro.co.uk/1142/parker%E2%84%A2-quick-connector-for-zibro-airconditioners.htm
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 26 oktober 2013, 00:29:47 »

Hur direktiven praktiseras märks väl framförallt på att det finns länder inom EU som tillåter försäljning till vem som helst.   a:gl

Im listening. .. ???
Skrivet av: o o
« skrivet: 25 oktober 2013, 18:32:20 »

Hur direktiven praktiseras märks väl framförallt på att det finns länder inom EU som tillåter försäljning till vem som helst.   a:gl
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 25 oktober 2013, 14:55:36 »

NV har förtydligat det hela lite i ett dokument:
http://www.naturvardsverket.se/upload/stod-i-miljoarbetet/vagledning/kemikalier/faq-fgaser-20130916.pdf
Citera
10. Får en privatperson installera en värmepump utan att ha certifikat?
 
Nej. En person som ska installera en värmepump ska vara certifierad enligt
artikel 4 i EU- förordningen 303/2008. Inget undantag görs för privatpersoner
I EU förordningen ser jag dock inget om privatpersoner:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:092:0003:0011:SV:PDF
Citera
1. Denna förordning omfattar personal som utför följande
arbetsuppgifter:
Ngn definition av vad som menas med "personal" finns inte i förordningen.

Det är väl ungefär här det står.
NVs tolkning av Personal är = privatperson.
Hmmm, kan det finnas någon annanstans en definition på vad EU menar med personal?

Edit:
Högst sannolikt så står det just ordet personnel i det ursprungliga EU-direktivet.
Edit:
Ja engelsk version är så här:
Citera
Article 2
Scope
1. This Regulation shall apply to personnel carrying out the
following activities:
En enkel sökning på vad det ordet betyder blev ju intressant:
http://www.thefreedictionary.com/personnel
Citera
the body of persons employed in an organization
Citera
personnel
noun employees, people, members, staff, workers, men and women, workforce, human resources, helpers, liveware changes in personnel within the company

NVs tolking av den iofs helt korrekta svenska översättningen är alltså fel, EU förordningen avser bara anställd personal, ej privatpersoner.
VSB.
Hmm, kanske det finns någon som har info från andra EU-länder hur direktivet praktiseras där?
Skrivet av: hplp
« skrivet: 23 oktober 2013, 15:33:14 »

Om jag ställdes inför rätta för något som har med detta att göra så skulle jag använda "kylspray" från Biltema som försvar.
Jag skulle säga att jag vet företag som dagligen använder kylspray och att jag i och för sig förstår att det bör finnas regler, men att vi i Sverige, med tanke på ovanstående kanske inte strikt skall följa naturvårdsverkets påhitt, utan se mer nyktert på det hela och inte sila mygg, men svälja kameler när det gäller dessa utsläpp.

"Luft på burk" innehåller för övrigt 60-100% R134A också.
Du kan ju även ifrågasätta lämpligheten i att använda halotron. Att släcka en brand är ok, men det ska övas också av de som ska använda det.
Badger Halotron Fire Extinguishers
http://www.halotron.com/pdf/halotron_two_msds.pdf
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 oktober 2013, 15:24:00 »

Ja, du har helt rätt, och i en rättegång borde det vara möjligt att leda detta i bevis genom att anföra Biltemaprodukterna som bevis.
Det minsta man kan begära är då att man följer EU-lagstiftningen, och inte den tolkning som NV gör av detta.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 23 oktober 2013, 15:13:06 »

Det som är ett större problem är egentligen att inte kyl och värmemaskiner byggs med gaser som inte är växthusgaser, men en eventuell övergång hindras till stor del av industrin och dess lobbygrupper :(

Precis, varför inte lösa själva grundproblemet? Som första skäl till att själva förordningen finns anger man:
"I gemenskapens sjätte miljöhandlingsprogram [3] fastställs att klimatförändringar är ett prioriterat område där det krävs åtgärder."
Om det nu verkligen är miljöproblemen man vill lösa så borde man väl stimulera användningen av bättre teknik istället för att bara skydda befintliga arbetstillfällen? Problemet med hela EU är att det bara är penningstarka lobbyorganisationer som styr...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 oktober 2013, 14:44:45 »

Jag frågade naturvårdsverket och fick till svar att lagen gäller alla oavsett yrkesmässigt arbete, GDS eller kompisjobb. Jag hålller med om att lagen är lite luddig och det blir ju inte lättare när det helt saknas prejudikat... Men, om lagen skall prövas av en domstol så är Naturvårdsverket den instans som kommer att tillfrågas, så jag utgår ifrån att deras svar ligger ganska nära verkligheten.


Vårt uppdrag är att:

    Ta fram kunskap och underlag som används för att utveckla vårt eget och andras miljöarbete
    Bidra till att utveckla miljöpolitiken genom att ge regeringen bra beslutsunderlag och genom att skapa drivkraft i arbetet inom EU och internationellt
    Genomföra miljöpolitiken i samverkan genom att agera så att miljöbalken ska följas och miljömålen uppnås.


Om jag ställdes inför rätta för något som har med detta att göra så skulle jag använda "kylspray" från Biltema som försvar.
Jag skulle säga att jag vet företag som dagligen använder kylspray och att jag i och för sig förstår att det bör finnas regler, men att vi i Sverige, med tanke på ovanstående kanske inte strikt skall följa naturvårdsverkets påhitt, utan se mer nyktert på det hela och inte sila mygg, men svälja kameler när det gäller dessa utsläpp.

"Luft på burk" innehåller för övrigt 60-100% R134A också.
Skrivet av: gossen
« skrivet: 23 oktober 2013, 14:33:32 »

Jag kan nog tycka att det på många sätt är OK att det krävs behörighet oavsett om maskinen kostar 2000kr eller 2000000kr, det är ju trots allt onödiga utsläpp man vill komma åt (att man sedan kan anta att den dyra innehåller mer gas och därmed ett värre utsläpp vid inkompetens bortser jag ifrån i svaret) och många små är inte bättre än ett stort.

Det som är ett större problem är egentligen att inte kyl och värmemaskiner byggs med gaser som inte är växthusgaser, men en eventuell övergång hindras till stor del av industrin och dess lobbygrupper :(

Skrivet av: Phpost
« skrivet: 23 oktober 2013, 12:33:39 »

Jag frågade naturvårdsverket och fick till svar att lagen gäller alla oavsett yrkesmässigt arbete, GDS eller kompisjobb. Jag hålller med om att lagen är lite luddig och det blir ju inte lättare när det helt saknas prejudikat... Men, om lagen skall prövas av en domstol så är Naturvårdsverket den instans som kommer att tillfrågas, så jag utgår ifrån att deras svar ligger ganska nära verkligheten.


Vårt uppdrag är att:

    Ta fram kunskap och underlag som används för att utveckla vårt eget och andras miljöarbete
    Bidra till att utveckla miljöpolitiken genom att ge regeringen bra beslutsunderlag och genom att skapa drivkraft i arbetet inom EU och internationellt
    Genomföra miljöpolitiken i samverkan genom att agera så att miljöbalken ska följas och miljömålen uppnås.

Klart att lagen gälder alihop  :) Detta är en selvklarhet....  tOOmten Men det som gälder är det som står i lagen. Inte andet. Kan inte bliva dömt for noget som inte står i lagen. Selv i Sverige. Änders kommer problemer med Europadomstolen och menneskerättsdomstolen och sikkart också EF/EG/EU Domstolen. Det fremgår inte av lagen at du inte får installere ect. ett anläg som  som inte indeholdär Hcfc gasor.
Kom dessutom  till att fundera på et andan problem. EG forördningen 842/2008 artikel 14 noterar att "får medlemsstatarne bibehålla eller införa strängare skydsåtgärder  .... med avseende på artiklerna 7, 8 och 9. "  Det får betyda att medlemsstatarna inte får införa strängare skydtåtgär på andra artiklar.... kraven på läkagesökning fremgår av artikel 3 och krävs enbart på anlägningar med övar 3 kg. f-gasor.     Man måste komme i håg att forördningerna från EU är kompromissar mellem alle ländar i EU som varatager sina ägna interessar. Så forördningarna är också for att undgå ulaglig protektion av egna produktion (tekniske handelshändringar). Ett fråga... är det rimeligt att en liten värmepump till ex 2.000 kr. skal monteres, eller läkagasökes av ett cetificeret firma. Kostnaden är kanske 2000 till 5000 kr. Detta kan göra det mycket svärt att sälga små värmepumpar.
Skrivet av: Phpost
« skrivet: 23 oktober 2013, 12:07:51 »

"Första och andra styckena gäller inte stationära enhetsaggregat som innehåller mindre än 3 kilogram f-gaser. Förordning (2009:1432)"

Det är alltså bara läckagekontrollen som inte behövs om det är mindre än 3 kg f-gas. Övriga krav på certifieringar, etc, gäller oavsett gasmängd. Många tolkar den skrivningen som att det är fritt fram för privatpersoner att installera värmepumpar med mindre än 3 kg gas...

Det 'förberedande arbetet för lagstiftningen' innebar väl att man frågade Naturvårdsverket och berörda branschorganisationer (SVEP). N-verket vill så klart förbjuda allt, och SVEP vill så klart skydda sina medlemmar och förbjuda allt gör-det-självarbete.

Det är inte korrekt. Där finns inte ett forbud mot att installera/servicera ect. en anlägning. Men på anläg som installares, bygges om eller göres ingreb i köldmediesystemet eller på anläg som inte är stationära enhetsanläg med mindra end 3kg f-gas krävs läkagesökning vid f, enligt §23. Till denna läkagesökning krävs cetifikat.  Altså du kan installera, servicera, bygge om och göra indgreb, men om krävs läkagekontrol måste den göras av en som har certifikat.  Läkagekontroll krävs vid installation av alle anlägninger men inte på stationära enhetsanläg som som har mindra end 3 kg. f-gasor. 

Bemärk om nogen skulla tveka enbart certificerede får mekke med HCFC (freon ect) anlägninger enligt §31
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 23 oktober 2013, 11:50:40 »

Mmm, vilken otur att de som tänkte gjorde det så dåligt så de inte kunde skriva på ren svenska..
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 23 oktober 2013, 11:46:39 »

Alla lagar måste tolkas. Iallafall tills det finns prejudikat/praxis att följa. Då frågar man den som har tagit fram underlaget för lagen hur dom tänkte och i det här fallet är det till stor del NV.
Domstolarna dömer i princip aldrig efter den exakta ordalydelsen i lagtexten...
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 23 oktober 2013, 11:42:25 »

Varför måste en domstol tillfråga NV?
Man har väl en lag att följa..
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 23 oktober 2013, 11:36:01 »

Jag frågade naturvårdsverket och fick till svar att lagen gäller alla oavsett yrkesmässigt arbete, GDS eller kompisjobb. Jag hålller med om att lagen är lite luddig och det blir ju inte lättare när det helt saknas prejudikat... Men, om lagen skall prövas av en domstol så är Naturvårdsverket den instans som kommer att tillfrågas, så jag utgår ifrån att deras svar ligger ganska nära verkligheten.


Vårt uppdrag är att:

    Ta fram kunskap och underlag som används för att utveckla vårt eget och andras miljöarbete
    Bidra till att utveckla miljöpolitiken genom att ge regeringen bra beslutsunderlag och genom att skapa drivkraft i arbetet inom EU och internationellt
    Genomföra miljöpolitiken i samverkan genom att agera så att miljöbalken ska följas och miljömålen uppnås.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 23 oktober 2013, 11:18:47 »

Det som gäller är det som står i min post #60 ovan.
Dock kan man ju fundera lite över uttrycket personal eller företag som sagt.
Personal låter som någon som jobbar med detta professionellt. Person däremot skulle innefatta alla.  Hmmm..
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 23 oktober 2013, 11:05:53 »

"Första och andra styckena gäller inte stationära enhetsaggregat som innehåller mindre än 3 kilogram f-gaser. Förordning (2009:1432)"

Det är alltså bara läckagekontrollen som inte behövs om det är mindre än 3 kg f-gas. Övriga krav på certifieringar, etc, gäller oavsett gasmängd. Många tolkar den skrivningen som att det är fritt fram för privatpersoner att installera värmepumpar med mindre än 3 kg gas...

Det 'förberedande arbetet för lagstiftningen' innebar väl att man frågade Naturvårdsverket och berörda branschorganisationer (SVEP). N-verket vill så klart förbjuda allt, och SVEP vill så klart skydda sina medlemmar och förbjuda allt gör-det-självarbete.
Skrivet av: Phpost
« skrivet: 22 oktober 2013, 22:45:52 »

Ok.....
Var igang med en lang utredning av svensk lagstiftning. SFS 2009:1605

Problemet är:
"23 § Den som installerar, bygger om eller gör något annat ingrepp i köldmediesystemet i en kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsutrustning, ska se till att läckagekontroll utförs i samband med arbetet.

Den som installerar ett enhetsaggregat eller sätter ett sådant aggregat i drift ska se till att läckagekontroll utförs i samband med arbetet, om aggregatet installeras eller sätts i drift för första gången.

Första och andra styckena gäller inte stationära enhetsaggregat som innehåller mindre än 3 kilogram f-gaser. Förordning (2009:1432)"

1. biten (den som installerer) och andra biten (den som installerer ett enhetsaggregat) gälder inte for enhetsanlägningeränlägninger under 3 kg.  Det är till att forstå altså inte enhetsanlägninger men for andra anlägninger. Hmmm bare eet problem. Värfor skriva 1. och 2. stykket. Förste stykket omhandlar inte enhetsanlägninger, så inte nödigt skriva 1. stykket inte gälder enhetsanlägninger. Så virkar lite kunstigt.

Dessutom är §23 en stramning jämtfört med EG 842/2006 och (EG) nr 303/2008  vär kravet inte gälder på anlägninger under 3 kg.  Virkar en smula konkurrenceforvridende på anlägningar som är enhetsänlägninger och split anlägninger. (kanske en fordel for Nibe ect.) Dessutom kunstigt eftersom du får bygge om och göra ingreb i kylmedie systemet om det är ett enhetsänlägning. Detta enligt att stykke eet och 2 inte gälder enhetsanlägninger under 3kg.  Mycket kunstigt. Intet kan retfärdiggöra att det er ok att mekke med ett enhetsagregat i kylmediesystemet  utan att du skal göra läkagesögning. Men om du installerer split systemer så skall du göra läkagesögning med certificeret firma. For mig virkar det som en skrivfel i paragraffen. Eller nogon utan kundskap har gjort sig klog på kylanlägningar. kanske måste läsa "förberedande arbete för lagstiftningen" om det går att hitta.
Skrivet av: Phpost
« skrivet: 22 oktober 2013, 17:05:49 »

for att forstå helhetan:

EG nr 842/2008 omhandlar minimums kraven till personal och foretag, som beskrevet i Eg nr. 842/2006 inte mera end det. Så kraven till certificering och eftersyn ect. fremgår af EG 842/2006 som minimums krav till medlemstaterne.

Altså först kom kraven som gälder enligt eg 842/2006, sen specifices kraven på certificering på "personal" samt foretag enligt eg 303/2008 med henvisning til EG 842/2006 (se överskriften på förordningen).

Det man for komme ihåg är at det är minimumskrav till medlemsstaterne, att dom som minimum skall ifoga dessa i Svensk lagstiftning. EG direktiven gälder inte for borgarna, men for staterne. Dvs. borgarna kan kräva rättighetarne enligt EG Förordningerna, men är inta pligtiga. Modsat staterne (läs her Sverige) är pligtig att indfoga reglarna i Svensk lagstiftning.

Som jag läsar det gälder EG certificeringen enbart kyl ect. anlägninger med kylmedel övar 3 kg. Selva certificeringen gäldar enbart foretag och "personal".

Men i og for sig kan Sverige indfoga extra krav enligt Svensk lagstiftning.
Denna måste studeres närmara....
Skrivet av: Phpost
« skrivet: 22 oktober 2013, 15:53:29 »

Hmm... i forordningen skrivar dom "personal" i min forståelse är det änstälte....altså personar som jobbar med detta. Dom skrivar inte person. Men kanske mit svenska inta är perfekt.... ????

Nogon som forstår vad jag menar?
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 18 februari 2013, 17:35:09 »

ÖÖÖÖ... NEJ, det kan inte blandas med "alla andra" gaser....

OK, iaf med R12, R22, R134a och deras kompressoroljor, beroende lite på ambitionsnivå om samma tryckkurvor kan man dessutom blanda R290 och R600a i lämplig mix om man vill.
Vet ej om det är några problem med kompabiliteten med de nyare R407, 410 etc?
Skrivet av: Oskar P.
« skrivet: 18 februari 2013, 17:08:03 »

Min slutsats av allt detta är att helt enkelt gå över till HC.
Det blir billigare och kan blandas med alla andra gaser och är kompatibelt med alla förekommande kompressoroljor, är enklare och ger bättre COP, och den lilla ökade explosions/brand-risken kan iaf jag hantera lätt.
Då kan de ha vilka F-gasregler de vill.
ÖÖÖÖ... NEJ, det kan inte blandas med "alla andra" gaser....
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 18 februari 2013, 14:39:31 »

Min slutsats av allt detta är att helt enkelt gå över till HC.
Det blir billigare och kan blandas med alla andra gaser och är kompatibelt med alla förekommande kompressoroljor, är enklare och ger bättre COP, och den lilla ökade explosions/brand-risken kan iaf jag hantera lätt.
Då kan de ha vilka F-gasregler de vill.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 08 februari 2013, 19:57:46 »

det där undantaget för anläggningar upp till 3kg gäller ju bara enhetsagreggat, alltså inte vanliga luft/luft pumpar som är av split-typ.

I princip alla v/v vp borde väl iaf gå in under ordet enhetsaggregat, andemeningen med uttrycket måste väl vara att man kan flytta och byta ut det utan att bryta kylkretsen.
Skrivet av: Oskar P.
« skrivet: 08 februari 2013, 17:43:10 »

det där undantaget för anläggningar upp till 3kg gäller ju bara enhetsagreggat, alltså inte vanliga luft/luft pumpar som är av split-typ.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 08 februari 2013, 11:23:14 »

Hmm, ngn som har hittat vad som gäller för hemmabyggen?
Eller för att man ska bli sedd som tillverkare?
Skrivet av: Churchill
« skrivet: 08 februari 2013, 10:43:59 »

Förordningen gäller ju inte tillverkning

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 303/2008
artikel2 punkt 3
Denna förordning omfattar inte någon tillverkning

än fins det hopp att vissa småanläggningar är undantagna
Skrivet av: Oskar P.
« skrivet: 07 februari 2013, 21:15:57 »

när jag tog mitt kat-1 cert var det inte speciellt avancerat om man har ett hum om kylmaskiners grunder.. det var teoridel med frågor om vad som händer när det finns okondenserbara gaser kvar och vad som händer vid överfullt system, fel överhettning osv.. det var flera svarsalternativ varav ett eller flera kunde vara rätt.

praktiska delen var en liten demo-kylmaskin byggd på en vagn som skulle evakueras, fyllas, injusteras för optimal drift och sedan tömmas och kvävgasfyllas. det var lite lurigt, då maskinen var felmärkt, fyllnadsmängden uppgavs till 6.3kg, men i själva verket rymde den 12kg för att få rätt nivå i tanken och bubbelfritt synglas.  han som gjorde provet före mig bommade på detta, han fyllde angiven mängd och fick inte bubbelfritt synglas och försökte ändå justera överhetning utan att lyckas, sen hörde jag av en annan deltagare att han hade klantat till det vid tömningen och släppt ut flera kilo genom vacuumpumpen  help
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 06 februari 2013, 20:19:33 »

hmm - provade ett sådant prov för något halvår sedan som var publicerad som exempel på engelska och fick väl ett par kanske tre fel och då var det på saker som hade med den engelska regelverket att göra och vilka institutioner och tillståndsgivare som gällde och som jag definitivt inte ha koll på - upplevde det inte som speciellt svår på den kyltekniska sidan.

skulle man ge sig på den rent hantverkmässiga övningen så skulle det vara mycket värre eftersom man aldrig har gjort sådana saker innan övh. och chansen att lyckas på första försöket är nog ganska liten :-)


   
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 06 februari 2013, 15:27:37 »

Dags att krypa till korset är jag rädd... :'(
Om man läser lite längre ner i EU-dirketivet
förordning (EG) nr 842/2006, av
minimikrav och villkor för ömsesidigt erkännande av certifiering av företag och personal i fråga om
stationär kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning som innehåller vissa fluorerade växthusgaser
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:092:0003:0011:SV:PDF

Så ser man att så ser man att det ska krävas kategori II-certifikat för att få utföra
a) läckagekontroll som inte innebär att anläggningen öppnas
b) Återvinning.
c) Installation.
d) Underhåll eller service.
:
Citera
b) Innehavare av kategori II-certifikat får utföra de arbetsuppgifter
som anges i artikel 2.1 a, under förutsättning att det
inte innebär att kylkretsar som innehåller fluorerade växthusgaser
öppnas. Innehavare av kategori II-certifikat får utföra
de arbetsuppgifter som anges i artikel 2.1 b, c och d när
det gäller kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning
som innehåller mindre än 3 kg fluorerade växthusgaser
eller hermetiskt slutna system, som är märkta som sådana
och som innehåller under 6 kg fluorerade växthusgaser

Om man jobbar med svetsning eller lödning räcker det med att stå under övervakning av någon som har certifikat:
Citera
b) för personal som utför hårdlödning, mjuklödning eller svetsning
av delar i ett system eller utrustningsdel i samband med
någon av de arbetsuppgifter som beskriv i artikel 2.1, som
har de kvalifikationer som krävs enligt nationell lagstiftning
för dessa verksamheter, under förutsättning att de övervakas
av en person som har ett certifikat som omfattar denna
arbetsuppgift,

Hmmm, blir väl propan eller ett rymligt samvete då... >:(
Sorry om jag väckte till liv ogrundat hopp om egna jobb...

Hittade detta om vad som krävs för att erhålla ett kat2 cert:
http://www.kvforetagen.se/index.php3?use=publisher&id=138
Hur kommer det praktiska och teoretiska provet gå till för kategori I och II?
Citera
Svar: Det Praktiska provet kommer att utföras på ett kylaggregat (vars utförande och typ kan variera). Förutsättningen är att en kollega har utför en reparation av aggregatet, och också gjort en tryckprovning av utrustningen (aggregatet är trycksäkert). Aggregatet är tömt på köldmedium och uppgiften blir att genomföra evakuering, fyllning, drifttagning, läcksökning, registerföring, kontroll av driftvärden m.m. Slutligen avslutas det praktiska provet med en tömning av köldmediet. På detta sätt får ett kretslopp där nästa person kan ta vid.

Det teoretiska provet kommer att genomföras som ett helt internetbaserat prov och genomförs i en datorsal. Frågorna slumpas fram och alla som genomför provet kan därför få ett helt unikt prov. Frågorna är i huvudsak flervals- eller kombinationsfrågor. Inga hjälpmedel är tillåtna förutom det hjälpmedel som Incert tar fram och tillhandahåller vid provtilfället. Frågorna är av den arten att man ska kunna svaret utan att bläddra i olika typer av dokumentation m.m. För godkänt krävs ca 70 % rätt.

Då stämmer väl det som står här då... :(:
http://www.naturvardsverket.se/Start/Produkter-och-avfall/Fluorerade-vaxthusgaser/Kyl--luftkonditionerings--och-varmepumpsutrustning-som-innehaller-F-gaser/Stationar/Personcertifikat/
Skrivet av: hplp
« skrivet: 06 februari 2013, 12:00:00 »

Att starta firma är för min del numera uteslutet, men det finns kanske yngre förmågor som vill ta upp kampen om de bara ser att möjlighet finns. :)
När jag leker för egen del med mina kylmaskiner behöver jag i alla fall inte längre känna mig som en brottsling, det är bra. tummenupp
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 06 februari 2013, 11:35:27 »

Aha, det hade jag inte klart för mig.
En kvarleva troligen från cert-tiden då.
EU sägs vara ganska hård mot konkurrensbegränsingar som detta, finns det ingen ej certad firma som skulle kunna tänka sig att driva ett fall ända till EU?
Borde kanske gå att hänvisa till hur det ser ut i andra EU-länder.
Vi skulle ju i praktiken bara hjälpa grossisterna till sitt eget bästa... ^-^
Har ju varit en del liknande fall på bilsidan men där finns det kanske mer explicit skrivna regler om fri handel, det sk gruppundantaget för handel o använding av piratdelar samt borttagandet av den sk auktoriserade reparations- och serviceverksamheten.
Skrivet av: hplp
« skrivet: 06 februari 2013, 11:01:52 »

Tack hplp! Din sammanfattning är också mkt bra, det är en himla röra med § fram å tillbaka hos mig... tummenupp

Hmm, lev-tid...det gäller väl bara köldmedia, det är väl inte förbjudet att saluföra kyldelar generellt i EU utan ngt cert?
Vanlig handel ju..finns det inga som säljer prylar till vanligt folk i affär i Sverige? Eller iaf till firma?
Nej just det, de säljer inte till vanligt folk, kylgrossisterna, inte till företag utan cert heller, (mig veterligen). Men det är inte förbjudet, bara något som maffian bestämt sig för att inte göra.
Blir man inte insläppt på danshaket etc kan man få skadestånd, diskriminering, så länge det handlar om grossister kan man nog inte åberopa skadestånd pg av diskriminering men undrar hur det förhåller sig om dessa skulle ses som återförsäljare, eller om ett företag skulle kunna kräva skadestånd om de inte blir expedierade hos grossisten.
Liknande kartellbildning råkade jag ut för när jag tillfälligt jobbade som fastighetskötare åt en större bilkedja. Jag handlade el-komponenter hos en grossist, mindre utbytesdelar. plöstligt blev det slut, fick bara sälja till elfirmor. Utvecklingen blev att man numera kan köpa det mesta i mängder med butiker och nu står grossisterna där med lång näsa samt med förluster av en mängd kunder, enligt vad en anställd sa, hälften av intäkterna kom från fastighetskötare, ett jämt flöde av kontakter,brytare,lamphållare sladdar mm. Den firman finns inte mer. Blir det månne samma utveckling i kylbranchen.

Skulle man kunna handla av kylgrossist här hemma blir det troligen till katalogpris, ca 150% dyrare än vad en kylfirma betalar.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 06 februari 2013, 10:35:19 »

Tack hplp! Din sammanfattning är också mkt bra, det är en himla röra med § fram å tillbaka hos mig... tummenupp
Värt bara kanske att notera att flourerade växthusgaser (f-gaser som R134a mfl) bara är OK att jobba med under 3 kg OCH om det inte är en mobil anläggning.... (hmm är fordon en annan typ av anläggningar som inte går in under detta?)

Hmm, lev-tid...det gäller väl bara köldmedia, det är väl inte förbjudet att saluföra kyldelar generellt i EU utan ngt cert?
Vanlig handel ju..finns det inga som säljer prylar till vanligt folk i affär i Sverige? Eller iaf till firma?
Skrivet av: hplp
« skrivet: 06 februari 2013, 09:52:00 »

Mycket bra redovisat. tummenupp
Mindre än 3kg alltså fritt, och visst utrymme lämnas även på större system, om jag förstår det rätt.
"1. Operatörer av följande stationära applikationer: kyl‑, luftkonditionerings‑
och värmepumpsutrustning, inklusive deras
kretsar, samt brandskyddssystem som innehåller fluorerade
växthusgaser som förtecknas i bilaga I skall, genom att vidta
alla åtgärder som är tekniskt genomförbara och inte medför
orimliga kostnader,
a) förhindra läckage av dessa gaser, och
b) så snart som möjligt åtgärda upptäckta läckage.
2. Operatörer av de applikationer som avses i punkt 1 skall
säkerställa att dessa kontrolleras för läckage av certifierad
personal som uppfyller kraven i artikel 5 enligt följande schema:
a) Applikationer som innehåller 3 kg fluorerade växthusgaser
eller mer skall kontrolleras för läckage minst var tolfte
månad. "
Står bara att certifierad personal måste utföra läcktesten, om man nu inte väljer att anse att reparation blir orimligt dyr om man gör det på rätt sätt, då behöver man inte läcktesta. Man kan ju laga läckan ändå.
Blir spännande att se hur maffian kommer att tackla det. Förr fanns ju kryphålet att skriva sig som tillverkare , så fick man handla kylgrejer. Sist jag försökte blev det stopp, får inte handla någonting utan cert. Det är bäddat för internethandel med kylgrejer, problemet är leveranstiden. Ex. skulle man ge sig på en butik-kyl och mitt i arbetet upptäcker att man behöver mer komponenter än man räknat med, är man rätt körd.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 06 februari 2013, 09:27:40 »

Det vore ju strålande om det var lagligt för privatpersoner/småföretagare att installera maskiner med mindre än 3 kg fyllnadsmängd, för visst förstår jag dig rätt om det är din slutsats?
Jo, absolut!
Jag känner mig rätt säker nu, man fuckar inte upp ett EU-direktiv!  knUp 3some
Än en gång har Naturvårdsverket slirat på sanningen av egna personliga skäl...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 februari 2013, 09:21:41 »

Det vore ju strålande om det var lagligt för privatpersoner/småföretagare att installera maskiner med mindre än 3 kg fyllnadsmängd, för visst förstår jag dig rätt om det är din slutsats?
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 06 februari 2013, 09:08:37 »

Vad tyst det blev...? :)
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 04 februari 2013, 18:22:18 »

Nä, det är ju passe' ändå då...
OK vi får ta det från början, det är tydligen detta som är problemet:

Citera
Krav på certifiering för installations-, service- och underhållsarbeten
31 § De krav på certifiering som anges i EU-förordningen om certifiering för kyl- och värmeutrustning ska även gälla personer och företag som utför de arbetsuppgifter som anges i artikel 2 i samma EU-förordning på utrustning som innehåller HCFC eller mobil utrustning som innehåller f-gaser. Certifieringen ska uppfylla kraven i artiklarna 4 och 5 i EU- förordningen om certifiering för kyl- och värmeutrustning. Företagets certifiering ska uppfylla kraven i artikel 8 i samma EU-förordning.
Första stycket gäller inte om arbetet utförs på försvarets fartyg av en underhållsorganisation som är knuten till fartygsförband, om det i underhållsorganisationen ingår en person som är certifierad enligt artikel 4-6 i EU-förordningen om certifiering för kyl- och värmeutrustning.
Det som sägs i första stycket om att ett företag ska vara certifierat gäller inte om företaget är ett rederi och arbetet utförs ombord på ett fartyg som tillhör rederiet. Förordning (2009:1605)

Får väl gå till botten med detta nu då, så var hittar man: "EU-förordningen om certifiering för kyl- och värmeutrustning", jo här: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:092:0003:0011:SV:PDF
Denna svårhittade artikel 2 lyder:
Citera
Artikel 2
Tillämpningsområde
1. Denna förordning omfattar personal som utför följande
arbetsuppgifter:
a) Läckagekontroll av applikationer som innehåller 3 kg fluorerade
växthusgaser eller mer, och applikationer som innehåller
6 kg fluorerade växthusgaser eller mer, med hermetiskt
slutna system som är märkta som sådana.

b) Återvinning.
c) Installation.
d) Underhåll eller service.

Defintioner:
Citera
Artikel 3
Definitioner
I denna förordning används följande definitioner:
1) Installation: att sammanfoga två eller fler delar av utrustning
eller kretsar som innehåller eller är utformade för att innehålla
köldmedium med fluorerade växthusgaser, för att sätta
samman ett system på den plats där det ska användas, inbegripet
den hantering genom vilken ledare för köldmedier i
en anläggning sammanfogas för att utgöra ett fullbordat
kretslopp med köldmedier, utan hänsyn till att systemet
kan behöva fyllas på efter sammanfogning.
2) Underhåll eller service: allt arbete, utom återvinning och läckagekontroller
såsom de definieras i artiklarna 2.14 och 3.2 i
förordning (EG) nr 842/2006, som innebär att kylkretsar
som innehåller eller är utformade för att innehålla fluorerade
växthusgaser öppnas, särskilt att fylla på systemet med fluorerade
växthusgaser, ta bort en eller flera delar i kretsen
eller utrustningen, åter sätta ihop två eller flera delar i kretsen
eller utrustningen samt reparation av läckor.

artiklarna 2.14 och 3.2 i
förordning (EG) nr 842/2006, hittade jag här:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:161:0001:0011:SV:PDF
2.14:
Citera
14) återvinning: insamling och lagring av fluorerade växthusgaser
från t.ex. maskiner, utrustning och behållare.

Eftersom 3.2 referar även till 3.1 så får vi läsa den också:
Artikel 3
Citera
Begränsning av utsläppen
1. Operatörer av följande stationära applikationer: kyl‑, luftkonditionerings‑
och värmepumpsutrustning, inklusive deras
kretsar, samt brandskyddssystem som innehåller fluorerade
växthusgaser som förtecknas i bilaga I skall, genom att vidta
alla åtgärder som är tekniskt genomförbara och inte medför
orimliga kostnader,
a) förhindra läckage av dessa gaser, och
b) så snart som möjligt åtgärda upptäckta läckage.
2. Operatörer av de applikationer som avses i punkt 1 skall
säkerställa att dessa kontrolleras för läckage av certifierad
personal som uppfyller kraven i artikel 5 enligt följande schema:
a) Applikationer som innehåller 3 kg fluorerade växthusgaser
eller mer skall kontrolleras för läckage minst var tolfte
månad. Detta skall inte gälla utrustning med hermetiskt
slutna system som är märkta som sådana och som
innehåller mindre än 6 kg fluorerade växthusgaser.
b) Applikationer som innehåller 30 kg fluorerade växthusgaser
eller mer skall kontrolleras för läckage minst var
sjätte månad.
c) Applikationer som innehåller 300 kg fluorerade växthusgaser
eller mer skall kontrolleras för läckage minst en
gång var tredje månad.
Applikationerna skall kontrolleras för läckage inom en månad
efter det att ett läckage har åtgärdats för att säkerställa
åtgärdernas effektivitet.
I denna punkt avses med ”kontrolleras för läckage” att utrustningen
eller systemet i första hand undersöks för att upptäcka
läckage med användning av direkta eller indirekta mätmetoder
med fokusering på de delar av utrustningen eller systemet där
risken för läckage är störst. De direkta och indirekta mätmetoderna för kontroll av läckage skall specificeras i de
sedvanliga kontrollkrav som avses i punkt 7.
Å vad står i punkt 7 då?:
Citera
7. Senast den 4 juli 2007 skall kommissionen i enlighet med
förfarandet i artikel 12.2 fastställa sedvanliga kontrollkrav för var
och en av de applikationer som avses i punkt 1 i den här artikeln.

Dessutom gäller detta, som bör kollas upp:
Citera
Denna förordning skall inte påverka tillämpningen av direktiv 75/
442/EEG, 96/61/EG, 2000/53/EG och 2002/96/EG.
Edit: Hittade inget relevant där

Jag får det då till att det endast är anläggningar med 3 kg köldmedia eller mer som omfattas av förordning (EG) nr 842/2006 och därmed omfattas av  "EU-förordningen om certifiering för kyl- och värmeutrustning" och DÄRMED av 31 § i den svenska Förordning (2007:846) om fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen.
Detta eftersom man skriver där:
Citera
31 § De krav på certifiering som anges i EU-förordningen om certifiering för kyl- och värmeutrustning ska även gälla personer och företag som utför de arbetsuppgifter som anges i artikel 2 i samma EU-förordning på utrustning som innehåller HCFC eller mobil utrustning som innehåller f-gaser. Certifieringen ska uppfylla kraven i artiklarna 4 och 5 i EU- förordningen om certifiering för kyl- och värmeutrustning. Företagets certifiering ska uppfylla kraven i artikel 8 i samma EU-förordning.
Alltså inte maskiner med f-gaser och EJ mobila aggregat med mindre än 3 kg!!

dvs EU skriver i artikel 2:
Citera
2. Operatörer av de applikationer som avses i punkt 1 skall
säkerställa att dessa kontrolleras för läckage av certifierad
personal som uppfyller kraven i artikel 5 enligt följande schema:
a) Applikationer som innehåller 3 kg fluorerade växthusgaser
eller mer skall kontrolleras för läckage minst var tolfte
månad. Detta skall inte gälla utrustning med hermetiskt
slutna system som är märkta som sådana och som
innehåller mindre än 6 kg fluorerade växthusgaser.
b) Applikationer som innehåller 30 kg fluorerade växthusgaser
eller mer skall kontrolleras för läckage minst var
sjätte månad. ......osv

Är det inte fråga om de äldre HCFC eller en mobil utrustning som innhåller f-gas
Citera
ska även gälla personer och företag som utför de arbetsuppgifter som anges i artikel 2 i samma EU-förordning på utrustning som innehåller HCFC eller mobil utrustning som innehåller f-gaser.

Dessutom: §, 23 §:
Citera
Den som installerar, bygger om eller gör något annat ingrepp i köldmediesystemet i en kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsutrustning, ska se till att läckagekontroll utförs i samband med arbetet.
Den som installerar ett enhetsaggregat eller sätter ett sådant aggregat i drift ska se till att läckagekontroll utförs i samband med arbetet, om aggregatet installeras eller sätts i drift för första gången.
Första och andra styckena gäller inte stationära enhetsaggregat som innehåller mindre än 3 kilogram f-gaser. Förordning (2009:1432)
) ,så ska ingen certifiering av personal behövas.

Dessutom skulle det strängare kravet, att alla maskiner skulle omfattas av certifieringskravet, ju strida mot EU-förordningen (för jag hittar inget om krav på certifiering för maskiner under 3 kilo där!), vilket vad jag förstått då är ett brott mot konkurrensreglerna och därmed direkt blir ogiltigt.
Jodå, så är det:
Citera
Artikel 9
Utsläppande på marknaden
1. Det skall vara förbjudet i enlighet med bilaga II att släppa ut
produkter och utrustning som innehåller eller vars funktion
kräver fluorerade växthusgaser och som finns förtecknade i
denna bilaga.
2. Punkt 1 är inte tillämplig på produkter och utrustning som
kan visas ha tillverkats innan det aktuella förbudet mot
utsläppande på marknaden trätt i kraft.
3. a) Om en medlemsstat senast den 31 december 2005 har
antagit strängare nationella åtgärder än de som föreskrivs i
denna artikel och som omfattas av denna förordning
beträffande utsläppande på markanden av produkter och
utrustning som innehåller, eller för sin funktion är
beroende av, fluorerade växthusgaser, får den medlemsstaten
med förbehåll för led b nedan bibehålla dessa
nationella åtgärder till och med den 31 december 2012.

Om inte annat så skulle de svenska skrivningarna om certifierad personal för alla maskiner (om jag trots allt skulle ha missat var de finns) vara hårdare än vad denna EU-förordning stadgar, och  alltså ändå ogiltiga from 2013.

Eller har jag missat nåt?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 04 februari 2013, 15:59:17 »

§55, Provisoriskt certifikat ? Hur passar det in i bilden?

2. Företag som har ett certfikat som utfärdats enligt befintliga certifieringssystem för verksamheter enligt artikel 2.1 ska bedömas som innehavare av ett provisoriskt certifikat.
3. Företag med anställd personal som har ett certifikat för de arbetsuppgifter för vilka certifikat krävs enligt artikel 2.2 ska erhålla ett provisoriskt certifikat från ett organ som utses av medlemsstaten.

De provisoriska certifikat som avses i punkterna 2 och 3 ska upphöra att gälla senast den 4 juli 2011.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 04 februari 2013, 15:51:15 »

För det första så gäller det mobil utrustning. För det andra så står det att du antingen måste ha en certifiering som uppfyller "de minimikrav på färdigheter och kunskaper enligt kategori I och II i bilagan till EU- förordningen om certifiering för kyl- och värmeutrustning som är relevanta för arbetet" eller står "under arbetsledning av någon som är certifierad".

Jag har tolkat det som att man lämnar utrymme för en enklare form av certifiering för små, mobila aggregat.
Eller har jag missat nåt?

§33 gäller mobila anläggningar, §55 alla med mindre än 3 kg.(eller?)
Och hur ser då dessa EU-krav enligt kat 1 o 2 ut?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 04 februari 2013, 15:32:54 »

För det första så gäller det mobil utrustning. För det andra så står det att du antingen måste ha en certifiering som uppfyller "de minimikrav på färdigheter och kunskaper enligt kategori I och II i bilagan till EU- förordningen om certifiering för kyl- och värmeutrustning som är relevanta för arbetet" eller står "under arbetsledning av någon som är certifierad".

Jag har tolkat det som att man lämnar utrymme för en enklare form av certifiering för små, mobila aggregat.
Eller har jag missat nåt?
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 04 februari 2013, 15:26:05 »

Står det nånstans att man får det?

Ja i §33...och 55 § Det som sägs om provisoriska certifikat för företag i artikel 9 i EU-förordningen om certifiering för kyl- och värmeutrustning ska tillämpas i Sverige på företag som
1. enbart utför service eller underhåll på enhetsaggregat med högst 3 kilogram köldmedium, och
2. har anställd personal som är certifierad enligt artiklarna 4-6 i EU-förordningen.
Ett sådant provisoriskt certifikat ska vara utfärdat av någon som uppfyller de krav som framgår av 36 §. Förordning (2009:1605)
Skrivet av: gossen
« skrivet: 04 februari 2013, 14:33:15 »

 hahaha!
Står det nånstans att man får det?

 hahaha!
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 04 februari 2013, 14:20:25 »

Står det nånstans att man får det?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!