Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Tomas Hjelm
« skrivet: 14 mars 2018, 13:19:22 »

Hej.
Vet inte hur stor Din fastighet är men jag har en Nibe Robust 26 till salu.
Den går att kaskadkoppla om en pump inte räcker.

Med vänlig hälsning
Tomas
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 24 februari 2018, 05:58:58 »

Om du hittar ett gäng Nibe F1x45 så kan ju de master/slav-kopplas med senare firmware. Det kanske skulle förenkla saken, även om det kanske inte blir lika spännande.  :)
Skrivet av: putte82
« skrivet: 24 februari 2018, 00:07:49 »

Jag tänker mig som jag skrev tidigare att kurvans lutning är olika vid hög utetemperatur och går sedan ihop vid tex -30. Nackdelen tror jag är att det är känsligare för fel tex om en pumps utegivare visar lite fel så blir det tok och kurvan måste justeras på den pumpen. Blir nog ett jäkla justerande för att få att lira bra. Men kan ju alltid prova. Det andra med olika gradminuter känns mer säkert och enkelt.

Min erfarenhet med tank och värmepump är att det kan vara en nackdel. Kanske inte skulle bli det i detta system men ser heller ingen fördel. Är det ingen fördel så är det per automatik en nackdel då det är ytterligare något som kan gå sönder eller ge problem på annat sätt.

Min tanke var att behålla nuvarande cirkpump och koppla varje värmepump som vanligt. Sedan får det visa sig om varje cirkpump skall gå med kompressorn eller inte. Är det tillräckligt flöde ändå så är det ju onödigt med fler pumpar som går.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 23 februari 2018, 20:35:39 »

En tank kan inte vara fel tex en beg 500 liters acktank.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 23 februari 2018, 20:26:52 »

OK, du tänker ställa in kurvorna så de konvergerar mot en specifik utetemp, typ -20 C ?
Det kan säkert funka.

Angående termostater kanske du har rätt, de kanske hellre öppnar fönstren och vädrar än skruvar på termostater när det blir varmt inne.  :P
Men jag tror ändå det kan vara idé att ha en bypass och extern cirkpump och bara låta värmepumparnas interna cirkpumpar gå med kompressor, annars måste alla cirkpumpar gå hela tiden...
Skrivet av: putte82
« skrivet: 23 februari 2018, 13:23:00 »

Jag skulle säga tvärt om. Just för att det är ett hyreshus så kommer inte några termostater regleras ner. Jag har endast haft en enda hyresgäst som klagat på att det är för varmt. Och även om någon skulle stänga sina termostater så påverkar det inte flödet nämnvärt. Att köpa en ny tryckstyrd pump är inte aktuellt. Det sitter dessutom en ny pump.

Hur tänker du dig förskjutningen? Jag tänker att då är risken att en eller flera pumpar stannar när det är som kallast? Därav att ändra lutningen istället så alla pumpar vill ha lika varmt när det är som kallast ute.

Vv kommer värmas med så många av pumparna som det är nödvändigt. Finns en riktigt stor beredare sen tidigare men vet inte status på den.

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 23 februari 2018, 07:33:12 »

Då kan jag inte bygga fler hus och hyra ut..

Det kan du inte med en slang i backen heller.  ::)

Grejen med en arbetstank är att du har ett hyreshus med hyresgäster som skruvar på sina termostater.
Skippar du arbetstanken så krävs att du har ett ganska konstant flöde för att få grejerna att funka bra, tror inte det är möjligt i ett hyreshus.  Sc:,h
Med en arbetstank så får varje värmepump rätt flöde och du kan ställa in dom så att interna cirkpumpar går med kompressorn.
På andra sidan arbetstanken (mot radiatorsystemet) har du då en rejäl och energieffektiv tryckstyrd high-tech cirkpump som fixar rätt flöde till husets radiatorer.
Sen skulle jag ha samma lutning men olika förskjutning på kurvorna, annars kommer det bli problem vid kallt väder då kurvorna divergerar.

Hur har du tänkt att värma varmvatten?
Skrivet av: putte82
« skrivet: 22 februari 2018, 22:01:45 »

10,000m²...
Stycka av å sälja så har du borrhålen betalt.  tummenupp

Då kan jag inte bygga fler hus och hyra ut..
Skrivet av: Jarlingar
« skrivet: 22 februari 2018, 20:38:42 »

10,000m²...
Stycka av å sälja så har du borrhålen betalt.  tummenupp
Skrivet av: putte82
« skrivet: 22 februari 2018, 19:50:00 »

En inverterpump är inte aktuellt pga tillgång och pris på begagnatmarknaden. Sedan blir fördelen liten i jämförelse med att köra med flera mindre pumpar.

Absolut kopplas pumparna parallellt, annars blir det omöjligt att få tillräckligt flöde.

Hade också en tanke att det är möjligt att styra varje pump med eltillskottet. Är dock dålig på elbiten så vet inte riktigt hur det skulle bli.

Angående plöja slang så såg jag på ett youtube klipp och uppskattade då att det borde gå att lägga 300 meter i timmen. Men det beror ju helt på hur mycket sten som är i vägen. Vet dock inte vad deras timpris ligger på men jag skulle gissa närmare 1000kr timmen med moms.

Har tänkt två olika alternativ för styrning. Antingen ha samma kurva men olika gradminuter på pumparna tex pump 1 20 gradminuter, pump2 40 osv. Då borde aldrig mer än en i taget starta eller stanna. Däremot kommer pump 1 att starta/stoppa oftast. Blir ojämt fördelat på så sätt men kan kompensera med att producera vv främst med pump 1, sen pump 2, osv.

Alternativ två jag tänkte mig var att ha samma gradminuter men lite olika brant kurva. Tex pump 1 har den kurvan som krävs, tex 30 vid +10 och +60 vid -30. Pump 2 har 25 vid +10 och +60 vid -30, osv. Då borde man kunna få pumparna att starta och stoppa i ordning, med få starter som följd. Det kräver dock noggrant valda kurvor. Har lite svårt att simulera gången i huvudet men känns som det kan bli problem.

Vad en tank skulle tillföra ser jag inte? Ingen risk med övertemperatur eller många starter när man kör flera pumpar.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 22 februari 2018, 09:53:55 »

Intressant projekt.
Plöja ner slang i en bra gräsmatta går fint, det finns fina grejer som klarar detta snabbt och snyggt, sök på nätet.
Sen skulle jag nyttja en arbetstank för värmepumparna och koppla dom parallellt mot tanken med styrande givare mot framledningen efter tanken.
Om de har nån grad offset mellan sig eller något förskjutna kurvor så startar de en efter en när värmebehovet ökar osv...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 22 februari 2018, 09:01:22 »

Hej!

Blir snart ägare till en till fastighet om det går vägen. Vattenburet och fjärrvärme, dyr sådan på nästan 1kr kWh så det måste ju åtgärdas.

Ovanligt för denna typ av fastighet är att det är över 10 000 m2 av gräsmatta. Vilket givetvis får mig att tänka jordvärme. Vad är rimligt att betala för att plöja ner slang och hur många meter hinner man på en dag? Förutsatt att det är bra förhållanden med lite sten.

Förbrukningen är ca 200 000 kWh/år. Abbonerad effekt 46 kW, vilket känns lite klent då förbrukningen för december låg på 30 000 kWh. Känns spontant som 60 kW toppeffekt är mer troligt.

Min tanke är att plöja ner slang och sätta in ett gäng begagnade villavärmepumpar, eller vad jag kommer över som är prisvärt. Fördelen med ett gäng mindre pumpar ser jag som flera. Lättare att få ner i pannrummet som tyvärr endast nås via klassisk lägenhetstrappor. Bra gångtider då endast det antal pumpar som behövs går beroende på effektuttag. Driftsäkert då systemet fortsätter även om en eller två pumpar felar. Inga jättekostnader om en havererar, varken i nyinköp eller eventuell tillskottsel för att täcka upp tills pump är lagad eller bytt. Kan se till att alltid ha en eller två i reserv.

Funderar lite på samkörningen. Har tidigare jobbat mest med fastighetspumpar och då samkopplas alla och styrs av en master som en enda pump. Nu blir det helt annorlunda då dom inte kommer känna av varandra. Det kommer vara olika fabrikat och årsmodeller med olika styrningar. Hur har ni/skulle ni ha gjort för att få en bra gång med flera pumpar? Man vill ju att en i taget ska starta/stoppa för att hålla framledningen. Dvs vid lågt effektbehov ska 1 pump slå på och av. Vid lite högre ska 1 pump gå hela tiden och en annan starta/stoppa. Vid ännu högre ska två gå och en tredje starta/stoppa, osv.
Borde gå att dra framledningen i serie är framledningen rätt startar inte pump nr 2 är den för låg kommer den starta och gå till framledningen är ok annars kan man säkert koppla pumparna efter via relä för elspets och tvångsköra dom men då blir dom ju beroende av varandra.
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 22 februari 2018, 05:53:12 »

Är det inte bättre då att ha en inverterpump som går mer eller mindre hela tiden, och en eller ett par on/off pumpar som hjälper till, eller står standby om inte invertern orkar? Så byggs nya kylanläggningar med co2, det finns en invertermaskin som ligger etta i ledet och 1 eller flera underliggande som tar vid, vid haveri, eller stora belastningar.
Har dessa olika styr, kanske du kan koppla dom mot en tank, vet ej vad du har för framledningstemperatur idag?
Skrivet av: putte82
« skrivet: 21 februari 2018, 23:44:48 »

Hej!

Blir snart ägare till en till fastighet om det går vägen. Vattenburet och fjärrvärme, dyr sådan på nästan 1kr kWh så det måste ju åtgärdas.

Ovanligt för denna typ av fastighet är att det är över 10 000 m2 av gräsmatta. Vilket givetvis får mig att tänka jordvärme. Vad är rimligt att betala för att plöja ner slang och hur många meter hinner man på en dag? Förutsatt att det är bra förhållanden med lite sten.

Förbrukningen är ca 200 000 kWh/år. Abbonerad effekt 46 kW, vilket känns lite klent då förbrukningen för december låg på 30 000 kWh. Känns spontant som 60 kW toppeffekt är mer troligt.

Min tanke är att plöja ner slang och sätta in ett gäng begagnade villavärmepumpar, eller vad jag kommer över som är prisvärt. Fördelen med ett gäng mindre pumpar ser jag som flera. Lättare att få ner i pannrummet som tyvärr endast nås via klassisk lägenhetstrappor. Bra gångtider då endast det antal pumpar som behövs går beroende på effektuttag. Driftsäkert då systemet fortsätter även om en eller två pumpar felar. Inga jättekostnader om en havererar, varken i nyinköp eller eventuell tillskottsel för att täcka upp tills pump är lagad eller bytt. Kan se till att alltid ha en eller två i reserv.

Funderar lite på samkörningen. Har tidigare jobbat mest med fastighetspumpar och då samkopplas alla och styrs av en master som en enda pump. Nu blir det helt annorlunda då dom inte kommer känna av varandra. Det kommer vara olika fabrikat och årsmodeller med olika styrningar. Hur har ni/skulle ni ha gjort för att få en bra gång med flera pumpar? Man vill ju att en i taget ska starta/stoppa för att hålla framledningen. Dvs vid lågt effektbehov ska 1 pump slå på och av. Vid lite högre ska 1 pump gå hela tiden och en annan starta/stoppa. Vid ännu högre ska två gå och en tredje starta/stoppa, osv.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!