Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: rbrakhya skrivet 06 november 2016, 09:54:55

Titel: Delta T värmebärare
Skrivet av: rbrakhya skrivet 06 november 2016, 09:54:55
Vi har precis fått en IVT Geo 312C installerad i vårt betonghus från -65. Under rörmokandet upptäcktes att vi har tre element kopplade i en självcirkulationsslinga. Detta upptäcktes då de fyllde systemet efter att ha kapat bort stigaren till expansionskärlet. Det sprutade då vatten ur detta rör och det löstes snabbt genom att koppla på framledningen på detta rör. Ingen reglerventil monterades utan det finns nu alltså två parallellkopplade värmeslingor, en med 22mm rör och 12 radiatorer och en med mycket grövre rör och tre radiatorer. Delta T på värmebäraren är alltid under 3 grader, även vid full belastning. I installationsmanualen står att den skall vara 7-8 grader (cirkulationspumpen för VÄRMEBÄRAREN skall automatiskt reglera detta, den går på 1%?!) . Har provat att sänka cirkulationspumpen, men då höjs BÅDE framledning OCH retur! Kan det vara så att Självcirkulationsslingan kortsluter systemet?
Kan tillägga att alla element är varma och att det är väldigt liten skillnad mellan in och utlopp på elementen.
Är detta ens ett problem?
Titel: SV: Delta T värmebärare
Skrivet av: Roland skrivet 06 november 2016, 10:44:48
Är flödet mellan de olika elementen rätt intrimmat betyder för lågt deltaT i att pumpens elförbrukning blir lite högre än vad den skulle behöva vara. Ett betydligt större problem är snedfördelning av flödet mellan elementen. Har man några element som kortsluter flödet behöver krävs det en högre värmekurva för samma innetemperatur och det ökar förbrukningen så att det märks. Finns det element som kortsluter flödet är det ett problem som man bör gör något åt.

Men finns det element som kortsluter brukar man märka det på att en del element har en klart märkbar temperaturskillnad mellan in- och utlopp. I det här fallet verkar det inte vara så. När man mäter måste pumpen ha gått så där en kvart så att det är korrekta värden man får.
Titel: SV: Delta T värmebärare
Skrivet av: Carl N skrivet 06 november 2016, 15:24:31
Jag skulle påstå att du har problem.
Radiatorerna i självcirkulations-slingan sitter troligen i källaren?
Det brukar sitta slottsvred på såna från -65 om ingen har varit och bytt ut radiatorventilerna?
Vill du inte ha så varmt i dessa rum så stryp in radiatorerna.
Jag skulle börja med dom nästan helt avstängda och bara öppna lite grand.
Titel: SV: Delta T värmebärare
Skrivet av: rbrakhya skrivet 06 november 2016, 20:44:22
Tack för tipsen. Ströp elementen på självcirkulationsslingan helt, men det gjorde ingen skillnad. Märkte att "PC0 cirkulationspump värmebärare" gick på 10% vid lägre effekt för att gå till 1% när kompressorn varvar upp. Bottnar reglerloopen? Känner jag på returen in till t-kopplingen vid bypassen är den klart kallare än själva bypassen. Vad beror detta på? PC1 (Cirkulationspump värmesystem) har jag som sagt ändrat flödet på men detta ändrade både framledning och returtemp, diffen är oförändrad. Fel på styrningen av PC0? Död råtta i bypassröret?
Titel: SV: Delta T värmebärare
Skrivet av: Carl N skrivet 06 november 2016, 21:48:44
Det här låter helskumt, nått verkar fel med styrningen av interna cirkpumpen.  Sc:,h
Det låter som att interna cirkpumpen går på för fullt trots att den påstår nått annat.
Varmare bypass än retur samt att temperaturen stiger på både retur + framledning när du sänker farten på externa cirkpumpen tyder på att interna går på max hela tiden...
Är inställningen för PC0 Reglerande och inte fast?
Titel: SV: Delta T värmebärare
Skrivet av: rbrakhya skrivet 06 november 2016, 22:05:12
Tror att det skall vara Auto..?
Titel: SV: Delta T värmebärare
Skrivet av: Roland skrivet 06 november 2016, 22:18:23
Känner jag på returen in till t-kopplingen vid bypassen är den klart kallare än själva bypassen. Vad beror detta på?

Det låter som flöde åt fel håll i bypassen. Returtemperatur och värmebärare ut är höga för årstiden. Vad var det för temperatur ute vid tillfället och var ligger huset?
Titel: SV: Delta T värmebärare
Skrivet av: rbrakhya skrivet 06 november 2016, 22:28:05
Uppvärmt ca 140m2, hus från -65. Temp -4,5. Jönköping. 22 grader inne.
Carl N: Jag körde test på PC0 och kunde inte höra någon skillnad med olika effekt till pumpen, bara när man ändrar mellan av och på. Jag hör alltså pumpen men det låter likadant oavsett effektinställning.
Danielm71: verkar ha samma problem? http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=59564.99  (http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=59564.99)
Titel: SV: Delta T värmebärare
Skrivet av: Carl N skrivet 06 november 2016, 22:34:47
Du bör nog kontakta installatören, låter som att det är nån bug i systemet.
Titel: SV: Delta T värmebärare
Skrivet av: rbrakhya skrivet 06 november 2016, 22:37:40
Han kommer imorgon. Vill bara veta om jag är ute och seglar om jag säger att det är något fel med installationen. Tack för hjälpen!
Titel: SV: Delta T värmebärare
Skrivet av: rbrakhya skrivet 08 november 2016, 23:12:01
Servicekillen konstaterade att värmebärarpumpen inte svarar på styrsignalen från styrningen utan går alltid på 100%.
De ska byta kretskort och/eller pump i den nästa vecka.
De som installerade den gjorde inte sitt jobb. Transportsäkringarna satt kvar och de hade inte anpassat inställningarna till mitt hus eller min geografiska placering.
En ljuddämpande plåt saknades.
De missade att det fanns två slingor när de hade kapat stigaren till självcirkulationsslingan och sprutade då ner hela VP med elementvatten. De satt och torkade kretskorten när jag kom hem.
Framledningen verkar ha fått sig en knäck när de installerade pumpen då det nu läcker från den uppifrån betongbjälklaget.
Får se hur de hanterar situationen.
Vill bara att det skall fungera.