Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: jompaa
« skrivet: 29 juni 2014, 06:15:55 »

Håller på att själv installera solceller,  men det är ett självgjort som genererar 300 W. 6 17,4 volts paneler på vardera 50 watt... 35 års funktionsgaranti på panelerna. Total yta 1,35 X 1,61 Meter. Pay off ca 2 år. Detta system kommer kosta under 10000kr. 6 st  fritidsbatterier från Biltema med 4 års garanti. Detta system kommer orka driva hela vardagsrummet inkl dator, frys, kylskåp, tv, dammsugare mm... En 1000W inverter som omvandlar 12v till 230v är kraftpaketet. Har testat att även driva en värmepump. Bor i Skåne.
Skrivet av: o o
« skrivet: 25 april 2014, 05:03:14 »

Har fulgt med i denne tråden, men nå ble jeg overrasket av Sverige.
For jeg levde i denne tro: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/telenor-telia/rosengren-norge-er-den-siste-sovjetstat/a/6725787/   a:gl

Här får du en överraskning till: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5822425

Jag själv har det bästa som finns när det gäller alternativa energikällor, rinnande vatten året runt, skulle kunna bli självförsörjande men det är helt dödsdömt här. Har en kvarn några hundra meter nerströms. Men den kvarnen driver inte längre sig själv, som den alltid gjort tidigare.
Skrivet av: o o
« skrivet: 25 april 2014, 04:33:21 »

Vet du om att behörighetssystemet nyss ändrats? om inte så hör du till dom som tror att du vet, men i verkligheten kanske du tillhör dom som inte vet.
Dom blåögda är dom som tror att en intresseorganisation för en företagargrupp har nått annat intresse än att gynna företagsgruppen.
Och nu lämnar jag behörigheten.
Ps
det finns några andra forum där behörigheten diskuterats flitigt om du har intresse.

Nej, därför frågan "Eller har något ändrats på sistone?" Den svarade du inte på, heller.
Det jag vet är att det är tillsatt en utredning av regeringen som ska redovisa ett betänkande den 31 december 2014.

Jag är intresserad av alternativa energikällor. Elbolag och regelverk som motverkar både den utvecklingen och elsäkerheten, påminner mig om när man sökte visum till Ryssland förr i tiden.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 24 april 2014, 22:54:50 »

Haha, ja den gubben har inte varit i Kiruna. Vi är vår egen lilla lokala sovjet förening. Jag lever på hoppet ett tag till, dom sa samma sak när jag renoverade garagetaket för jag höjde det 4 tum och ökade takutsprånget tot 4dm. Efter lite fundering och mer info fick jag "det är bara att bygga"
Skrivet av: TUCSONOR
« skrivet: 24 april 2014, 22:15:30 »

Det känns som om det här blir ett "No go", fick ett förhandsbesked från kommunen att det "förmodligen krävs bygglov för att ändra taktäckningsmatreal vilket solceller kan anses vara". ...............har väntat i ca 2 år på att få bygglov att bygga ut entren på sitt hus och så länge orkar jag inte vänta.

Har fulgt med i denne tråden, men nå ble jeg overrasket av Sverige.
For jeg levde i denne tro: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/telenor-telia/rosengren-norge-er-den-siste-sovjetstat/a/6725787/   a:gl

Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 24 april 2014, 20:59:15 »

Det känns som om det här blir ett "No go", fick ett förhandsbesked från kommunen att det "förmodligen krävs bygglov för att ändra taktäckningsmatreal vilket solceller kan anses vara". Sen några följd frågor om var huset är och lite annat.

Kiruna kommun är inte direkt känd för att vara snabb med byggloven så är det nog kört iom det kravet - ex min bror har väntat i ca 2 år på att få bygglov att bygga ut entren på sitt hus och så länge orkar jag inte vänta.

Det är väll inte helt kört än, kanske får jag ett nytt besked efter följd frågorna, men jag är skeptisk.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 24 april 2014, 20:39:01 »

Vet du om att behörighetssystemet nyss ändrats? om inte så hör du till dom som tror att du vet, men i verkligheten kanske du tillhör dom som inte vet.
Dom blåögda är dom som tror att en intresseorganisation för en företagargrupp har nått annat intresse än att gynna företagsgruppen.
Och nu lämnar jag behörigheten.
Ps
det finns några andra forum där behörigheten diskuterats flitigt om du har intresse.
Skrivet av: o o
« skrivet: 24 april 2014, 18:59:16 »

Jag trodde du skulle förstå, här kommer den långa versionen av hur jag uppfattade vad du skrev:
Du höll inte med om min åsikt om att behörighetssystemet är föråldrat (vilket du givetvis inte behöver) och avslutade kommentaren med: "Dom största motståndarna brukar vara dom som har minst koll, för hur svårt kan det vara  Sc:,h"
Vilka avsåg du med den meningen?

Då tog jag EIO som exempel.
Istället för att kommentera det föråldrade behörighetssystemet så förmedlade du dina åsikter om EIO och avslutade du med "Att tro att dom är någon typ av sanningssägare är nog att vara rätt "blåögd"."
Vilka avsåg du då med den meningen?

Tommy E; ber om ursäkt för detta utlägg i din tråd.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 24 april 2014, 17:34:02 »

Vart har jag skrivit att EIO inte har någon koll ????? Har jag någonstans sagt att vi inte har ett föråldrat behörighetssystem????? Och vilka skulle EIO tala för om inte dom företag som ÄR EIO??? Vet di inte vad EIO är ????
Skrivet av: o o
« skrivet: 24 april 2014, 17:11:24 »

EIO har ingen koll (enligt vad du skrev tidigare) och lobbar enbart för företagen?
Elsäkerhetsverket är blåögda med? De håller med om att vi har ett föråldrat behörighetssystem.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 24 april 2014, 12:40:50 »

Nu är ju EIO en ren företagarförening med ett klart mandat att "lobba" just för företagarna, därför är deras åsikter rena partsinlagor för att gynna just företagen så jag fäster inge större vikt vid deras åsikter (även om dom kan har rätt ibland). Att tro att dom är någon typ av sanningssägare är nog att vara rätt "blåögd".
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 24 april 2014, 11:40:42 »

Som jag skrivit förr, jag blir lite mörkrädd när jag ser hur folk som "kan" har kopplat (dvs hemma fixare). Det är ett under att inte fler hus brinner upp.
Ändå kopplar jag helst själv, men jag anser mig ha nödvändig kännedom om enklare installationer. Efter att ha hört mig för ang solceller så ska det vara helkapslade kontakter som bara går att sätta på ett sätt och det ska i princip vara omöjligt att komma åt strömförande delar (allt går såklart om man vill, men jag vill inte), så där känner jag mig trygg i att klara det själv - om det ser "underligt" ut när jag sen får sakerna så kommer jag inte chansa utan då låter jag någon som kan bättre göra jobbet (dvs någon firma).
Jag anser mig kunna så pass mycket att jag backar undan om det ser "konstigt" ut och jag använder testmejseln ofta. Fick en smäll engång när jag var helt säker på att strömmen var bruten och det vill jag inte göra om fler ggr, så nu mäter jag minst 1 gång även om jag är 100% säker på att det är strömlöst.

Men å andra sidan med 2 eller 3 trådar... hur svårt kan det vara? Zzzzzplatt  a:gl
Skrivet av: o o
« skrivet: 24 april 2014, 09:04:35 »

Visst ska man framhålla riskerna med el.
I mina ögon är det just luddigheten i ett föråldrat behörighetssystem som gör att bolagen i Sverige kan bromsa utvecklingen. Det finns fler som tycker.
http://www.eio.se/ElIHemmet/behorighetssystem/Sidor/bristerna-med-nuvarande-regelverk.aspx
http://www.eio.se/ElIHemmet/Documents/EIO_Rapport_Bristerna_med_behorighetssystemet.pdf
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 24 april 2014, 07:50:38 »

Nu tror jag inte att det är för att skydda bolagen som man behåller behörighetssystemet utan för att skydda person och egendom. Men det är ju en helt annan historia, jag vill bara att alla som ev tänker pyssla med el ska veta vad som gäller.
Dom största motståndarna brukar vara dom som har minst koll, för hur svårt kan det vara  Sc:,h
Skrivet av: o o
« skrivet: 24 april 2014, 06:46:10 »

Jo men behörighetssystemet är en dinosaurie från 1919. I mitt tycke borde det anpassas för att skydda konsumenten istället för bolagen.
Inte ens en elektriker som jobbar med att montera dagligen, har nödvändigtvis rätt att göra något behörighetskrävande på sin fritid. Inte ens montera en kabelstege eller kanal, eller rör i mark om han monterar på tomten. Eller har det ändrats på sistone?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 23 april 2014, 17:22:57 »

Och bara som upplysning, Gränsen för behörighetskrävande installation är 50 V, 200 VA eller 10 A. Så även ett 6 V-system kan kräva behörighet.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 23 april 2014, 15:50:59 »

Jag har 3 offertförfrågningar ute nu, hoppas på svar inom några dagar.
Alla paket är kompletta med allt som kan tänkas behövas för att få ihop det. Tänkte att det blir lättast att göra så när man ingenting vet Sc:,h
Ett paket (kanske två) går ut på att jag monterar allt på DC sidan själv, AC delen för någon behörig ta hand om. Det sista är installerat och klart.
När offerterna kommit får ni gärna hjälpa till att bedöma dom help
Skrivet av: o o
« skrivet: 23 april 2014, 07:30:27 »

Nåja, så där gör man ju inte. Men går det att göra så finns alltid någon som måste prova. ;)

Det finns massor av olika lösningar.
En inverter per panel i ett kit, ungefär som Involar 250 gillar jag. Låg DC-spänning. Möjlighet att montera varje panel individuellt och man undviker problem med skuggning osv. Men de är fortfarande lite dyra.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 21 april 2014, 17:46:56 »

Tjöta på bara, jag har varit på en liten påskresa till Nordingrå tog inte med datorn dit så jag har inte haft tid att svara. Det finns visst en hel del i det här ämnet som jag inte har en aning om (rätt väntat iofs), är tacksam att Ni orkar lära upp mig :)

Filmerna ser lite läskiga ut, gör att jag börjar fundera kring citatet "alla kontakter är beröringsfria och får installeras av vem som helst" Kan det stämma med tanke på ljusbågen i andra filmen. Kan man stänga av en panel innan den är inkopplad på nätet? eller senare när jag ska in med fler paneler. På någon film som jag hittade på youtube, så såg det ut som om dom anslöt anläggningen till nätet som sista åtgärd.
I morgon öppnar butikerna igen, ska åka till Elkedjan i Kiruna, dom säljer iaf någon form av solpaneler där, ska höra med som om dom kan göra anslutningen till nätet och i så fall vad det kan kosta.
Solen strålar så fint där ute och jag vill ta del av dess energi.
Skrivet av: o o
« skrivet: 19 april 2014, 07:20:35 »

Ursäkta om jag tjatar Tommy E. Du verkar ta detta på rätt.  tummenupp

Det som stör mig lite är att bolagen och elsäkerhetsverket trycker stenhårt på kraven på behörig installatör för inkoppling till nätet och förbjuder stickpropp som de även påstår kan leda till brand, trots att det finns regler med separat avsäkring som ska följas, medans DC-sidan glöms bort helt.
Vad händer om man har/får ett avbott i en panel?
PV Array Arcing

Att bryta AC via säkring och stickpropp är inga problem. Bryta DC är inte samma sak vilket lite överdrivet kan illustreras så här.
Solar panel disconnect under load

Det där skrämmer kanske, men man ska tänka på helheten, även om man lämnar bort hela installationen.

Fler borde köpa paneler och det borde underlättas, det är väl egentligen vad jag tycker.
Panelerna jag beställde kom igår till Helsingborg efter två dagar, så det företaget jag länkade till tidigare i tråden verkar sköta sig bra. :)
NU ska jag sluta tjöta...
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 18 april 2014, 22:28:03 »

Med el är jag överdrivet noga :) men DC i större skala har jag inte jobbat med, ska försöka läsa mig till hur det ska göras och vara noga då oxå. Jordfelsbrytare på toa har jag inte heller... men den har jag iofs inte kopplat i själv så de e inte mitt fel om jag får en stöt där ;)
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 18 april 2014, 17:08:44 »

Hoppas du hittar något som passar!

Rent allmänt, en sak till kanske bör nämnas iom den tidigare diskussionen i tråden om farligheter.
Vi är normalt vana vid låga spänningar med DC. Med de nivåer man kan komma upp i här blir det en annan sak. DC är svårare att bryta än AC. Om man installerar själv så finns det all anledning till att vara noggrann med installationen på DC sidan.
Noggrann skall man väl alltid vara då det gäller el! Fast det nu inte hör hit till tråden så kollar jag lite på Timell och fuskbyggarna. Tänkte lite på då han sade att det var bland det farligaste badrummet han har haft att göra med då det INTE fanns jordfelsbrytare installerad. Jaha tänkte jag, hur många är det som inte har det egentligen?
Skrivet av: o o
« skrivet: 18 april 2014, 07:51:38 »

Hoppas du hittar något som passar!

Rent allmänt, en sak till kanske bör nämnas iom den tidigare diskussionen i tråden om farligheter.
Vi är normalt vana vid låga spänningar med DC. Med de nivåer man kan komma upp i här blir det en annan sak. DC är svårare att bryta än AC. Om man installerar själv så finns det all anledning till att vara noggrann med installationen på DC sidan.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 17 april 2014, 21:21:09 »

Skickade in en förfrågan till Vattenfall också, även det på ca 1kW, men det är inte ett paket som dom har redan. Få se vad dom svarar.
Skrivet av: o o
« skrivet: 17 april 2014, 15:07:31 »

Kompromissernas förlovade land. Nu skulle ju du ha dina takmonterade men liggande montering sommartid som kunde justeras uppåt hade nog inte varit dumt där uppe annars? Om du inte laddat ner mjukvaran ovan kan du leka lite med siffrorna här: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 17 april 2014, 08:49:55 »

Jepps, det var därför jag skrev "lite" :)
Det känns ändå bra att dom ger ett litet tillskott även under nätterna, summan ljusa timmar blir ganska stor när vi har midnattssol. Men å andra sidan så under november(?), december och januari kommer dom inte ge någonting alls pga polarnatt.

Jag ska få en offert med de saker som jag tror att jag vill ha, såklart sammanställt så att det faktiskt fungerar också. Jag har bett om en anläggning på ca 1kW, så får jag bygga ut från det, målet är 5kW - för det är vad som får plats på taket.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 april 2014, 08:09:43 »

Att bo i Kiruna är kanske inte helt fel heller när det gäller solceller, dom ska ge lite effekt så länge det är ljust och på sommaren har vi ljust dygnet runt, kanske uppväger det en del av tappat under mörkret i december och januari?

Solceller brukar vara fast monterade och inriktade mot söder. De ger inte mycket el när solen står bakom solcellerna och enbart ljuset från himmelen når dem även fast vi tycker det är ljust. Det är en av anledningarna till att solceller inte ger så många kWh/m2 och år på våra breddgrader.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 16 april 2014, 22:03:29 »

Magneten. Tack jag ska göra det.
Fick ett mycket bra svar från firman som jag mailade idag och dom säger samma sak, om jag ska köpa den inverter som jag inriktade mig på så måste jag köpa minst 7 solceller för att den ska få de 180V som den kräver.
Det han också sa var att det går alldeles utmärkt att köpa en mindre vxlriktare och färre solceller, när den invertern så småning om blir "full" så är det bara att köpa en till inverter och fortsätta bygga på den. Alla kontakter är beröringsfria så jag kan själv lägga till fler solceller när jag vill.
Att bo i Kiruna är kanske inte helt fel heller när det gäller solceller, dom ska ge lite effekt så länge det är ljust och på sommaren har vi ljust dygnet runt, kanske uppväger det en del av tappat under mörkret i december och januari?

Dom har ett komplett paket som "bara" ger 1250W i mellansverige (mindre i norr), men det kostar överkomligare 21.000:-, ska ta mig en rejäl funderare på detta så får jag se var det landar.

Måste även ta kontakt med nätägaren och höra hur inkopplingen ska gå till och även med kommunen för å höra om det behövs några tillstånd från dom.
Skrivet av: magneten
« skrivet: 16 april 2014, 21:41:30 »

Med en kraftigt överdimensionerad inverter kommer du att gå en märkbart försämrad verkningsgrad då växelriktaren har en låg eller mycket låg verknigsgrad vid laster i sitt nedre arbetsområde. Det kan tom vara så att en stor växelriktare inte når sin startspänning me för få paneler anslutna.

Kan starkt rekommendera att du laddar ner ex SMA sunny design som är ganska enkelt att experimentera med och prova olika växelriktare tillsammans med olika antal paneler, montagelägen osv och se hur systemen kommer att prestera.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 16 april 2014, 10:58:31 »

Skickade en förfrågan till ett företag nu, ska bli skoj att se vad/ om dom svarar.
Frågar på ett paket som ger upp till 1250kWh / år men med en inverter från ett paket som ger 5000kWh (för att kunna behålla den vid senare uppgradering).
Skrivet av: o o
« skrivet: 16 april 2014, 09:54:57 »

Tommy E, ok. Jag är fortfarande upphängd på just själva stickproppen/fast anslutning. :) Gridinvertern måste anpassas till den effekt panelerna ger. Köper du en stor inverter sticker kostnaden iväg, de är dyra.

bopakoster, sådana okunniga frågor funderar även jag över. :) Det blir jobbigt. Men...
Från början, historiskt, när man använde DC så var ju ett av de stora problemen att det krävdes en decentraliserad elproduktion. AC var lösningen då man kunde mata längre avstånd. Vi närmar oss forntiden igen när alla klätt sina tak med solceller! :)

Man slipper ju även en del kostnader i distributionen ut, det kanske tom blir nödvändigt framöver?
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 16 april 2014, 09:06:20 »

Men anslutningspunkt menade jag en kopplingsdosa dit jag kan koppla in panelerna, den i sin tur är kopplad till nätet. Då blir det lite som en stickpropps anslutning. Jag sätter upp en panel och trycker i kontakten i dosan, klart (hörs det att jag inte kan nått alls om det här?).

Solpanel(er) -> "anslutningspunkt/ kopplingsdosa" -> elcentral -> elnätet.
Och en ny elmätare som även kan räkna det jag tillför nätet och ska få betalt för.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 16 april 2014, 08:30:30 »

En okunnig fråga, men i mitt tycke relevant, varför inte gå över till likström i hushållen till att börja med och slippa infasningseländet?
Skrivet av: o o
« skrivet: 16 april 2014, 08:05:02 »

Anslutningspunkten är den springande punkten. Den är bolagets ansvar, innanför är det ägarens ansvar.
Att det finns människor som klantar sig tycker jag inte är ett argument för att förbjuda stickproppsanslutna gridinverters då det uppenbart har fungerat länge i massor av andra länder. För inte är det väl så illa att Svenskar är klantigare och vårdslösare än t ex Holländare?

Bolagen har bromsat och därför är Sverige efter i utvecklingen. Bolagen kan/får inte bromsa längre eftersom utvecklingen pekar åt rakt motsatt håll. Nu är de tvingade att godkänna installation av småskalig elproduktion. Då vore det bättre att de jobbade proaktivt med hur de ska hantera fasfördelningen t ex. Men där händer ingenting.

Det där påpekas i ett mycket intressant examensarbete från LTH i samarbete med Lunds Energi från förra året: http://www.iea.lth.se/publications/MS-Theses/Full%20document/5314_full_document.pdf

Bifogar bild på riktlinjer från sammandraget och en på kostnadsutveckling/försäljning. (Hoppas de får fortsätta vara png-filer...)
Man ser vad som händer när priserna går ner. 22kr/W i grafen. Tänk vad som skulle hända om det halverades? Det skulle bli en smäll, och precis som dokumentet antyder kommer inte bolagen att hinna med.

Apropå tråden och min tidigare länk till Schuttes paneler. Beställde två 12V/135W poly därifrån. Fick lite vårkänslor och kunde inte låta bli. :)
Får se hur de sköter sig och om jag får några paneler och hur snabba de isf är. Det blev strax under 8,50kr/W allt inkluderat.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 15 april 2014, 22:11:15 »

Jag är bara en "party elare" som har jobbat lite som el-lärling, det lilla jag har jobbat i egnahem så kan jag bara hålla med svenske kocken - det finns alltför många därute som "kan sin sak" och gör rent livsfarliga kopplingar. I vårt område står husen såpass nära att jag inte vill att grannarna "kan själv" när det gäller el, det är stor risk att branden sprider sig mellan husen.

Angående erbjudandet från Vattenfall så har jag bestämt att jag inte tar det, jag ska höra med en lokal leverantör om jag kan börja med en liten anläggning som jag själv kan bygga ut eftersom. Då får dom fixa en kopplingspunkt som jag kan ansluta mot senare.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 15 april 2014, 21:26:36 »

Att elbolagen inte är så intresserad är väl knappast så konstigt för dom har inget eller ytterst lite att tjäna på den typen av elproduktion. Och som med all el så kräver det lite kunnande av den som hanterar den för att det inte ska leda till olyckor.
Och det är en rätt stor skillnad att ta ut en viss mängd el från en anläggning som man vet är anpassad för ett visst uttag än att släppa det fritt för var och en att konstruera sina egna anläggningar. Några skulle säkert utan problem klara av det men allt för många saknar den förståelse som krävs, och det brukar ofta vara dom som TROR att dom vet hur det ska gå till och hur det fungerar.
Och jag har inget som helst intresse av att det ska vara svårt för gemene man att göra sin egen el tvärt om, MEN jag har rätt god insyn i hur "vanligt folk" har det ned elkunskaper samt vad som kan gå fel.
Skrivet av: o o
« skrivet: 15 april 2014, 20:55:46 »

Ja men det där är ju vad en lobbyist skulle säga. Drar man resonemanget fullt ut måste man förbjuda stickproppar helt och hållet och förbjuda alla utan utbildning att röra något som är anslutet till elnätet.

Det finns ingen verklig anledning mig veterligt. Elbolagen har inte direkt varit samarbetsvilliga till småskalig elproduktion och gridanslutningar. Mastervolt har gjort gridinverters i över tjugo år, med stickpropp i fjorton tror jag. Det är ingen nyhet.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 15 april 2014, 17:06:53 »

Om jag köper tio "små" och i oförstånd kopplar dom på samma grupp kan det få allvarliga konsekvenser. Så det är nog bäst för alla att någon som "förstår" hela anläggningen kopplas in. I dag är det en behörig installatör som ska bedöma anläggningen och koppla in den mot nätet och ur säkerhetssynpunkt kanske det inte är helt fel.
Skrivet av: o o
« skrivet: 15 april 2014, 08:07:05 »

Det är mindre inverters som normalt ligger mellan 3-500W.
En grid tie inverter har island protection och stänger av sig själv när det inte finns spänning. Att koppla den på ett uttag med separat säkring ger samma inkoppling som en fast ansluten. Skillnaden är bara stickproppen.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 15 april 2014, 07:32:02 »

En orsak är att man måste VETA att ledningen man ansluter till klarar lasten, en annan är att om man bryter på huvudbrytaren SKA hela anläggningen vara spänningslös, beröringbara delar (stift som sticker ut) får inte under några omständigheter  vara/bli spänningssatta. mm
Skrivet av: o o
« skrivet: 15 april 2014, 07:16:39 »

Du skrev det. ;)
Var på väg att skriva mer om just Vattenfall men avstod...
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 15 april 2014, 06:44:10 »

Jag förstår fortfarande inte efter alla år vad som förbjuder en stickproppsanslutning rent tekniskt. Har inte hittat någon vettig förklaring, mer än att det inte är tillåtet.  ::)

Det är väl av samma anledning som man inte får koppla ihop snabbkopplingarna på en billig luftvärmepump själv - Nån har lobbat för att skydda sin del av marknaden.
Skrivet av: o o
« skrivet: 15 april 2014, 06:08:44 »

Länken funkar inte men hittas på sidan.
Tar vi Mastervolts Soladin 600 med stickpropp, som det säkert finns ett knippe inkopplade i Sverige, så finns den inte med i listan i DK. Fem år gammalt från DK, vet inte om något ändrats men tror inte det: http://ing.dk/artikel/danske-regler-blokerer-billig-og-nem-tilslutning-af-solceller-104491
Kort sagt, EU godkända produkter som inte godkänns av alla elbolag.

Jag förstår fortfarande inte efter alla år vad som förbjuder en stickproppsanslutning rent tekniskt. Har inte hittat någon vettig förklaring, mer än att det inte är tillåtet.  ::)
Sverige har varit och är fortfarande, ett u-land när det gäller alternativ energi för privatpersoner.
Skrivet av: o o
« skrivet: 14 april 2014, 17:40:34 »

Stickproppsansluten gridinverter är förbjudet. Men inte inom EU.  ::)

Edit; http://www.elsakerhetsverket.se/sv/Press/Pressmeddelanden1/Saker-inkoppling-av-egen-el/
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 14 april 2014, 16:56:48 »

Hur ställer sig elbolagen och omgivande regelverk till att man ansluter paneler från Kina eller Tyskland till elnätet? Vilka krav är det som måste var uppfyllda?
Skrivet av: Bingoberra
« skrivet: 13 april 2014, 23:30:26 »


Mälarenergi har byggt upp en solpark utanför Västerås, riktning mot Enköping. Dom säljer andelar i dessa, lär vara slut redan.

Men andelar då känns det ändå inte helt lönsamt för då skulle de ju behålla den själva. Jag gillar dock konceptet med andelar där man delar risken och förhoppningsvis har professionell placering och skötsel.

Jag är absolut för solkraft och funderar även själv på att skaffa solceller men har inte kommit till skott än. Men kan man räkna hem det på 8 år så låter det ju klart intressant!
Skrivet av: o o
« skrivet: 13 april 2014, 16:44:21 »

Moln går an men inte regn. :(
Nu är det svårt med bilder och färg men mina är mörkare, nästan svarta. Kopplingsbox, data och mått stämmer inte exakt. Det verkar finnas hur många kineser som helst som gör paneler.
Jag tog bort medföljande kablar på mina och lödde dit 6mm² kabel istället.

Köpte nyligen en inverter från en kinesisk tillverkare och den kom lika snabbt med just FedEx. De gjorde tulldeklarationen när den mellanlandade i Köln och tog ut en administrationsavgift, kan vara värt att notera.
Svenska Posten lyckades trassla till det i sista änden men det är närmast standard här på landet.
Skrivet av: TUCSONOR
« skrivet: 13 april 2014, 13:22:10 »

TUCSONOR, de jag köpt från Tyskland är dessa 12-voltare av JWS https://www.jws-store.de/solarenergie/solarpanels-poly/ ca 7kr/w plus frakt. De har alltid varit snabba och skött sig när jag handlat. De hade gått upp en smula nu ser jag. :(
Priserna borde gå ner istället...

Takk for link. Svært lik det 100W panel jeg kjøpte fra Kina via ebay (Se bildet)
Inkl frakt kostet det $140 + mva. Disse er billigere (Om frakt til Norge er samme som til Sverige)
I dag er det regn og panelet leverer 3W. Pris via eBay er også noe opp siden jeg kjøpte forrige år.
http://www.ebay.com/itm/100W-200W-400W-500W-1000W-12V-poly-solar-panel-polyscrystalline-solar-module-/320899957739?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item4ab720c3eb#shpCntId.
Ble sendt med FedEx som express, så panelet kom på en uke fra kina!
Skrivet av: o o
« skrivet: 13 april 2014, 12:39:05 »

TS, ja det tycker jag, titta på t ex en sådan här http://www.ev-power.eu/Solar-Panels/Solar-panel-SCHUTTEN-Poly-290Wp-72-cells-MPPT-35V-EUFREE.html?cur=1 plus denna http://www.ev-power.eu/GridFree-Inverters/GridFree-Micro-AC-Direct-Invertor-DC-AC-230V-230W-CE.html?cur=1
Jag har inte handlat av det företaget så jag vet inte vad de går för.
En sådan liten inverter direkt vid panelen och sedan vanlig 230V kabel ner blir nog det enklaste och billigaste att prova med.

TUCSONOR, de jag köpt från Tyskland är dessa 12-voltare av JWS https://www.jws-store.de/solarenergie/solarpanels-poly/ ca 7kr/w plus frakt. De har alltid varit snabba och skött sig när jag handlat. De hade gått upp en smula nu ser jag. :(
Priserna borde gå ner istället...

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!