Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: overlander
« skrivet: 15 november 2006, 22:58:47 »

Har heller inga problem att köra min nibe på fast kondensering för sommarvärme på golven tror inte den kommer start stoppa ihjälsig.
Skrivet av: Bobo
« skrivet: 15 november 2006, 20:59:18 »

På sommaren är det "fast" kondensering, ...
Ctc är den enda värmepump som kan gå mot små vattenvolymer, man kan stänga av övervåningen helt och köra "sommarvärme" på sommaren för att få ut råheten ur källarn, prova det med en Nibe.... ;) (då kommer den startstoppaihjälsig.


 Man skall inte vara för säker. Tidigare (september) körde jag fast kondensering på min Nibe och den startstoppaihjälsig hela 3 (TRE) gånger per dygn. Så jag har provat, just med sommarvärme i källaren.  ;)  Hur många starter har din CTC per sommardygn?
Skrivet av: Kevin
« skrivet: 15 november 2006, 20:52:28 »

På sommaren är det "fast" kondensering, för att få bra varmvatten.
Ctc är den enda värmepump som kan gå mot små vattenvolymer, man kan stänga av övervåningen helt och köra "sommarvärme" på sommaren för att få ut råheten ur källarn, prova det med en Nibe.... ;) (då kommer den startstoppaihjälsig..Visst finns det både fördelar och nackdelar med alla vp.


Skrivet av: overlander
« skrivet: 15 november 2006, 18:23:18 »

Jo lite overkill kanske men iden går ju att köra med en mindre pump.
Skrivet av: jehu
« skrivet: 15 november 2006, 02:56:47 »

Undrar om inte din installation är lite overkill för den normala villan på 160 m2, overlander...........men fint system har du.  :)

Min filosofi är ju lite tvärtom mot de riktiga nördarna här - så enkelt system som möjligt.
Kanske är man lite tekniktrött.
Skrivet av: overlander
« skrivet: 11 november 2006, 16:59:46 »

Nu har ju jag fördelen att ha två kompressorer så den ena 10 kw går mot värmesystemet hela tiden och den andra 10 kw växlar mellan värme och vv.
Och skulle det knipa så kan jag även köra vv med elpatron och bägge kompressorerna mot värmesystemet detta bllir dock en manuell operation.
Men 200 l som är i ctc är nog lite för lite vatten för att det skall fungera bra.
Skrivet av: Gäst 999
« skrivet: 11 november 2006, 16:39:01 »

Det jag tror dom tänkt är att det är billigare att hålla den nedre tanken vid låt oss säga 40 grader än 60 när det inte behövs.......det svåra att köra en värmepump är ju mellan 45 grader till 60 grader det är där det tar tid att värma upp dom temperaturerna.........sen som du sa Bertil att din väns ctc går över & drar el till stigaren går att justera bort med shuntfördröjningen den har jag ställd på 180 min innan pumpen går in & tar elstöttning när det blir kallt.....
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 11 november 2006, 15:42:58 »

overlander

Exakt så... tex Academic hade enorma problem med sin CTC, han behövde så mycket tillskott att en extra elpanna behövdes, det höjde systemtempen så att shunten vid kyla alltid tog vatten från den övre delen!
Vad händer då jo allt förvandlas till en elpanna, kompressorn gick aldrig 24 timmar/dygn!!!


2 kwh/dygn el till vv låter väl lite men det är helt onödigt, med en annan lösning skulle det vara 0 kw. På 20 år blir det en liten slant, det spelar kanske liten roll.
Det jag inte förstår är hur dom har tänkt....

Tankarna du har Overlander skulle göra sig mycket bra på dom andra stora märkena också, särskilt om man har lågtempsystem!!! Då kunde vv beredningen tas över av inbyggd elpatron i VVB vid svinkyla, min pump jobbar tex med 42 grader som absolut maxtemp vid kontinuerlig drift mot raddarna. Det blir ju bättre ekonomi om vp´s kompressor får jobba på 42 grader och vv tillfällig tas över av en elpatron i vvb.  Detta naturligtvis styrt så att kompressorn jobbar 24 timmar/dygn om värme o vv behov kräver det....

Jag kör så ibland vid hemska köldknäppar då tar en 60l elberedare över vv produktionen tillfälligt. Då kan VP jobba ostört med värmen, då klarar jag -25 till -30 grader utan tillskott mot ca -20 grader vid normal drift....
Skrivet av: Gäst 999
« skrivet: 10 november 2006, 19:24:08 »

Så som du beskriver kör min far på sin ivt bergvärme...alltså den kör varmvatten en stund & stigarvärme en stund......för honom resulterar detta i mycket ojämnare innetemp än vad jag har.......

Till det här med varmvattenkörningen så tillstöter jag med ca 2kwh per dygn i el, resten fixar pumpen......tittar man i ctc instruktionsbok så står dom här inställningarna.....kör övredelen på 50 grader......När man investerar i ett nytt värmesystem så tycker jag det är ens egen skyldighet att lära sig produkten & at sätta sig in i hur man sparar optimalt....det tog mig ca en vecka att ställa in pumpen perfekt....i och med att alla fakta står i historiken är det ganska lätt att se dygn för dygn när pumpen går bäst.......annars finns ju ctc direkt att ringa för att få kostnadsfri hjälp.....
Skrivet av: overlander
« skrivet: 10 november 2006, 16:27:13 »

Problemet är att det är för liten tank och ingen växelventil.
Då hadde man kunnat köra flytande hur lågt man vill under skiktplåten och fast kondensering via växelventil över skiktplåten.
Sen en elpatron i botten för värme när pumpen inte orkar med och en liten för extra vv över skiktplåten.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 10 november 2006, 13:32:14 »

Jag har direkt erfarenhet av ett antal CTC....
Citera
MEN den lilla avvikelsen torde även Nibe/Thermia ha, i praktiken alltså!

Där finns ingen avvikelse... den jobbar runt börvärdet. tempen loggas varje minut och avräknas börvärdet...

Jag kör ut 30 grader vid +-0 ute, Då jobbar pumpen aldrig med så varmt vatten som 35 grader!!
Jag ser på min effektelmätare vilken enorm skillnad det är på elåtgången vid stigande temp på framledningen. Det skiljer ca 100% på elförbukningen från starttemp  till drift vid 55 graders framledning!!
Detta samtidigt som avgiven effekt minskar kraftigt.... Så det är förlust i båda ändar med höga framledningstemperaturer. Därför så viktigt med optimal cirkulation över varje radiator och så låg värmekurva som möjligt!

Men som jag sagt i en villapplikation blir det inga enorma skillnader i energiförbrukningen.
Obs! det förutsätter att man sänker elpatronen i CTC´n, rena idiotin att det ska användas tillskottsel när kompressorn kan fixa samma sak för mindre än en tredjedel av kostnaden...

Ni som är här är ju medvetna, så ni sänker ju elpatronen!!!

Men det retar mig enormt att dom flesta CTC ägare torde va helt omedveten om att deras maskin inte funkar optimalt. (pga av högt ställd elpatron). En kompis till mig fick rådet av INST!! att ställ den där riktigt högt då blir du ALDRIG utan varmvatten. Så blev det men besparingen uteblev,  han fick en chock när sluträkningen på elen kom.

Sverige består ju inte bara av VP-nördar du vet  :-[ :-[   ;D  *vinkar*
Skrivet av: jehu
« skrivet: 10 november 2006, 03:11:12 »

Om dom ändå kunde skilja ut vv produktionen helt från värmedelen, det skulle va mycket värt.

Men då skulle det ju vara en simpel Nibe?? ???
Att det finns folk som äääälskar wexelventil till den grad ;D

Har man inte direkt erfarenhet av hur en CTC fungerar så kan det kanske vara svårt att greppa. För CTCägaren är det lite pul att få det att gå utan tillskott, men detta beror på att styren inte har varit intelligent nog. Man har utgått från att tillskottet ska fixa vv.
Nya v3 har ändrat på detta.
Mina temperaturer brukar vara runt 38 i nedre tank och 43 i övre - vilket räcker till vardags. Detta HELT UTAN tillskott.

Sen ÄR det flytande kondensering då systemet inte jobbar mot EN fast temperatur (har vi inte haft denna diskussion många gånger nu??). Vp har en bör som ligger fem grader över framledningsbör (observera nu att jag skrev BÖR inte ÄR!!!). I praktiken har man en arbetstemp som ligger några grader över framledningen, och det kan man ju betrakta som en avvikelse från den fullt flytande kondenseringen.
MEN den lilla avvikelsen torde även Nibe/Thermia ha, i praktiken alltså!

Den större avvikelsen från flytande torde vara vid låga framledningar vintertid, dvs golvvärme en bit under 35 grader. Då torde CTCn komma  längre från flytande kondensering än t ex Nibe, eftersom min-temp är 35 grader (skulle kunna vara lägre om inte värmepumpen behövde göra vv också). Men vi väntar fortfarande på en Ecoheatägare med golvvärme som kan bekräfta detta.

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 09 november 2006, 23:26:11 »

luckyman

Citera
i den övre delen har man den tempen man vill ha på varmvattnet i mitt fall har jag den ställd på 48 grader

Den det är alltså elpatronen!
Lite synd när det nästan jämt finns massor av effekt outnyttjat...

Om dom ändå kunde skilja ut vv produktionen helt från värmedelen, det skulle va mycket värt.
Skrivet av: Gäst 999
« skrivet: 09 november 2006, 20:35:23 »

lägsta temp i nedre delen av pannan e 35 grader, i den övre delen har man den tempen man vill ha på varmvattnet i mitt fall har jag den ställd på 48 grader, vart fjärde start värmer pumpen upp hela pannan till 55 grader vilket resulterar i att övre delen av pannan oxå går upp till 55 grader så man får så lite elstöttning som möjligt....Varför jag har 48 grader i min övre del har jag provat mig fram till...vid den tempen hinner nästan alltid värmepumpen med varmvattnet så jag nästan inte behöver nån stöttning alls....
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 09 november 2006, 20:14:41 »

Men vad blir vv-temp då??
Ute +10 grader
Returgivare +30 grader
Vv-temp ??? +35 grader??
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 09 november 2006, 19:42:00 »

har du ett behov av 40 graders framlednings temp så lägger sig den undre delen några grader varmare för att kunna shunta ut en jämn temperatur. min temp är 35 ºC och max 50 tror jag
Skrivet av: overlander
« skrivet: 09 november 2006, 19:27:22 »

Jag kör min nibe på liknande sätt flytande kondensering underskiktplåten.
Skrivet av: Gäst 999
« skrivet: 09 november 2006, 19:21:18 »

Den håller lägre temp i den nedre delen av tanken....sen sitter det en skiktplåt till övre delen av pannan.....
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 09 november 2006, 18:59:34 »

Om man tittar i installatör/produktdokumentationen så kan det inte vara ngt annat med en bivalentshunt som styr ut den "billiga" varmen i botten först och sen från toppen med eventuell elpatron "dyr" värme om så krävs. Förstår ej hur de kan fixa flytande med en sån tank??
Skrivet av: staffan55
« skrivet: 09 november 2006, 18:46:10 »

Nej

Med det finns säkert andra som kan svara mer uttömmande
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 09 november 2006, 18:43:09 »

Jag har aldrig fattat det här men kör inte CTC med en fast kondensering och en yttre shuntmotor som styr värmen till radiatorerna??

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!