Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: fogsvans
« skrivet: 02 januari 2006, 15:10:54 »

Enligt min erfarenhet är problemet trögheten i det vattenburna systemet. Det är byggt för att kontinuerligt värma huset. Nu har jag visserligen en gammal elpanna med mycket få inställningsmöjligheter (det inskränker sig till att ställa framledningstemeraturen).

När man installerar en LL-pump så vinner man (åtminstone jag) mest så länge den klarar av att värma huset på egen hand och man slipper använda elpannan överhuvudtaget. Hur länge det är möjligt varierar natuligtvis från hus till hus. Så snart man är tvungen att dra igång elpannan och stödja äts ganska mycket av vinsten snabbt upp. Jag har försökt prova mig fram till bästa ekonomi för vår egen del och bäst blir det om vi ställer ner framledningstempen ordentligt så att huset håller en kontinuerligt jämn temperatur, med lägsta möjliga framledningstemp. Det här betyder självfallet att framledningstempen måste justeras då utetempen går ner.
Dessutom har jag flyttat pannans rumstermostat till en plats som ligger så långt från värmepumpens innedel som är möjligt.
De radiatorer som finns närmast värmepumpens innedel är helt stängda, medan de som är närmast rumstermotaten (för pannan) är helt öppna. Övriga radiatorventiler i huset kan justeras individuellt för att uppnå den komfort man önskar.
På vår panna gör det att pannan använder lägsta möjliga effekt för att upprätthålla en viss temperatur i ledningssystemet. Om man däremot använder dag- eller nattsänkning så vinner man inget på det eftersom pannan i så fall först måste värma upp det nerkylda radiatorvattnet innan det börjar värma luften som i sin tur tar en bra stund att få varm.

På det här sättet har åtminstone jag uppnått bästa energibesparing, men bäst är det då pannskrället är avstängt........

Dessutom är det otroligt viktigt att dammsuga filtren i innedelen ofta eftersom dammet hindrar luftflödet och därmed värmen att skjutas ut ur pumpen. Vid en köldknäpp kostade det misstaget mig ca 40 KWh/dygn innan jag förstod vad problemet var.

/Mats
Skrivet av: Sparare
« skrivet: 31 december 2005, 18:40:29 »

Hej!

Jag tycker att det absolut bästa är att skippa elpannan helt och i stället sätta in litet element med elektronisk termostat i rum som behöver stödvärme. Jag har själv gjort så i ett sovrum för att höja temperaturen 1 grad (från 18,5 till 19,5 grader). Det fungerar mycket bra och elementet sköter sig självt.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 31 december 2005, 16:41:04 »

Det finns praktiskt taget ingen luftvärmepump som klarar av att värma ett hus i två plan med en total yta på 160m2 på egen hand om det är kallt ute, de ger helt enkelt för lite effekt för att kunna göra det!

De allra flesta värmepumpar som säljs ger ca 2-3 kW i uteffekt vid -10 till -15 grader ute, och det räcker normalt inte till för att sköta all varmhållning av huset på egen hand, se istället värmepumpen som den hjälp den är, den sänker (förutsatt att du kör den för fullt) din förbrukning med ca 40-72 kWh/dygn om utetempenj ligger på ca -10 till -15 grader. Hade du innan värmepumpen en förbrukning på 100 kWh/dygn vid den utetempen har du trots allt gjort en hyfsad besparing.

När det är varmare ute gör du en större besparing (förötsatt att du har värmebehov) , blir det kallare än -15 grader spar du mindre.
Skrivet av: JD
« skrivet: 31 december 2005, 15:53:48 »

Ok, tack för svaret.

Det svåra tycker jag är att veta hur mycket jag skall sätta termostaterna på då de inte är temperatur graderade.
Men jag får köra på känsla o prova mig fram.

Är det någon som startat med en och sedan känt sig tvungna att komplettera med ytterliggare en enhet på ovanvåningen?

Skall man kalla tillbaka installatören då de ansåg att en enhet skulle räcka eller måste man alltid komplettera med radiatorerna?

Vilket blir mest kostnadseffektivt?
Skrivet av: Bosse-värmepumpsdo
« skrivet: 30 december 2005, 14:35:20 »

Låter som du klarat det hela själv!
Det är inte möljligt att justera utekurvan med hänsyn till en luft/luft VP.
Utan ställ termostaterna så att dom närmast värmepumpen är i princip avstängda och längre bort på ca 20 grader och pumpen på 22-24 grader beroende på  plac av innedelen. Men på övervåningen är det bäst att göra så att du stänger av dom flesta elementen och använder ett fåtal som du regler in så att rätt temperatur hålls! ( betydligt bättre än att låta samtliga ligga och småjobba ur kontrollsynpunkt)   
Skrivet av: JD
« skrivet: 28 december 2005, 16:41:13 »

....jag har nu låtit installera en liten Panasonic CS-HE9-SPK + CU-HE9-SPK. Det som förvånar mig är hur lite information om hur man justerar sin vanliga panna på bästa sätt för att minimera elräkningen. Enligt installatören skall jag bara dra ner på termostaterna på elementen.
Jag har förstått att det är bl.a. det ni pysslar med här men tycker det är väldigt svårt att söka o hitta någonting om detta.  ;)
Bor i ett sutteränghus på dryga 160 kvm.
Har eldriven panna med vattenburen värme. HE9:an står på 24' och treans fart på fläkten.

Det jag undrar över är skall jag justera värmekurvan på elpannan, eller bara justera ner på elementen? Jag har stängt av elementen helt på nedanvåningen och håller då 21' medans det inte blir mer än 19,5 i delar av övervåningen. Har vridit på elementen här igen om än inte fullt.

Tacksam för tankar o hjälp!   ???

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!