Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 12 februari 2013, 14:13:45 »

Man har ju råd att byta cp vart 6e år om man spar 500kwh per år. Låter som en bra ide med en optimum G2.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 12 februari 2013, 14:05:56 »

Fast de där 6 års garantierna är ju bara första 6 åren, de andra 20 åren då? :) Eller ja, förhoppningsvis håller vp 25 år i alla fall  ::)
Fast då kommer ju dagens dummaste fråga. Bara för att det sitter lågenergi-CP från början måste man väl inte ersätta de med sådana, eller? Har en vanlig CP och en lågenergi-CP olika mått?  :D

P.S. Nu har jag fått fatt på en annan Thermia-ÅF oc helt plötsligt känns det seriöst igen. När jag sa att jag inte litade på G2/G3 hgw-teknik så sa han bara "varför köper du inte en vanlig optimum istället då?" En vanlig Optimum är tydligen en G2/G3 fast utan HGW, i övrigt identisk. Merpriset jämfört med en diplomat är liten men betydligt billigare än en G3. Ska bli intressant att se vad hans offert landar på.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 12 februari 2013, 13:49:16 »

Men om en lågenergi cp kostar 3000 kr extra och du har 6 års garanti och spar 500 kwh per år så har du efter 6 års drift tjänat in den om den pajar och kan köpa en ny för pengarna du sparat in på lågenergi cp. Men jag skulle inte valt en premium jag heller.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 12 februari 2013, 13:38:21 »

Nu har jag lite olika nyheter om IVT, och det är nog blandade känslor kring det.
För att du ska erhålla 6 års värmepumpsgaranti och 10 års kompressorgaranti så måste du teckna ett serviceavtal för 3600:- (!) Det innebär koll av VP år 2/3 samt 5.
Det andra är att de andra ÅF jag fått offert från har påstått att kompressorgarantin endast täcker kompressorn, inte arbetet, men det stämmer inte, det täcker hela bytet, 0:- för kund.
Det sista är att det här med lågenergi-CP kan bli väldigt dyrt i slutändan. Byte av en vanlig CP kostar runt 1000:- medan byte av en lågenergi-CP kostar 3-4000:- vilket ju i slutändan kan innebära att lågenergi-CP kan bli dyrare totalt...
Därför rekomenderade IVT mig inte INTE att gå upp på en Premium, utan nöja mig med en HA C7 för besparing ihop med dyrare CP nog inte räknas hem i slutändan. Strongt och ärligt av ÅF.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 12 februari 2013, 11:19:31 »

Garanti kommer han väl inte undan men tror det heter nått annat egentligen men betyder i stort sett samma sak även om det inte är skrivet.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 12 februari 2013, 10:04:02 »

Låter märkligt om tillverkaren håller med garanti för att en klåpare dimensionerat fel eller installerat felaktikt.
Nä, jag menar att installatören är den som offererar m totalgaranti...
Skrivet av: måle10
« skrivet: 12 februari 2013, 09:06:46 »

Hej!
Har inte hört att det skulle vara något problem med garanti eller försäkringar från thermia hos oss.Går exempel en cirkulationspump sönder inom 6-år så kontaktar våra kunder sitt försäkringsbolag som då skickar ut en reparatörsrapport  som firman fyller i och skickar in men den betalar inte självrisken men har man tilläggsförsäkringen 4 år så går arcitic in och betalar självrisken så kunden inte behöver stå för något och hos oss har det fungerar utan problem.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 12 februari 2013, 07:23:20 »

Låter märkligt om tillverkaren håller med garanti för att en klåpare dimensionerat fel eller installerat felaktikt.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 11 februari 2013, 22:23:00 »

Om allt är riktigt gjort och ingenting har material eller fabrikationsfel så kan inte mycket gå fel. Det är väl i de lägena man lämnar garanti på att det inte ska gå fel...
Vad kan då gå fel efter en installation? Typ vadsomhelst antar jag... Finns det rör med kopplingar, ventiler av olika slag, expansionskärl osv så är det väl klart att det kan tänkas att den som monterat gjort fel, även om han borde ha gjort rätt. Eller att nån avluftare läcker, eller... osv. Det finns ju många sätt att montera ett expansionkärl och de flesta sätten är väl fel.

Totalgaranti skulle ju också kunna inkludera att dimensionering av t ex kollektor är korrekt (eller åtminstone tillräcklig).

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 februari 2013, 09:43:51 »

Vid en vanlig vp installation så sitter ju allt i vp och är installation riktigt gjord vad kan bli fel utanför vp Sc:,h
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 10 februari 2013, 09:41:24 »

Ok, det kan ju vara så att totalgarantin gäller hela installationen eftersom jag misstänker att din offererande installatör ska göra rörarbeten runtikring värmepumpen. Då gäller kanske garantin störningar pga luft eller smuts i systemet.
Sen har jag svårt att tänka mig att leverantören tar på sig problem som beror på att du har rost från gamla element eller liknade. Jag är lovad (fulla) garantier på värmepumpen trots att leverantören gör ett minimum, eller t o m ingenting av installationen. Servicebesök är däremot nödvändiga, och naturligtvis är det mitt problem om nånting utanför värmepumpen krånglar.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 10 februari 2013, 00:36:59 »

Jadu, det är definitivt något jag har skrivit upp på min "frågelista" till min ÅF på Måndag. Det känns väldigt relevant. Men Thermia och IVT är ju noga med attt skilja på 2/3 års totalgaranti respektive 3/6 års värmepumpsgaranti. Det är bergis x antal delar/arbeten som de klassar som att de "inte ingår i värmepumpen". Kan det vara så att ÅF måste lämna 2/3 års totalgaranti, dvs. kan det vara någon sorts kvalitetsgaranti som installatören måste lämna?
NIBE har ju bara 3 års totalgaranti och inget annat så de får det enklare med begreppen :)
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 10 februari 2013, 00:14:49 »

vad menar du/dom med totalgaranti?
Skrivet av: JensH
« skrivet: 10 februari 2013, 00:03:07 »

Thermia har väl fortfarande bara 2 års totalgaranti om jag förstått det rätt? Det är väl "bara" 3 års värmepumpsgaranti. Dessutom står det i mina offerter att det är 12 månaders fri service på NIBE utöver 3 års totalgaranti. Jag vet inte om de andra har liknande men det står inget om det i offerterna jag fått?
Sedan funderar jag lite över IVT:s garanti? Det verkar vara 3 års totalgaranti men år 4-6 verkar det inte vara totalgarani utan "bara" garanti på värmepumpen, i alla fall enligt min offert. Undrar vad det innebär mer exakt. Varför står det inte 6 års totalgaranti?
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 09 februari 2013, 22:45:34 »

Jag har en Thermia, den har krånglat i stort sett varannat eller var tredje år från 1996 tills nu. Utöver reparationskostnader på sisådär 20 000:- har stillestånden kostat ungefär lika mycket i form av ökad el- och vedförbrukning. Så kostnaderna blir lätt lite mer än försumbara om man har en dålig värmepump. Garantin 1996 var två år...
Jag har hört om folk som har haft problem med både Nibe och IVT, men i mitt fall blir det nog i alla fall inte en Thermia.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 09 februari 2013, 22:31:04 »

Ja där ser man.
Ja Smurfen, det är mellan år 4-6 som skillnaden kan bli stor i omkostnader antar jag. Även om jag skaffar mig en IVT skulle jag nog köra tillägget år 7-10 ändå.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 09 februari 2013, 22:21:51 »

Ytterligare en märklig skrivning:
11.3 Preskription
Den som vill göra anspråk på försäkringsersättning förlorar sin rätt, om han inte väcker talan vid domstol mot försäkringsgivaren inom tre år från det att han fick kännedom om att anspråket kunde göras gällande och i vart fall inom tio år från det att anspråket tidigast hade kunnat göras gällande.

Har den ersättningsberättigade framställt anspråket till försäkringsgivaren inom den tid som angetts i första stycket har han alltid sex månader på sig att väcka talan vid domstol mot försäkringsgivaren sedan försäkringsgivaren tagit slutlig ställning till ersättningsfrågan.


Läser man detta framgår att man måste väcka talan vid domstol inom viss tid för att få rätt till försäkringsersättning. Rimligen en felskrivning, men sånt borde förstås inte förekomma. Det är ju fullkomligt självklart att man måste kunna göra anspråket utan att gå till tinget, och det framgår i och för sig också av en annan paragraf där det står hur man ska göra anspråket...
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 09 februari 2013, 22:15:25 »

Jag besvärade mig att kika i Nibes förskringsvillkor och för ovan nämnda situation gäller mycket riktigt:
4. Vad försäkringen gäller för
Försäkringen gäller för det objekt som anges i försäkringsbeviset. Försäkringen gäller vid så kallad maskinskada på det försäkrade objektet och ersätter det avdrag för avskrivning som görs genom den försäkrades villaförsäkring eller motsvarande försäkring, samt den självrisk som den försäkrade har erlagt med anledning av sådan skada.

En förutsättning för ersättning är att skadan har reglerats av den försäkrades villaförsäkring eller motsvarande försäkring och att avskrivning har gjorts på det försäkrade objektet och/eller att den försäkrade har erlagt självrisk.

5. Allmänna undantag
Försäkringen gäller inte för skada där kostnaden för reparation understiger gällande självrisk.


Det är ju i själva verket en viss skillnad, jämfört med en garanti. Sen beror det ju som sagt på vad man har för självrisk, och på vilket sätt avskrivningen räknas. Ett besök för reparation tenderar ju rätt snabbt att kosta några tusen, undantaget skulle väl vara t ex givarbyte. Givarbyte är å andra sidan nåt som jag fått gjort tre gånger på Nibepumpen på mitt företag. Två gånger på garantin, och en tredje gång gick det nog på good-will eftersom det aldrig kom nån faktura. Det var väl lite pinsamt, jag uppmärksammade dem förstås på den minst sagt begränsade livslängden på givarna. Tror de har blivit bättre nu.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 februari 2013, 21:42:23 »

Helt klart bättre med garanti än försäkring bara tråkigt att dom kräver service för att den ska gälla men ett bra steg mot bättre garantier på vp tummenupp men kom ihåg att 10 år gäller endast kompressorn.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 09 februari 2013, 21:38:47 »

Ja och det intressanta i kråksången är ju då hur mycket pengar man kan spara på en IVT. Går det sönder lite smådelar här och där som inte överstiger självrisken, som du får gratis åtgärdat av IVT, så kan det ju snabbt rinna iväg trotts att du har tilläggsförsäkring. En IVT kan ju på det sättet i slutändan blir en bättre investering.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 februari 2013, 19:40:34 »

Låter som en riktigt tråkig historia måste nog kolla upp min självrisk.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 09 februari 2013, 19:37:04 »

Både NIBE-ÅF och Thermia-ÅF beskrev det så för mig. Det är därför det är otroligt viktigt att du har lägsta möjliga självrisk på hemförsäkringen. NIBE-ÅF berättade om ett exempel där en kunds kompressor gick sönder efter 8 år men i hans hemförsäkring hade han valt högsta möjliga självrisk (typ 9000kr) för att få ner premien och med försäkringsbolagets avskriving på den 8 år gamla kompressorn så fick han inte ut en krona, trotts att han hade tilläggsförsäkringen på 4 år.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 februari 2013, 17:09:50 »

Sedan är det väl så att i garantier så spelar det ingen roll vad det är för del, garantin täcker väl felet ändå. Har du en försäkring så måste reparationskostnaden överstiga självrisken, annars utgår väl ingen ersättning? Så om exempelvis en CP går sönder efter 4 år och bytet kostar 2000:-. Har du då en självrisk på 1500 och försäkringsbolaget skriver ner värdet på CP med 600:- så får du inte en spänn.
Får man inte nyttja hemförsäkringen även om man går back ?
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 09 februari 2013, 16:43:27 »

Nä, Trygghetsförsäkringen är helt enkelt en extra försäkring som täcker det som den vanliga villaförsäkringen inte täcker, dvs självrisk, värdeminskning eller vad det vara månde.
IVT-garantin täcker vad som helst på pumpen - så länge det verkligen är fel på pumpen och inte relaterat till nåt smutsfilter eller luft i systemet eller nåt annat "normalt", som i och för sig kan få pumpen att stanna. Men det gäller i 6 år. Därefter upp till 10 så är det bara kompressorhaveri som man ha garanti för.
Lite lustigt apropå kompressorn är ju att man i EQ har övergivit den Mitsubishikompressor man tidigare använt och där man påpekat fördelarna med den och dess många patent. Den senaste modellen har alltså en Copeland, som så många andra värmepumpar.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 09 februari 2013, 16:19:40 »

Sedan är det väl så att i garantier så spelar det ingen roll vad det är för del, garantin täcker väl felet ändå. Har du en försäkring så måste reparationskostnaden överstiga självrisken, annars utgår väl ingen ersättning? Så om exempelvis en CP går sönder efter 4 år och bytet kostar 2000:-. Har du då en självrisk på 1500 och försäkringsbolaget skriver ner värdet på CP med 600:- så får du inte en spänn.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 09 februari 2013, 16:17:24 »

Aha, det är de ytterligare 4 som kostar 3 lök! Ja, då är det ju "samma" garanti på Niben, med totalt 9000 kr skillnad till Nibes fördel. Det är förstås betydligt enklare att göra ett garantianspråk, än att till två parter göra en försäkringsanspråk. Men å andra sidan har man ju 4 år längre "skydd" på allt utom kompressorn på Niben!

Då har vi nog rett ut det, åtminstone så nära så att det räcker. Då är det de tekniska skillnaderna; Jag har inte heller uppfattat det som positivt med 410 istället för 407 - fast jag är dålig på sånt där. Jag kan konstatera att Niben verkar vara lite vassare än IVTn när det gäller 10-12 kW, men på 17 kW är COP bättre på IVT. På EQn, inte på övriga Bosch/IVT-modeller.

Fast jag kommer nog att hoppas på bra COP mest som funktion av att jag ska borra relativt djupt och tillsammans med markkollektorn lägga mig på betryggande marginal. Jag hoppas också att kombiberedaren ska vara lite nyttig med sin rätt stora totala vv/mantel-volym, samt arbetstanken även om den inte är så stor. Troligen är det effektivare i slutänden att lägga pengar på dessa grejer än att till varje pris ha värmepumpen med bästa COP på papperet. Och Nibe anger ju ett COP, som i och för sig inte är så högt, med framledning 50 grader, vilket tyvärr inte IVT gör. Jag misstänker att jag behöver rätt hög framledning under de kallaste veckorna under ett år.

Hm... Nu lutar det onekligen åt Nibe. Har samma pris på Bosch Compress 5000, och är lovad ett "kanonpris" på Bosch EHP. Mellan Boschmodellerna är det i första hand Regoversionen och c-pumparna som skiljer. I min installation kommer ju pumpen i kombiberedaren att vara viktigare än den i värmepumpen. (på varma sidan alltså).

F-n... Aftonbladet eller Expressen...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 februari 2013, 15:58:19 »

Men då har du ju 6 års garanti på hela samt vp 10 års garanti på kompressorn på ivt och endast 3 års garanti och 3 års försäkring på Niben vill du ha totalt 10 år på Niben kostar det 3000 kr extra om inte priset gått upp. Jag skulle inte valt Eq mest pga R410A.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 09 februari 2013, 14:47:22 »

Enligt de priser som jag fått så skiljer det 10 000 mellan en 1145 och en IVT...EQ. För att få den långa garantin på IVT måste jag lägga ut ytterligare 2 000, och i Nibefallet ingår väl 3 års garanti + 3 ytterligare år med Trygghetsförsäkring. Dvs skillnaden mellan IVT-garantin och Nibes upplägg är 12 000.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 februari 2013, 14:14:51 »

Fast pris skillnaden till att välja ett märke som tex Nibe och köpa till försäkring för 3000 kr extra blir ju minimal fast det är bättre med garanti än försäkring även om det inte skiljer i pengar.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 09 februari 2013, 13:59:54 »

Yep, man ska t o m teckna serviceavtal vid installationen för att garantin ska gå igång, och då ingår i avtalet en service år 3 och en till år 5.
Avtalet kostar dock inte mer än i trakten under 2000 vilket med andra ord är hyfsat skälig ersättning för just servicebesöken.
Priset var enl min IVT-gubbe oklart från IVT i dagsläget eftersom den nya garantin är så ny...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 februari 2013, 13:12:33 »

Det står på Ivt att reparation sker helt utan kostnad av auktoriserad ivt rep dock så ska det utföras en service på vp för att garantin ska gälla så det gäller att inte missa det.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 09 februari 2013, 10:22:39 »

Jag har på annan plats i detta forum läst om nån som påpekade att det "bara" var (lång) kompressorgaranti på nån llvp som såldes på Jula. Där påstods att om kompressorn havererade så kom en ny på posten och man fick själv ansvara för bytet.

Det låter rätt märkligt. I rätt vanliga standardavtal mellan företag som säljer/köper anläggningar brukar finnas en formulering som i praktiken innebär att komponenter som fallerar ska ersättas på garantin, och om det inte behövs särskilda kunskaper för bytet, så ska kunden göra detta. Behövs det nån form av kvalifikationer, så ska leverantören även på plats montera den nya delen.

För konsumenter brukar det ju normalt vara ett bättre skydd än mellan företag, och för att byta kompressor är det ju uppenbart att det krävs särskilda kvalifikationer.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 februari 2013, 09:53:51 »

Utan att kolla upp det tror jag du har missat nått har man en garanti betalar man aldrig arbetskostnad för att få felet åtgärdat.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 09 februari 2013, 09:02:31 »

Jag står själv i valet av nyinstallation av BVP. Om jag har förstått det rätt så ingår ALLT i trygghetsförsäkringen och tilläggsförsäkringen som man väljer till NIBE och Thermia. IVT:s egna garantier ingår INTE arbete, dvs. rasar kompressorn efter 7-9 år så får du betala arbetet själv, garantin täcker bara kompressorn, hos NIBE däremot betalar du 0:-
Har jag förstått det fel?
Skrivet av: SUNE73
« skrivet: 08 februari 2013, 19:01:33 »

Utan att nämna vad du skall välja så kan jag komma med min erfarenhet av tre vp installtioner.
En Ivt 1997, en Ivt 1999 och en Nibe 2004.

När vp:n i mitt fritidshus som är installerad 1999 åker ut så blir det en Nibe.
Jag har haft fler problem med IVT pumparna jämfört med Niben, dessutom konstiga fel >:(

Lycka till med ditt val tummenupp
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 februari 2013, 17:55:26 »

När jag köpte min 1245a så kunde man teckna 4 år försäkring extra för 3000 kr alltså totalt 10 år vet inte om det är värt det men jag tecknade.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 08 februari 2013, 15:45:34 »

Jag har nu funderat fram och tillbaka och en hel del talar för att jag kommer att välja en av följande två vp:

IVT PremiumLine EQ, 17 kW
Nibe Fighter 1145, 17 kW

I båda fall utan inbyggd vvb, förstås.
Eftersom jag ansåg att det var för bra tillfälle för att låta bli har jag till mycket bra pris redan inhandlat en rostfri Bosch CC300LW, alltså en kombiberedare med ca 300 l vvb och en arbetstank på 120 l. C-pump för arbetstanken och ett expansionskärl sitter också redan i. En hel del talar dock för att jag faktiskt kommer att tilläggsisolera denna pjäs. Det verkar vara både möjligt, och nyttigt!
Den är förstås avsedd för IVT/Bosch, men med andra givare räknar jag med att den går att köra på samma sätt med Niben. Alltså bör detta inte nödvändigtvis påverka mitt val.

I mitt fall har jag fått priser på pumparna som innebar att jag kan göra mycket arbete själv, men ändå få full garanti.
Prisskillnaden är ca 10 000 till Nibes fördel. Garantivillkoren är ju däremot helt klart till fördel för IVT. Dvs IVT lämnar 6 år på hela pumpen och 10 år på kompressorn, medan Nibe lämnar 3 år, samt en trygghetsförsäkring på ytterligare 3 år.

Jag har ett effektbehov som inte är utrett med perfekt precision, men det ligger nog kring 50 000kWh med hela huset uppvärmt och i princip ingen eldning i kakelugnarna. De närmaste åren kommer dock ca 20% av husets yta att fortsätta att bara ha låg underhållsvärme, och troligen kommer jag att elda några kbm ved i kakelugnarna, när jag känner för det - och när det är som kallast.
Jag har alltså en markslinga på 600 m sen tidigare, och kommer att borra ett hål med ca 170 m aktivt djup.

Jag kommer att få någon påstått bra offert på Boschpumpar också med 6 års garanti, men det mesta talar ju för att de trots stor likhet med IVT ändå har sämre COP p g a de motsvarar äldre IVT-modeller än den jag nämnt ovan.

Så vad borde jag välja??
Ska jag prioritera bästa garantivillkoren?
Eller ska jag välja baserat på att de har varsitt kylmedel med olika egenskaper?
Eller är det nåt annat som har större betydelse?

COP skiljer, enligt Energimyndigheten mycket marginellt till Nibes fördel, och enligt resp datablad - är det svårt att säga. Jag har en känsla av att den skillnad man kan läsa sig till är mindre än att jag ska ta hänsyn till den. Jag har f ö sektionsradiatorer, någorlunda många, men inte så många att jag kan säga att jag ligger på ett verkligt lågt behov på framledningstemperaturen. När jag kommer att värma hela huset kommer den tillkommande ytan och lite till att ha golvvärme - men tyvärr sänker ju inte det mitt behov av högre framledning på radiatorkretsen i slutänden.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!