Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 08 november 2016, 07:09:14 »

För att få varmare i garaget skall du dra upp börvärdet till max så att den alltid arbetar för fullt.
Du skall dessutom öka fläkthastigheten till max för att kräma ur all effekt som finns i vattnet som passerar värme-elementet.
Visst, du kommer att få fler drifttimmar, men det är egentligen inget problem så länge värmepumpen klarar det utan elpatron.
Vet inte om jag missat det, men du skriver bara att din värmepump är "liten", vad menar du med det, är det på 7 kW eller hur stor är den?

Alltså.
Har du får kallt i huset, öka kurvan.
Har du för kallt i garaget, öka börvärdet och fläkthastigheten till max (den radiatorn skall normalt inte sköta temperaturregleringen, det sköter bergvärmepumpen.)
Börjar elpatron hoppa in så är det ett tecken på att du har för lite effekt att tillgå.

Du kan då välja att ha kallare i garaget (ställ ned börvärdet men kör ALLTID fläkten på högsta hastighet om du accepterar bullret).
Eller att acceptera elpatron de dagar detta behövs.

Jag antar att du värmde garaget med el tidigare, till ca 20 grader?

I så fall är det ju ingen fara på taket att elpatron hoppar in, de 30 dagar/år? detta inträffar kommer du ändå inte att betala mer än du gjorde när du värmde med elradiatorer.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 07 november 2016, 23:01:58 »

Naturligtvis får pumpen jobba mer ju varmare du vill ha
Skrivet av: EndZone
« skrivet: 07 november 2016, 22:42:49 »

Nej det verkar som att jag inte kommer att kunna hålla lika varmt som i huset. Just i huset är jag helnöjd med värmen fortsatt, det är bara garaget som inte verkar orka över 14,5 såvida jag inte stället upp termostaten på 24 grader på konvektorn, då skrämmer jag upp tempen till strax under 16. Å andra sidan får jag en känsla av att VP:n får jobba mer då.

När det är dags för en ny pump får jag helt enkelt se till att den är dimensionerad korrekt antar jag.
Skrivet av: Tumpi
« skrivet: 07 november 2016, 21:02:09 »

Höjer du på kurvan så stiger framledningstempen och tempen inomhus. Jag tror inte du kommer att kunna få lika varmt i garaget som i huset, och det lyckas inte heller riktigt med ditt system som du har idag
Skrivet av: EndZone
« skrivet: 07 november 2016, 10:59:51 »

Hmmm...det kanske är med just värmekurvan man ökar framledningstempen?  :-\
Skrivet av: EndZone
« skrivet: 06 november 2016, 09:51:56 »

Tack för era svar, uppskattar det mycket!
Som jag nämnt är ju det här en värmepump utan någon som helst möjlighet till justering via display. Alltså har jag ingen aning om hur jag ökar farten på cirkulationspumpen. Kan man skruva på något själv inne i pumpen tro?

Vad gäller huset i övrigt så håller jag mellan 20-21 grader på vintern. Ute kan det bli nedåt -20 eller-25 som mest, men då kortare tid. Det är södra Värmland vi pratar om. Jag upplever det som att värmepumpen inte utnyttjar elpatronen särskilt mycket alls. Total elförbrukning inkl. uppvärmning, vatten och hushållsel ligger på 13000 kwh/år med fyra personer i hushållet och 220 kvm att värma. Nu även då garaget på 45. Det låter extremt mycket att värma med så liten pump, men i 17 år har det alltså fungerat utmärkt. Kan bero på någorlunda tätt hus och det faktum att vi även har FTX kanske? Nytt effektivt aggregat sedan 2014 dessutom då det gamla inte orkade längre.

Som läget är nu upplever jag inte att VP:n har svårt att värma huset med -2 grader ute. Däremot blir garaget inte varmare än 14,5 grader. Det kan jag å andra sidan leva med eftersom 14-15 grader ändå är rätt okej när man ska jobba i garaget. Frågan är dock om pumpen p.g.a detta plötsligt får jobba mer och oftare. Antalet starter kanske är onödigt många?

Jag skulle gärna öka framledningstemperaturen om jag hade en susning om hur man gör, men som sagt - det enda jag kan justera själv är värmekurvan.

Återigen tacksam för tips och tankar!
Skrivet av: Per O
« skrivet: 06 november 2016, 09:15:16 »

Hei,

Jeg erfarte samme problemstilling når jeg koblet til gulvvarme og en konvektor i mitt sjøhus for noen år siden. Min VP ble da for marginal (5,5kw) Jeg anbefaler følgende:

1, Øk temperaturen slik at framledningstemperatur blir 40-45 °C før VP stopper. Etter hva jeg kan se av temperaturene du oppgir, så har du ca 9 °C fra VP stopper til den starter igjen, og du "slipper temperaturen helt ned til 26 °C" før den starter igjen. Dersom du får 40-45 °C på framledning før din VP stopper, så vil den starte ingen når framledningstemperaturen er 30-35 °C. Er du heldig, kan dette være nok for at du klarer å holde varme i garasjen også.
2, Reduser flow til din garasje, slik at du klarer og holde din bolig varm :)

Dersom dette ikke løser problemet tror jeg du enten må oppgradere din VP for å få ut mer effekt, eller så må du oppgradere med en kraftigere VP.

Når jeg hadde samme problemet som deg, valgte jeg og monter en frekvensdomformer slik at en kan kjøre scrollkompressoren raskere og få ut mer effekt av din VP. Jeg får over 7KW fra min opprinnelige 5,5kw VP med å montere frekvensomformer.

Skrivet av: Tumpi
« skrivet: 05 november 2016, 21:20:51 »

45 kvm till som du värmer tar nog en del energi. Jag tror att din pump är på gränsen av vad den klarar av. Deltat mellan framledning o retur är inte så stor, har du möjlighet att sänka hastigheten på cirkpumpen? Har vp någon elpatron? Hur kallt blir det hos på vintern?
Skrivet av: EndZone
« skrivet: 05 november 2016, 20:39:11 »

Ja rent teoretiskt borde pumpen vara för klen, men alla VVS-firmor som varit här genom åren menar att den är imponerande effektiv. Just därför har jag svårt att se att den skulle vika sig för en enda ny konvektor. Hur som helst, nu fungerar den som vanligt igen. Problemet är dock att den bara skickar ut c:a 34 grader när pumpen går. Som påpekats ovan är det inte riktigt bra nog för en fläktkonvektor som jag förstår det. Men om jag ska höja framledningstempen, då måste jag alltså öka värmekurvan? Det känns ju nästan dumt med tanke på att resten av huset värms väldigt väl med nuvarande inställningar. Hmmm...

Garaget är för övrigt på 45 kvm och just nu håller jag 14,5 grader med hjälp av konvektorn. Det förefaller vara max just nu. Det kan alltså bli varmare där inne när det blir kallare ute med anledning av att framledningstempen blir högre?
Skrivet av: Frederiksen
« skrivet: 05 november 2016, 18:56:49 »

Jag har även som du satt in en fläktkonvektor ett rum I garaget (23kvm) och den värmer upp det rummet till ca 21 grader när fläkten går på lägsta hastighet. jag kör utan thermostat på den så länge det inte blir för varmt där inne. villket det troligen kommer att bli för fläktkonvektorer fungerar bara bättre desto varmare vatten man skickar ut. skickar du ut 30 grader till konvektorn så ger den nog ingen överdriven värme iaf.

I mitt förra hus monterade jag en fläktkonvektor  som man sätter under ett bänkskåp I köket, utan thermostat så var temperature inne 22grader när det var runt 0grader ute men när det vart kallt (runt -15) så var det ca 26-27grader I köket.
Skrivet av: Frederiksen
« skrivet: 05 november 2016, 17:30:01 »

Själv har jag ca 45 starter vid 1-5 grader ute, detta på grund av liten vatten i systemet.
Min pump orkar göra 47 grader på framledningar och när värmekurvan kräver den tempen så går den dygnet runt.  När kurvan kräver 45 grader får jag ca 16 starter per dygn..
Skulle testa som dom skrivit här tidigare att stänga av vattnet till konvektorn och se skillnaden..  beskriv gärna husets storlek, borrdjup, samt  1 eller 2 rörssystem samt antal radiatorer. Låter nästan som att pump och borrdjup är i klenaste laget om nu det inte blivit nå fel på pumpen.. svårt i ditt fall då du inte har någon display att kolla på..
Skrivet av: EndZone
« skrivet: 05 november 2016, 13:11:07 »

Jag tittade lite på vredet till värmekurvan för en stund sedan. Det kändes nästan som att den skulle kunnat hakat ur på något vis så att hur man än vred ändrades inte inställningen inne i pumpen. Nåväl, jag lirkade lite med den och ställde sedan ner värmekurvan på min-läge. Då stannade pumpen. Ställde sedan upp den på önskad värmekurva. Så här har stopp och start sett ut. Vad tror ni om det?

12:04 VP stannar
Framledning 35 grader
Retur 32 grader

12:21 VP startar
Framledning 26 grader
Retur 26 grader

12:51 VP stannar
Framledning 34 grader
Retur 30 grader

13:08 VP startar
Framledning 26 grader
Retur 27 grader

Det här borde alltså luta åt 30 starter per dygn som det är nu. Vad det nu kan innebära (bra/dåligt)?
Skrivet av: EndZone
« skrivet: 05 november 2016, 12:41:22 »

Tack, ska testa lite senare idag och återkommer med info. Men om det nu är så att konvektorn är boven, vad är lösningen egentligen då om jag vill ha värme i garaget? Ny pump och nytt borrhål?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 05 november 2016, 12:28:26 »

Att det är först nu det händer att kompressorn går hela tiden kan bero på att borrhålet har blivit avkylt genom den ökade belastning som konvektorn innebär. Lägre temperatur på KBin betyder lägre kapacitet på pumpen. Stäng av konvektorn och se vad som händer.
Skrivet av: EndZone
« skrivet: 05 november 2016, 12:08:25 »

Men borde den i så fall inte utnyttja elpatronen?
Den har ju dessutom funkat kanon tidigare på exakt dessa inställningar. Ja, det är en konvektor installerad nyligen, men det är bara först nu på dag tre som den börjat strula. Nu är det dessutom någon grad varmare ute än senaste dagarna.
Skrivet av: SUNE73
« skrivet: 05 november 2016, 11:52:31 »

Anledningen är troligen väldigt enkel.

VP orkar inte med mera. Alltså du förbrukar mer värme än VP krarar av att göra  ::)
Skrivet av: EndZone
« skrivet: 05 november 2016, 11:30:28 »

Jag har en gammal Thermia Villa Bas 60 från -99. Har visat upp mitt unikum av teknik på den här pumpen tidigare, jag har ingen display och ser i stort sett ingenting förutom fram- och returledningarnas värme. Hur som helst, jag fick nyligen en fläktkonvektor installerad i garaget. Den fungerar, men ger kanske inte riktigt så mycket värme som jag hoppats på. Detta har lett till att jag trampat runt i pannrummet och funderat en del de senaste dagarna och har därför noterat att VP:n plötsligt sedan igår kväll går konstant. Kompressorn stannar aldrig. Inte ens efter omstart. Så här har den aldrig gjort förut. Utetemp är just nu ungefär 0 grader. Värmekurvan är lågt ställd och har så varit de senaste tre åren. Inga problem alls, värmen har varit kanon i huset. Även sedan installationen av konvektorn i garaget har värmen i huset varit jättebra (förutom kanske garaget då) och VP:n har skött sig som vanligt. Utom just senaste dygnet då. Vad kan vara anledningen att kompressorn plötsligt går precis hela tiden?  Framledningstemp är c:a 34 grader och retur 31 just nu.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!