Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning - medan du läste inläggen, hann 5 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Valiant
« skrivet: 18 juli 2020, 10:21:42 »

Fråga till DanBablo eller någon annan. Omriktarna går sönder. Min fundering är vem som tillverkar dem? Visst står det Nibe på omriktaren, men i dagens läge kontaktar man någon stor, ofta anonym tillverkare i Kina eller Sydkorea och anpassar denna genom att i samarbete ta fram ett ingångskort. Den faktiska tillverkaren går oftast att finna genom namn på kretskort eller komponentval. Någon som tittat?

Typiskt att kåpan är enkel, eftersom att den ej behöver vara elegant och säljande. Ej heller display, eftersom man trycker i en mjukvara vid tillverkning.
Nibe använder mycket Danfoss, antar jag. Därför kan det vara en Danfoss omriktare, men de äger även finska Vacon, som tillverkar mindre omriktare i Kina. Båda dessa är i bra omriktare.

Anledningen varför jag undrar: Om man hittar originaltillverkaren, är oftast felkoderna samma som för originalet med lite påfyllnad i slutet på listan för att passa anpassningskort. Sådana listor är mer utförliga och mer "internationella" kommentarer om bakomliggande orsak.
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 18 juli 2020, 05:29:06 »

med - 2 grader in, så bör du ligga på ca -5 ut, på 1245 så stannar pumpen när du når - 8 ut, på en 1255 så börjar den reglera ner effekten vid -6 och stänger vid -8.  1245 den tar ju samma effekt ur hålet hela tiden när den går, 55 modellerna tar de dom behöver för stunden, men på ett år så tar de lika mycket i alla fall, eftersom du har samma värmebehov oavsett.
Skrivet av: sturebyking2
« skrivet: 17 juli 2020, 16:27:52 »

Har själv ett "mediokert hål" som på slutet av vissa vintrar haft -2C in. Jag valde en F1245-8 som ersättare för F1215-7. F1226-8/F1245-8/F1255-12/S1255-12 priser ca 55, 65, 74, 78 tusen. Tyckte att F1226-8 verkade rätt snål, tex mindre kompressor och 9-13 tusen mer för S/F -55 med mitt hål kändes meningslöst, kan ju köpa el för 9/13 tusen (kommer jag ju inte, får väl elda ;)
Varför skulle det vara bättre med 55 til "sämre" hål? Jag trodde tvärt om. När det är som kallast ute så går förvisso verkningsgraden ned med 45 men en 55 skulle väl suga ur lite till för att sedan gå på bara el "typ" då hålet blir för kallt?

Oscar
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 16 juli 2020, 05:07:20 »

Ja jag kan svara =) Senaste tiden har vi inte haft jättemycket inverterbyten, jag var på ett vanligt inverterfel 100, där jag 100% av gångerna fått byta inverter, och kollegan samma, utom en gång, där det räckte att byta busterkort (kommkort).
I måndags var jag på ett sådant inverterlarm 100, och där var busterkortet trasigt, första gången, och det kortet kostar inte så mycket.
Kan inte komma på att vi haft jättemycket inverterproblem på sista tiden, och där vi haft inverterproblem, så är det ofta ute i samhällen som är lite mindre, och elleveranserna inte är lika stabila som inne i städerna.
Jag kanske är lite konservativ av mig när det gäller värmepumpar, men jag gillar faktiskt on/off pumparna lite bättre, tycker det blir för mycket el och lullull i invertermaskinerna, onoffen kräver kanske lite mer av husägaren, för att justera in, och det verkar ju vara något som folk inte vill/ids göra idag, då de inte ens mäktar med att läsa instruktionsboken, för de har ingen aning om hur man ens slår på pumpen i nödläge. Nåja invertrarna blir bättre, men är inget för mig!
Skrivet av: Valiant
« skrivet: 21 juni 2020, 20:44:51 »

Jag hade samma funderingar med val mellan F1245 och F1255 och var skeptisk mot frekvens. Min installatör kopplade in Nibe¨s expert på frågan som menade att ifall man har ett stabilt nät är problemen små.
Har själv mycket stor erfarenhet av frekvensomriktare. Om en fas faller bort sjunker det s.k. mellanledspänningen vilken är likspänning. Mellanledsspänningen skapas med en helt vanlig 3 fas statisk likriktarbrygga.
Om låg spänning uppstår p.g.a. tappad fas, sjunker spänningen i mellanledet. Internt stängs omriktaren av vid en specifik förutbestämd spänning, och behöver därmed ej fasbortfallsskydd, och ej heller fasföljdskydd.
Men med min långa erfarenhet av omriktare är att de ej tycker om vad man brukar kalla spikar på nätet (transienter), d.v.s. höga snabba spänningstoppar. Transienter uppstår vid strömavbrott i matningen, gnistbildning någon stans i matningen vid till/frånkoppling eller åska.
Nu har jag sett att Nibe har stoppat in ett filter i matningen till deras 1255 modell med 12kW omriktare, detta gäller både F och S serien. Att komplettera med ett sådant filter är en vanlig lösning för transientkänsliga omriktare. Jag tror att Nibe´s problem därmed är lösta.
Där jag jobbade med omriktare hade vi en modell som vi hade pallvis med trasiga returer. Vi tog fram ett ingångsfilter, och denna modell blev framöver den mest tillförlitliga. Som tillverkare vill ingen komplettera med förhållandevis dyra filter om det inte är nödvändigt, men när garantikostnaderna överstiger filterkostnaden blir det ekonomi.
Det vore intressant att höra ifall DonPablo har bytt några 12kW omriktare med filter, en låda placerad ovanpå kompressormodulen.
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 26 januari 2019, 22:22:04 »

Även Daikin finns, jag kan bara svara för Nibe, då jag springer på dessa mest, 2 daikin har jag varit på, en flödesvakt, och ett brunnet filter på kb pump kabel, felkod e7-62 eller liknande
Skrivet av: Henkadj
« skrivet: 26 januari 2019, 00:40:44 »

Hörni, det blev en intressant och för mig lärorik diskussion det här. Tack. Blir det Nibe, blir det en 1245 för mig, det har jag nu bestämt. Får hålla ut med min gamla dinosaur-pump från 1997 några månader till, tills borrföretagen vill börja borra igen (ingen vill ta i jobbet nu när det är 15-20 minisgrader).

En fråga återstår dock: Finns det andra märken som gör bra invertrar? Hur är IVT’s invertrar tex, eller Thermias? Dras de med samma problem?
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 24 januari 2019, 05:55:04 »

Vad jag vet har vi inte bytt någon på den lilla 1255 (6kw) tror heller inte den är speciellt intressant här uppe, tror det säljs mest 3-12kw. Men på 750/730 har vi bytt ett par invertrar på grund av fasbortfall, fas2 rök på ett nybyggt område, och när vattenfall koppla åter, så blev det väl någon strömspik , som döda dessa, annars har de varit förskonade. (de små)
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 23 januari 2019, 22:59:28 »

En inverter likriktar växelspänningen och laddar ett kondensatorbatteri, så egentligen borde inte bortfall av en fas vara något större problem. Den genererar fungerande trefas till motorn i alla fall.

Det jag kan tänka mig blir ett problem är att det blir överbelastning på likriktarna till kvarvarande faser.

Om primärsidan är deltakopplad så blir det två faser som inte har full matning om en fas ramlar bort. Om den är Y-kopplad så blir det bara en fas som saknas.
Skrivet av: hevanaa
« skrivet: 23 januari 2019, 16:27:22 »

Någon på forumet nämnde att invertern gick sönder då en fas trillade bort.

En trefasinverter borde i princip ha hjälp av ett fasskydd i kombination med 3-fas kontaktor: https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=66410.msg704075#msg704075

Men nu är det så att den lilla modellens inverter (1255-6) drivs med endast en fas (eftersom den invertern driver en 3-polig spänningsstyrd permanentmagnet BLDC-motor). Förekommer det ofta att den lilla invertern går sönder också? Då kan det ju inte bero på fasbortfall.

Skrivet av: Rdx
« skrivet: 23 januari 2019, 15:57:50 »

Det vore intressant att köra en liten analys här på forumet av en död inverter för att gemensamt försöka se om det är nått som går att fixa i den med en rimlig insats?
Ja, visst vore det intressant...  Men enligt min åsikt så är det nog Nibe som borde sa sanningen i vitögat och lägga ner tillräckligt med resurser internt för att komma till rätta med problematiken.

1.  Inse att de har kvalitetsproblem
2.  Lägga ner tillräckligt med resurser för att komma tillrätta med problemen
3.  Erkänn utåt att de haft problem
4.  Förläng *GARANTIN* på invertern till 10 år om inte mjukvara fixar problemet
5.  Sänk reservdelspriset på invertern till självkostnadspris.  Det är omoraliskt att tjäna pengar en andra gång pga att man gjort första produkten dåligt.
6.  Lansera en ny modell, för 1255 "namnet" är allt för besmittat och Nibe har ändrat modellnr med mycket mindre förändring än så

Visst vore det härligt om någon här på forumet kunde hitta anledningen till problemet, men Nibe förtjänar det inte och om någon här på forumet skulle kunna lösa problemet utan konstruktionsunderlaget så skulle det visa att Nibes konstruktörer var ett gäng klåpare eller att Nibe verkligen inte tagit problemet på allvar.
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 23 januari 2019, 14:14:44 »

Det vore intressant att köra en liten analys här på forumet av en död inverter för att gemensamt försöka se om det är nått som går att fixa i den med en rimlig insats?

// Magnus
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 23 januari 2019, 13:29:02 »

Om du orkar packa och skicka en som är på väg till återvinningen så betalar jag frakten.

Nyfiken på hur de ser ut.  ::)
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 23 januari 2019, 06:03:26 »

När det är garanti, så returnerar vi invertrar, när det är försäkring, kastar vi de i elåtervinningen. Igår plocka jag en från elåtervinning, öppnade den, men såg inget med blotta ögat, hade ingen ork att börja felsöka desto mer. Vissa har man sett där nån sörja runnit från inverter. Jag vet inte varför de brinner egentligen, men kan ju vara en sån sak, som att vid tillexempel ett fasbortfall, så klipper inte överströmsskydd nog snabbt, och grillar invertern, har dock ingen aning, vet bara att de brinner. För vissa fungerar det riktigt bra, men känns än som en alltför stor felkälla.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 22 januari 2019, 22:19:24 »

Vad är det som pajar i invertrarna?

Vad händer med de trasiga invertrarna, slängs de eller returneras de till Nibe?

Nån som försökt reparera dem?
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 22 januari 2019, 19:37:31 »

Nibe 1255 är garanterat en bra pump, och säkert minst lika bra som 1245 om inte bättre, men så länge invertrar brinner på löpande band, så kan inte jag rekommendera dom.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 22 januari 2019, 08:44:30 »

Ja det är möjligt, Nibe kanske väljer att skicka alla dåliga invertrar till Norrbotten, och alla bra söderut, skulle iofs inte förvåna mig, södra delen av landet favoriseras ju i annat också =).
Ja, det är bara en brist i det upplägget och det är att mot förmodan så verkar internet finnas även norrut. Så man läser om en hel del som har just inverterproblem med nibe pumpar. Och två modeller också då problemen har hållit på ett bra tag.

Och då hör man en eller två som protesterar vilt och säger att den är så bra...  undrar om vi någonsin skulle få höra om han inverter skulle rasa där...  för bara för att det gått hittills så finns det ju ingen garanti för att det är lika soligt imorgon.

Nä. Om min pump rasar imorgon så blir det reparation antagligen annars 1245.
Skrivet av: R2
« skrivet: 22 januari 2019, 07:51:30 »

Ja det är möjligt, Nibe kanske väljer att skicka alla dåliga invertrar till Norrbotten, och alla bra söderut, skulle iofs inte förvåna mig, södra delen av landet favoriseras ju i annat också =).
Jag säger bara vad jag har för erfarenheter från arbetet som kyltekniker, och reparatör av värmepumpar. Bara i veckan har kollegan bytit 2st inverters, och igår ringde en 3:e för byte. Kanske jag hallucinerar?
Visst finns de dom pumparna som går felfritt, och har gått i flera år, men i dagens läge kan inte jag rekommendera 1255 3-12 och 4-16 åt någon känner jag. Jag har själv en 1245-6, som har gått felfritt sen 2010 (förutom ett kretskort, som jag själv var orsaken till, pga kb-läcka).
På 1245 har vi bytt ett par cirkpumpar. En hel del växlare kring årsm 2011(tillvår) , och någon enstaka elpatron.
När jag började mecka VP för ca 2,5 år sen, så hade de problem med kvaliteten på komponenterna i invertern, så de kom en ver2, som var lika dålig, sen en till version, visst har de blivit mindre med inverterbyten, men när vi får felanmälan på just 1255, så brukar det vara inverter tyvärr, och man provar ju först byta busterkort (kommunikationskortet) men sällan det som är fel, utan när man tittar in i modul, så lyser inverterlampan ilsket rött.
Jag vet inte om vi har fått dåliga serier, jag talar bara om vår vardag med värmepumpar.
Nibe 1250 (första inverter bvp) var och är ett stort missfoster, visst där finns också ex som gått som tåget, men djävligt många som bytt kompressor, invertrar, moduler på löpande band, nibe har tagit på sig mycket, men kul som kund att vara försökskanin, och elda stora delar av året på el, istället för kompressrdrift.
Tanken med inverters är superbra, du har en pump som täcker stora spann, men idag tycker i alla fall jag att 1255 är för känslig, men det är bara min åsikt, och den står jag för.

Uttalandet uppskattas. Din erfarenhet har gjort att jag har avrått några kollegor att inhandla sådana. Verkar vara rätt junk pump på många vis.
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 22 januari 2019, 06:02:31 »

Ja det är möjligt, Nibe kanske väljer att skicka alla dåliga invertrar till Norrbotten, och alla bra söderut, skulle iofs inte förvåna mig, södra delen av landet favoriseras ju i annat också =).
Jag säger bara vad jag har för erfarenheter från arbetet som kyltekniker, och reparatör av värmepumpar. Bara i veckan har kollegan bytit 2st inverters, och igår ringde en 3:e för byte. Kanske jag hallucinerar?
Visst finns de dom pumparna som går felfritt, och har gått i flera år, men i dagens läge kan inte jag rekommendera 1255 3-12 och 4-16 åt någon känner jag. Jag har själv en 1245-6, som har gått felfritt sen 2010 (förutom ett kretskort, som jag själv var orsaken till, pga kb-läcka).
På 1245 har vi bytt ett par cirkpumpar. En hel del växlare kring årsm 2011(tillvår) , och någon enstaka elpatron.
När jag började mecka VP för ca 2,5 år sen, så hade de problem med kvaliteten på komponenterna i invertern, så de kom en ver2, som var lika dålig, sen en till version, visst har de blivit mindre med inverterbyten, men när vi får felanmälan på just 1255, så brukar det vara inverter tyvärr, och man provar ju först byta busterkort (kommunikationskortet) men sällan det som är fel, utan när man tittar in i modul, så lyser inverterlampan ilsket rött.
Jag vet inte om vi har fått dåliga serier, jag talar bara om vår vardag med värmepumpar.
Nibe 1250 (första inverter bvp) var och är ett stort missfoster, visst där finns också ex som gått som tåget, men djävligt många som bytt kompressor, invertrar, moduler på löpande band, nibe har tagit på sig mycket, men kul som kund att vara försökskanin, och elda stora delar av året på el, istället för kompressrdrift.
Tanken med inverters är superbra, du har en pump som täcker stora spann, men idag tycker i alla fall jag att 1255 är för känslig, men det är bara min åsikt, och den står jag för.
Skrivet av: Magnus Karlsson
« skrivet: 21 januari 2019, 20:50:22 »

Donpablo, du måste ha råkat ut för en dålig serie invertar på nåt vis.

Som jag har misshandlat min VP senaste veckorna på elnätsidan skall ingen vp behöva klara....
Jag körde hela huset på ett litet 2,5 kw elverk i 5 dagar. Jag tyckte synd om både elverk o vp när man slog igång micron, och spänningen sjönk från 235 volt till 215, och så tillbaka igen ett par minuter senare. Allt annat än stabilt elnät alltså.

Jag körde soppatorsk flera gånger, och nu efter att strömmen kommit tillbaka, så slår elbolaget av strömmen lite nu och då för att reparera elledningar.

Henkadj, det finns många fördelar med invertrarna, kort borrhål är en, elverksdrift (utan monsterelverk) en annan. Jag valde inverter för jag har inte rum med tank. Och dom är tysta.
Skrivet av: Henkadj
« skrivet: 21 januari 2019, 20:43:29 »

Vilka har den bästa och mest robusta invertern då? :)
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 21 januari 2019, 20:40:13 »

Finns ju fler än Nibe vad jag vet =)
Skrivet av: Henkadj
« skrivet: 21 januari 2019, 18:15:58 »

DonPablo, tack för rådet. Tyvärr bekräftar du precis det jag helst inte ville höra... Tusan. Jag kommer vara illa tvungen att köpa en frekvensstyrd eftersom jag bara har ett 100 m borrhål i dagsläget – min gamla pump har lagt av och det är ner mot -30 på nätterna viker medför att de lokala borrföretagen inte kan/vill borra förän om några månader. April/maj sa de. Måste ha ny pump omgående och med en frekvensstyrd kan man ju varva ned så att den tillfälligt anpassar sig åt det fjuttiga hålet, medan en ”vanlig” (ej inverter, likt 1245) inte fixar det... Den kräver fler borrade meter mao. Totalt fel årstid att få haveri på en gammal pump :(
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 20 januari 2019, 08:32:39 »

Kan ju bara svara av erfarenhet av de 2 pumparna, köp 1245:an av de 2 du nämner. Se till att den blir ordentligt luftad vid installation, och du ska ha en kamrat som ger dig skön och billig värme i många år. Önska jag kunde rekommendera 1255, men tyvärr tycker jag det har varit för mycket rackel med dessa (inverter).
Skrivet av: Josth
« skrivet: 19 januari 2019, 13:19:43 »

1) Måste vara felskrivet. Det är F1255-6 som passar i mindre hus eller i nya större hus med mycket bra isolering och kanske FTX ventilation.
Skrivet av: Henkadj
« skrivet: 19 januari 2019, 12:32:40 »

Hej, Två Nibe bergvärmepumpsfrågor som säkert har debatterats tidigare. Det gäller Nibe f1245-10 kW vs f1255-12kw.

1- Varför är den förstnämnde med mindre kW lämpad för större hus (121-200 m2) än den sistnämnda frekvensstyrda med mer kW  (1-120 m2)?
Referens:
f1245-10  http://www.svenskkylservice.se/bergvarmepumpar/121-200-m/
och
f1255-12  http://www.svenskkylservice.se/bergvarmepumpar/1-120-m/

2- Många ägare till den frekvensstyrda 1255 boendes i norra Sverige verkar ha haft enorma problem med invertern som krånglar. Stämmer det? Mao: avrådes det att köpa en sådan? Jag bor norr om Umeå och det är kalla vintrar (nu är det tex -25).

Jag vet ganska lite om bergvärmepumpar, så ni får ursäkta om jag har missförstått ngt eller uttrycker mig felaktigt. Tack
/ Henrik

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!