0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Jag kör varannan vecka.
Som exempel kan nämnas att om temperaturen i varmvatteninstallationen är 50 °C tar det mellan 5 och 10 timmar att ta död på 90 procent av bakterierna. Vid en varmvattentemperatur på 60 °C är motsvarande tid mindre än 10 minuter och vid temperatur på 70 °C dör 90 procent på mindre än 10 sekunder.
Bakterien är vilande, det vill säga förökar sig inte, vid temperaturer under ca 20 °C. Bakterierna förökar sig mellan ca 20°C -och 45 °C, framförallt mellan 35 °C - 40 °C. Avdödning av bakterier sker vid högre temperaturer.
I dricksvatten och varmvatten finns tillräckligt med näringsämnen för att bakterien ska kunna växa till. Förutom näring och temperatur är tiden en viktig faktor när det gäller tillväxten av legionellabakterier.
Jag känner inte till att vattnet skulle behöva vara stillastående för att få legionella tillväxt. Det tror jag är ett missförstånd.
...Legionellabakterien frodas i stillastående varmvatten ochsärskilda temperaturriktlinjer finns för att motverkadenna bakterietillväxt......I normalt dricksvatten och varmvatten finnstillräckligt med näringsämnen för att bakterien skallkunna växa till. Förutom gynnsam temperatur, ärtiden för tillväxt av mycket stor betydelse. Ju längretid vatten står stilla i vattenledningar, ju större riskför legionellabakterier
Legionella do not form spores. There are two major phases to the life cycle. The first is called the replicative phase. During this period, the bacteria are nonmotile and have a low toxicity. In the second phase, called the infectious phase, the bacteria are shorter and thicker. They have developed flagella and are highly toxic.