Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 18 november 2011, 09:55:23 »

Gano.  Detta är lösningen på ditt problem

http://www.varme-kylteknik.se/

Trust me baby,, dem fixar det *vinkar*
Skrivet av: Gano
« skrivet: 18 november 2011, 09:27:19 »

Hej Pi.r

Ja, både drickvatten och vatten upp till bergvärmen trycks upp med samma pump. Samma borrhål. Pumpen är på 750W. När temperaturen på vattnet har sjunkit till en viss temp så pumpas det ut i avloppet. Det jag misstänker är att pumpen får pumpa mycket vatten för att inte riskera frysning. Eftersom det är rent vatten man plockar värme ur så måste man ju ligga med marginal mot fryspunkten.

Jag ska sätta mej och bevaka, men vad jag redan vet så går pumpen väldigt mycket, kanske 100% av kompressortiden (kanske t o m mer). Jag vet inte riktigt hur tillslaget styrs, om det styrs samtidigt som kompressorn eller reagerar på en viss temp.

Lägger man på 750W på kompressorns förbrukning och lägger till värmeförluster i BVP och dessutom en golvslinga som står på för fullt sommartid så förstår jag elräkningarna. COP lär inte bli imponerande. Det är ju torpargrund och jag vet inte hur väl det är isolerat under slingan. Man borde nog stänga av cirkulationen sommartid.

MVH/Gano 

Skrivet av: pi.r
« skrivet: 17 november 2011, 20:47:21 »

Är det samma pump till VPn som även trycker upp tapp-vatten till hydorforen - med 3-4 bar..?

I så fall borde man ju montera en separat pump till VPn. Helst skulle man dessutom lägga ner en retur-slang, kanske ½-vägs ner i brunnen, så att pumpen slipper lyfta vattnet. Men det känns kanske inte så kul att behöva dricka det vattnet sedan..?
Skrivet av: allankj1
« skrivet: 17 november 2011, 09:22:14 »

Tager den på dansk.

Sluk dog for varmepumpen 1 dag (eller måske kun i 12 timer) se så om forbruget falder meget. Falder forbruget er det varmepumpen. Hvis ikke forbruget falder er det noget andet i hustanden der bruger strømmen. Er elpatronen koblet fra i varmepumpen ??? Eller kan denen være skyld i det høje forbrug. Hvilken temperatur står det varme vand i varmtvandsbeholderen til ??? Står det til over 50 grader kan det være at den bruger elpatronen til at lave meget varmt vand til dine forældre.
Skrivet av: Gano
« skrivet: 17 november 2011, 08:22:20 »

Hej

Nu måste jag ta tag i detta igen. Tyvärr är nog problemet lika enkelt som det är kostsamt att åtgärda.

Det verkar vara pumpen till vattnet som är problemet. COP i själva värmepumpen är säkert helt OK, men pumpen som trycker upp vatten till både hushållsvatten och värmepump förbrukar hiskeliga mängder energi. Det är därför räkningarna är höga året om. Lösningen är förmodligen att separera hushållsvatten och bergvärmevatten genom att gräva ner markslinga. Det finns hur mycket mark som helst att lägga slinga i. Hur skulle man gräva då för att vara effektiv? Ett rakt dike med "vändande slang" ? Och hur mycket skulle det kosta att gräva 200 m dike och lägga 400 m slang ?

MVH/Gano
Skrivet av: måle10
« skrivet: 20 mars 2011, 07:56:09 »

Varmt inne på sommaren Sc:,h vad står värme stoppet inställt på och rumtemp b00k b00k
Skrivet av: 218
« skrivet: 17 mars 2011, 08:13:39 »

 Nån nämnde en ventil? Troligen växelventilen, funkar inte den ok så går kompressorn som en galning. Den har varit problem på många pumpar enär käglan orginal har varit av plast å ändrar form efter en tid, de nya är av mässing eller bronslegering. Kan nog vara värt att kolla på den enkla biten först. Sen var det förslag om att stänga av sektion efter hand å kolla vad som får förbrukningen att fortsätta oxå en bra metod, som att släcka lyset i varje rum ungefär. Ingen raketforskning direkt alla klarar av det!
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 15 februari 2011, 22:59:41 »

en tångampermeter får du får ca 250 kr på biltema eller liknande butik.
En annan variant är att göra en elinventering och räkna lite i excel, men då har du lite att göra  :)
hallå gano använd proppskåp/säkringsskåp, bryt förbrukare systematiskt och kolla om elmätaren snurrar vidare.  Då vet var du ska leta efter strömtjuven. Vi är flera som tror på en dränkpump, som går kontinuerligt i vattenhålet, eftersom du skrev att VPns KB är rinnande vatten.
Skrivet av: Joelk
« skrivet: 15 februari 2011, 20:50:12 »

en tångampermeter får du får ca 250 kr på biltema eller liknande butik.
En annan variant är att göra en elinventering och räkna lite i excel, men då har du lite att göra  :)
Skrivet av: Gano
« skrivet: 15 februari 2011, 20:44:55 »

Hej

Det har inte gått alls. Huset ligger en bit utanför Arvika och jag bor på Hammarö. Låg däckad hela helgen i influensa. Just nu är jag i Eksjö på jobb hela veckan.  ;D

Men jag tror att vattenpumpen är boven. Vitvarorna är inte så gamla att de skulle kunna stå för så stor förbrukning. Jag tror att COP-talet är katastrofalt lågt. Jag ska stänga ner allt i hela huset och kolla på huvudmätaren hur mycket den drar på 2 timmar, det är nog enklare än att mäta på 3 faser, har ingen tångamperemeter.

MVH/Gano 

Skrivet av: Joelk
« skrivet: 15 februari 2011, 18:40:29 »

Mitt tips är att gräva fram en strömtång och mäta dig fram i proppskåpet. Tar lite tid men då får du svar å andra sidan.

Har du mycket tid kan du göra motsvarande genom att utesluta en grupp i stöten och ha uppföljning av energianvändningen och jämföra resultaten.
Skrivet av: zibrosc1235
« skrivet: 15 februari 2011, 13:49:28 »

Hur har det gått Gano?
Skrivet av: henke1122
« skrivet: 07 februari 2011, 19:55:11 »

Grundvatten med nån gammal "ringpump" som går kontinuerligt.  ;)                   

Detta skulle jag också gissa på, kanske inte ringpump =) , men en dränkbar 1fasare på ca 1kw som går kontinuerligt.
Skrivet av: lars
« skrivet: 06 februari 2011, 19:17:02 »

Min dotter fick liknande förbrukning. Det visade sig att någon vridit på strömbrytaren till infravärmen i uterummet. Eftersom de själva inte satt på den så fick jag leta innan resultatet kom.
Kan det inte vara någon elförbrukare typ frostvakt eller liknande som hängt sig?
Skulle det inte vara lämpligt att "släcka ner" allt och se om det finns en förbrukare som ligger kvar?
Skrivet av: tracker
« skrivet: 06 februari 2011, 17:24:59 »

Funderade på om dom förbrukar mycket vatten till bevattning av gräsmattor eller så sommartid.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 06 februari 2011, 17:22:10 »

Om det är golvvärmen i badrummet som gör av med alla kWh borde golvet vara så varmt att det hade varit uppenbart för länge sedan att något är fel.  
Skrivet av: Gano
« skrivet: 06 februari 2011, 17:19:42 »

Hur har dom kopplat in golvvärmen ? om den är vattenburen har dom lagt den på VV eftersom det är varmt även på sommaren ?
cocacola

Vet inte ärligt talat. Jag tror den är kopplad separat, inte via varmvattnet alltså. Ingen sänkning på termostaterna på radiatorerna sommartid. Jag ska ta reda på mer när jag är där nästa gång.

MVH/Gano
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 06 februari 2011, 16:45:16 »

Grundvatten med nån gammal "ringpump" som går kontinuerligt.  ;)                   
Skrivet av: BiggerDigger
« skrivet: 06 februari 2011, 16:05:14 »

Jag tror det är enkelt att lösa. En gammal kyl/frys i köket plus en gammal frysbox som står och dunkar dygnet runt på sommarhalvåret ngn annanstans. Det blir mycket kilovatt per år det.




Det har vi också, men vi ligger under 500 på sommaren, närmare 400kwh och kör elvärme på tappvattnet
Skrivet av: Bobo
« skrivet: 06 februari 2011, 16:00:49 »



Hålet är 140 meter djupt och ger 1200 timliter vatten. jag har förstått det som att vatten tas upp i värmepumpen och töms på energi varefter det tappas ut. Ska forska lite om installationen.

MVH/Gano

För att pumpa upp vatten, ca 30 minutliter, krävs betydligt högre effekt än för att bara cirkulera vatten i ett slutet system. En typisk KB-pump kan vara på 170W ( för en 8 kW VP) medan en dränkpump ligger på 750 W eller mer. KB-pumpen går dessutom ofta på lägre effekt. På sommaren ligger grundvattennivån ofta lägre med högre erforderlig pumpeffekt som följd.
Skrivet av: zibrosc1235
« skrivet: 06 februari 2011, 15:35:29 »

Jag tror det är enkelt att lösa. En gammal kyl/frys i köket plus en gammal frysbox som står och dunkar dygnet runt på sommarhalvåret ngn annanstans. Det blir många kwh per år det.

Skrivet av: Apan
« skrivet: 06 februari 2011, 14:33:18 »

Ja vinterförbrukningen är klart OK, men på sommaren för högt med 1100-1200kwh, vi ligger med el VVB och givetvis med avstängd elgolvvärme, på max 300kwh/mån sommarmånaderna, så nånting ligger och förbrukar, men kolla golvvärmen, går den på VV bör de ha VVC pump..

Och går den på radkretsen borde den värma hela huset även sommartid.! Eftersom att hålla golvet varmt, fråga dem om de tycker det är värt sommartid, personligen, NEJ..!
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 06 februari 2011, 11:49:12 »

Hur har dom kopplat in golvvärmen ? om den är vattenburen har dom lagt den på VV eftersom det är varmt även på sommaren ?
cocacola
Skrivet av: Gano
« skrivet: 06 februari 2011, 11:24:45 »

Hej

Det blir väldigt varmt inomhus sommartid, det kan jag hålla med om. Det slog mej att det finns golvvärme i badrummet som går hela året runt. När jag kollade så går golvvärmen inte att stänga av. Kan det vara så enkelt ? Att man ska stänga av hela radiatorkretsen inkl golvvärmen ?

MVH/Gano
Skrivet av: Roland
« skrivet: 06 februari 2011, 09:19:04 »

Variationerna mellan månaderna är helt rimliga om jag jämför med vår förbrukning och tar hänsyn till att ett hus från 1990 är bättre isolerat än vårt.

Det som är märkligt är att det är en mycket hög basförbrukning. Det är nästan en kW kontinuerligt för hög förbrukning sommartid om jag jämför med vår förbrukning. Är huset isolerat enligt 1990-talsstandard borde det bli väldigt varmt inne sommartid. Uppemot en kW tillförd effekt borde ge en övertemperatur på 4-5 grader. Undrar om det är inne i huset som kWh försvinner. Hur är det med vattenpumpen som matar värmepumpen, går den enbart när värmepumpen går?
Skrivet av: Gano
« skrivet: 06 februari 2011, 00:19:59 »

Hej Rickard

Tack för tipset. Jag ska ta och kolla detta samt sätta lite mätare på bl a kylskåp/frys för att kolla så de inte är defekta.

MVH/Gano
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 februari 2011, 00:08:04 »

Om den går ofta kan ett troligt fel vara läckande trevägsventil, som gör att värmepumpen dels går ofta, och dessutom alltid mot höga tryck/temperaturer.
Om de reglerar värmen i huset med termostater märker de inte detta, och ... om de har någon eller några radiatorer, t.e.x i källare eller garage, som de inte stänger av på sommarn, så kan även sommarförbrukningen bli hög då läckaget genom ventilen värmer källare eller garage även sommartid.

Kolla trevägaren!
Skrivet av: Gano
« skrivet: 06 februari 2011, 00:01:22 »

Hej

Den jobbar utan brine och jobbar mot samma hål där vattnet tas ur. Hålet är borrat till 140 meter och sedan sprängt på den nivån för att spräcka berget och öka vattenkapaciteten. Ja, jag vet att det låter skumt. Detta är alltså på landet, tomten är 6,4 hektar.

Värmepumpen går ganska ofta....påstås det. Jag vet inte vad jag ska tro. 1100 kWh på sommaren. Finns det något som man bör stänga av sommartid ? Cirkpumpar ?

Jag får nog gå en kurs i bergvärme här på forumet... ;) Och speciellt på Thermia Villa...

MVH/Gano
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 05 februari 2011, 23:55:09 »

Hej

Nja, det jag reagerar på är sommarmånaderna. Betänk 2 pensionärer, Väldigt låg varmvattenförbrukning. 1-2 tvätt/diskmaskiner/vecka. Förbrukningen på sommaren är högre än vad vi hade i vårt direktelshus när vi bara körde el. Och vi är 4 och kör väl 7 ggr mer disk och tvätt. Nej. här är något skumt.

Det är f ö självdragsventilation.

Hålet är 140 meter djupt och ger 1200 timliter vatten. jag har förstått det som att vatten tas upp i värmepumpen och töms på energi varefter det tappas ut. Ska forska lite om installationen.

MVH/Gano
Hej Gano, håller med om att sommarvärdena är skumma. Jag o min gumma, pensionärer som dina päron, gör av med 6-700kWh/mån på sommaren efter VP installationen  utom när huset är fullt av "ungar" o barnbarn. Det där vattnet ur borrhålet, pumpas det ur hela tiden kanske?
/Bo (oxå metallurg)
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 05 februari 2011, 23:47:55 »

juli månad 1178kwh snittar 1,16kwh ... Sc:,h Sc:,h

18616 kwh inklusive hushållsel .. schablon (som är snål tycker jag) 5000kwh 13616kwh 87 kwh per m2  Sc:,h   Det borde bli lite bättre siffrer det har du rätt i Gano ..
cocacola *vinkar*
Skrivet av: nic2
« skrivet: 05 februari 2011, 23:30:35 »


Hålet är 140 meter djupt och ger 1200 timliter vatten. jag har förstått det som att vatten tas upp i värmepumpen och töms på energi varefter det tappas ut. Ska forska lite om installationen.

MVH/Gano
Va, vad är det för typ av bergvärme?
Skrivet av: Gano
« skrivet: 05 februari 2011, 23:26:36 »

Hej

Nja, det jag reagerar på är sommarmånaderna. Betänk 2 pensionärer, Väldigt låg varmvattenförbrukning. 1-2 tvätt/diskmaskiner/vecka. Förbrukningen på sommaren är högre än vad vi hade i vårt direktelshus när vi bara körde el. Och vi är 4 och kör väl 7 ggr mer disk och tvätt. Nej. här är något skumt.

Det är f ö självdragsventilation.

Hålet är 140 meter djupt och ger 1200 timliter vatten. jag har förstått det som att vatten tas upp i värmepumpen och töms på energi varefter det tappas ut. Ska forska lite om installationen.

MVH/Gano
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 05 februari 2011, 22:58:00 »

Gano .
ta november 2010 30 dagar * 24 timmar = 720 timmar /1969kwh =2,734kw per timme /  snittet per m2 inklusive allt är 17.6 watt per m2 och timme .
det är bra siffrer :) . I det ingår ju tvätt disk dusch tv belysning matlagning kylar frysar kanske någon motorvärmare ? ventilationsförluster och all värme som läcker genom  fastighetens termiska skal
cocacola *vinkar*
Skrivet av: pi.r
« skrivet: 05 februari 2011, 22:32:58 »

Med tanke på sommarförbrukningen verkar det inte som att det är värmepumpen som är boven. Det skulle vara varmvatten-förbrukning i så fall. Nåt som läcker eller nåt...

Har inte pumpen en drifttdsmätare? Då borde det gå att räkna ut ungefärlig förbrukning på den.
Skrivet av: Gano
« skrivet: 05 februari 2011, 22:09:25 »

Hej

Fick en chock idag. Fick se en elfaktura från mina föräldrars hus. De har ett hus på 155 kvm byggt 1990 med bergvärme, tilläggsisolerat vindsbjälklag. Väldigt sparsamma, gör inte av med mycket hh-el eller varmvatten. Hus beläget i västra Värmland. Vattenburen golvvärme i badrummet. Annars väldimensionerat radiatorsystem vad jag kan bedöma. Kolla på det här:

Dec 2009: 1963 kWh
Jan 2010: 2519 kWh
Feb 2010: 1772 kWh
Mars 2010: 1425 kWh
Apr 2010: 1112 kWh
Maj 2010: 1349 kWh
Jun 2010: 1175 kWh
Jul 2010: 1178 kWh
Aug 2010: 1224 kWh
Sep 2010: 1300 kWh
Okt 2010: 1630 kWh
Nov 2010: 1969 kWh

Som grädde på moset eldas det en hel del i braskaminen, uppskattningsvis 3-4 kubik/år.

Verkar helt sjukt ! Inte ens på sommaren går förbrukningen under 1000 kWh.

Mycket tacksam för feedback. Jag har aldrig brytt mej om bergvärmen eftersom jag trodde de hade låga elräkningar. Ska ta reda på mer om installationen och inställningar, men det här känns skumt.

MVH/Gano

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!