Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Gano
« skrivet: 06 juli 2009, 15:43:25 »

Jepp, avsnitt 9.4 gäller för hus under 100 kvm. Jag menade hur det räknas om man levererar ett nyckelfärdigt hus med en bottenvåning på 99 kvm och en möjlighet till övervåning på 65 kvm som "kunden får inreda själv, eller med hjälp av hantverkare".

Ett 1-planshus på 100 kvm byggt enligt 9.4 har en transmissionsförlustfaktor på 48 W/K och med högeffektiv återvinning på ventilationsluften så kanske förlustfaktorn uppgår till totalt 60 W/K ? Skalar man upp detta hus till 130 kvm så blir förlustfaktorn 78 W/K. Tar man in i beräkningen att man behöver 1 kW till varmvattenberedning och bara kör elvärme så klarar huset med max effektuttag:

Zon 1: -38 grader
Zon 2: -31 grader
Zon 3: -25 grader

Hela byggnormen känns konstig, speciellt om man jämför med den obligatoriska energideklarationen. Varför har man olika krav på eluppvärmda hus och hus som värms med t ex pellets ?

MVH/Gano
Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 06 juli 2009, 13:24:53 »

Alternativa byggreglerna är för hus under 100m2
"Som alternativ till kraven i avsnitt 9:2 och 9:3 för byggnader där
– golvarean Atemp uppgår till högst 100 m2,
– fönster- och dörrarean Af uppgår till högst 0,20 Atemp"

Och lite roligt är kravet på VP ;D
"Om byggnadens golvarea Atemp överstiger 60 m2 ska byggnaden förses med anordning för värmeåtervinning ur ventilationsluften eller med värmepump."
Skrivet av: Gano
« skrivet: 06 juli 2009, 10:32:58 »

Eller så bygger husfabrikanterna enligt specifikationerna i avsnitt 9.4, "alternativt krav..." EDIT tillägg: med en oinredd övervåning. För att inte överstiga ytan på Atemp

Det som talar emot det är väggarna som jag ser det, men i vissa konstruktioner är glasytan så stor att det inte märks på designen. Man har backat på U-värdet på fönstren, var det inte 0,9 i första utgåvan ?

U-värde vägg: 0,10   => ca 40 cm tjocka väggar (kan inkräkta på husets design).

U-värde tak: 0,08     => ca 50 cm tjock isolering, ganska lätt/billigt att uppfylla.

U-värde golv: 0,10    => ca 40 cm cellplast, ganska lätt/billigt att uppfylla.

U-värde fönster: 1,1  => Ganska lätt att uppfylla, räcker med 1+2 fönster med ett energiglas och argon.

MVH/Gano
Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 03 juli 2009, 20:37:46 »

De nya byggreglerna får en hel del konsekvenser.
Std lösningen med en vanlig liten FLVP  på en golvyta om 60x60 cm kommer troligtvis att försvinna.
Samtidigt skall man fortfarande klara ventilationskraven.
Det blir intressant att se hur hustillverkarna väljer väg.
Kommer det att köra väisolerade hus med en kraftig FLVP som ex Comfortzone eller blir det jord/bergvärme dimensionerad för 100% täckningsgrad eller biobränsle?

Jag tror att en trend oavsett vägval är att pannan/VP kommer att hamna i garaget/förrådet. Inte i tvättstugan. Det frigör yta i huset och ger en flexibilitet som KAN innebära att acctankar får plats i systemlösningen från början.
Men det blir mycket intressant att se hur det blir.

Mitt stalltips är att det blir i många hus en biobränsleanläggning för då kan huset byggas billigare. Värmesystemet kompletteras efter en tid  med en liten L/V VP för att förenkla vardagen för oerfarna eldare. Precis som hplp redan insett.
Skrivet av: hplp
« skrivet: 03 juli 2009, 14:29:21 »

Då får man nöja sig med isolerat kallgarage då. Uppvärmningen får man väl lösa vid sidan av det primära. Men tokigt blir det ju att värma garaget med något som tar mer enegi, (som en värmefläkt exempelvis), än att kunna dimisionera en värmepump till att klara även den ytan. Samtidigt förstår jag resonomanget, om man bygger sig ett hus där bi-ytor är medräknade och sen inte värmer upp dem har man skaffat sig fördelar.Men vad hade det gjort? Tror inte folk hade öppnat fönster och dörrar bara för att fylla kvoten. ???
Jag tror faktiskt de flesta klarar kraven på årsbasis, kanske får några problem att klara inkopplingstaket när det är som kallast. Men samma sak där, nu kommer kupevärmaren till nytta igen. Den drar ju hushållsel. ::)
Had varit intressant med en omröstning i ämnet. Vet bara inte hur den skulle utformas. Zon, yta, hustyp, isolering, typ av upvärmning, typ av värmepump, en lathund att kolla mot, kan inte begära att folk ska sitta och läsa igenom reglerna, det berör ju egentligen bar nybyggen.
Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 03 juli 2009, 13:18:25 »

sid 9 spec, ja sid 22 enl deras numrering....
http://www.boverket.se/Global/Bygga_o_forvalta/Dokument/Bygg-%20och%20konstruktionsregler/BBR_avsnitt_9/bbr_2008_suppl_avsnitt_%209_energihushallning.pdf

"Om en byggnad försörjs med värme eller kyla från en annan närbelägen bygg-nad (eller apparat), anses energislaget och kylsättet (t.ex. kylmaskin eller frikyla) för den mottagande byggnaden vara detsamma som för den levererande bygg-naden, under förutsättning att byggnaderna finns på samma fastighet eller bygg-naderna har samma ägare."

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 03 juli 2009, 11:07:43 »

Det är nåt spök med värme i garage/ekonomidel som räknas med i effektbehov (alltså att det skall värmas), men man får inte räkna med kvadratmetrarna.
Jag har för mej att det går att lösa om man monterar en extra mätare, så att man kan dra ifrån förbrukningen i garage/ekonomi-byggnad.
Jag har tidigare talat med Gunnar på ComfortZone om detta, jag trodde faktiskt att även CZ skulle få problem med att uppfylla de nya kraven, men han menade att deras maskin skulle klara det.
Har även talat med en ingengör på Älvsbyhus som arbetar just med att uppfylla de nya lagkraven, och ahn hävdade att man inte kunde komma undan att räkna in förbrukningen för garage/ekonomidel i beräkningarna, men utan att få räkna med de m2 som de har.

Om han hade rätt eller ej kan jag dock inte uttala mig om, men jag kan tycka att han borde vara välinformerad i ämnet.
Skrivet av: Keld
« skrivet: 03 juli 2009, 09:01:16 »

Det är nåt spök med värme i garage/ekonomidel som räknas med i effektbehov (alltså att det skall värmas), men man får inte räkna med kvadratmetrarna.
Jag har för mej att det går att lösa om man monterar en extra mätare, så att man kan dra ifrån förbrukningen i garage/ekonomi-byggnad.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 juli 2009, 23:19:29 »

Det är nåt spök med värme i garage/ekonomidel som räknas med i effektbehov (alltså att det skall värmas), men man får inte räkna med kvadratmetrarna.
Kolla upp det HPLP, jag tror det är där skon klämmer, skall man ha en "vanlig" FLVP så gäller det att ha ekonomidel och garage utan uppvärmning.
Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 02 juli 2009, 13:14:14 »

......Hur är det tänkt att det ska kontrolleras? Även om jag skulle bygga nytt och jag begränsas att välja mellan ett fåtal uppvärmningsalternativ kan jag alltid byta till vad som helst senare.

Det blir väl en stor eftermarknad på lätt begagnade pelletspannor kan jag tänka  ;D
Kanske till och med hyrs ut av husfabrikanter. ;)

En vp med 5 kW kompressor bör räcka för det mesta men det är en stor maskin.
Skrivet av: hplp
« skrivet: 02 juli 2009, 11:38:12 »

Sant att högsta tillåtna effekt kan ställa till det vid -25 men i det läget går även en cz på elpatron. Och var, och hur länge har vi så kallt? Har man egentligen 2kW flvp i de regionerna? Visst kan det knäppa till i zon3 också men det brukar inte bli långvarigt. Husets akumulerade enegi brukar räcka i sådana fall (om man inte ventilerar bort allt förstås). En vp med en 5kW kompressor bör väl räcka i zon 1. Jag tror de flesta idag klarar kraven både om  man räknar årsförbrukning eller högsta tillåtna inkopplström. Därför menar jag att en solfångare till varmvatten sommarmånaderna skulle sänka års kWh . Hur är det tänkt att det ska kontrolleras? Även om jag skulle bygga nytt och jag begränsas att välja mellan ett fåtal uppvärmningsalternativ kan jag alltid byta till vad som helst senare.
Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 02 juli 2009, 09:18:13 »

Det hjälper inte med solfångare mitt i en vinternatt med -25 grader. Tyvärr.

Det är maximala effektbehovet som som begränsar många värmepumpar som spetsas med elpatron. TOTALT 4,5, 5 eller 5,5 kw el får användas som mest även när det är som kallast.

Energiåtgången är enklare att klara. Och det är bland annat därför man ser mer och mer VP med solfångare från fler och fler VP tillverkare.
Skrivet av: hplp
« skrivet: 01 juli 2009, 23:28:42 »

Säkert finns det de som inte klarar kraven, oavsett vad de har. Men med mig som exempel har jag inga som helst problem. Det som är anmärkningsvärt är att de regler som följes nu också kommer att gälla framöver. Det finns inga förbud mot 2kW-pumparna som antyds. Klimatzon och byggnad avgör vad man kan ha. Om någon skulle hamna nära det otillåtna med en liten flvp kan man docka den med en solvärmeanläggning.
Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 01 juli 2009, 22:46:54 »

Kolla mer på Comfortzones webbsida:
http://www.comfortzone.se/pressrelese.htm
IVT skall sälja comfortzone pumparna.

Det är dels effekten som spökar vid DUT för en vanlig FLVP eller en L/V VP också för den delen.
Den är då mest en elpanna och då skjuter man över effektkravet.

Även årsförbrukningen kan bli svår att klara för en del FLVP med små kompressorer.



Skrivet av: hplp
« skrivet: 01 juli 2009, 22:09:52 »

Det här står att läsa på comfortzons hemsida. Vem författaren är vet jag inte men det är vilseledande så till den grad att Sverker borde tagit upp det.

Citat:

”ComfortZone tillverkar och säljer extremt energisnåla frånluftsvärmepumpar. Nya byggregler
i Sverige från årsskiftet 09/10 ställer utökade krav på installerade värmepumpars effektivitet.
Detta leder till att många av de produkter som används idag inte längre får installeras i
nyproducerade villor. ComfortZone-pumparna är ett kostnadseffektivt alternativ som klarar de nya kraven.”

Jag har varit i kontakt med boverket och fått besked om att det är de regler som finns att läsa på deras hemsida som gäller. Om någon sitter inne med information om kommande regler borde det väl i första hand vara de som beslutar om dem.

Enligt tabellen ser jag ingen anledning till oro för de som vill fortsätta använda eller nyinstallera  en 2kW-pump. Ribban är enligt min mening högt satt.


Tabell 9:2b Bostäder med elvärme Klimatzon        I    II    III
Byggnadens specifika energianvändning [kWh per m2 Atemp och år]    95    75    55
Installerad eleffekt för uppvärmning [kW]    5,5    5,0    4,5
+ tillägg då Atemp är större än 130 m2    0,035(Atemp - 130)    0,030(Atemp - 130)   0,025(Atemp - 130)
Genomsnittlig värme-genomgångskoefficient [W/m2 K]    0,40    0,40    0,40

Klimatzon 3,  55kW x 126m2 =6930 kWh får min ta.

Förvånande att konkurenterna till CZ och numera också IVT tiger stilla och låter sig snuvas på en del av marknaden.

Jag kan ju fått allt om bakfoten, ska kontakta IVT och se om jag kan få en vettig förklaring.



Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!