Det viktiga är att man inte tillåter elpatronen gå till "för fort", tror det är mycket därför den där funktionen finns.
En dåligt injusterad värmepump i lite större fastigheter riskerar annars att starta tillskottet för tidigt, även om kompressorn själv har kapacitet att värma hela fastigheten.
Anledningen till att det kan ske är att i en större fastighet så finns det stora mängder vatten som skall värmas upp, och därför kan framledningstempen - efter att kompressorn fått startorder - ligga under börvärde en längre tid.
Så länge framledningstempen ligger under börvärdet så fortsätter gradminuterna att räkna ned, och eltillskottet kan triggas i onödan.
Det där kan du själv kontrollera om du tar en stol med dig till pannrummet och håller koll på gradminuterna efter att kompressorn startat (när det är kallt ute), om gradminuterna fortsätter sjunka så lågt (trots att kompressorn går) att eltillskottet triggas innan kompressorn fått en chans att värma upp vattnet på egen hand så är inställningarna fel.
På en vanlig villavärmepump brukar startvärdet vara satt till -60 gradminuter, och eltillskottet på -400 gradminuter.
I en större fastighet skulle jag öka värdet för eltillskott rejält för att det skall finnas mer tid för kompressorn att jobba upp temperaturen i systemet utan hjälp av elpatron.
Jag gjorde lite handpåläggning på en liknande värmepump i vårt sportanläggning för ett antal år sedan.
På den värmepumpen så startades en elpanna på 30 kW som eltillskott varje gång kompressorn startade (en stund efteråt förstås) för att värdena var helt tokiga, och det gjorde dessutom att framledningstempen väldigt fort blev så hög att kompressorn stoppades p.g.a. för högt tryck (framledningstemp rusade över 55 grader på en kort stund).
Har hört talas om andra anläggningar med samma problem.
SÅ, därför tror jag att man har den där funktionen, för att man skall ha en chans att undvika detta genom att helt enkelt blockera elpatron när det är lite varmare ute.
Det korrekta är istället att justera in gradminuterna så att eltillskottet aldrig går in om det inte behövs.
Dessutom skall elstegen på tillskottet vara så låga i effekt som möjligt, så man inte riskerar att kompressorn stängs av för att framledningstemp/tryck blir för högt innan gradminuterna har hunnit räknas ned så elpatron slår av.